Hoek van Holland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoek-van-holland/
Ga naar de hoofdinhoud

De ligging van het dorp, dat ook wel liefkozend De Hoek wordt genoemd, is uniek: aan de Noordzee én aan het begin van de Nieuwe Waterweg - de poort naar Rotterdam, waar een regelmatige stroom schepen koers zet naar de Rotterdamse haven.

Sinds 16 maart 2022 heeft Hoek van Holland een dorpsraad. De leden van de dorpsraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De dorpsraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De dorpsraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Nieuws

Meer nieuws over uw dorp? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over Hoek van Holland in uw mailbox.

Vanaf maandag 26 september werken we aan het riool in de Mercatorweg. We gaan het riool voor het grootste gedeelte relinen. Dit is een renovatietechniek waarbij niet het hele riool opengebroken hoeft te worden. De werkzaamheden duren tot en met 28 oktober 2022.

Wat gaat we doen?

Het riool is verouderd, daarom renoveren we het grootste gedeelte van het riool. We doen dit door middel van een 'kousmethode', ook wel 'relinen'. Aan de binnenkant van het hoofdriool brengen we een soort kous aan. Als het ware krijgt het riool een nieuwe binnenvoering. De werkzaamheden worden via de rioolputten uitgevoerd. Een klein gedeelte van ongeveer 40 meter riolering, ter hoogte van de kruising met de Tasmanweg, vervangen wij voor een nieuw riool.

Met relinen voorkomen we dat de straat wekenlang open ligt. Relinen zorgt voor minder overlast voor bewoners en verkeersdeelnemers.

Neem voor meer informatie over de werkzaamheden contact op met Aannemingsbedrijf Van der Meer 079 - 342 06 01 of via info@vdmbv.com.

Hoekenezen maken zich zorgen over het voortbestaan van het Hoekse Badje. Die zorgen zijn ontstaan na het lezen van het boekje ‘De Hoekstee, programma en locatie van het nieuwe publieke Hart van de Hoek'.

'Die onrust nemen wij graag weg', zegt projectleider Alexandra Karmanova van de gemeente. 'Er zijn geen plannen om het zwembad weg te halen of te verplaatsen. Het is jammer dat die conclusie door ons boekje is ontstaan. Dat was zeker niet de bedoeling'.

Hoe is het boekje dan tot stand gekomen en waar gaat het over?

De gemeente onderzoekt hoe De Hoekstee in de toekomst vernieuwd kan worden. Het huidige gebouw is erg verouderd. Over ongeveer tien jaar moet er dus een nieuwe Hoekstee zijn. De exacte planning is nog niet bekend.

De gemeente organiseerde de afgelopen maanden vijf interactieve bijeenkomsten om te praten over een nieuwe Hoekstee. Aanwezig waren gebruikers van de Hoekstee, Hoekenezen, een ontwerpbureau en medewerkers van de gemeente. Tijdens die bijeenkomsten kon iedereen vertellen waaraan de nieuwe Hoekstee zou moeten voldoen.

De ontwerper heeft alle opmerkingen, ideeën en wensen meegenomen om een aantal grove uitwerkingen op papier te zetten. Die uitwerkingen staan in het boekje, maar hebben geen enkele status. Dat geldt ook voor de afbeeldingen die in het boekje staan. Er is nog helemaal niets definitief.

Eén van de ideeën bijvoorbeeld is het herbouwen van een nieuwe Hoekstee op dezelfde plek. Maar ook het verplaatsen van de Hoekstee naar een locatie dichter bij het Brinkplein werd genoemd. De haalbaarheid van dit idee zou dan eerst onderzocht moeten worden. Want als je de Hoekstee weghaalt van de huidige locatie dan komt de volgende vraag naar boven: wat ga je doen met de oude locatie? Bij dat idee is woningbouw op de oude locatie (inclusief de locatie van het zwembad) als mogelijke optie genoemd. Het ontwerpbureau heeft daar een schets van gemaakt, die in het boekje staat.

