Verkeersmenu010
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 01-12-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/verkeersmenu010/
Ga naar de hoofdinhoud

Het is belangrijk dat scholieren op jonge leeftijd al veel verkeerservaring opdoen, en die kennis ook goed op peil houden. Zodat zij veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Voor henzelf en voor anderen in het verkeer.

Bij kinderen is het vermogen om afstand, snelheid en remweg in te schatten nog niet volledig ontwikkeld.

Daarom biedt gemeente Rotterdam interactieve en speelse verkeerslessen en voorlichting aan op basisscholen. Om kinderen te leren waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. Deze verkeersmodules noemen we het Verkeersmenu010. Er zijn verschillende lessen beschikbaar per leeftijdsgroep. Van groep 1 tot en met groep 8.

Groep 1 en 2

Waar zijn autogordels voor? Wat betekenen de kleuren van het stoplicht? In deze vrolijke, interactieve voorstelling voor de groepen 1 en 2 leren kinderen een aantal belangrijke basisprincipes voor deelname aan het verkeer.

Geschikt voor: groepen 1 en 2.

De voorstelling

Paolo de zebratemmer uit een circus ver weg in Italië komt op zijn tractor het speellokaal binnenrijden. Hij heeft een groot probleem. Seefje, zijn zebra, is weggelopen. Gelukkig willen de kinderen hem helpen zoeken. Ze roepen heel hard zijn naam, kijken onder de bankjes en zingen met Paolo een liedje. Maar niets helpt. Dan ontdekken ze met Paolo drie straten: een rode, een gele en een blauwe. Zou Seefje daarachter zitten? Paolo wil met zijn tractor eerst naar de rode straat rijden. Hij doet stoer: een autogordel heeft hij niet nodig… Hij doet allerlei kunstjes en ja hoor: als hij een scherpe bocht neemt kiept hij om. Door de klap van zijn hoofd op de straat raakt hij al zijn geheugen kwijt. Hij denkt nu dat hij in Blijdorp is, in plaats van op een school! Gelukkig zijn de kinderen er nog. Samen met hen ontdekt Paolo allerlei verkeersregels. En ja hoor: aan het einde vindt Paolo, dankzij de hulp van de kinderen, eindelijk zijn zebra terug. Als dank voor hun hulp laten Paolo en Seefje een echte circuskunst zien. En voordat hij weer teruggaat naar Italië mogen de kinderen bij de deur  afscheid nemen van Seefje. En vragen stellen aan Paolo of nog iets vertellen over het verkeer.

Acteur is Joep Dorren, bekend als Pipo de Clown in Pipo en de p-p-Parelridder en Pipo en de Bosbas. Ook speelde hij Dick Bruna in de musical Nijntje.

Inzet vanuit uw school

De voorstelling duurt 45 minuten. Er is een speelvlak nodig van minimaal 25 m2, het liefst in een apart speellokaal. Een half uur vóór het begin van de voorstelling moet dit lokaal beschikbaar zijn om voor te bereiden. Maximaal vijftig kinderen per voorstelling.

Aanbieder

Kosten

De kosten zijn per voorstelling 550 euro. Moet u door de groepsgrootte een tweede voorstelling bijboeken? Dan zijn de kosten voor een tweede voorstelling 350 euro.  

Kinderen uit groep 1 en 2 worden met het Leer in het Verkeer lespakket spelenderwijs vertrouwd gemaakt met de regels in het verkeer. Het verkeersprogramma biedt duidelijk omschreven lessen en activiteiten waar leerkrachten en pedagogisch medewerkers direct mee aan de slag kunnen. Ook worden ouders en verzorgers bij het programma betrokken door middel van aantrekkelijke materialen voor thuis.

Geschikt voor: kleuters groep 1 en 2.

Lespakket voor kleuters

Het programma bestaat uit een leskist met verkeersmaterialen en een online leeromgeving. Kleuters worden spelenderwijs voorbereid op hun deelname aan het verkeer. De kleurrijke Dick Bruna illustraties helpen kinderen de verkeersregels beter te begrijpen.

In de online leeromgeving staan 10 praktische verkeerslessen uitgewerkt en de uitleg over het gebruik van de materialen uit de leskist. Iedere les wordt afgesloten met digitaal oudermateriaal. Deze informatie kan de leerkracht delen via een link met de ouders en/of verzorgers. Zo worden ouders op een leuke en laagdrempelige manier betrokken bij de verkeersopvoeding van hun kind. En worden zij gestimuleerd om het goede voorbeeld te geven.

Het voordeel van het lespakket is dat het kan worden ingezet op bestaande thema’s. Erg effectief en efficiënt dus.

Inhoud lespakket kleuters

 • handleiding in online leeromgeving
 • muziek - diverse verkeersliedjes in online leeromgeving
 • leesboek stoeprand… stop!
 • 12 stuks vertelplaten stoeprand… stop! - A3 formaat gelamineerd
 • 21 stuks vertelplaten verkeerslessen - A3 formaat gelamineerd
 • 18 stuks wenborden
 • memospel Knuffel
 • vertelpop Joep
 • 4 stuks Joep-in-het-Verkeertas
 • 30 stuks doeboek
 • opbergkist.

Bij aanschaf van een lespakket zit een abonnement inbegrepen voor 1 jaar waarmee de leerkracht of kleuterleidster toegang heeft tot de online leeromgeving.

Prijs: € 517 exclusief btw en verzendkosten.

Ouderbetrokkenheid: Joep-in-het-Verkeertas

De Joep-in-het-Verkeertas is een rugtasje met lesmaterialen die kinderen mee naar huis kunnen nemen. Hiermee kunnen zij samen met hun ouders, verzorgers of opa’s en oma’s oefenen wat ze in de les over het thema verkeer hebben geleerd. Er zitten standaard 4 Joep-in-het-Verkeertasjes in het lespakket. De rugtasjes zijn ook extra te bestellen.

Inhoud Joep-in-het Verkeertas

 • oranje rugtasje
 • knuffel Joep (vertelpop)
 • leesboek stoeprand… stop!
 • ouderbrief Veilig verkeer tips

Prijs: € 29,50 exclusief btw en verzendkosten.

Dick Bruna stoeptegelmatjes

Met de stoeptegelmatjes leren de kinderen op een speelse manier de belangrijkste verkeersregels. ​De versjes en illustraties op de matjes sluiten aan bij wat de kinderen in de klas geleerd hebben. Tijdens de verkeersles worden de vinyl tegels neergelegd op het schoolplein, in de oefenstraat of in het klaslokaal.
De stoeptegelmatjes zijn per set van 5 matjes te bestellen.

Prijs:€ 50 exclusief btw en verzendkosten.

Dick Bruna verkeershesjes

Met de verkeershesjes kunnen de kleuters een viertal voertuigen uitbeelden en ervaren hoe het is om een auto, fiets, vrachtwagen of bus te zijn. Bij het oefenen van de verkeersregels worden de hesjes gebruikt op het schoolplein, in de gymzaal of in de klas.
De verkeershesjes zijn per set van 4 voertuigen te bestellen.

