Huurwoning
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/huurwoning/
Ga naar de hoofdinhoud

Een huurwoning in Rotterdam huurt u van een particuliere verhuurder of van een woningcorporatie. Woningcorporaties verhuren hun woningen via Woonnet Rijnmond. Particuliere verhuurders vaker via advertenties op internet of in de krant.

Woningcorporaties moeten zich bij de verhuur houden aan regels. Voor de meeste van hun woningen mag uw jaarinkomen niet hoger zijn dan 40.756 euro (prijspeil 2022). Deze regels gelden niet voor woonruimte van particuliere verhuurders.

Waarschuwing: vraag géén urgentieverklaring aan via een extern bureau

Er bestaan bureaus die aanbieden om tegen betaling een urgentieverklaring voor een woning voor u aan te vragen. De gemeente Rotterdam werkt niet samen met deze bureaus en ondersteunt zulke bureaus niet. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en BNNVARA waarschuwen voor misleiding door bureaus die aanbieden om tegen betaling een urgentieverklaring voor u aan te vragen. In Rotterdam kunt u een urgentieverklaring eenvoudig zelf aanvragen bij een woningcorporatie. Daar heeft u geen extern bureau voor nodig. Zo bespaart u kosten.

Als u door een persoonlijke noodsituatie op zoek bent naar een sociale huurwoning, kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. Met zo’n verklaring kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning. In Rotterdam kost een aanvraag voor een urgentieverklaring u 35 euro (behalve als u om medische redenen een urgentieverklaring aanvraagt, dan kost zo’n verklaring u 85 euro).

Heeft u dringend een woning nodig, dan heeft u de volgende (zoek)mogelijkheden:

  • Via het reageren op 'directekans-woningen' op Woonnet-Rijnmond. Wie het eerste reageert, komt ook als eerste in aanmerking voor de woning.
  • Via verloting. Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang u ingeschreven staat.
  • Mogelijk komt u in aanmerking voor een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie. Met deze verklaring krijgt u voorrang op andere woningzoekenden. Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U vraagt urgentie in de gemeente Rotterdam direct aan bij een woningcorporatie. Voor meer informatie kunt u terecht bij Woonnet-Rijnmond.
  • Via tijdelijke verhuur. U komt mogelijk in aanmerking voor woningen die woningcorporaties tijdelijk verhuren omdat ze op termijn gesloopt of grondig gerenoveerd worden. Daarnaast zijn er ook leegstandsbeheerders die woningen tijdelijk verhuren.
  • Via een particuliere verhuurder.
  • Huren in nieuwbouwprojecten? Neem eens een kijkje op de kaart van Wonen in Rotterdam. Hier vindt u alle woningen die nu in verhuur / verkoop zijn of binnenkort gaan komen.

Als huurder heeft u zowel rechten als plichten. U bent bijvoorbeeld verplicht om op tijd uw huur te betalen. Afspraken tussen huurder en verhuurder staan beschreven in een huurovereenkomst. Neem de overeenkomst goed door voor u die ondertekent. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het huurrecht en de overeenkomst.

Het is verstandig bij het begin van de huur de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U voorkomt dan bij het einde van de huur problemen. Bijvoorbeeld over het goed achterlaten van de woning (herstel in oude staat).

Huurprijs

Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van een woning of kamer, krijgt deze een aantal punten uit het woningwaarderingsstelsel. Via de website van de Huurcommissie kunt u een Huurprijscheck doen. Met de Huurprijscalculator krijgt u een schatting van het puntenaantal en daarmee de maximale huurprijs van uw woning.
Klopt uw huurprijs niet met de maximale prijs of de staat van onderhoud? Als u het niet eens bent met de huurprijs, dan kunt u bij de verhuurder huurverlaging voorstellen. U kunt daarbij gebruik maken van de modelbrief van de Huurcommissie.

Hieronder vindt u de link naar de modelbrief (PDF). U verlaat deze pagina en bezoekt bij het klikken op de link de site van de Huurcommissie.

Komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u een procedure starten bij de Huurcommissie. Voor geliberaliseerde (vrije sector) huurwoningen gelden de regels voor sociale huurwoningen niet. Geliberaliseerde huurwoningen zijn huurwoningen waarbij de huur op de begindatum hoger is dan 737,14 euro (prijspeil 2020). Bij geliberaliseerde huurwoningen komen de verhuurder en huurder een huurprijs overeen. Deze kan hoger zijn dan bij het puntenaantal redelijk is. a het afsluiten van de huurovereenkomst heeft u zes maanden de tijd om de huur te laten toetsen bij de Huurcommissie.

Huurprijsverhoging of verlaging

De hoofdregel is dat de huurprijs één keer per jaar verhoogd mag worden. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor de regels. Ook staan hier de regels met welk percentage de huur maximaal mag stijgen.

Soms komt u in aanmerking voor huurverlaging. Bijvoorbeeld omdat het puntenaantal van uw woning niet overeenkomt met de huurprijs of als u minder ging verdienen. Kijk hiervoor op de site van de huurcommissie. Hier vindt u hoe u dit aanpakt. U kunt ook het Huurteam Rotterdam (www.huurteaminuwstad.nl/rotterdam.html) inschakelen.

Huurtoeslag

Wanneer u een laag inkomen heeft, kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit geldt zowel voor corporatie- als particuliere huurwoningen. Informatie over huurtoeslag vindt u op de website van de Belastingdienst – Toeslagen. Hier kunt u ook een proefberekening maken. Zo weet u op hoeveel huurtoeslag u recht heeft en wat u per maand zelf moet betalen. Doet u dit voordat u een huurcontract tekent, zodat u weet wat u maandelijks overhoudt aan huurlasten.

U kunt uw huurprijs niet betalen

Als u uw huurprijs niet kunt betalen of dreigt u uw huis uitgezet te worden, kom dan snel in actie. Wij raden u aan om naar de Vraagwijzer te gaan. De Vraagwijzer helpt bij financiële problemen. Ze weten wie u kan helpen bij het op orde krijgen van uw administratie of bij de aanpak van schulden.

De meeste woningcorporaties in de gemeente Rotterdam en omliggende regio bieden hun woningen aan op Woonnet Rijnmond. U vindt daar een overzicht van het corporatie-aanbod in Rotterdam en de regio. Woningcorporaties moeten zich houden aan toewijzingsregels van de Rijksoverheid. Als u een woning wilt huren van een corporatie, hoeft u zich niet bij elke corporatie afzonderlijk in te schrijven. Via de website van Woonnet Rijnmond kunt u een woonpas aanvragen, hiermee kunt u reageren op alle woningen die worden aangeboden. Het inschrijven bij Woonnet Rijnmond kost 10 euro per jaar. Hiermee bouwt u inschrijfduur op waarmee u meer kans maakt op een woning.

In de woningadvertenties op de Woonnet-website staan de prijs, specificaties en plek van de woning. Maar ook gegevens over de verhurende corporatie, de omgeving van de woning en de voorzieningen in de buurt. Ook staat vermeld aan welke voorwaarden u moet voldoen om de woning te kunnen huren. In ieder geval geldt voor de meeste woningen dat uw jaarinkomen niet hoger mag zijn dan 39.055 euro (prijspeil 2020). Vindt u een woning die u wilt huren, dan reageert u op de advertentie.

Woningcorporaties verhuren ook huurwoningen in de vrije sector (huurprijs boven de liberalisatiegrens). Deze woningen worden ook verhuurd via de eigen websites van de Rotterdamse woningcorporaties. Kijk hiervoor op de websites van:

  • Havensteder
  • Woonbron
  • Woonstad Rotterdam
  • Vestia

Een overzicht van de contactgegevens van alle corporaties in de regio Rotterdam Rijnmond vindt u bij Maaskoepel (maaskoepel.nl), Federatie van Woningcorporaties.

Een groot aantal woningen in Rotterdam is in bezit van particuliere verhuurders. Er zijn veel verschillende particuliere verhuurders, van eigenaren die maar één woning verhuren tot grote vastgoedeigenaren die honderden woningen verhuren. Of u zich als woningzoekende kunt inschrijven, is afhankelijk van de verhuurder. De grote vastgoedeigenaren laten hun woningen meestal door een makelaar of een speciaal verhuurbureau verhuren. Hier kunt u zich dan inschrijven. Bij verhuurders die maar één of twee woningen verhuren, kunt u zich meestal niet inschrijven.