Hoe nu verder

Alles wat in het boekje staat wordt op 1 september gepresenteerd aan de dorpsraad Hoek van Holland. Daar wordt de zogenaamde 'verkenning' rondom de Hoekstee toegelicht. U bent daarbij van harte welkom. De agenda en locatie van de vergadering vindt u vanaf 25 augustus op Wijkraad.rotterdam.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen die niet tot 1 september kunnen wachten? Stuur dan een mail naar OOHoeksteeMO@rotterdam.nl.

De nieuwe en oude locatie van het milieupark Hoek van Holland.

Donderdag 19 mei wordt het nieuwe milieupark in Hoek van Holland feestelijk geopend. Komt u die dag uw afval, grofvuil en tweedehandsspullen inleveren dan krijgt u iets te drinken met iets lekkers.

U vindt het nieuwe milieupark aan de Prins Hendrikweg 56. Naast een nieuwe locatie gaat het milieupark langer open. De nieuwe openingstijden zijn dinsdag, donderdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Vanwege de verhuizing is het milieupark in Hoek van Holland woensdag 18 mei gesloten.

Piepschuim, batterijen of oude hark. Alles is welkom op het milieupark.

Bij het milieupark kunt u gratis uw afval, grofvuil en tweedehandsspullen inleveren. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Als u het afval naar het milieupark brengt en in de juiste bak gooit, kan het goed worden gerecycled en hergebruikt. U kunt er terecht met bijvoorbeeld uw oude meubels, tuinafval, elektrische apparaten, bouw- en sloopafval, piepschuim, glas, textiel, chemisch afval en nog veel meer. Nieuw is dat u bij het milieupark vanaf 19 mei ook uw grond, zand, grind, brandblussers en gasflessen kunt inleveren. Ga voor meer informatie over het milieupark de pagina Milieuparken.

Iedere 2e vrijdag van de maand organiseert DJ Evert (van Leeuwen) voor jong en oud een dansavond in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ (Mercatorweg 50). De eerstvolgende keer is op 13 mei 2022 van 20.00 tot 23.30 uur. U bent van harte welkom. Samen, maar ook alleen. De entree is 1,50 euro per persoon.

Alle soorten dansen

Evert: 'Ik draai al sinds 2008 muziek tijdens de dansavonden. Dat doe ik met heel veel plezier. Zie ik al die mensen genieten, dan geniet ik ook.' Op de dansavonden komen alle ballroomdansen voorbij. Zoals de foxtrot, tango, Engelse wals, jive en rumba. 'En elk uur draai ik vier nummers waar je goed op kunt line dansen.' In juni, juli en augustus vervallen de dansavonden. De eerste keer na de zomerstop is vrijdag 9 september.

Meer dan dansen

Volgens Evert gaat het meer dan alleen om dansen. 'Je bent er lekker een avondje uit. Je ontmoet andere mensen. De sfeer bij ons is altijd gezellig. Dans je liever even niet, dan ga je zitten en maak je een praatje met iemand. Kom je alleen, dan is er altijd wel iemand die met je wil dansen. En nog een voordeel van dansen is dat je fit blijft.'

Bijhouden

Evert en zijn vrouw Dicky houden van dansen. 'Om bij te blijven, hebben we elke donderdagavond les’, zegt Evert. ‘Daar genieten we iedere keer weer van. Net als de maandelijkse dansavonden. Dansen is echt iets van ons samen.'

Subsidie

Om dansavonden betaalbaar te houden, diende Evert een bewonersinitiatief in. Daar werd positief op gereageerd. Dus kreeg hij subsidie. 'Daardoor bedraagt de entree 1,50 euro.'

Ook een goed idee? Vraag net als Evert subsidie via een bewonersinitiatief: Mijn.rotterdam.nl/initiatiefindienen.

Op 26 april ontvingen 36 Rotterdammers een Koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Waaronder mevrouw E.M. Schaap-Wolff uit Hoek van Holland. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ahmed Aboutaleb overhandigde haar het lintje. Mevrouw Schaap is vrijwilliger bij Hospice Beukenrode, Stichting Droom je Thuis, Muziekvereniging De Kleijne Band en de Rooms-katholieke parochie H. Egbertus en H. Lambertus.

