Hoek van Holland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoek-van-holland/
Ga naar de hoofdinhoud

Hoek van Holland, in de volksmond vaak kortweg 'de Hoek' genoemd, heeft ruim 10.000 inwoners. De meeste inwoners, de 'Hoekenezen', wonen in het dorp. Het gebied bestaat uit drie delen: het dorp, Rijnpoort en strand&duin.

De ligging is uniek: aan de Noordzee én aan het begin van de Nieuwe Waterweg - de poort naar Rotterdam, waar een regelmatige stroom zeeschepen koers zet naar de Rotterdamse haven.

Nieuws

De Hoekse Lijn, een voormalig treinspoor, is omgebouwd naar een metrolijn die in Schiedam Centrum direct aansluit op het metronet. De werkzaamheden liepen een lange vertraging op. De metro tot aan Hoek van Holland Haven werd in oktober 2019 in gebruik genomen. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om het spoor ruim één kilometer te verlengen tot aan het strand. Daar komt ook een nieuw metrostation. Naar verwachting rijdt de metro vanaf 2022 tot aan het strand. Lees verder op Rotterdam.nl/hoekselijn.

Rotterdam is trots op de Hoek, zoals Hoek van Holland in de volksmond liefkozend wordt genoemd. Een unieke badplaats, volop in ontwikkeling, waar achter elke hoek iets verrassend te ontdekken is. Sinds een poosje kun je er ook met de metro komen, maar nog niet helemaal tot op het strand. Het laatste stuk metrolijn van station Haven naar station Strand wordt momenteel aangelegd om Rotterdam aan Zee helemaal bereikbaar te maken.

Een trots dorp, met strand, natuur, historie en toekomst. Waar het ook goed wonen en ondernemen is. Dat willen we iedereen, bezoekers en bewoners meteen laten zien als je met de metro of ferry in de Hoek aankomt. Daarom heeft de gemeente kunstenaars Studio VollaersZwart gevraagd het gebied zo aan te kleden (Cittydressing) dat ze de passant vanaf de metro of de ferry over de dijk het dorp in verleiden.

Een bijna liefdesverklaring van de Hoek aan de bezoeker. Daar ontstond het Hoekse Hart. Een ontwerp waarmee de Hoek zelf kan laten zien hoe trots ze zijn op hun Hoek. Een dorp op de hoek van de poort naar de Rotterdamse havens.

Het Hoekse Hart

Het Hoekse Hart (DE HOEK) is bedacht als mascotte. Maar ook als wegwijzer naar de mooie plekjes in Hoek van Holland die de passant wellicht nog niet kent. Het hart wijst de bezoeker de weg naar het dorp. Een trots dorp. Volop in ontwikkeling. Waar in de toekomst nog veel winst te behalen valt uit verbetering van het dorpshart, woningbouw en toeristische ontwikkelingen, maar waar het ook nu goed toeven is. Met het Hoekse Hart kan het dorp laten zien waar De Hoek voor staat.

Lancering

Op vrijdag 17 juli introduceerde de Hoek haar Hoekse Hart samen met Rotterdam. Make it Happen en de Ondernemersvereniging Hoek van Holland. Door middel van een liefdesdans laten meer dan honderd Hoekse kinderen met een vlieger in de vorm van het Hoeks Hart zien hoe mooi hun Hoek is.

Ontwikkeld vanuit het programma Stadscultuur

Het ontwerp van VollaersZwart is mogelijk gemaakt door het Programma Stadscultuur. De gemeente stelt in de visie Stadscultuur maatregelen voor om bezoekers te verleiden ook andere delen van de stad te bezoeken. Zo versterkt Rotterdam met het programma Stadscultuur de identiteit van wijken met onder meer evenementen en wandelroutes, die daarmee ook aantrekkelijker worden voor toeristen en dus ook voor lokale ondernemers.

Ontwerp Het Hoekse Hart

Voor de basis van de citydressing VollaersZwart op zoek gegaan naar een beeld wat zowel de identiteit van Hoek van Holland verbeeld maar ook op veel manieren toepasbaar is. Het kan zowel autonoom als communicatief ingezet worden. Het ontwerp van Het Hoekse Hart is letterlijk een haakse hoek die door 45 graden draaiing transformeert in een hart. Het Hoekse Hart: de mascotte van Hoek van Holland. Naast een autonome toepassing als eyecatcher is Het Hoekse Hart ook als sjabloon te gebruiken door ondernemers en bewoners van Hoek van Holland om er zelf mee aan de slag te gaan.