Prijs: € 50 exclusief btw en verzendkosten.

Dick Bruna stoeptegels

Met de stoeptegels kunnen kinderen in de praktijk oefenen met verkeerssituaties. Door de herkenbare plaatjes van Dick Bruna leggen zij al snel een verband met wat ze in de klas hebben geleerd. De versjes op de stoeptegels geven de handeling in het verkeer aan. De stoeptegels kunnen ook worden gebruikt om een veilige looproute of schoolzone te markeren. Zo kunnen kinderen op weg naar school, samen met hun ouders, op een leuke manier de verkeersregels oefenen. Let op: voor het plaatsen van stoeptegels is er toestemming van de gemeente Rotterdam nodig.

Prijs: € 98 exclusief btw en verzendkosten

Aanbieder

Voor het uitkiezen van verkeersveiligheidsmaterialen kunt u kijken op Leerinhetverkeer.nl. Let op: u moet daar niets rechtstreeks bestellen. U kunt aan de gemeente laten weten welke materialen u wenst te ontvangen. Dan bestelt de gemeente de materialen voor u.

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

Groep 3

De Oversteekcoach leert de kinderen op een oversteeklocatie vlakbij de school hoe ze zo veilig mogelijk over kunnen steken. De interactieve les wordt in de vorm van een quiz gegeven. Twee als zebra verklede teamleden laten daarbij zowel goede als verkeerde voorbeelden zien.

Geschikt voor: de lessen sluiten het beste aan bij de leeftijd van kinderen uit groep 3 tot en met 6. Maar de overige groepen kunnen desgewenst ook les krijgen.

Uitgebreide uitleg

Een speciaal zebra-team (twee als zebra verklede medewerkers en de Oversteekcoach) geven de praktijklessen. De lessen worden in principe buiten gegeven. In de buurt van een zebrapad of (als de verkeerssituatie het mogelijk maakt) op een bestaand zebrapad.

Bij het aan de kinderen leren hoe het oversteken wel en niet hoort, gebruikt het team een oversteeklied. Ze geven zowel goede als verkeerde voorbeelden.

Verder krijgen de kinderen uiteenlopende theorievragen in quizvorm. Aansluitend laat het team de kinderen onder begeleiding in groepen oefenen met oversteken. De andere kinderen checken wat wel en wat niet goed ging.

De lessen zijn bewust kort maar krachtig en duren per groep maximaal 25 minuten. Tijdens de les komen ook zaken zoals het oversteken op plekken zonder zebrapad aan de orde. En het gevaar van tussen geparkeerde auto's door oversteken.

Is er geen zebrapad in de directe omgeving van de school, maar wilt u uw kinderen toch oversteeklessen geven? Dat is geen probleem. De focus wordt dan gelegd op een oversteeksituatie zonder zebrapad. Er wordt aanvullend uitgelegd wat het verschil is met het oversteken op een zebrapad.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om een datum in te plannen en de oversteeklessen toe te lichten. Aansluitend maakt de school zelf een interne groepsplanning. Hierin staat op welk tijdstip aan welke groep de oversteekles wordt gegeven. Op de dag zelf kost de oversteekles per groep 25 minuten.

Kosten

 • Kunnen de oversteeklessen op dezelfde dag aansluitend op de actie ‘Stop voor de zebra!’ of de ludieke actie die hoort bij het ‘Verkeersprotocol’ worden gegeven? Dan kosten de lessen 85 euro per groep.
 • Worden de lessen los geboekt of op een andere dag uitgevoerd dan één van deze twee ludieke acties? Dan zijn de kosten 220 euro voor voorbereiding plus een prijs van 85 euro per groep. Let op: Het minimum aantal groepen voor deze optie, waarbij SOAB WURX alleen naar uw school toekomt om oversteeklessen te geven, is zes.

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

'Stop voor de zebra!' legt op een positieve manier de aandacht op het veilig oversteken op zebrapaden. Het is een in het oog springende verkeersveiligheidsactie die met een glimlach wordt uitgevoerd.

Geschikt voor: automobilisten, motorrijders en overstekende ouders en kinderen.

Uitgebreide uitleg

'Stop voor de zebra!' vestigt op een positieve manier aandacht op veilig oversteken op zebrapaden. De actielocatie wordt tijdelijk voorzien van A1-actieborden. Het passerende autoverkeer wordt door de politie staande gehouden. In zebrapak geklede medewerkers van SOAB WURX delen een actieflyer uit aan de automobilisten. Zo brengen ze de overstekende kinderen onder hun aandacht, waardoor het stopgedrag van een deel van het dagelijks passerende verkeer verbetert.

Ook alle kinderen ontvangen op de actiedag een actieflyer. Hierin staat waar zij op moeten letten bij het oversteken op een zebrapad. In de flyer staat ook een prijsvraag. Kinderen maken daarmee kans op twee vrijkaartjes om naar de echte zebra's in Diergaarde Blijdorp te gaan.

Vaak voert het actieteam samen met de politie tijdens de ochtendspits eerst een ludieke flyeractie. Dit gebeurt dan op een voor de school belangrijk zebrapad. Aansluitend worden vervolgens oversteeklessen gegeven aan de kinderen uit groep 3 tot en met 6.

Uit evaluaties blijkt dat veel voetgangers en passerende automobilisten zich na de actie anders gedragen (oplettender zijn) op de actielocatie. Ook de politie en deelnemende scholen zijn enthousiast over de actie. Dat geldt ook voor de speciale oversteeklessen voor basisschoolkinderen die extra geboekt kunnen worden. U kunt hier meer overlezen onder de 'Oversteekcoach'.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om actiedatum in te plannen en de actie aan u toe te lichten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Dan moet u rekening houden met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

Kosten voor een actie tijdens de ochtendspits met één actieteam (een coördinator en twee verklede teamleden) plus voldoende flyers voor alle kinderen: 930 euro.

Groep 4

In de directe omgeving van de school wordt een Educatieve Wandeling uitgezet. Deze wandeling voert langs verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 4 en 6.

Uitgebreide uitleg

De wandeling wordt opgemaakt naar de 'school-thuisroute' die voor de meeste kinderen geldt. Bij een gevaarlijke kruising of belangrijke verkeerssituatie bespreken we de verkeersborden en de voorrangsregels. De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk.

De Educatieve Wandeling kan gegeven worden in twee leerjaren: groep 4 en 6. Bij groep 4 vertelt de begeleider het meeste. Bij groep 6 moeten de leerlingen de leerstof kunnen terugvertellen.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen gaat met een begeleider de Educatieve Wandeling door de wijk maken. Hierbij leren de kinderen hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de wandeling ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren nu hoe het in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het regelen van hulpouders en mailcontact en het regelen van hulpouders.

Lesduur: 60 minuten per leerjaar.

Kosten

De kosten voor de lesbrief zijn 700 euro. Indien er wordt gekozen voor de uitvoering door Heer in 't Verkeer bedragen de extra kosten 100 euro per groepje.