Kijk voor meer informatie over de lintjesregen op de pagina Lintjesregen.

Lintjesregen 2023

Kent u iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving en/of een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd? Dan kunt u hem of haar voordragen voor een Koninklijke onderscheiding (lintje). Dit moet u voor 1 juli 2022 doen.

Kijk voor meer informatie op de pagina Koninklijke onderscheidingen.

Zaterdag 23 april gaat het Hoekse bad weer open. 'Daar ben ik blij mee', zegt Luis Ramos, locatiemanager van Sportbedrijf Rotterdam. 'En met mij vast heel veel zwemliefhebbers uit het dorp.'

Activiteiten

Ook dit seizoen organiseert het Sportbedrijf allerlei activiteiten voor jong en oud. Dat doet ze samen met de vrijwilligers van Stichting Vrienden Hoeks Buitenbad.

Over het zwembad

Het buitenbad heeft diverse speeltoestellen. Ook is er een ligweide met parasols voor wie uit de zon wil blijven. 'Daar komen nog speeltoestellen voor peuters en kleuters bij. En een extra grote glijbaan', aldus Luis.

Voor meer informatie:
0174-383 444
De Cordesstraat 160, 3151 BN Hoek van Holland

De expositie 'Aan Zee' in Huis van de Wijk 'De Hoekstee' bestaat uit 30 schilderijen en tekeningen van Jan de Grauw.

Jan de Grauw maakte die tijdens de coronapandemie. In die periode wandelde hij iedere week in de duinen van Hoek van Holland en langs het Noordzeestrand. Daar deed hij inspiratie op voor zijn werk.

Ook uw kunst laten zien?

Wilt u ook gratis exposeren in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’?
Bel 0174 384 588. Of stuur een mail naar hoekstee@welzijnopdehoek.nl.

Mensen aan het werk bij een beeldje van een meisje.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft het ambitiedocument voor het Hoekse dorpscentrum vastgesteld. Hoog tijd voor de volgende stappen.

'Op dit moment wordt gewerkt aan het groener maken van het Brinkplein', zegt Peter Oosterloo. Hij is projectmanager bij de gemeente Rotterdam. 'Maar er moet meer gebeuren om van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats en levensloopbestendig dorp te maken. We starten met een ontwerp voor de buitenruimte van de Prins Hendrikstraat, de Rietdijkstraat en het Brinkplein. Ook gaan we met vastgoedeigenaren en ondernemers in gesprek over (ver)bouwplannen. En omdat er in het dorp zorgen zijn over parkeren, starten we een onderzoek.'

Meepraten

Voordat het ambitiedocument voor het Hoekse dorpscentrum werd geschreven, waren er gesprekken met bewoners, ondernemers en de gebiedscommissie. Peter: 'Ook tijdens de volgende stappen, gaan we in gesprek met dorpsraad (opvolger gebiedscommissie), bewoners en ondernemers van Hoek van Holland.'

Wilt u een exemplaar ontvangen van het ambitiedocument? Stuur een e-mail naar s.mahabier4@rotterdam.nl.

Tot half oktober wordt in Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg 150 jaar Nieuwe Waterweg gevierd. Met allerlei activiteiten voor jong en oud. De feestelijke aftrap was 9 maart in Hoek van Holland.

Op het programma van 150 jaar Nieuwe Waterweg staan leuke en interessante activiteiten. Bijvoorbeeld de unieke fototentoonstelling buiten, langs de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland. Met veertig iconische foto’s die het indrukwekkende verhaal vertellen van de landschapsontwikkelingen gedurende de afgelopen 160 jaar. Ook staat het dorp tussen 1 en 10 juli bol van de activiteiten tijdens de Hoekse Waterdagen. Verder wekt Pernis de Pernisser Visserstrui weer tot leven. En verzorgt Rozenburg allerlei activiteiten met als thema 'de beer is los'. Het volledige programma (tot half oktober) vindt u op 150jaarnieuwewaterweg.nl. U bent van harte welkom. Mis het niet!

