De Sleutel van Rotterdam
Gepubliceerd op: 05-07-2017
Geprint op: 24-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/de-sleutel-van-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam voor jou en je pasgeboren kindje.

Wij zijn enorm blij met elke nieuwe (kleine) inwoner van onze mooie stad, en verwelkomen die dan ook met open armen. Rotterdam is een hele fijne stad om in te spelen, ontdekken en op te groeien. Met de Sleutel van Rotterdam kunnen jij en je kleintje kennis maken met het Rotterdam van de allerkleinste Rotterdammers.

Sleutelacties: Samen eropuit in Rotterdam

De Sleutel van Rotterdam opent de deur naar alle leuke dingen die je samen met je kleintje kunt doen.

Trek er samen op uit en ontdek hoe leuk Rotterdam is om in te spelen en op te groeien. Als voorproefje kun je alvast leuke dingen doen met de barcode die je bij de sleutel gekregen hebt. Zo leer je een hele nieuwe kant van je stad kennen. Bekijk de actuele acties hieronder. Veel plezier!

De Sleutel van Rotterdam en het coronavirus

Het kan voorkomen dat er voor een activiteit extra regels zijn in verband met corona. Wil je gebruikmaken van een actie van De Sleutel van Rotterdam? Kijk dan eerst op de website van de sleutelactie of de activiteit wordt aangeboden en of je van tevoren moet reserveren.

Gefeliciteerd! Je bent papa of mama geworden. Als het je eerste kindje is dan zijn er veel dingen nieuw en onwennig. Maar ook als ervaren ouder kan je vragen hebben zoals:

 • Hoe kan ik mijn baby troosten?
 • Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?
 • Hoe zorg ik voor een goede band met mijn baby?
 • Hoe vaak moet mijn baby slapen?

Centrum voor Jeugd en Gezin

Heb je een vraag over opvoeden, de ontwikkeling of gezondheid van jouw baby? Dan kan je altijd (gratis) terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Op centrumvoorjeugdengezin.nl/baby staan filmpjes voor ouders over bijvoorbeeld knuffelen en omgaan met huilen. Op centrumvoorjeugdengezin.nl/contact zie je hoe je contact met het CJG kan opnemen om je vragen te stellen.

Ontwikkeling van je baby

Op de website van moeders van Rotterdam vind je meer informatie over de ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld meer informatie over voorlezen, gezonde voeding, babykwaaltjes en eenkennigheid.

Logo Bibliotheek Rotterdam

BoekStart

Voorlezen aan je baby, heeft dat zin? Jazeker!

Samen een boekje lezen versterkt de band met je baby en is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn bovendien later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Maak je baby (gratis) lid van Bibliotheek Rotterdam en krijg het leuke BoekStartkoffertje cadeau met daarin twee babyboekjes en een boekenbon van kinderboekwinkel ‘De Kleine Kapitein’.

Kijk op bibliotheek.rotterdam.nl voor meer informatie over BoekStart.

De Sleutel van Rotterdam...

 • is geldig tot en met 31 december 2021
 • is niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen
 • is strikt persoonlijk (ouder en kind)
 • wordt eenmalig verstrekt per aangifte
 • is niet verlengbaar
 • is niet los verkrijgbaar
 • acties zijn onder voorbehoud en kunnen in de loop van het jaar veranderen
 • de sleutelhanger met barcode wordt slechts eenmaal verstrekt. Is deze kapot? Dan kun je deze gratis omruilen in de Rotterdampaswinkel. Is deze verloren of gestolen? Dan kun je voor 2,50 euro een nieuwe sleutelhanger kopen in de Rotterdampaswinkel (Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110)

De Sleutel is ontworpen door de Rotterdamse kindermodestudio Swearhouse. Ontwerpster Alice over de Sleutel:

'Swearhouse staat voor comfortabele en eerlijke kinderkleding gemaakt met respect voor mens en milieu. We zijn superblij en trots dat ook de Sleutel van Rotterdam onder deze voorwaarden is geproduceerd. De zachte sweaterstof en grafische opdruk maken het een echt Swearhouse product. En door de productie lokaal te houden, is het een echt Rotterdams geschenk!'

De Sleutel bestaat helemaal uit ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke stoffen, en wordt gewoon hier in Nederland bedrukt en genaaid. De Sleutel is nergens anders verkrijgbaar of los te koop, en is dus helemaal exclusief ontworpen voor de allerkleinste Rotterdammers.

De sleutel is niet geschikt om in de wasmachine te wassen, alleen met de hand.

De Sleutel van Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, in het kader van het project Stevige Start. In samenwerking met de Rotterdampas wil de gemeente met deze sleutel jonge ouders en hun pasgeboren kinderen kennis laten maken met de kindvriendelijke kant van Rotterdam, en uitnodigen te proeven van alles wat onze stad te bieden heeft.

Plezier zit in kleine dingen!

Hiervoor werkt de gemeente samen met de Rotterdampas, al ruim 30 jaar dé expert op het gebied van leuke dingen doen in Rotterdam, en een actieve speler in de open en betrokken Rotterdamse samenleving. Met een Rotterdampas doe je gratis of met korting superveel leuke dingen in en om Rotterdam. Geniet van een lekkere koffie of lunch, doe een rondje Diergaarde Blijdorp of beklim de Euromast. Ook kun je gratis naar het zwembad, alle musea en bioscopen. 

De Rotterdampas is er voor iedereen, en inspireert om zoveel mogelijk plezier te beleven met alles wat de stad te bieden heeft. Lees meer over de pas op de website Rotterdampas.nl.

