De Sleutel van Rotterdam
Gepubliceerd op: 05-07-2017
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/de-sleutel-van-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam voor jou en je pasgeboren kindje.

Wij zijn enorm blij met elke nieuwe (kleine) inwoner van onze mooie stad, en verwelkomen die dan ook met open armen. Rotterdam is een hele fijne stad om in te spelen, ontdekken en op te groeien. Met de Sleutel van Rotterdam kunnen u en uw kleintje kennis maken met het Rotterdam van de allerkleinste Rotterdammers.

Sleutelacties: Samen eropuit in Rotterdam

De Sleutel van Rotterdam opent de deur naar alle leuke dingen die u samen met uw kleintje kunt doen.

Trek er samen op uit en ontdek hoe leuk Rotterdam is om in te spelen en op te groeien. Als voorproefje kunt u alvast leuke dingen doen met de barcode die u bij de sleutel gekregen hebt. Zo leert u een hele nieuwe kant van de stad kennen. Bekijk de actuele acties hieronder. Veel plezier!

Tip: De sleutelhanger (met barcode) is uw toegangsbewijs voor de acties. Hang 'm aan uw sleutelbos en ga eropuit!

Gefeliciteerd! Je bent papa of mama geworden. Als het uw eerste kindje is dan zijn er veel dingen nieuw en weet u misschien niet hoe u hiermee om moet gaan. Maar ook als ervaren ouder kunt u vragen hebben over het opvoeden, de ontwikkeling of gezondheid van uw baby. Met al deze vragen kunt u gratis terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Op de website van het CJG staan filmpjes voor ouders over bijvoorbeeld knuffelen en omgaan met huilen. Op de contactpagina ziet u hoe u contact met het CJG kan opnemen om uw vragen te stellen.

Logo Bibliotheek Rotterdam

BoekStart

Voorlezen aan je baby, heeft dat zin? Jazeker!

Samen een boekje lezen maakt de band met je baby sterker. En het goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn bovendien later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Maak uw baby (gratis) lid van Bibliotheek Rotterdam en krijg het leuke BoekStartkoffertje cadeau met daarin 2 babyboekjes en een boekenbon van kinderboekwinkel 'De Kleine Kapitein'.

Kijk op bibliotheek.rotterdam.nl voor meer informatie over BoekStart.

De Sleutel van Rotterdam...

 • is geldig tot en met 31 december 2022.
 • is niet geldig samen met andere acties of kortingen.
 • is persoonlijk en alleen bedoeld voor ouder en kind.
 • wordt maar één keer opgestuurd per geboorteaangifte.
 • is niet te verlengen.
 • is niet los te krijgen.
 • acties zijn onder voorbehoud en kunnen in de loop van het jaar veranderen.
 • de sleutelhanger met barcode wordt maar één keer opgestuurd.
  Is de sleutelhanger kapot? Dan kunt u deze gratis omruilen in de Rotterdampaswinkel.
  Bent u de sleutelhanger verloren of is hij gestolen? Dan kunt u voor € 2,50 een nieuwe sleutelhanger kopen in de Rotterdampaswinkel. Het adres is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

De Sleutel is ontworpen door de Rotterdamse designer Swearhouse. Ontwerpster Alice over de Sleutel: 'Swearhouse staat voor eerlijke producten gemaakt met respect voor mens en milieu. We zijn superblij en trots dat ook de Sleutel van Rotterdam onder deze voorwaarden is geproduceerd. De zachte sweaterstof en grafische opdruk maken het een echt Swearhouse product. En door de productie zoveel mogelijk lokaal te houden, is het een echt Rotterdams geschenk!'

De stof en opdruk van de sleutel is gecertificeerd en gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen, waardoor het geschikt is voor baby's en kinderen. De medewerkers Atelier Juffrouw Janssen in Rotterdam naaien de Sleutel in elkaar. De Sleutel is nergens anders verkrijgbaar of los te koop en is dus helemaal speciaal ontworpen voor de allerkleinste Rotterdammers.

De sleutel is niet geschikt om in de wasmachine te wassen, alleen met de hand.

De Sleutel van Rotterdam is een idee van de gemeente Rotterdam en is onderdeel van het project Stevige Start. In samenwerking met de Rotterdampas wil de gemeente met deze sleutel jonge ouders en hun pasgeboren kinderen kennis laten maken met de kindvriendelijke kant van Rotterdam, en uitnodigen te proeven van alles wat onze stad te bieden heeft.

Plezier zit in kleine dingen!

Hiervoor werkt de gemeente samen met de Rotterdampas, al ruim 30 jaar dé expert op het gebied van leuke dingen doen in Rotterdam. Met een Rotterdampas doet u gratis of met korting superveel leuke dingen in en om Rotterdam. Geniet van een lekkere koffie of lunch, doe een rondje Diergaarde Blijdorp of beklim de Euromast. Ook kunt u gratis naar het zwembad, alle musea en bioscopen.

De Rotterdampas is er voor iedereen, en inspireert om zoveel mogelijk plezier te beleven met alles wat de stad te bieden heeft. Lees meer over de pas op de website Rotterdampas.nl.

Mede mogelijk gemaakt door:

 • Ontwerp Sleutel: Swearhouse
 • Sleutelacties: Rotterdampas
 • Materialen en communicatie: IN10
 • Drukwerk: Veenman+
 • Pameijer werklocaties: Atelier Juffrouw Janssen
 • Verpakken: Rotterdam Inclusief.

Actie 1: Diergaarde Blijdorp. Haai, olifant!