De Hoekse Lijn, een voormalig treinspoor, is omgebouwd naar een metrolijn die in Schiedam Centrum direct aansluit op het metronet. De werkzaamheden liepen een lange vertraging op. De metro tot aan Hoek van Holland Haven werd in oktober 2019 in gebruik genomen. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om het spoor ruim één kilometer te verlengen tot aan het strand. Daar komt ook een nieuw metrostation. Naar verwachting rijdt de metro vanaf 2022 tot aan het strand. Lees verder op Rotterdam.nl/hoekselijn.

Ton van Anraad

Ton van Anraad

Ann van den Berg-Klaassen

Ann van den Berg-Klaassen

Martijn Blankers

Martijn Blankers

Jacco van Dam (voorzitter)

Jacco van Dam

Indy van 't Hoft

Indy van 't Hoft

Anneke van der Meijs-Smeins

Anneke van der Meijs-Smeins

Henk Schulp

Henk Schulp

Tessa Sterrenberg

Tessa Sterrenberg

Peter Stok

Peter Stok

Michel Timmerman

Michel Timmerman

Ineke Vos-Benne

Ineke Vos-Benne

Stadswinkel Hoek van Holland (in pand Huis van de Wijk De Hoekstee)

Mercatorweg 50
3151 CJ Hoek van Holland
Informatie en openingstijden

Huis van de Wijk

In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten.

Huis van de Wijk De Hoekstee
Mercatorweg 50
3151 CJ Hoek van Holland
Informatie en openingstijden
 

Wijkmanager

Rita van Hardeveld
e-mail: m.vanhardeveld@rotterdam.nl

Wijknetwerkers

Miranda van Dijk - van der Bogt
e-mail: m.vandijkvanderbogt@rotterdam.nl

Guy Raoul Daniels
e-mail: gr.daniels@rotterdam.nl

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

H!ERO

Voor de Kleine Kernen aanpak werkt de gemeente op tal van plekken in en rond het dorp aan de toekomst van De Hoek als levendige, vitale en goed bereikbare vierseizoenenbadplaats. Lastig wanneer u ergens heen wilt? Een omleiding of afsluiting geeft inderdaad soms overlast. Maar we doen er  alles aan om dit te beperken. Zodat iedereen snel in, door of juist óm Hoek van Holland kan blijven reizen. Met de fiets, auto, metro, bus en boot. Daarom is er een verkeerscirculatieplan. Slimme, samenhangende maatregelen zorgen ervoor dat Hoek van Holland zelfs op drukke zomerdagen zo goed mogelijk bereikbaar blijft en de hulpdiensten in noodsituaties vrij baan hebben.

Metro aan Zee

Een goede OV-verbinding naar de kust is essentieel voor de bereikbaarheid van Hoek van Holland en de ontwikkeling tot vierseizoenenbadplaats. Metro aan Zee brengt toeristen en badgasten snel en veilig tot op het strand, met het Strandplein als sfeervolle entree en ontmoetingsplek. De bouw van de spoorverlenging is overal in volle gang. De ruwbouw van metrostation Haven en de ruimte rond het station zijn klaar. Hier wordt nu gewerkt aan de afbouw van de algemene ruimtes (‘De Plint’) en het aanbrengen van de spoorwegovergangen.

 • Waar: Van Haven tot aan de Zeekant
 • Wat: verlenging metrolijn van Hoek van Holland Haven naar Hoekse strand, afbouw nieuw metrostation Haven, bouw metrostation Strand en aanleg Strandplein
 • Start: 2019
 • Klaar: 2022

Veilig op de fiets

Hoek van Holland is via diverse mooie routes uitstekend bereikbaar met de fiets. De gemeente wil dit extra stimuleren. Bestaande fietspaden worden waar nodig vernieuwd, verbreed en veiliger gemaakt, rekening houdend met de sterke groei van het aantal elektrische fietsen. Nieuwe fietspaden rondom de metrolijn ondersteunen de verkeersdoorstroming naar de kust en breiden het fietsroutenetwerk uit. Ook komen op diverse plekken fietsvoorzieningen, zoals (beveiligde) stallingen, kluizen en mogelijk oplaadpunten. Bij station Hoek van Holland Haven en aan de Zeekant is dit al voor een deel gerealiseerd.

