De Sleutel van Rotterdam
Gepubliceerd op: 05-07-2017
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/de-sleutel-van-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam voor jou en je pasgeboren kindje.

Wij zijn enorm blij met elke nieuwe (kleine) inwoner van onze mooie stad, en verwelkomen die dan ook met open armen. Rotterdam is een hele fijne stad om in te spelen, ontdekken en op te groeien. Met de Sleutel van Rotterdam kunnen jij en je kleintje kennis maken met het Rotterdam van de allerkleinste Rotterdammers.

Gefeliciteerd! Je bent papa of mama geworden. Als het je eerste kindje is dan zijn er veel dingen nieuw en onwennig. Maar ook als ervaren ouder kan je vragen hebben zoals:

 • Hoe kan ik mijn baby troosten?
 • Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?
 • Hoe zorg ik voor een goede band met mijn baby?
 • Hoe vaak moet mijn baby slapen?

Centrum voor Jeugd en Gezin

Heb je een vraag over opvoeden, de ontwikkeling of gezondheid van jouw baby? Dan kan je altijd (gratis) terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Op centrumvoorjeugdengezin.nl/baby staan filmpjes voor ouders over bijvoorbeeld knuffelen en omgaan met huilen. Op centrumvoorjeugdengezin.nl/contact zie je hoe je contact met het CJG kan opnemen om je vragen te stellen.

Ontwikkeling van je baby

Op de website van moeders van Rotterdam vind je meer informatie over de ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld meer informatie over voorlezen, gezonde voeding, babykwaaltjes en eenkennigheid.

Logo Bibliotheek Rotterdam

BoekStart

Voorlezen aan je baby, heeft dat zin? Jazeker!

Samen een boekje lezen versterkt de band met je baby en is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn bovendien later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Maak je baby (gratis) lid van Bibliotheek Rotterdam en krijg het leuke BoekStartkoffertje cadeau met daarin twee babyboekjes en een boekenbon van kinderboekwinkel ‘De Kleine Kapitein’.

Kijk op bibliotheek.rotterdam.nl voor meer informatie over BoekStart.

De Sleutel van Rotterdam...

 • is geldig tot en met 12 maanden vanaf aangifte kind
 • is niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen
 • is strikt persoonlijk (ouder en kind)
 • wordt eenmalig verstrekt per aangifte
 • is niet verlengbaar
 • is niet los verkrijgbaar
 • acties zijn onder voorbehoud en kunnen in de loop van het jaar veranderen
 • de sleutelhanger met barcode wordt slechts eenmaal verstrekt. Is deze kapot? Dan kun je deze gratis omruilen in de Rotterdampaswinkel. Is deze verloren of gestolen? Dan kun je voor 2,50 euro een nieuwe sleutelhanger kopen in de Rotterdampaswinkel (Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110)

De Sleutel is ontworpen door de Rotterdamse kindermodestudio Swearhouse. Ontwerpster Alice over de Sleutel:

'Swearhouse staat voor comfortabele en eerlijke kinderkleding gemaakt met respect voor mens en milieu. We zijn superblij en trots dat ook de Sleutel van Rotterdam onder deze voorwaarden is geproduceerd. De zachte sweaterstof en grafische opdruk maken het een echt Swearhouse product. En door de productie lokaal te houden, is het een echt Rotterdams geschenk!'

De Sleutel bestaat helemaal uit ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke stoffen, en wordt gewoon hier in Nederland bedrukt en genaaid. De Sleutel is nergens anders verkrijgbaar of los te koop, en is dus helemaal exclusief ontworpen voor de allerkleinste Rotterdammers.

De sleutel is niet geschikt om in de wasmachine te wassen, alleen met de hand.

De Sleutel van Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, in het kader van het project Kansrijke Wijken. In samenwerking met de Rotterdampas wil de gemeente met deze sleutel jonge ouders en hun pasgeboren kinderen kennis laten maken met de kindvriendelijke kant van Rotterdam, en uitnodigen te proeven van alles wat onze stad te bieden heeft.