Giraf met babygiraf

Actie: 1x 50% korting op een persoonlijk abonnement of hetzelfde bedrag als korting op een andere gezinssamenstelling

Wie wordt er niet blij van Blijdorp? Voor iedere leeftijd is er genoeg te beleven. Wandel op jullie gemak door het park, tuur samen naar de lange nekken van de giraffes, kijk je ogen uit in het Oceanium en geniet van iets lekkers in het restaurant naast de leeuwen. Ontdek allerlei leuks… en aan het eind van de rit slaapt de kleine als een roos. Ontspanning voor iedereen!

van € 83 voor € 41,50
waar: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam
wanneer: tot en met zaterdag 31 december 2022
info: Diergaarde Blijdorp of 0900 - 18 57 (10 cent per minuut)
let op: ouder en kind mogen op 1 abonnement

Actie 2: De Baby Spa Lekker blijven drijven

Een baby dobberend in een bad met warm water.

Actie: 1 x 50% korting op float only

Gezellig knuffelen en bij iedereen in de armen liggen is warm en fijn. Maar dit is toch heerlijk! Een kwartiertje tot half uurtje dobberen in een bad met lekker warm water. Daarna gaan de jacuzzibubbels en lampjes aan en is het floaten compleet. Wedden dat je een super ontspannen baby mee naar huis neemt? Slapen jullie allebei lekker vannacht…

van € 40 voor € 20
waar: Spitsenhagen 9, 3078 BM Rotterdam
wanneer: tot en met dinsdag 31 december 2024
info: De Baby Spa
let op! Leeftijd maximaal 8 maanden

Actie 3: Trompenburg Tuinen & Arboretum. Struinen in het groen

Bloemen in arboretum Trompenburg

Actie: 1x gratis entree

Rotterdam heeft veel mooie, groene plekjes en daar is Trompenburg er zeker één van. Geniet samen van de rust en relax even met een kop koffie of thee. Er zijn genoeg wandelpaden om over te slenteren en bankjes om op te chillen. Daarnaast zijn er ontzettend veel mooie bloemen en vlinders te zien. Klinkt als een perfect oplaadpunt voor jou en je kleintje, toch?

van € 10,75 voor € 0
waar: Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam
wanneer: tot en met zaterdag 31 december 2022
info: Trompenburg Tuinen & Arboretum
let op! de tram stopt er bijna voor de deur

Actie 4: Rotterdamse Zwembaden Diploma B(aby)

Man met kind in een zwembad.

Actie: 1x gratis babyzwemmen

Na 9 maanden non-stop zwemmen in je buik mag die kleine zich een echte waterrat noemen! Duik samen in het diepe en je zult zien dat die kleine gup het zwemmen nog niet verleerd is. Het water is iets warmer dan normaal, dus ook voor jezelf is het lekker ontspannend. Vergeet in alle babyhectiek niet je eigen zwemkleding mee te nemen. Geniet!

van € 7,30 voor € 0
waar: kijk op de website voor locaties
wanneer: tot en met zaterdag 31 december 2022
info: Sportbedrijf Rotterdam
let op! neem een zwemluier mee

Actie 5: Puur Baby Spa Wobbel de wobbel

Babyvoetje met handen die het voetje masseren

Actie: 1x een gratis proefles ‘baby wobbelyoga’ of een workshop babymassage

Iets nieuws uitproberen is altijd goed! Ga samen lekker naar wobbelyoga. Doordat je baby op een balansbord ligt, leert jouw kleintje op een uitdagende manier beter bewegen en balanceren.

Of leer masseren volgens de Shantala babymassagemethode: zo laat je je kleintje op een liefdevolle manier ontspannen, waarna het heerlijk rustig in slaap valt. Welterusten!

van € 20 of € 15 voor € 0
waar: Prins Hendrikkade 121b, 3071 NK Rotterdam / Zeilmakersstraat 59, 3025 NV Rotterdam
wanneer: tot en met zaterdag 31 december 2022
info: Puur Baby Spa
reserveren: verplicht via info@puurbabyspa.nl of 06 - 278 778 87

Veelgestelde vragen

De ouder of ouders die geboorteaangifte doen van hun baby in Rotterdam en wonen in de gemeente Rotterdam ontvangen De Sleutel van Rotterdam. De Sleutel wordt na de geboorteaangifte binnen een maand thuisgestuurd.

Er zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van De Sleutel van Rotterdam. U ontvangt korting op de acties van De Sleutel van Rotterdam met de sleutelhanger met barcode.

Nee, uw gegevens komen uit de basisadministratie van de gemeente Rotterdam en worden niet gedeeld met anderen.

De Sleutel wordt na geboorteaangifte binnen een maand thuisgestuurd.

U kunt uw Sleutel omwisselen voor een nieuwe Sleutel bij de Rotterdampaswinkel. Dit is gratis.
Uw Sleutel is persoonlijk en gekoppeld, uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de acties die u nog niet heeft gebruikt. Het adres van de Rotterdampaswinkel is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

U kunt een nieuwe sleutelhanger halen bij de Rotterdampaswinkel. Dit kost € 2,50. De Sleutel is persoonlijk en gekoppeld aan uw gegevens. Uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de acties die u nog niet heeft gebruikt. Het adres van de Rotterdampaswinkel is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

De Sleutel van Rotterdam en het coronavirus

Het kan voorkomen dat er voor een activiteit extra regels zijn in verband met corona. Wil je gebruikmaken van een actie van De Sleutel van Rotterdam? Kijk dan eerst op de website van de sleutelactie of de activiteit wordt aangeboden en of je van tevoren moet reserveren.

Meer informatie

Voor meer informatie over De Sleutel van Rotterdam of de Sleutelacties kunt u bellen met 14 010.