 • Waar: diverse plekken
 • Wat: verbetering fietspaden, aanleg nieuwe fietspaden en fietsvoorzieningen
 • Start: 2020
 • Klaar: 2022

Ovonde (ovale rotonde)

Dit kruispunt is een van de scharnierpunten in de verkeerscirculatie. Het is nu erg onoverzichtelijk. Op drukke stranddagen zetten de weggebruikers elkaar nog wel eens klem. De aanleg van de Ovonde verbetert het overzicht en de veiligheid ter plekke. Ook wordt het mogelijk om de ingaande en uitgaande verkeersstromen beter te sturen door verkeer rond te laten rijden of een van de zijwegen af te sluiten.

 • Waar: kruising Badweg/Strandweg/Strandboulevard
 • Wat: aanleg Ovonde (ovale rotonde)
 • Start: najaar 2021
 • Klaar: voorjaar 2022

Slim parkeren

De gemeente gaat parkeerverwijzing gebruiken, te beginnen bij de parkeerplaats aan de Badweg. Slimme sensoren bij de toegangen registreren de passerende auto’s; informatieborden op de Strandweg en de Strandboulevard geven aan of er nog parkeerplekken beschikbaar zijn en hoeveel. Zo wordt voorkomen dat bezoekers naar parkeerterreinen rijden waar geen ruimte meer is. De gemeente wil de sensoren en informatieborden ook bij andere parkeerterreinen plaatsen. We kunnen dan niet alleen waarschuwen waar het VOL is, maar ook aangeven waar er langs de P-route nog wel plek is. Hoe en wanneer dit gebeurt, hangt af van de financiering, want het systeem is duur.

 • Waar: parkeerterrein Badweg
 • Wat: parkeerverwijzingssysteem
 • Start: 2021
 • Klaar: 2021: uitbreiding 2022-2023

Verkeerscamera’s

Hoek van Holland heeft een beperkt wegennet. Voor de bereikbaarheid van het dorp en de kust is doorstroming van het verkeer noodzakelijk, zodat opstoppingen worden voorkomen. Op vijf belangrijke kruispunten staan hiervoor camera’s. De collega’s in de Verkeersregiekamer kunnen hiermee de verkeerssituatie in de gaten houden en zo nodig tijdig ingrijpen en het verkeer via een andere route omleiden.

 • Waar: verkeersknooppunten
 • Wat: verkeerscamera’s
 • Start: 2020
 • Klaar: 2021

Hoeksebaan

De Hoeksebaan verbetert de bereikbaarheid van Hoek van Holland voor de bewoners en de gebruikers van Stena Line, en vermindert de verkeersdrukte in het dorpscentrum. Strandgasten worden nog steeds bij voorkeur over de Maasdijk (N220) geleid, omdat die aansluit op de circulatieroute langs alle parkeerplaatsen. Een Dynamisch Route Informatie Paneel (DRIP) bij de Tweepleinenweg neemt de automobilisten bij de hand en kan ze zelfs adviseren niet door te rijden als alle parkeerplaatsen VOL zijn. Hulpdiensten hebben bovendien een tweede aanrijroute en kunnen hierdoor in noodsituaties sneller ter plekke zijn.

 • Waar: tussen Haakweg en Langeweg
 • Wat: voltooiing Hoeksebaan
 • Start: 2019
 • Klaar: 2020

‘Iedereen moet op een leuke en gezonde manier kunnen bewegen’

Christine Domingos aan het sporten in een blauwe hangmat.

Sporten en dansen toegankelijk maken voor jong en oud. Dat is de passie van Hoekse H!ERO Christine Domingos. Als eigenaresse van Studio Domingos biedt ze al jarenlang samen met haar docententeam een breed lessenpakket aan. Van klassiek ballet, hiphop en streetdance tot bungee super fly, aerial yoga, jumping fitness en kangoo jump. Ook in coronatijd brengt ze haar klanten in beweging. Online, maar ook in de buitenlucht.