Als verse ouders verandert er in korte tijd heel veel in je leven, en lijkt je wereld soms op haar kop te staan. Dan kan het lastig zijn om te weten waar in de stad je naartoe kunt met je kleintje. Daarom wil de gemeente jonge ouders helpen wegwijs te worden in het Rotterdam van de allerkleinsten, zodat ze actief mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Hiervoor werkt de gemeente samen met de Rotterdampas, al 30 jaar dé experts op het gebied van leuke dingen doen in Rotterdam, en een actieve speler in de open en betrokken Rotterdamse samenleving. Met de Rotterdampas doe je meer dan 750 leuke dingen door heel de stad, gratis of met korting. De Rotterdampas is er voor iedereen die in Rotterdam woont, en inspireert iedereen zoveel mogelijk plezier te beleven met alles wat de stad te bieden heeft. Lees meer over de pas op Rotterdampas.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

 • ontwerp Sleutel: Swearhouse
 • sleutelacties: Rotterdampas
 • materialen en communicatie: IN10
 • drukwerk: Veenman+
 • Pameijer werklocaties: Atelier Juffrouw Janssen
 • verpakken: Robedrijf

Sleutelacties: Samen eropuit in Rotterdam

De Sleutel van Rotterdam opent de deur naar alle leuke dingen die je samen met je kleintje kunt doen.

Trek er samen op uit en ontdek hoe leuk Rotterdam is om in te spelen en op te groeien. Als voorproefje kun je alvast leuke dingen doen met de barcode die je bij de sleutel gekregen hebt. Zo leer je een hele nieuwe kant van je stad kennen. Bekijk de actuele acties hieronder. Veel plezier!

Tip: De sleutelhanger (met barcode) is je toegangsbewijs voor de acties. Hang 'm aan je sleutelbos en ga eropuit!

Actie 1: Blij, blijer, Blijdorp!

Giraf met babygiraf

1 x 50 procent korting op een persoonlijk abonnement of hetzelfde bedrag als korting op een ander abonnement (bijvoorbeeld gezinsabonnement) bij Diergaarde Blijdorp. De korting geldt voor alle leden van het gezin, tot de eerste verjaardag.

Iedereen wordt blij van Blijdorp! Zowel ouder als kind. Wandel op jullie gemak door het park, kijk samen naar hoe de giraffe haar jongen leert van de takken te eten, verwonder je in het Oceanium en geniet van iets lekkers in het restaurant naast de leeuwen. Ontdek samen de diversiteit aan dieren en planten… en aan het eind van de rit slaapt de kleine als een roos. Ontspanning voor iedereen!

van 83 euro voor 41,50 euro
waar:
Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 maanden geldig vanaf ontvangst
info: diergaardeblijdorp.nl of 0900 - 18 57 (0,10 cent per minuut)
let op! Ouder en kind mogen op één abonnement

Actie 2: De fijne kneepjes

Babyvoetje met hand die masseert

1 x 15 euro korting op een proefles babymassage

Iedereen wordt graag verwend met een ontspannende massage, zo ook de allerkleinsten. Want vergis je niet: het is best zwaar om elke dag nieuwe dingen te zien, ontdekken en leren! Leer de beste babymassage-technieken en zie jouw kindje genieten en helemaal tot rust komen. En wanneer je te vroeg stopt met masseren krijg je dat vanzelf te horen!

van 25 euro voor 10 euro
waar:
Zonneoog, Bergsingel 122, 3037 GM Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 maanden geldig vanaf ontvangst
info: babymassagerotterdam.nl
let op! Na gebruik van deze actie krijg je 10 euro korting op een cursus naar keuze

Actie 3: Diploma B(aby)

Vader met kind in zwembad

1 x gratis babyzwemmen

Na 9 maanden non-stop zwemmen in de buik mag je kleine zich een echte waterrat noemen! Zoek samen het water weer op en je zult zien dat die kleine gup het zwemmen nog niet verleerd is! In Rotterdam is altijd wel een zwembad in de buurt. Het water is iets warmer dan normaal, dus ook voor jezelf is het lekker ontspannend. Vergeet in alle babyhectiek niet je eigen zwemkleding mee te nemen!

van 7,00 euro voor niks
waar:
Zie website voor verschillende locaties
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 maanden geldig vanaf ontvangst
info: rotterdamzwemt.nl
let op! Neem voor je baby een zwemluier mee