De Oversteekcoach leert de kinderen op een oversteeklocatie vlakbij de school hoe ze zo veilig mogelijk over kunnen steken. De interactieve les wordt in de vorm van een quiz gegeven. Twee als zebra verklede teamleden laten daarbij zowel goede als verkeerde voorbeelden zien.

Geschikt voor: de lessen sluiten het beste aan bij de leeftijd van kinderen uit groep 3 tot en met 6. Maar de overige groepen kunnen desgewenst ook les krijgen.

Uitgebreide uitleg

Een speciaal zebra-team (twee als zebra verklede medewerkers en de Oversteekcoach) geven de praktijklessen. De lessen worden in principe buiten gegeven. In de buurt van een zebrapad of (als de verkeerssituatie het mogelijk maakt) op een bestaand zebrapad.

Bij het aan de kinderen leren hoe het oversteken wel en niet hoort, gebruikt het team een oversteeklied. Ze geven zowel goede als verkeerde voorbeelden.

Verder krijgen de kinderen uiteenlopende theorievragen in quizvorm. Aansluitend laat het team de kinderen onder begeleiding in groepen oefenen met oversteken. De andere kinderen checken wat wel en wat niet goed ging.

De lessen zijn bewust kort maar krachtig en duren per groep maximaal 25 minuten. Tijdens de les komen ook zaken zoals het oversteken op plekken zonder zebrapad aan de orde. En het gevaar van tussen geparkeerde auto's door oversteken.

Is er geen zebrapad in de directe omgeving van de school, maar wilt u uw kinderen toch oversteeklessen geven? Dat is geen probleem. De focus wordt dan gelegd op een oversteeksituatie zonder zebrapad. Er wordt aanvullend uitgelegd wat het verschil is met het oversteken op een zebrapad.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om een datum in te plannen en de oversteeklessen toe te lichten. Aansluitend maakt de school zelf een interne groepsplanning. Hierin staat op welk tijdstip aan welke groep de oversteekles wordt gegeven. Op de dag zelf kost de oversteekles per groep 25 minuten.

Kosten

 • Kunnen de oversteeklessen op dezelfde dag aansluitend op de actie ‘Stop voor de zebra!’ of de ludieke actie die hoort bij het ‘Verkeersprotocol’ worden gegeven? Dan kosten de lessen 85 euro per groep.
 • Worden de lessen los geboekt of op een andere dag uitgevoerd dan één van deze twee ludieke acties? Dan zijn de kosten 220 euro voor voorbereiding plus een prijs van 85 euro per groep. Let op: Het minimum aantal groepen voor deze optie, waarbij SOAB WURX alleen naar uw school toekomt om oversteeklessen te geven, is zes.

Fietseducatie op de BMX, lekker belangrijk!

Geschikt voor: groepen 4 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Om veilig te leren fietsen in het verkeer moet een kind fietsvaardig zijn. En dat is arbeidsintensief. De BMX-Fietsschool  biedt praktijkgerichte fietsbehendigheidslessen voor basisschoolleerlingen en buurtkinderen. Het helpt om hun zelfstandigheid in het verkeer te vergroten. Maar ook om de fietscultuur in Rotterdam te versterken en BMX-racing als sport te promoten. Na de lessen kunnen de leerlingen zich aansluiten bij de BMX-vereniging om zo nog meer fietservaring op te bouwen.

Waarom nou juist een BMX-fiets?

Omdat die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. De BMX-fiets is leuk, urban en kleurrijk. Dat spreekt aan. Daarom staan kinderen open voor de fietseducatie en hebben ze aandacht voor de lessen. Maar goed fietsen op een BMX is ook best moeilijk. Het vergt veel controle en behendigheid. Wie goed op een BMX kan fietsen, is echt goed voorbereid en kan manoeuvreren in het huidige verkeer.

De lessen van de BMX-Fietsschool worden begeleid door een multicultureel team van sportinstructeurs met een didactische achtergrond.

Fietseducatie. Jong geleerd oud gedaan.

Aanbieders

Inzet vanuit school

 • de school moet een speelplaats of gymzaal beschikbaar stellen voor de lessen
 • de school moet de klassen indelen
 • BMX-Fietsschool is voor een hele dag inzetbaar.
  • Ochtend: van 8.00 tot 12.00 uur
  • Middag: van 13.00 tot 15.00 uur
  • Maximaal 6 lessen
 • BMX Fietsschool zorg voor:
  • fietsen
  • helm
  • beschermers
  • instructeurs
  • muziek
  • de ludieke aankleding van de speelplaats

Kosten

De kosten zijn 1.457,50 euro (inclusief BTW).

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

'Stop voor de zebra!' legt op een positieve manier de aandacht op het veilig oversteken op zebrapaden. Het is een in het oog springende verkeersveiligheidsactie die met een glimlach wordt uitgevoerd.

Geschikt voor: automobilisten, motorrijders en overstekende ouders en kinderen.

Uitgebreide uitleg

'Stop voor de zebra!' vestigt op een positieve manier aandacht op veilig oversteken op zebrapaden. De actielocatie wordt tijdelijk voorzien van A1-actieborden. Het passerende autoverkeer wordt door de politie staande gehouden. In zebrapak geklede medewerkers van SOAB WURX delen een actieflyer uit aan de automobilisten. Zo brengen ze de overstekende kinderen onder hun aandacht, waardoor het stopgedrag van een deel van het dagelijks passerende verkeer verbetert.

Ook alle kinderen ontvangen op de actiedag een actieflyer. Hierin staat waar zij op moeten letten bij het oversteken op een zebrapad. In de flyer staat ook een prijsvraag. Kinderen maken daarmee kans op twee vrijkaartjes om naar de echte zebra's in Diergaarde Blijdorp te gaan.

Vaak voert het actieteam samen met de politie tijdens de ochtendspits eerst een ludieke flyeractie. Dit gebeurt dan op een voor de school belangrijk zebrapad. Aansluitend worden vervolgens oversteeklessen gegeven aan de kinderen uit groep 3 tot en met 6.

Uit evaluaties blijkt dat veel voetgangers en passerende automobilisten zich na de actie anders gedragen (oplettender zijn) op de actielocatie. Ook de politie en deelnemende scholen zijn enthousiast over de actie. Dat geldt ook voor de speciale oversteeklessen voor basisschoolkinderen die extra geboekt kunnen worden. U kunt hier meer overlezen onder de 'Oversteekcoach'.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om actiedatum in te plannen en de actie aan u toe te lichten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Dan moet u rekening houden met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

Kosten voor een actie tijdens de ochtendspits met één actieteam (een coördinator en twee verklede teamleden) plus voldoende flyers voor alle kinderen: 930 euro.

Groep 5

In de directe omgeving van de school wordt een Educatieve Fietstocht uitgezet. Deze fietstocht voert langs verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 5 en/of 7

Uitgebreide uitleg

e fietstocht wordt uitgezet naar de school-thuisroute die voor de meeste kinderen geldt. Bij een gevaarlijk kruispunt of een belangrijke verkeerssituatie bespreken we de verkeersborden en de voorrangsregels. De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk.