Christine Domingos is geboren en getogen in De Hoek. Na afronding van de dansopleiding in Haarlem nam ze in 2006, op 21-jarige leeftijd, de bestaande balletschool in Hoek van Holland over. Balletschool Domingos (nu Studio Domingos) was geboren. ‘Ik heb het lesaanbod stap voor stap uitgebreid tot een fulltime programma’, vertelt ze. Sinds 2014 biedt Christine naast dans- en balletles ook fun workouts aan, zoals jumping fitness en aerial yoga. Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor zowel jongeren als ouderen die op een gezonde en vooral leuke en ontspannen manier willen bewegen. ‘Naast mijn werk heb ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gestudeerd, met als specialisatie sportpsychologie. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen best willen sporten, maar ertegenop zien, weinig tijd hebben of nooit hebben ervaren hoe veel plezier het kan geven. Daarom ben ik na mijn afstuderen met de fun workouts gestart. Iedereen, ervaren of onervaren, fit of met een belemmering, kan hierbij op zijn eigen niveau bewegen en een vorm kiezen die het beste past.’

Ieder kind is bijzonder

De kennis die Christine tijdens de SPH-opleiding heeft opgedaan, zet ze ook in bij educatieve beweegtrainingen voor kinderen met ADHD, autisme, overprikkeling en hoogbegaafdheid. ‘Veel van deze kinderen hebben stress, last van boze buien en lopen vast op school. Vaak omdat ze druk ervaren, willen presteren, niet goed weten hoe ze met gevoelens moeten omgaan of zich moeilijk kunnen concentreren. Om ze een steuntje in de rug te geven, bieden we drie groepstrainingen voor 7- tot 12-jarigen. Daarin gaan we spelenderwijs aan de slag met thema’s zoals samenwerken, gevoelens herkennen, plannen, rust pakken en omgaan met overprikkeling. Uitgangspunt bij ons is echter dat elk kind bijzonder is en gewoon, zonder etiketje, kan meedoen met alle anderen. Daarom zijn de groepen niet groter dan twaalf deelnemers en zorgen SPH-studenten voor extra begeleiding als dat nodig is.’

Bewegen in coronatijd

Net als alle andere sportaanbieders heeft ook Christine Domingos last van de coronamaatregelen: Studio Domingos is al maanden dicht. Ondanks deze tegenslag zit ze niet bij de pakken neer, integendeel. ‘Ik wil eerlijk en sociaal zakendoen. Daarom heb ik vanaf het eerste moment aan klanten gemeld dat ze tijdens de lockdown niet hoeven te betalen. De situatie is voor hen net zo vervelend als voor ons. Samen komen we door deze moeilijke tijd heen. Sommigen hebben van dit aanbod gebruikgemaakt, anderen niet omdat ze ons willen steunen. Hartverwarmend! Daarnaast hebben we een app ontwikkeld waarmee klanten thuis, online en op hun eigen moment lessen kunnen volgen. Ook geven we buitenlessen op het parkeerterrein, vanwege corona in groepjes van twee. En voor de kinderen hebben we leuke activiteiten georganiseerd waarbij ze toch kunnen bewegen, zoals een speurtocht en tiktokles. Zolang we niet open kunnen, gaan we hier zeker mee door. Maar hopelijk is dat niet lang meer nodig en kunnen we iedereen weer binnen ontvangen!’

‘Als iedereen iets kleins doet, komen we sneller en sterker uit deze crisis.’

Linda Geers met de haven en vuurtoren op de achtergrond

Als eigenaar van twee horecabedrijven en een webshop in Hoek van Holland viel de corona-uitbraak H!ERO Linda Geers in maart 2020 rauw op het dak. Tijdens de lockdown zat ze niet bij de pakken neer, maar organiseerde samen met Welzijn op de Hoek een paastasjesactie om alle Hoekenezen een hart onder de riem te steken. ‘Als iedereen iets kleins doet, komen we sneller en sterker uit deze crisis.’