Actie 4: T x T x T x T x T x T

Bloemen in arboretum Trompenburg

1 x gratis entree bij Trompenburg Arboretum

Tevreden Terug Thuis van Tuin en Theehuis Trompenburg. Hier draait alles om de T. Geniet samen van de rust in de tuin en proef de allerbeste theesoorten. Dit is een perfect oplaadpunt voor jou en je kleintje, omring door de mooiste bloemen, bomen en vlinders. Je zult zien dat die kleine binnen no-time in slaap valt. En ach, doe zelf ook even je ogen dicht nu je er toch bent, neem het ervan!

van 9,50 euro voor niks
waar:
Honingerdijk 86 (beneden), 3062 NX Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 mnd geldig vanaf ontvangst
info: trompenburg.nl
let op! Met de tram ben je er zo

Actie 5: Spetterend museumbezoek

Kinderen spelen op een grote landkaart

1x voor de helft van de prijs naar binnen bij het Maritiem Museum

Je wil natuurlijk wel dat het eerste museum wat je kleintje bezoekt een spetterende indruk maakt! Professor Plons in het Maritiem Museum laat zien hoe leuk een museum kan zijn, zelfs voor de allerkleinste Rotterdammers. Vooral wanneer je kleine al net iets meer zelf kan is dit een prachtige plek om samen de stad wat beter te leren kennen, met al haar schepen, havens, bruggen en... natuurlijk heel veel water!

van 14 euro voor 7 euro
waar:
Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 mnd geldig vanaf ontvangst
info: maritiemmuseum.nl
let op! Vlakbij Metrostation Beurs

Actie 6: Samen sporten

Vrouwen trainen samen met hun baby

1x een gratis proefles en 15 euro korting op een 8-weekse cursus Kangatraining

Zin om weer lekker te sporten na je zwangerschap? Bij Kangatraining combineer je fitness en dansen met gerichte oefeningen voor jou als kersverse moeder. Zo versterk je je bekkenbodem en buikspieren. En het leuke is: je kleintje kan gewoon mee sporten! Je baby draag je tijdens de training veilig bij je in een draagzak: gezellig én de perfecte workout voor jullie samen.

proefles: van 15 euro voor 0 euro
een cursus Kangatraining: van 98 euro voor 83 euro
waar:
Vijverhofstraat 82-84, 3032 SN Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 maanden geldig vanaf ontvangst
info: kangatraining.nl en facebook.com/KangatrainingRotterdam
let op! reserveren kan per -email of via 06 - 496 895 98

Actie 7: Uurtje vol plezier

Baby op een speelkleed

1x een gratis proefles en 12,50 euro korting op een 6-weekse Babyclub cursus bij Kleine Munchkin

Niets is mooier dan die stralende babylach op het gezichtje van jouw kleine. Maar hoe krijg je dat, behalve door een beetje gek te doen, voor elkaar? Bij de Babyclub cursus kun je zingen, muziek maken met behulp van muziekinstrumentjes, dansen (o.a. met danslinten), bewegen met verschillende materialen en ga zo maar door. Zo genieten jullie samen van een uur vol schaterlachjes!

proefles: van 12,50 euro voor 0 euro
een Babyclub cursus van 75 euro voor 62,50 euro
waar: Het Waldorfhaus, Cypruslaan 400, 3059 XA Rotterdam
wanneer: De Sleutel van Rotterdam is 12 maanden geldig vanaf ontvangst
info: kleinemunchkin.nl/babyclub-rotterdam
reserveren: verplicht via info@kleinemunchkin.nl
let op: de cursus is voor baby’s tussen de 2 en 12 maanden

Veelgestelde vragen

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam aan Rotterdamse ouders voor de geboorte van hun kind.

Er zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van De Sleutel.

Alle burgers die geboorteaangifte doen van hun baby in Rotterdam en wonen in de gemeente Rotterdam.

De Sleutel wordt na geboorteaangifte binnen een maand thuisgestuurd.

Nee, uw gegevens komen uit de basisadministratie van de gemeente Rotterdam en worden niet gedeeld met derden.

U kunt uw Sleutel omwisselen voor een nieuwe Sleutel bij de Rotterdampaswinkel. Uw Sleutel is persoonlijk en gekoppeld, uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de niet-verzilverde acties. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

U kunt een nieuwe Sleutel halen bij de Rotterdampaswinkel. Uw Sleutel is persoonlijk en gekoppeld, uw nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de niet-verzilverde acties. Hier zijn kosten aan verbonden: € 2,50.

Meer informatie

Voor meer informatie over De Sleutel van Rotterdam of de Sleutelacties kunt u bellen met 14 010.

\