Er zijn verschillende situaties waarin u bijzondere bijstand kunt krijgen. Met de vragenlijst komt u te weten of u mogelijk bijzondere bijstand kunt krijgen.
Video 'Bijzondere bijstand in Rotterdam' (december 2019)
Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan extra snel worden behandeld. Deze aanvragen gaan via een hulpverlener of het wijkteam. De gemeente neemt dan binnen twee dagen contact met u op.
Bijzondere bijstand kan voor verschillende kosten worden aangevraagd. Hieronder vindt u een paar voorbeelden. Op het aanvraagformulier kunt u aangeven om welke kosten het in uw situatie gaat.
Wilt u weten of u bijzondere bijstand kunt krijgen? Kijk dan op Heb ik recht op bijzondere bijstand?
Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan ook met spoed worden behandeld.
Denk aan:
Bij een spoedaanvraag neemt de gemeente binnen twee dagen contact met u op. U hoeft niks extra’s te doen; u vult gewoon het aanvraagformulier in. Of u kunt via een hulpverlener of wijkteam een spoedaanvraag doen. Kijk op Heb ik recht op bijzondere bijstand? voor meer informatie.
Naast de bijzondere bijstand heeft de gemeente veel andere regelingen, zoals de Individuele Inkomenstoeslag, de Individuele Studietoeslag, het Jeugd-tegoed en de Rotterdampas. Er is dus veel mogelijk als u weinig geld heeft en wel wat hulp kunt gebruiken! Kijk op de pagina Rondkomen voor alle regelingen.
Of kijk op Er verandert iets voor tips als er iets in uw leven verandert, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind, als u gaat trouwen, of als u met pensioen gaat.
Naast bijzondere bijstand zijn er ook nog andere regelingen van de gemeente. De online toolbox Geld enzo zet alle toeslagen en regelingen op een rij. Wit u weten hoe u gesprekken en dienstverlening het beste kunt afstemmen op mensen met geldproblemen? De toolbox bevat ook inspiratievideo’s en interviews met experts uit de praktijk.
Bewindvoerders kunnen de kosten die iemand voor bewindvoering maakt via de bijzondere bijstand vergoed krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Bewindvoerders.