De Educatieve Fietstocht kan gegeven worden in twee leerjaren: groep 5 en 7. Bij groep 5 vertelt de begeleider het meeste. In leerjaar 7 moeten de leerlingen de leerstof kunnen terugvertellen. Deze fietstocht bestrijkt een groter gebied rondom de school. Het is vooral voor scholen met leerlingen die op jongere leeftijd fietsvaardig zijn.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen maakt met een begeleider de Educatieve Fietstocht door de wijk. Hierbij leren ze hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de fietstocht ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren hoe het in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen en het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en mailcontact. Er zijn hulpouders/leerkrachten nodig.

 

Kosten

De kosten voor de lesbrief zijn 700 euro. Indien er wordt gekozen voor de uitvoering door Heer in t verkeer bedragen de extra kosten 100 euro per groepje.

De Oversteekcoach leert de kinderen op een oversteeklocatie vlakbij de school hoe ze zo veilig mogelijk over kunnen steken. De interactieve les wordt in de vorm van een quiz gegeven. Twee als zebra verklede teamleden laten daarbij zowel goede als verkeerde voorbeelden zien.

Geschikt voor: de lessen sluiten het beste aan bij de leeftijd van kinderen uit groep 3 tot en met 6. Maar de overige groepen kunnen desgewenst ook les krijgen.

Uitgebreide uitleg

Een speciaal zebra-team (twee als zebra verklede medewerkers en de Oversteekcoach) geven de praktijklessen. De lessen worden in principe buiten gegeven. In de buurt van een zebrapad of (als de verkeerssituatie het mogelijk maakt) op een bestaand zebrapad.

Bij het aan de kinderen leren hoe het oversteken wel en niet hoort, gebruikt het team een oversteeklied. Ze geven zowel goede als verkeerde voorbeelden.

Verder krijgen de kinderen uiteenlopende theorievragen in quizvorm. Aansluitend laat het team de kinderen onder begeleiding in groepen oefenen met oversteken. De andere kinderen checken wat wel en wat niet goed ging.

De lessen zijn bewust kort maar krachtig en duren per groep maximaal 25 minuten. Tijdens de les komen ook zaken zoals het oversteken op plekken zonder zebrapad aan de orde. En het gevaar van tussen geparkeerde auto's door oversteken.

Is er geen zebrapad in de directe omgeving van de school, maar wilt u uw kinderen toch oversteeklessen geven? Dat is geen probleem. De focus wordt dan gelegd op een oversteeksituatie zonder zebrapad. Er wordt aanvullend uitgelegd wat het verschil is met het oversteken op een zebrapad.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om een datum in te plannen en de oversteeklessen toe te lichten. Aansluitend maakt de school zelf een interne groepsplanning. Hierin staat op welk tijdstip aan welke groep de oversteekles wordt gegeven. Op de dag zelf kost de oversteekles per groep 25 minuten.

Kosten

 • Kunnen de oversteeklessen op dezelfde dag aansluitend op de actie ‘Stop voor de zebra!’ of de ludieke actie die hoort bij het ‘Verkeersprotocol’ worden gegeven? Dan kosten de lessen 85 euro per groep.
 • Worden de lessen los geboekt of op een andere dag uitgevoerd dan één van deze twee ludieke acties? Dan zijn de kosten 220 euro voor voorbereiding plus een prijs van 85 euro per groep. Let op: Het minimum aantal groepen voor deze optie, waarbij SOAB WURX alleen naar uw school toekomt om oversteeklessen te geven, is zes.

Fietseducatie op de BMX, lekker belangrijk!

Geschikt voor: groepen 4 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Om veilig te leren fietsen in het verkeer moet een kind fietsvaardig zijn. En dat is arbeidsintensief. De BMX-Fietsschool  biedt praktijkgerichte fietsbehendigheidslessen voor basisschoolleerlingen en buurtkinderen. Het helpt om hun zelfstandigheid in het verkeer te vergroten. Maar ook om de fietscultuur in Rotterdam te versterken en BMX-racing als sport te promoten. Na de lessen kunnen de leerlingen zich aansluiten bij de BMX-vereniging om zo nog meer fietservaring op te bouwen.

Waarom nou juist een BMX-fiets?

Omdat die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. De BMX-fiets is leuk, urban en kleurrijk. Dat spreekt aan. Daarom staan kinderen open voor de fietseducatie en hebben ze aandacht voor de lessen. Maar goed fietsen op een BMX is ook best moeilijk. Het vergt veel controle en behendigheid. Wie goed op een BMX kan fietsen, is echt goed voorbereid en kan manoeuvreren in het huidige verkeer.

De lessen van de BMX-Fietsschool worden begeleid door een multicultureel team van sportinstructeurs met een didactische achtergrond.

Fietseducatie. Jong geleerd oud gedaan.

Aanbieders

Inzet vanuit school

 • de school moet een speelplaats of gymzaal beschikbaar stellen voor de lessen
 • de school moet de klassen indelen
 • BMX-Fietsschool is voor een hele dag inzetbaar.
  • Ochtend: van 8.00 tot 12.00 uur
  • Middag: van 13.00 tot 15.00 uur
  • Maximaal 6 lessen
 • BMX Fietsschool zorg voor:
  • fietsen
  • helm
  • beschermers
  • instructeurs
  • muziek
  • de ludieke aankleding van de speelplaats

Kosten

De kosten zijn 1.457,50 euro (inclusief BTW).

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

'Stop voor de zebra!' legt op een positieve manier de aandacht op het veilig oversteken op zebrapaden. Het is een in het oog springende verkeersveiligheidsactie die met een glimlach wordt uitgevoerd.

Geschikt voor: automobilisten, motorrijders en overstekende ouders en kinderen.

Uitgebreide uitleg

'Stop voor de zebra!' vestigt op een positieve manier aandacht op veilig oversteken op zebrapaden. De actielocatie wordt tijdelijk voorzien van A1-actieborden. Het passerende autoverkeer wordt door de politie staande gehouden. In zebrapak geklede medewerkers van SOAB WURX delen een actieflyer uit aan de automobilisten. Zo brengen ze de overstekende kinderen onder hun aandacht, waardoor het stopgedrag van een deel van het dagelijks passerende verkeer verbetert.

Ook alle kinderen ontvangen op de actiedag een actieflyer. Hierin staat waar zij op moeten letten bij het oversteken op een zebrapad. In de flyer staat ook een prijsvraag. Kinderen maken daarmee kans op twee vrijkaartjes om naar de echte zebra's in Diergaarde Blijdorp te gaan.

Vaak voert het actieteam samen met de politie tijdens de ochtendspits eerst een ludieke flyeractie. Dit gebeurt dan op een voor de school belangrijk zebrapad. Aansluitend worden vervolgens oversteeklessen gegeven aan de kinderen uit groep 3 tot en met 6.

