Verrekening inkomsten
Als u weer aan het werk gaat, dan rekent de gemeente voor u uit hoeveel bijstandsuitkering u nog krijgt.
- de datum waarop u begint met werken
- de datum waarop uw werk eindigt
- het aantal uren dat u heeft gewerkt of verwacht te werken
- de hoogte van uw te verwachten salaris
Bent u al aan het werk? Ook dan bekijkt de gemeente iedere maand of uw aanvullende uitkering juist is of dat uw uitkering gestopt kan worden. Stuur uw salarisstrook na ontvangst zo snel mogelijk naar ons op, uiterlijk binnen 14 dagen.
- het aantal uren dat u heeft gewerkt of verwacht te werken
- uw 4-wekelijkse of maandelijkse loonstrook, zodra u deze heeft
- stuur wekelijkse loonstroken op nadat u de laatste loonstrook van die maand heeft ontvangen
- geef de gemeente ook door als u denkt dat uw inkomsten lager of hoger worden
Loonstrook opsturen per post
Stuur de gemeente een kopie van uw loonstrook per post naar:
Gemeente Rotterdam
Afdeling Beheer inkomen - team [uw teamnummer]
Postbus 1024
3000 BA Rotterdam
Let op:
- Geef uw informatie altijd door aan het behandelend team van de afdeling Beheer Inkomen.
- Originelen van de bewijsstukken worden niet teruggestuurd, stuur daarom kopieën op.
De gemeente verwerkt uw informatie binnen 5 werkdagen na ontvangst van uw loonstrook. Als blijkt dat de verrekening achteraf niet correct was, dan past de gemeente uw aanvullende uitkering snel aan. Bij onduidelijkheden nemen we contact op.
Weet u niet bij welk team u hoort?
Bel dan met 14 010 en leg uw burgerservicenummer (BSN) klaar. U kunt ook het wijzigingsformulier 'werk, inkomen, giften, gokken en studie' invullen.
Als uw werkgever vakantiegeld voor u reserveert, dan verrekent de gemeente dit meteen met de uitkering. U krijgt een lager bedrag aan aanvullende uitkering.
Krijgt u in mei of juni het vakantiegeld van uw werkgever, dan verrekent de gemeente dit niet meer met uw uitkering van die maand. Dat is al gebeurd.
Doet u mee aan bijvoorbeeld een personeelsvereniging of een vrijwillige ongevallen- verzekering? Deze inhouding valt onder uw salaris. U krijgt dus een lager bedrag aan aanvullende uitkering.
Heeft u recht op IKB? Dit bedrag wordt maandelijks gelijk gekort op uw uitkering. Ook als u kiest om het IKB te sparen en eenmalig laat uitbetalen.
Krijgt u ook een eindejaarsuitkering van uw werk? De gemeente kijkt of dit wordt verrekend met uw bijstandsuitkering. U krijgt de eindejaaruitkering meestal aan het einde van het jaar of als het werk is gestopt.
De gemeente kijkt wanneer u de eindejaarsuitkering heeft opgebouwd. Als de periodes hetzelfde zijn, wordt de hele eindejaarsuitkering verrekend met uw bijstandsuitkering.
Zijn deze periodes niet hetzelfde? Dan verrekent de gemeente alleen het deel van de eindejaarsuitkering waarover u ook een bijstandsuitkering hebt gekregen.
Het andere deel rekent de gemeente tot uw vermogen. Meer informatie over het eigen vermogen vindt u op de pagina Bijstandsuitkering.
Als de eindejaarsuitkering wordt verrekend, kan het zijn dat u te veel uitkering hebt gekregen. Deze moet u dan terugbetalen aan de gemeente. Dit heet een terugvordering. Op de pagina Kwijtschelding en terugvordering leest u hierover meer.
U heeft een oproepcontract en verwacht in april 300 euro te gaan verdienen. Op de uitkering van april wordt dan 300 euro gekort. Maar u heeft in april slechts 250 euro verdiend. Er is dus 50 euro te veel op uw uitkering gekort. Deze 50 euro wordt aan u nabetaald.
U heeft een oproepcontract en verwacht in april 300 euro te gaan verdienen. Op de uitkering van april wordt dan 300 euro gekort. Maar u heeft in april 450 euro verdiend. Er is dus 150 euro te weinig gekort. Deze 150 euro wordt direct gekort op uw uitkering van mei. In mei worden ook de verwachte inkomsten van mei gekort.
Ons advies: bewaar de 150 euro die u in april meer heeft verdiend voor de maand mei.