Doel is om het Hoekse Hart eerst te introduceren met een aantal acties in het dorp. Daarna wordt de Het Hoekse Hart ingezet als mascotte en eyecatcher in en voor het dorp.

Rotterdam. Make it Happen.

DE HOEK verbindt zich aan het gedachtegoed van Rotterdam. Make it happen. Deze pay off geeft uitdrukking aan de Citybranding strategie die de mentaliteit van Hoekenezen uitdrukt. Het is ‘niet lullen maar poetsen’ in een moderner en internationaal jasje.

Over VollaersZwart

Kunstenaars Madje Vollaers en Pascal Zwart vormen samen Studio VollaersZwart. Ze zijn bekend vanwege hun interventies in de openbare ruimte. Zelf noemen ze het citydressing. Binnen de projecten gebruiken ze de architectuur van de stad als canvas. Ze werken vaak met virale visuele elementen om de aandacht trekken van bezoekers en bewoners van de stad. Op deze wijze wordt een groot publiek bereikt om iets over de stad te communiceren of om de weg naar het centrum te vinden. Vaak wordt geprobeerd om juist de bewoners, bezoekers en winkeliers te betrekken bij het project. Hierdoor ontstaat een grotere spin-off en creëer je verbinding met elkaar en de stad.

Andere projecten van VollaersZwart zijn o.a. STARS, de virtuele sterrenhemel op de Delftsepoort (voormalig NN gebouw), Wish you were here, ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Erasmusbrug en the Tunnel of Love in de Maastunnel is eveneens van hun hand.

Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. In verband met de stofoverlast in Hoek van Holland zijn er twee bewonersbijeenkomsten, waar u van harte welkom bent.

Bijeenkomst

De eerste bijeenkomst is vol. Voor de tweede kunt u zich nog aanmelden. Daar gaat wethouder Arno Bonte graag  met u in gesprek.

 • Datum: zaterdag 18 juli
 • Tijd: 10:00 uur (inloop vanaf 9:45 uur)
 • Locatie: Huis van de Wijk de Hoekstee, Mercatorweg 50, Hoek van Holland

Aanmelden verplicht

In verband met de coronamaatregelen en het maximaal aantal bezoekers (75) is aanmelden verplicht!
Stuur een e-mailadres met uw naam en aantal personen dat u aanmeldt naar bijeenkomstmilieuSO@rotterdam.nl.

In Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland start op 15 juli een online platform voor goede ideeën van bewoners. Medebewoners kunnen daarop stemmen. Elk van de drie kleine kernen heeft 50.000 euro beschikbaar voor deze ideeën.

Heeft u een mooi idee voor uw straat, buurt of wijk? Dien dan een bewonersinitiatief in bij de gebiedscommissie. Die kan uw plannen financieel ondersteunen. Daarbij gelden vanaf nu wel strengere spelregels, zo heeft de commissie besloten.

Gebiedscommissielid Peter Stok legt uit waarom: ‘Het geld voor bewonersinitiatieven is bedoeld voor kleinschalige buurtactiviteiten die de samenhang in de wijk versterken. De laatste tijd krijgen we steeds meer aanvragen voor feesten en partijen, inclusief barbecues. Daarbij gaat het om bedragen van 10.000 euro of meer. Goed voor de levendigheid in het dorp, maar ons potje is zo wel snel leeg. Met de nieuwe regels (pdf) brengen we dit weer in balans. Initiatieven moeten in lijn zijn met de wijkagenda en van en door bewoners. Grote evenementen blijven welkom, maar alleen met medefinanciering.'

Nieuwsarchief

De gemeente Rotterdam nodigt u uit om mee te denken aan een masterplan voor het dorpscentrum van Hoek van Holland. De gemeente maakt dit plan samen met omwonenden, lokale ondernemers en vastgoedeigenaren.