Uit evaluaties blijkt dat veel voetgangers en passerende automobilisten zich na de actie anders gedragen (oplettender zijn) op de actielocatie. Ook de politie en deelnemende scholen zijn enthousiast over de actie. Dat geldt ook voor de speciale oversteeklessen voor basisschoolkinderen die extra geboekt kunnen worden. U kunt hier meer overlezen onder de 'Oversteekcoach'.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om actiedatum in te plannen en de actie aan u toe te lichten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Dan moet u rekening houden met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

Kosten voor een actie tijdens de ochtendspits met één actieteam (een coördinator en twee verklede teamleden) plus voldoende flyers voor alle kinderen: 930 euro.

In de directe omgeving van de school wordt een Verkeersspeurtocht uitgezet. Deze wandeling voert langs verschillende verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 4, 5 en 6

Uitgebreide uitleg

De wandeling wordt opgemaakt in de directe omgeving van de school. Bij een kruising of belangrijke verkeerssituatie bespreken we de verkeersborden en de voorrangsregels.

De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk. Onderweg worden er allerlei (verkeers)vragen gesteld. Er worden drie antwoorden gegeven. Achter ieder antwoord staan letters. Als alle letters die achter de goede antwoorden staan, zijn genoteerd, kan je een slagzin lezen.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen gaat met een begeleider de Verkeersspeurtocht door de wijk maken. De route wordt aangegeven middels foto’s van straten. Hierbij leren de kinderen hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de wandeling ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren nu hoe het verkeer in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het regelen van hulpouders en mailcontact.

Lesduur: 60 minuten per leerjaar

Kosten

 • De kosten voor de Verkeersspeurtocht : 700 euro.
 • Aanwezigheid van aanbieder bij uitvoering : 100 euro per groepje.

Groep 6

Fietseducatie op de BMX, lekker belangrijk!

Geschikt voor: groepen 4 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Om veilig te leren fietsen in het verkeer moet een kind fietsvaardig zijn. En dat is arbeidsintensief. De BMX-Fietsschool  biedt praktijkgerichte fietsbehendigheidslessen voor basisschoolleerlingen en buurtkinderen. Het helpt om hun zelfstandigheid in het verkeer te vergroten. Maar ook om de fietscultuur in Rotterdam te versterken en BMX-racing als sport te promoten. Na de lessen kunnen de leerlingen zich aansluiten bij de BMX-vereniging om zo nog meer fietservaring op te bouwen.

Waarom nou juist een BMX-fiets?

Omdat die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. De BMX-fiets is leuk, urban en kleurrijk. Dat spreekt aan. Daarom staan kinderen open voor de fietseducatie en hebben ze aandacht voor de lessen. Maar goed fietsen op een BMX is ook best moeilijk. Het vergt veel controle en behendigheid. Wie goed op een BMX kan fietsen, is echt goed voorbereid en kan manoeuvreren in het huidige verkeer.

De lessen van de BMX-Fietsschool worden begeleid door een multicultureel team van sportinstructeurs met een didactische achtergrond.

Fietseducatie. Jong geleerd oud gedaan.

Aanbieders

Inzet vanuit school

 • de school moet een speelplaats of gymzaal beschikbaar stellen voor de lessen
 • de school moet de klassen indelen
 • BMX-Fietsschool is voor een hele dag inzetbaar.
  • Ochtend: van 8.00 tot 12.00 uur
  • Middag: van 13.00 tot 15.00 uur
  • Maximaal 6 lessen
 • BMX Fietsschool zorg voor:
  • fietsen
  • helm
  • beschermers
  • instructeurs
  • muziek
  • de ludieke aankleding van de speelplaats

Kosten

De kosten zijn 1.457,50 euro (inclusief BTW).

De Oversteekcoach leert de kinderen op een oversteeklocatie vlakbij de school hoe ze zo veilig mogelijk over kunnen steken. De interactieve les wordt in de vorm van een quiz gegeven. Twee als zebra verklede teamleden laten daarbij zowel goede als verkeerde voorbeelden zien.

Geschikt voor: de lessen sluiten het beste aan bij de leeftijd van kinderen uit groep 3 tot en met 6. Maar de overige groepen kunnen desgewenst ook les krijgen.

Uitgebreide uitleg

Een speciaal zebra-team (twee als zebra verklede medewerkers en de Oversteekcoach) geven de praktijklessen. De lessen worden in principe buiten gegeven. In de buurt van een zebrapad of (als de verkeerssituatie het mogelijk maakt) op een bestaand zebrapad.

Bij het aan de kinderen leren hoe het oversteken wel en niet hoort, gebruikt het team een oversteeklied. Ze geven zowel goede als verkeerde voorbeelden.

Verder krijgen de kinderen uiteenlopende theorievragen in quizvorm. Aansluitend laat het team de kinderen onder begeleiding in groepen oefenen met oversteken. De andere kinderen checken wat wel en wat niet goed ging.

De lessen zijn bewust kort maar krachtig en duren per groep maximaal 25 minuten. Tijdens de les komen ook zaken zoals het oversteken op plekken zonder zebrapad aan de orde. En het gevaar van tussen geparkeerde auto's door oversteken.

Is er geen zebrapad in de directe omgeving van de school, maar wilt u uw kinderen toch oversteeklessen geven? Dat is geen probleem. De focus wordt dan gelegd op een oversteeksituatie zonder zebrapad. Er wordt aanvullend uitgelegd wat het verschil is met het oversteken op een zebrapad.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om een datum in te plannen en de oversteeklessen toe te lichten. Aansluitend maakt de school zelf een interne groepsplanning. Hierin staat op welk tijdstip aan welke groep de oversteekles wordt gegeven. Op de dag zelf kost de oversteekles per groep 25 minuten.

Kosten

 • Kunnen de oversteeklessen op dezelfde dag aansluitend op de actie ‘Stop voor de zebra!’ of de ludieke actie die hoort bij het ‘Verkeersprotocol’ worden gegeven? Dan kosten de lessen 85 euro per groep.
 • Worden de lessen los geboekt of op een andere dag uitgevoerd dan één van deze twee ludieke acties? Dan zijn de kosten 220 euro voor voorbereiding plus een prijs van 85 euro per groep. Let op: Het minimum aantal groepen voor deze optie, waarbij SOAB WURX alleen naar uw school toekomt om oversteeklessen te geven, is zes.

In de directe omgeving van de school wordt een Educatieve Wandeling uitgezet. Deze wandeling voert langs verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 4 en 6.

Uitgebreide uitleg

De wandeling wordt opgemaakt naar de 'school-thuisroute' die voor de meeste kinderen geldt. Bij een gevaarlijke kruising of belangrijke verkeerssituatie bespreken we de verkeersborden en de voorrangsregels. De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk.

De Educatieve Wandeling kan gegeven worden in twee leerjaren: groep 4 en 6. Bij groep 4 vertelt de begeleider het meeste. Bij groep 6 moeten de leerlingen de leerstof kunnen terugvertellen.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen gaat met een begeleider de Educatieve Wandeling door de wijk maken. Hierbij leren de kinderen hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de wandeling ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren nu hoe het in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het regelen van hulpouders en mailcontact en het regelen van hulpouders.

Lesduur: 60 minuten per leerjaar.