Hoekenees Linda Geers is horecaondernemer in hart en nieren. In 2014 werd zij op 22-jarige leeftijd eigenaar van restaurant MIJN Torpedoloods. Twee jaar later breidde ze dit uit met MIJN Badhuis en in 2019 volgde haar tweede bedrijf: Hotel Amerika in de Rietdijkstraat. Ook startte Linda de giftwebshop Lila Harp. Tot afgelopen maart was er zakelijk geen wolkje aan de lucht, maar toen kwam opeens corona. ‘Mijn partner en ik waren op vakantie in Egypte. Daar hoorden we dat het vliegverkeer werd stilgelegd. Met de laatste vlucht zijn we teruggevlogen naar Nederland. Bij aankomst in Hoek van Holland stonden we voor een gesloten deur; alles was dicht. Dat was echt schrikken. Ik ben twee weken van de leg geweest en kon van de stress nauwelijks slapen. Daarna heb ik me herpakt en zijn we met z’n allen aan de slag gegaan om er het beste van te maken.’

Tasjesactie

Precies op dat moment klopte Welzijn op de Hoek bij Linda Geers aan met het idee om alle Hoekenezen ter gelegenheid van het paasweekend te verrassen met een paastasje. ‘Ik vond het een geweldig initiatief en ben meteen andere Hoekse ondernemers gaan bellen’, vertelt Linda. ‘Bakkerij Van den Berg wilde ook meedoen en stelde 35.000 koekjes beschikbaar. In MIJN Torpedoloods heb ik samen met mijn team 5.500 tasjes ingepakt. Naast de koekjes zaten er ook flyers in met telefoonnummers van onder andere Jeugdwerk en Welzijn op de Hoek. De dag voor Pasen hebben we alle tasjes huis-aan-huis rondgebracht. De reacties waren hartverwarmend!’ Naast de tasjesactie deden Linda en haar medewerkers nog meer om de eerste coronagolf op een nuttige manier door te komen. ‘Bij mij werken allemaal horecatijgers, die kunnen niet stilzitten’, aldus Linda. ‘Ik heb ziekenhuizen in de regio gemaild dat ze bij een beddentekort onze hotelkamers konden gebruiken en verschillende teamleden hebben in verzorgingstehuizen en bij zorgmedewerkers thuis schoongemaakt.’

Openbaring

Negen maanden verder zijn de horecabedrijven van Linda Geers opnieuw al weken dicht. Hoe gaat het op dit moment? ‘Het is zwaar en de rek is er wel uit. Maar ik blijf positief en richt alle focus op de toekomst. Hopelijk kunnen we in het voorjaar weer open.’ Hoe kijkt Linda zelf naar corona. ‘Het is natuurlijk heel erg wat er gebeurt, maar er zijn wel degelijk
ook positieve kanten en kansen, zowel privé als zakelijk. Als je ze maar wilt zien. Voor mij persoonlijk was de noodstop een openbaring. Na jaren van 24/7 buffelen heb ik ontdekt dat er balans moet zijn tussen werk en privé. Mijn passie als ondernemer is nog steeds ‘groter, beter, heftiger’, maar het allerbelangrijkste in het leven zijn gezondheid en de mensen die je lief zijn. Dat inzicht is voor mij de winst van corona.’

‘Fijn dat zoveel mensen mijn haakje gebruiken’

Tom houdt een groene en een rode mondkapbeugel vast om ze te laten zien.

Een plastic beugel waarmee je een mondkapje achter je hoofd vastmaakt in plaats van achter de oren. Die slimme uitvinding deed Hoekse H!ERO Tom van der Houwen (14). Hij kwam ermee op de televisie en werd zelfs genomineerd voor de Cees de Veer Kinderprijs. Alle aandacht en publiciteit vindt hij prachtig. Maar hij is vooral trots dat zoveel mensen in de zorg zijn haakje gebruiken en daardoor prettiger kunnen werken.