Mede mogelijk gemaakt door:

 • ontwerp Sleutel: Swearhouse
 • sleutelacties: Rotterdampas
 • materialen en communicatie: IN10
 • drukwerk: Veenman+
 • Pameijer werklocaties: Atelier Juffrouw Janssen
 • verpakken: Rotterdam Inclusief

Tip: De sleutelhanger (met barcode) is je toegangsbewijs voor de acties. Hang 'm aan je sleutelbos en ga eropuit!

Actie 1: Blij, blijer, Blijdorp!

Giraf met babygiraf

1 x 50 procent korting op een persoonlijk abonnement of hetzelfde bedrag als korting op een ander abonnement (bijvoorbeeld gezinsabonnement) bij Diergaarde Blijdorp. De korting geldt voor alle leden van het gezin, tot de eerste verjaardag.

Iedereen wordt blij van Blijdorp! Zowel ouder als kind. Wandel op jullie gemak door het park, kijk samen naar hoe de giraffe haar jongen leert van de takken te eten, verwonder je in het Oceanium en geniet van iets lekkers in het restaurant naast de leeuwen. Ontdek samen de diversiteit aan dieren en planten… en aan het eind van de rit slaapt de kleine als een roos. Ontspanning voor iedereen!

actie: van 83 euro voor 41,50 euro
waar: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is geldig tot en met 31 december 2021
info: diergaardeblijdorp.nl of 0900 - 18 57 (0,10 cent per minuut)
let op! Ouder en kind mogen op één abonnement

Actie 2: Diploma B(aby)

Vader met kind in zwembad

1 x gratis babyzwemmen

Na 9 maanden non-stop zwemmen in de buik mag je kleine zich een echte waterrat noemen! Zoek samen het water weer op en je zult zien dat die kleine gup het zwemmen nog niet verleerd is! In Rotterdam is altijd wel een zwembad in de buurt. Het water is iets warmer dan normaal, dus ook voor jezelf is het lekker ontspannend. Vergeet in alle babyhectiek niet je eigen zwemkleding mee te nemen!

actie: van 7 euro voor niks
waar: Zie website voor verschillende locaties
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is geldig tot en met 31 december 2021
info: Sportbedrijven Rotterdam
let op! Neem voor je baby een zwemluier mee

Actie 3: T x T x T x T x T x T

Bloemen in arboretum Trompenburg

1 x gratis entree bij Trompenburg Arboretum

Tevreden Terug Thuis van Tuin en Theehuis Trompenburg. Hier draait alles om de T. Geniet samen van de rust in de tuin en proef de allerbeste theesoorten. Dit is een perfect oplaadpunt voor jou en je kleintje, omring door de mooiste bloemen, bomen en vlinders. Je zult zien dat die kleine binnen no-time in slaap valt. En ach, doe zelf ook even je ogen dicht nu je er toch bent, neem het ervan!

actie: van 9,50 euro voor niks
waar: Honingerdijk 86 (beneden), 3062 NX Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is geldig tot en met 31 december 2021
info: trompenburg.nl
let op! Met de tram ben je er zo

Actie 4: Wobbel Yoga en babymassage

Babyvoetje met handen die het voetje masseren

1 x gratis proefles baby Wobbel yoga of workshop babymassage

Vind je het leuk om iets samen met je baby te doen? Dan is de les baby wobbelyoga of workshop babymassage wellicht iets voor jullie.

Aangeraakt worden is naast voeding en rust een van de levensbehoeftes. Je leert masseren volgens de Shantala babymassage methode. Shantala babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging.

Wobbelyoga is een super leuke nieuwe vorm van baby/kinderyoga waarbij gebruik wordt gemaakt van het ‘originele Wobbelboard’. Dit duurzame balansbord maakt de baby yogalessen vernieuwend en uitdagender. Een hele leuke les met een combinatie van yoga-oefeningen, baby gym en spelmassage. Naast rustige basisoefeningen leer je ook liedjes en rijmpjes die op sociaal, emotioneel en fysiek vlak goed zijn voor je baby. Voor baby's vanaf 6 weken. De baby wobbelyoga is in een groepje op vaste dagen/tijden. Het zijn kleine groepjes dus er is voldoende persoonlijke aandacht is voor iedereen.

actie: 1 x gratis proefles Wobbel yoga ter waarde van 15 euro of 1 x gratis workshop babymassage ter waarde van 20 euro.
waar: Puur Baby Spa & Wellness
Prins Hendrikkade 121b, 3071 KK Rotterdam, of Zeilmakerstraat 59, 3025 NV Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is geldig tot en met 31 december 2021
info: puurbabyspa.nl
reserveren: reserveren verplicht via info@puurbabyspa.nl of 06 - 278 778 87

Veelgestelde vragen

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam aan Rotterdamse ouders voor de geboorte van hun kind.

Er zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van De Sleutel.

Alle burgers die geboorteaangifte doen van hun baby in Rotterdam en wonen in de gemeente Rotterdam.

De Sleutel wordt na geboorteaangifte binnen een maand thuisgestuurd.

Nee, uw gegevens komen uit de basisadministratie van de gemeente Rotterdam en worden niet gedeeld met derden.

U kunt uw Sleutel omwisselen voor een nieuwe Sleutel bij de Rotterdampaswinkel. Uw Sleutel is persoonlijk en gekoppeld, uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de niet-verzilverde acties. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

U kunt een nieuwe Sleutel halen bij de Rotterdampaswinkel. Uw Sleutel is persoonlijk en gekoppeld, uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de niet-verzilverde acties. Hier zijn kosten aan verbonden: 2,50 euro.

Meer informatie

Voor meer informatie over De Sleutel van Rotterdam of de Sleutelacties kunt u bellen met 14 010.