Kosten

De kosten voor de lesbrief zijn 700 euro. Indien er wordt gekozen voor de uitvoering door Heer in 't Verkeer bedragen de extra kosten 100 euro per groepje.

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

'Stop voor de zebra!' legt op een positieve manier de aandacht op het veilig oversteken op zebrapaden. Het is een in het oog springende verkeersveiligheidsactie die met een glimlach wordt uitgevoerd.

Geschikt voor: automobilisten, motorrijders en overstekende ouders en kinderen.

Uitgebreide uitleg

'Stop voor de zebra!' vestigt op een positieve manier aandacht op veilig oversteken op zebrapaden. De actielocatie wordt tijdelijk voorzien van A1-actieborden. Het passerende autoverkeer wordt door de politie staande gehouden. In zebrapak geklede medewerkers van SOAB WURX delen een actieflyer uit aan de automobilisten. Zo brengen ze de overstekende kinderen onder hun aandacht, waardoor het stopgedrag van een deel van het dagelijks passerende verkeer verbetert.

Ook alle kinderen ontvangen op de actiedag een actieflyer. Hierin staat waar zij op moeten letten bij het oversteken op een zebrapad. In de flyer staat ook een prijsvraag. Kinderen maken daarmee kans op twee vrijkaartjes om naar de echte zebra's in Diergaarde Blijdorp te gaan.

Vaak voert het actieteam samen met de politie tijdens de ochtendspits eerst een ludieke flyeractie. Dit gebeurt dan op een voor de school belangrijk zebrapad. Aansluitend worden vervolgens oversteeklessen gegeven aan de kinderen uit groep 3 tot en met 6.

Uit evaluaties blijkt dat veel voetgangers en passerende automobilisten zich na de actie anders gedragen (oplettender zijn) op de actielocatie. Ook de politie en deelnemende scholen zijn enthousiast over de actie. Dat geldt ook voor de speciale oversteeklessen voor basisschoolkinderen die extra geboekt kunnen worden. U kunt hier meer overlezen onder de 'Oversteekcoach'.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

(Telefonische) afstemming om actiedatum in te plannen en de actie aan u toe te lichten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Dan moet u rekening houden met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

Kosten voor een actie tijdens de ochtendspits met één actieteam (een coördinator en twee verklede teamleden) plus voldoende flyers voor alle kinderen: 930 euro.

Groep 7

Met Schoolroute.nl kunnen leerlingen eenvoudig hun eigen school-thuisroute vastleggen.

Geschikt voor: zowel scholen in het basisonderwijs (groep 7 en 8) als scholen in het voortgezet onderwijs.

Uitgebreide uitleg

Met Schoolroute.nl ontstaat er een beeld van de routes van de leerlingen en de knelpunten die zij ervaren. Iedere leerling heeft een eigen login, waardoor hij of zij een eigen route kan bewaren. Via de website beantwoordt de leerling meerdere vragen over de aangegeven knelpunten. De leerling kan deze voorzien van commentaar en foto’s.

De docent kan zijn verkeerslessen baseren op de echte routes en de aangegeven knelpunten van zijn leerlingen. Alle routes van een klas kunnen tegelijk maar ook individueel worden getoond. Zo kunnen de gevaarlijkste punten worden herkend en besproken in de les. De school krijgt via de website inzicht in alle gescande routes van de leerlingen.

Kijk op schoolroute.nl voor meer informatie en handleidingen.

Aanbieder

 • Wittenberg Verkeerseducatie
 • ROV Zuid-Holland

Inzet vanuit uw school

De lesduur is twee uur per klas. Voert u de module zelfstandig uit? Dan moet u daarnaast rekenen op een tijdsinvestering van twee uur voor het aanmaken van inloggevens en het verwerken van de uitkomsten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Houd dan rekening met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

U kunt kosteloos zelfstandig met het programma Schoolroute.nl aan de slag.
Wenst u ondersteuning bij de uitvoering door een verkeersleerkracht, dan zijn de kosten 169,50 euro per deelnemende klas.

De meeste ongelukken gebeuren met kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Om hen goed voor te bereiden, wordt het Verkeersexamen georganiseerd. Juist in de fase waarin kinderen vaker zelfstandig aan het verkeer gaan deelnemen is verkeerseducatie van belang om ze kennis en vaardigheden bij te brengen en ze te motiveren.

Geschikt voor: kinderen van groep 7 en 8.

Uitgebreide uitleg

Het doel van het VVN Theoretisch Verkeersexamen is om te toetsten of kinderen de vereiste verkeerskennis en voldoende inzicht in verkeerssituaties hebben. Ook toetsen we of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Het VVN Verkeersexamen is voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. De secundaire doelgroep zijn de organisatoren, ouders, leerkrachten en gemeenten.

Om het VVN Theoretisch Verkeersexamen goed te kunnen maken, moeten de kinderen een aantal verkeersbegrippen, verkeersafspraken en verkeersborden goed onder de knie hebben. Alle verkeersafspraken zijn door ons geformuleerd in termen van gedragsregels voor het kind in de rol van voetganger en fietser. Voor meer informatie kunt u terecht op de website verkeersexamen. Het Theoretisch Verkeersexamen is een belangrijke voorbereiding op het Praktisch Verkeersexamen. Tijdens het Praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de theorie goed kunnen toepassen in het verkeer. Meld uw leerlingen aan voor zowel het Theoretisch als het Praktisch Verkeersexamen.

Om te oefenen voor het Theoretisch Verkeersexamen heeft VVN de volgende ondersteuning:

 • de gratis Verkeersexamenapp, die helpt bij het leren van de verkeersregels en het oefenen van de verkeersexamenroute
 • de examenquiz, die leerkrachten vanaf 6 weken vóór het examen met de hele klas op het digibord kunnen spelen
 • digitale oefenexamens op de VVN-website, waarmee de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen, thuis of in de klas

Kosten*

 • Digitaal VVN Verkeersexamen inclusief handleiding en diploma (zelf printen) € 3,75 per leerling
 • Schriftelijk VVN Verkeersexamen inclusief diploma € 4,50 per leerling
 • Handleiding schriftelijk Verkeersexamen € 5,50 per groep

* De kosten voor deze programma’s maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

Het praktisch verkeersexamen toetst leerlingen uit groep 7 of 8 op hun fietsvaardigheid. Dit kan voor individuele scholen, maar ook voor meerdere scholen van één bestuur of voor scholen die bij elkaar in de buurt liggen.

Geschikt voor: kinderen van groep 7 en 8.

Uitgebreide uitleg

Tijdens het praktisch verkeersexamen fietsen de leerlingen een route in de buurt van de schoolomgeving waar ze dagelijks fietsen. De route kan ook langs de scholen van het voortgezet onderwijs lopen. Daarmee kan het een voorbereiding zijn op het fietsen naar de nieuwe school. Onderweg worden de verrichtingen van de leerlingen beoordeeld door professionele begeleiders.