Tom van der Houwen zit in 3-vwo van ISW Gasthuislaan in ’s-Gravenzande. De 14-jarige scholier is zeer geïnteresseerd in techniek en wil daar later zijn beroep van maken. ‘Ik ben niet iemand voor achter een bureau. Programmeren, oplossingen verzinnen voor praktische problemen en zorgen dat het werkt. Daar word ik blij van.’ Uit de 3D-printer op zijn kamer zijn al diverse handigheidjes gerold, zoals een houder voor de opzetstukken van een stofzuiger en een telefoonstandaard voor Zoom-meetings. Maar het grootste succesnummer is een plastic hulpstuk voor mondkapjes, met aan beide kanten haakjes. ‘De elastiekjes van het mondkapje doe je om de haakjes, zodat de elastieken niet meer achter je oren zitten.’

Snijdende touwtjes

Tom bedacht het mondmaskerbeugeltje vlak na de coronauitbraak in maart. ‘Ik wilde mijn moeder helpen. Zij werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het Haga-ziekenhuis en moet net als alle andere medewerkers de hele dag een mondkapje dragen. Dat is al niet fijn, maar de touwtjes van het masker snijden ook nog eens achter je oren. Op internet vond ik een ontwerp voor een achterhoofdbeugel. Dat ontwerp heb ik aangepast en verbeterd, zodat het sneller te printen is en minder plastic kost. Mijn moeder was meteen enthousiast en haar collega’s ook. Zo is het balletje gaan rollen.’

Veel bestellingen

De eerste weken printte Tom de bestelde beugeltjes zelf. Toen hij op RTL4 was geweest en in de krant had gestaan, was dat niet meer te doen. ‘De bestellingen stroomden binnen. Niet alleen van zorgverleners, maar ook van luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Corendon, Easyjet en British Airways.’ Het bedrijf Gearbox uit Maasdijk sprong bij. Hoeveel beugeltjes zijn er inmiddels verkocht? ‘Poeh, ik schat zo’n 3.000 en de teller loopt door. Daarnaast zijn er ook mensen die het haakje zelf printen. Dat kan, want ik heb mijn ontwerp online gezet.’

Met de laatste trein mee - Derrek Otte

'Miljoenen mensen, even zo veel verhalen, via stalen rails mee met de trein. Noem het Hoek van Holland of, misschien wel beter nog: Europa in het klein. Of de wereld zelfs, van Engeland aan de overkant, van verbinding in de ban. Tot Halte Hoek als startpunt richting Stockholm, Moskou, China of Japan. Zo ver gaan we vanavond niet, tenminste, dat is mij niet verteld. Maar het is goed om te weten dat we op deze route welgeteld de tel kwijt zijn. Tussen producten en personen.

Hele ladingen ertsen, kolen, etenswaren en andere goederen goed verscholen in miljoenen wagons van daar naar hier of andersom. Vannacht vieren wij geen einde maar de doorstart van wat in 1892 begon. Keihard economisch belang, voort in de vaart der volkeren, import, export: vervoer om ons te helpen te sjouwen. Handel kun je al héél wat eeuwen ook per trein aan Rotterdammers toevertrouwen.

Na gedane arbeid is het goed rusten, toeristen in eigen land. Ook ik ging vroeger vaak per trein een dagje naar de waterkant. Weg uit de dagelijkse sleur, naar waar de geur van de zee wacht. Iedereen die mee mag, het spoor voor jong en oud naar halte Hoek. Met de H van heimelijk naar rust op zoek. Van stad naar strand, een 125 jaar oude ontsnappingsroute, hoe moeten we die uitzwaaien? Vluchten als de lucht blauw, uitwaaien, een briesje neemt je zorgen mee. Zon hoog aan de hemel, al is het maar voor even, luisteren naar het ruisen van de zee.

Van zwart-witbeelden naar een keur aan kleuren, altijd licht, lucht en water. Nostalgie is prachtig maar we bewegen richting later. Altijd door, altijd vooruit, terugkijken met een lach en een traan. We moeten verder, we moeten beter; zonder innovatie is dat nooit gegaan. Hallo metro, tweede leven. Maar eerst nog even die laatste kilometers hoor. Treinen houden op met rijden soms maar de trein die tijd heet, dendert door.'

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de dorpsraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Hoek van Holland, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.