Een plan voor het dorpscentrum

Het is al lang de wens van inwoners, lokale ondernemers en de gemeente dat het dorpscentrum van Hoek van Holland een aantrekkelijker woon- en winkelgebied wordt. Het is nu minder aantrekkelijk door verouderde inrichting van de openbare ruimte, de kwaliteit van sommige gebouwen en de aanwezigheid van veel verkeer. Het dorpscentrum heeft genoeg opties om economie, samenzijn en cultuur te verbeteren. Het is de ambitie dat jonge en oudere Hoekenezen er prettig kunnen winkelen, ontspannen en verblijven. Er moet voldoende ruimte zijn voor evenementen en activiteiten én het moet aangenaam zijn voor bezoekers.

Denk mee!

Door de corona-pandemie is een openbare bijeenkomst niet mogelijk. De gemeente wil wel een start maken. Dat vraagt om creatieve aanpak. De gemeente nodigt u uit om uw eerste ideeën, zorgen en wensen voor het dorpscentrum te mailen. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Wat kan er weg? Wat is een welkome aanvulling? Welke bijdrage kan u leveren? U kunt op verschillende manieren meedenken:

 • Mail: Stuur een mail naar p.oosterloo@rotterdam.nl (vóór 25 mei 2020)
 • Nieuwsbrief: Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang de instructie om mee te kunnen doen aan een openbaar vragenuurtje (beeldbellen).
 • Schrijf een brief: Bent u niet zo handig met de computer? Dan kunt u uw boodschap ook per brief delen. Het adres is De Hoekstee, Mercatorweg 50, 3151 CJ in Hoek van Holland. Langsbrengen kan uiteraard ook; de Hoekstee is alleen op dinsdag en vrijdag geopend.

Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg gaan volgend jaar experimenteren met een digitaal platform voor bewoners. Op dit platform kunt u als bewoner plannen indienen of stemmen op plannen om van uw eigen gebied een betere plek te maken! En we hebben uw hulp nodig voor een goede naam van het platform.

Stemt u mee?

Er moet nog een naam worden gekozen voor het platform. Stemt u ook mee? Laat uw voorkeur weten via de poll op Facebook. De naam met de meeste stemmen is de winnaar. Dit maken we bekend op de facebook pagina’s van Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg.

Bewoners bepalen

Bewoners, de gebiedscommissies en de gemeente denken samen na over de invulling van het platform. Op het platform, dat halverwege volgend jaar online gaat, kunt u zelf een plan indienen of meebeslissen over welke plannen in het gebied worden uitgevoerd. Elk gebied krijgt een apart budget voor het uitvoeren van plannen. Bewoners bepalen door hun stem uit te brengen hoe het geld verdeeld gaat worden en welke plannen worden uitgevoerd.

Gemeente Rotterdam is benieuwd hoe u de vuurwerkshow in Hoek van Holland heeft ervaren. En ook of de vuurwerkshow invloed heeft gehad op het afsteken van consumentenvuurwerk. Wij nodigen u daarom uit om een aantal korte vragen te beantwoorden. De antwoorden gebruiken we om het beleid rondom de jaarwisseling te verbeteren. Zo maken we er met elkaar een mooi en veilig feest van.

De vragenlijst kunt u invullen door het downloaden van de Gemeentepeiler app.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Gebiedscommissie

De inwoners worden vertegenwoordigd door gebiedscommissie Hoek van Holland. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de gebiedscommissies? Kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de gebiedscommissie bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief. Gebiedscommissie Hoek van Holland, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de gebiedscommissieleden ook persoonlijk benaderen:

Ton van Anraad

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 148 902 47

E-mail am.vananraad@gebiedscommissierotterdam.nl

Jacco van Dam

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 252 585 23

E-mail jct.vandam@gebiedscommissierotterdam.nl

Caroline Pieterse

Gebiedscommissielid (juli 2018)

Telefoon 06 - 109 294 94

E-mail c.pieterse@gebiedscommissierotterdam.nl

Fred Plaizier

Gebiedscommissielid (augustus 2018)