Een belangrijke voorbereiding op het praktisch verkeersexamen is het theoretisch verkeersexamen. Tijdens het theoretisch verkeersexamen worden verkeersbegrippen, verkeersafspraken en verkeersborden getoetst. Meld uw leerlingen aan voor zowel het theoretisch als het praktisch verkeersexamen.

Het succes van het examen ligt ook aan de voorbereiding vooraf. Bij de ondersteuning die geboden wordt, kunt u bijvoorbeeld denken aan:

Inzet vanuit uw school

Wij ontzorgen uw school volledig. U hoeft zich alleen bezig te houden met het oefenen van de route (door school of ouders). En een eventuele keuring vooraf van de fietsen. Ook verwachten wij van u dat u ervoor zorgt dat de leerlingen tijdig op de startlocatie aanwezig zijn.

Lees ook de antwoorden op de meeste gestelde vragen Rotterdam op fietsexamen.com onderaan de pagina.

Kosten*

Deelname aan het praktisch verkeersexamen is gratis. De gemeente Rotterdam en de maatschappelijk businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers maken dit mogelijk.

* De kosten voor deze programma’s maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

In de directe omgeving van de school wordt een Educatieve Fietstocht uitgezet. Deze fietstocht voert langs verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 5 en/of 7

Uitgebreide uitleg

e fietstocht wordt uitgezet naar de school-thuisroute die voor de meeste kinderen geldt. Bij een gevaarlijk kruispunt of een belangrijke verkeerssituatie bespreken we de verkeersborden en de voorrangsregels. De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk.

De Educatieve Fietstocht kan gegeven worden in twee leerjaren: groep 5 en 7. Bij groep 5 vertelt de begeleider het meeste. In leerjaar 7 moeten de leerlingen de leerstof kunnen terugvertellen. Deze fietstocht bestrijkt een groter gebied rondom de school. Het is vooral voor scholen met leerlingen die op jongere leeftijd fietsvaardig zijn.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen maakt met een begeleider de Educatieve Fietstocht door de wijk. Hierbij leren ze hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de fietstocht ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren hoe het in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen en het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en mailcontact. Er zijn hulpouders/leerkrachten nodig.

 

Kosten

De kosten voor de lesbrief zijn 700 euro. Indien er wordt gekozen voor de uitvoering door Heer in t verkeer bedragen de extra kosten 100 euro per groepje.

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

Fietseducatie op de BMX, lekker belangrijk!

Geschikt voor: groepen 4 t/m 8

Uitgebreide uitleg

Om veilig te leren fietsen in het verkeer moet een kind fietsvaardig zijn en dat is arbeidsintensief. De BMX-Fietsschool  biedt praktijkgerichte fietsbehendigheidslessen voor basisschoolleerlingen en buurtkinderen. Het helpt om hun zelfstandigheid in het verkeer te vergroten, de fietscultuur in Rotterdam te versterken en BMX-racing als sport te promoten. Na de lessen kunnen de leerlingen zich aansluiten aan de BMX vereniging om zo nog meer fietservaring op te bouwen.

Waarom nou juist een BMX-fiets?

Omdat die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. De BMX-fiets is leuk, urban en kleurrijk. Dat spreekt aan en daarom staan kinderen open voor de fietseducatie en hebben ze aandacht voor de lessen.  Maar goed fietsen op een BMX is ook best moeilijk, het vergt veel controle en behendigheid. Wie goed op een BMX kan fietsen, is echt goed voorbereid en kan manoeuvreren in het huidige verkeer.

De lessen van de BMX-Fietsschool worden begeleid door een multicultureel team van sportinstructeurs met een didactische achtergrond.

Fietseducatie, Jong geleerd oud gedaan.

Aanbieders

Inzet vanuit school

 • De school moet een speelplaats of gymzaal beschikbaar stellen voor de lessen.
 • De school moet de klassen indelen.
 • BMX-Fietsschool is voor een hele dag inzetbaar. Ochtend van 8.00 tot 12.00. Middag van 13.00 tot 15.00. Maximaal 6 lessen.
 • BMX Fietsschool zorg voor: Fietsen, helm, beschermers, instructeurs, muziek en de ludieke aankleding van de speelplaats.

Groep 8

Met Schoolroute.nl kunnen leerlingen eenvoudig hun eigen school-thuisroute vastleggen.

Geschikt voor: zowel scholen in het basisonderwijs (groep 7 en 8) als scholen in het voortgezet onderwijs.

Uitgebreide uitleg

Met Schoolroute.nl ontstaat er een beeld van de routes van de leerlingen en de knelpunten die zij ervaren. Iedere leerling heeft een eigen login, waardoor hij of zij een eigen route kan bewaren. Via de website beantwoordt de leerling meerdere vragen over de aangegeven knelpunten. De leerling kan deze voorzien van commentaar en foto’s.

De docent kan zijn verkeerslessen baseren op de echte routes en de aangegeven knelpunten van zijn leerlingen. Alle routes van een klas kunnen tegelijk maar ook individueel worden getoond. Zo kunnen de gevaarlijkste punten worden herkend en besproken in de les. De school krijgt via de website inzicht in alle gescande routes van de leerlingen.

Kijk op schoolroute.nl voor meer informatie en handleidingen.

Aanbieders

 • Wittenberg Verkeerseducatie
 • ROV Zuid-Holland

Inzet vanuit uw school

De lesduur is twee uur per klas. Voert u de module zelfstandig uit? Dan moet u daarnaast rekenen op een tijdsinvestering van twee uur voor het aanmaken van inloggevens en het verwerken van de uitkomsten. Wenst u ondersteuning door een verkeersleerkracht? Houd dan rekening met tijd voor (telefonisch) vooroverleg en interne communicatie naar uw leerkrachten over het uitvoeringsmoment.

Kosten

U kunt kosteloos zelfstandig met het programma Schoolroute.nl aan de slag.
Wenst u ondersteuning bij de uitvoering door een verkeersleerkracht, dan zijn de kosten 169,50 euro per deelnemende klas.

De meeste ongelukken gebeuren met kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Om hen goed voor te bereiden, wordt het Verkeersexamen georganiseerd. Juist in de fase waarin kinderen vaker zelfstandig aan het verkeer gaan deelnemen is verkeerseducatie van belang om ze kennis en vaardigheden bij te brengen en ze te motiveren.

Geschikt voor: kinderen van groep 7 en 8.

Uitgebreide uitleg

Het doel van het VVN Theoretisch Verkeersexamen is om te toetsten of kinderen de vereiste verkeerskennis en voldoende inzicht in verkeerssituaties hebben. Ook toetsen we of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Het VVN Verkeersexamen is voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. De secundaire doelgroep zijn de organisatoren, ouders, leerkrachten en gemeenten.

Om het VVN Theoretisch Verkeersexamen goed te kunnen maken, moeten de kinderen een aantal verkeersbegrippen, verkeersafspraken en verkeersborden goed onder de knie hebben. Alle verkeersafspraken zijn door ons geformuleerd in termen van gedragsregels voor het kind in de rol van voetganger en fietser. Voor meer informatie kunt u terecht op de website verkeersexamen. Het Theoretisch Verkeersexamen is een belangrijke voorbereiding op het Praktisch Verkeersexamen. Tijdens het Praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de theorie goed kunnen toepassen in het verkeer. Meld uw leerlingen aan voor zowel het Theoretisch als het Praktisch Verkeersexamen.