De meeste particuliere verhuurders vragen borg. Dit is een zekerheid voor de verhuurder dat de huur maandelijks wordt betaald. De borgsom moet ervoor zorgen dat de huurder verantwoordelijk omspringt met het gehuurde. Vaak bedraagt de waarborgsom één maand kale huur.

De manier van zoeken verschilt per particuliere verhuurder. Sommige verhuurders sturen u een mail als er een woning vrijkomt, bij anderen moet u zelf regelmatig contact opnemen. De grote verhuurders hebben meestal een eigen internetsite waarop u het aanbod kunt vinden en direct kunt reageren.

Discriminatie en bemiddelingskosten

Particuliere verhuurders mogen zelf bepalen aan wie zij een woning verhuren, maar zij mogen daarbij niet discrimineren. Sommige particuliere verhuurders maken gebruik van de diensten van bemiddelingsbureaus (makelaars) bij het verhuren van hun woningen. Deze bureaus bemiddelen tussen huurders en verhuurders. U kunt dus ook bij deze bureaus terecht wanneer u op zoek bent naar een woning. Bemiddelingsbureaus mogen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan de huurder als ze handelen in opdracht van de verhuurder.

Waar te vinden

Particuliere huurwoningen en bemiddelingsbureaus kunt u vinden op het internet, in de krant of via advertenties.

Weet wat je (ver)huurt

Het kan zijn dat u niet (volledig) op de hoogte bent van de regels die gelden voor goede huur en goede verhuur. Om het u gemakkelijk te maken, heeft de website weetwatjehuurt.nl een aantal handige tips op een rijtje gezet. Met een speciale Huurprijscalculator kunnen huurders in Rotterdam berekenen of zij niet te veel huur betalen. Verhuurders kunnen checken wat een eerlijke huurprijs is voor hun woning.

Heeft u maar voor een kortere periode een woning nodig? Of heeft u snel een woning nodig? En slaagt u niet binnen het reguliere aanbod? Dan zijn er de volgende aanbieders die werken met een tijdelijk huurcontract.

Het zijn leegstandsbeheerders die een woning of complex in beheer hebben van een woningcorporatie of particulier. In afwachting van sloop of renovatie worden de woningen tijdelijk verhuurd:

Sinds 1 juli 2016 zijn er meer mogelijkheden om tijdelijk te huren. Zo zijn er nieuwe vormen van tijdelijke huurcontracten, die meer mogelijkheden geven. Let ook op dat tijdelijke huurcontracten beperkte huurbescherming bieden. Meer informatie over tijdelijk huren vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Om te kunnen wonen in bepaalde wijken van Rotterdam moet u in het bezit zijn van een huisvestingsvergunning (HVV). Dit betekent dat u als huurder toestemming nodig heeft om de huurwoning in gebruik te nemen.

Woningruil kan een geschikte manier zijn om een woning te vinden die beter bij uw situatie past. Voor woningruil is toestemming nodig van uw verhuurder en van de verhuurder van de degene waarmee u wilt ruilen.

De meeste woningcorporaties, in ieder geval de vier grote Rotterdamse corporaties, werken mee aan woningruil. U moet zelf een woningruilpartner vinden. Op de website woningruil.nl kunnen mensen met een huurwoning op zoek naar een geschikte ruilkandidaat. Mocht u een woningruil-partner gevonden hebben, dan kunt u een aanvraag voor woningruil indienen bij uw woningcorporatie. De ruilpartner moet ook huren bij een woningcorporatie, maar dit hoeft niet perse dezelfde corporatie te zijn. Er zijn voorwaarden aan woningruil verbonden. Deze vindt u op de website van de woningcorporaties of kunt u bij hen opvragen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over het huren van een woning? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer. De Vraagwijzer is voor Rotterdammers op drie manieren bereikbaar: digitaal, per telefoon 14 010 en in elk gebied.