Telefoon 06 - 301 720 19

E-mail jf.plaizier@gebiedscommissierotterdam.nl

Bianca Rooneij

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 135 429 14

E-mail b.rooneij@gebiedscommissierotterdam.nl

Carola van der Schilt

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 250 823 51

E-mail c.vanderschilt@gebiedscommissierotterdam.nl

Tessa Sterrenburg

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 451 540 98

E-mail et.sterrenberg@gebiedscommissierotterdam.nl

Peter Stok

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 547 610 15

E-mail p.stok@gebiedscommissierotterdam.nl

Michel Timmerman

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 832 241 70

E-mail m.timmerman@gebiedscommissierotterdam.nl

Ineke Vos

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 100 380 07

E-mail hmh.vos@gebiedscommissierotterdam.nl

Joey de Waard

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 224 192 47

E-mail jmd.dewaard@gebiedscommissierotterdam.nl

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Bekijk het filmpje voor een voorbeeld van een bewonersinitiatief:

Nieuwsarchief en achtergrondinformatie

Wat is de komende vier jaar nodig om Hoek van Holland gezond en leefbaar te houden? Dat staat in de wijkagenda 2019-2022. De gebiedscommissie heeft het plan bijna klaar en neemt donderdag 12 juli een besluit. Praat mee en vertel de commissie wat u belangrijk vindt voor het dorp. Lees meer in de Stadskrant-Hoek van Holland (pdf, editie 27 juni 2018)

Afgelopen april is de nieuwe gebiedscommissie voor Hoek van Holland geïnstalleerd. Eén van de eerste klussen van de gebiedscommissie is het schrijven van een wijkagenda.

Een wijkagenda is een plan voor de periode van 2019-2022. Hierin staan de strategische (hoofd)doelen. Wat is er nodig is om Hoek van Holland vitaal en leefbaar te houden.

De wijkagenda vervangt het voormalige gebiedsplan. De agenda is om het Rotterdamse beleid en de bijbehorende middelen voor Hoek van Holland te richten op wat het gebied nodig heeft. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen meepraten over de inhoud van de wijkagenda. De gemeenteraad keurt de agenda uiteindelijk goed.

Participatie

De gebiedscommissie hoort graag wat u vindt van de eerste opzet van de wijkagenda en van het boekje 'Investeren in duurzame buitenkansen':

Vragen die de gebiedscommissie aan u heeft zijn:

 1. Herkent u de doelen en de acties, of heeft u aanvullingen? (Zie bijlage doelen in de wijkagenda.)
 2. Welk doel of welke doelen moet de commissie als eerste aanpakken?
 3. Heeft u verder nog opmerkingen over de concept wijkagenda?

Uw ideeën, suggesties en opmerkingen zijn van harte welkom. De commissie gebruikt die bij het verder uitwerken van de wijkagenda.

De gebiedscommissie en geïnteresseerde bewoners en ondernemers krijgen op 10 oktober informatie over het voorlopig ontwerp van de buitenruimte van de spoorverlenging Hoekse Lijn. De gemeente heeft het voorlopig ontwerp van de inrichtingsplannen voor de Strandweg en de Strandboulevard klaar. Medewerkers van de gemeente vertellen dan meer over:

 • de inpassing van het spoor in de duinen
 • de inrichting van veilige oversteekplaatsen voor auto’s, fietsers en voetgangers bij de Strandweg en Strandboulevard
 • de recreatieve routes en verbindingen langs en over de spoorlijn.

Iedereen is van harte welkom bij deze bijeenkomst.

Vervolg op themavergadering voorjaar 2017

De avond is een vervolg op de themavergadering van 20 april dit jaar. Hier werden de Programma’s van Eisen voor de inrichtingsplannen gepresenteerd. De reacties die tijdens deze avond zijn gegeven zijn zo veel mogelijk meegenomen in de nieuwe ontwerpen. De inrichtingsplannen zijn in de afgelopen periode ook besproken in de Klankbordgroep Hoekse Lijn. Hieraan neemt een vaste groep bewoners en ondernemers deel.

Themavergadering 10 oktober 2017

 • Wanneer: dinsdag 10 oktober, van 19:30 tot 21:30 uur, inloop vanaf 19:15 uur.
 • Waar: De Hoekstee, Mercatorweg 50 Hoek van Holland

De aanleg van de Nieuwe Waterweg, de verbinding tussen de havens van Rotterdam en de Noordzee. Dit is het begin van de geschiedenis van Hoek van Holland. In 1863 werd gestart met het graven van de Nieuwe Waterweg. Hierdoor ontstond het dorp, doordat de werklieden zich op ’de hoek van Holland’ vestigden. Tot 1914 viel Hoek van Holland onder de gemeente ’s-Gravenzande, daarna onder gemeente Rotterdam.

Rotterdam heeft een relatief jonge bevolking. In Hoek van Holland wonen juist veel 50-plussers en specifiek veel 60- tot en met 69-jarigen. Hoek van Holland kent verder relatief weinig allochtone inwoners. De inkomens in Hoek van Holland liggen duidelijk hoger dan in Rotterdam en zelfs iets hoger dan in Nederland.

Hoek van Holland beschikt over diverse voorzieningen, waardoor het er prettig wonen, werken en recreëren is. Zo beschikt Hoek van Holland over basisscholen, horeca, winkels, sportvoorzieningen, een wijkcentrum en een zwembad. Bijzonder zijn het strand, de duin- en natuurgebieden en de musea. Verder heeft het uitstekende auto- en openbaar vervoerverbindingen met de nabijgelegen steden Den Haag, Rotterdam en Delft.

Met de laatste trein mee - Derrek Otte

'Miljoenen mensen, even zo veel verhalen, via stalen rails mee met de trein. Noem het Hoek van Holland of, misschien wel beter nog: Europa in het klein. Of de wereld zelfs, van Engeland aan de overkant, van verbinding in de ban. Tot Halte Hoek als startpunt richting Stockholm, Moskou, China of Japan. Zo ver gaan we vanavond niet, tenminste, dat is mij niet verteld. Maar het is goed om te weten dat we op deze route welgeteld de tel kwijt zijn. Tussen producten en personen.

Hele ladingen ertsen, kolen, etenswaren en andere goederen goed verscholen in miljoenen wagons van daar naar hier of andersom. Vannacht vieren wij geen einde maar de doorstart van wat in 1892 begon. Keihard economisch belang, voort in de vaart der volkeren, import, export: vervoer om ons te helpen te sjouwen. Handel kun je al héél wat eeuwen ook per trein aan Rotterdammers toevertrouwen.

Na gedane arbeid is het goed rusten, toeristen in eigen land. Ook ik ging vroeger vaak per trein een dagje naar de waterkant. Weg uit de dagelijkse sleur, naar waar de geur van de zee wacht. Iedereen die mee mag, het spoor voor jong en oud naar halte Hoek. Met de H van heimelijk naar rust op zoek. Van stad naar strand, een 125 jaar oude ontsnappingsroute, hoe moeten we die uitzwaaien? Vluchten als de lucht blauw, uitwaaien, een briesje neemt je zorgen mee. Zon hoog aan de hemel, al is het maar voor even, luisteren naar het ruisen van de zee.

Van zwart-witbeelden naar een keur aan kleuren, altijd licht, lucht en water. Nostalgie is prachtig maar we bewegen richting later. Altijd door, altijd vooruit, terugkijken met een lach en een traan. We moeten verder, we moeten beter; zonder innovatie is dat nooit gegaan. Hallo metro, tweede leven. Maar eerst nog even die laatste kilometers hoor. Treinen houden op met rijden soms maar de trein die tijd heet, dendert door.'

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) bouwt op de plek van de gesloopte Korrelbetonwoningen (omgeving Prins Hendrikstraat). Hier komen levensloopbestendige huurappartementen met een betaalbare huurprijs.

Deze appartementen zijn geschikt voor 55-plussers. Met deze nieuwbouw wil WVH de doorstroming op de Hoekse woningmarkt bevorderen. Gemeente Rotterdam heeft een conceptplan opgesteld voor de stedenbouwkundige uitgangspunten. Hieraan moeten het ontwerp voor de nieuwbouw en de ruimte eromheen straks voldoen. Hierbij gaat het om zaken als de hoogte van de bebouwing en de exacte plaats. En op welke manier er omgegaan wordt met parkeren.

Het college van B&W heeft voor belangrijke onderwerpen voor stadsbeheer, stadsontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling en veiligheid een uitvoeringsplan gemaakt. De uitvoeringsplannen geven aan hoe er in de gebieden wordt gewerkt aan de in de gebiedsplannen gestelde prioriteiten en inspanningen. In het uitvoeringsplan is rekening gehouden met vragen en behoeften in de gebieden. De plannen zijn voor advies voorgelegd aan de gebiedscommissie.