Om te oefenen voor het Theoretisch Verkeersexamen heeft VVN de volgende ondersteuning:

 • de gratis Verkeersexamenapp, die helpt bij het leren van de verkeersregels en het oefenen van de verkeersexamenroute
 • de examenquiz, die leerkrachten vanaf 6 weken vóór het examen met de hele klas op het digibord kunnen spelen
 • digitale oefenexamens op de VVN-website, waarmee de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen, thuis of in de klas

Kosten*

 • Digitaal VVN Verkeersexamen inclusief handleiding en diploma (zelf printen) € 3,75 per leerling
 • Schriftelijk VVN Verkeersexamen inclusief diploma € 4,50 per leerling
 • Handleiding schriftelijk Verkeersexamen € 5,50 per groep

* De kosten voor deze programma’s maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

Het praktisch verkeersexamen toetst leerlingen uit groep 7 of 8 op hun fietsvaardigheid. Dit kan voor individuele scholen, maar ook voor meerdere scholen van één bestuur of voor scholen die bij elkaar in de buurt liggen.

Geschikt voor: kinderen van groep 7 en 8.

Uitgebreide uitleg

Tijdens het praktisch verkeersexamen fietsen de leerlingen een route in de buurt van de schoolomgeving waar ze dagelijks fietsen. De route kan ook langs de scholen van het voortgezet onderwijs lopen. Daarmee kan het een voorbereiding zijn op het fietsen naar de nieuwe school. Onderweg worden de verrichtingen van de leerlingen beoordeeld door professionele begeleiders.

Een belangrijke voorbereiding op het praktisch verkeersexamen is het theoretisch verkeersexamen. Tijdens het theoretisch verkeersexamen worden verkeersbegrippen, verkeersafspraken en verkeersborden getoetst. Meld uw leerlingen aan voor zowel het theoretisch als het praktisch verkeersexamen.

Het succes van het examen ligt ook aan de voorbereiding vooraf. Bij de ondersteuning die geboden wordt, kunt u bijvoorbeeld denken aan:

Inzet vanuit uw school

Wij ontzorgen uw school volledig. U hoeft zich alleen bezig te houden met het oefenen van de route (door school of ouders). En een eventuele keuring vooraf van de fietsen. Ook verwachten wij van u dat u ervoor zorgt dat de leerlingen tijdig op de startlocatie aanwezig zijn.

Lees ook de antwoorden op de meeste gestelde vragen Rotterdam op fietsexamen.com onderaan de pagina.

Kosten*

Deelname aan het praktisch verkeersexamen is gratis. De gemeente Rotterdam en de maatschappelijk businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers maken dit mogelijk.

* De kosten voor deze programma’s maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

In de directe omgeving van de school wordt een Educatieve Fietstocht uitgezet. Deze fietstocht voert langs verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties en kruisingen.

Geschikt voor: leerlingen van groep 5 en/of 7

Uitgebreide uitleg

De fietstocht wordt uitgezet naar de school-thuisroute die voor de meeste kinderen geldt. Bij een gevaarlijk kruispunt of een belangrijke verkeerssituatie, worden de verkeersborden en de voorrangsregels besproken. De theorie wordt zo gespiegeld naar de praktijk.

De Educatieve Fietstocht kan gegeven worden in twee leerjaren: groep 5 en 7. Bij groep 5 zal de begeleider het meeste vertellen, in leerjaar 7 is het de bedoeling dat de leerlingen de leerstof kunnen terugvertellen. Deze fietstocht bestrijkt een groter gebied rondom de school en is vooral voor scholen die leerlingen hebben die op jongere leeftijd fietsvaardig zijn.

Een groepje van ongeveer vijf leerlingen maakt met een begeleider de Educatieve Fietstocht door de wijk en leert hierbij hoe de praktijk er uitziet. Naast de verkeerstheorie is de fietstocht ook een soort 'lesbrief'. De leerlingen ervaren hoe het in werkelijkheid geregeld is.

Aanbieder

Heerintverkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen en het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en mailcontact. Er zijn hulpouders/leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten voor school-thuisroute, opmaak en uitvoering zijn 600 euro.

Van loopoefeningen met de fiets, tot met één hand een bocht maken. De Fietslessen op het Schoolplein zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden, passend bij hun vaardigheden en fietsgebruik.

Geschikt voor: kinderen van groep 3 tot en met 8.

Uitgebreide uitleg

Op het schoolplein wordt een parcours uitgezet. Leerlingen moeten met de fiets enkele oefeningen uitvoeren. Hiermee wordt de fietsvaardigheid getest en vergroot. Per leerjaar zijn de kinderen 60 minuten aan het oefenen.

Onderwerpen groep 1 - 2, 3 - 4:

 • Lopen met de fiets: door een smal paadje, fiets optillen, draaien in een schuurtje en om de fiets heen lopen.
 • Fietsen met de fiets: rechtuit wegfietsen (stand van de trapper), bochten maken, slinger de slang en noodstop / remmen.

Onderwerpen groep 5 - 6:

 • langzaam en snel fietsen
 • kijktechnieken
 • met één hand aan het stuur, richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan.

Onderwerpen Groep 7 - 8:

 • met één hand een bocht maken
 • een 8-tje fietsen
 • richting aangeven
 • links achterom kijken
 • obstakel inhalen
 • naar links afslaan
 • met z'n tweeën fietsen.

Aanbieder

 • Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen. Het schoolplein moet beschikbaar zijn. De school moet rekening houden met tijd voor overleg, het opstellen van een eigen interne (groeps)planning en e-mailcontact. Er zijn drie hulpouders en/of leerkrachten nodig.

Kosten

De kosten zijn 175 euro per groep.

Fietseducatie op de BMX, lekker belangrijk!

Geschikt voor: groepen 4 t/m 8

Uitgebreide uitleg

Om veilig te leren fietsen in het verkeer moet een kind fietsvaardig zijn en dat is arbeidsintensief. De BMX-Fietsschool  biedt praktijkgerichte fietsbehendigheidslessen voor basisschoolleerlingen en buurtkinderen. Het helpt om hun zelfstandigheid in het verkeer te vergroten, de fietscultuur in Rotterdam te versterken en BMX-racing als sport te promoten. Na de lessen kunnen de leerlingen zich aansluiten aan de BMX vereniging om zo nog meer fietservaring op te bouwen.

Waarom nou juist een BMX-fiets?

Omdat die prima aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. De BMX-fiets is leuk, urban en kleurrijk. Dat spreekt aan en daarom staan kinderen open voor de fietseducatie en hebben ze aandacht voor de lessen.  Maar goed fietsen op een BMX is ook best moeilijk, het vergt veel controle en behendigheid. Wie goed op een BMX kan fietsen, is echt goed voorbereid en kan manoeuvreren in het huidige verkeer.

De lessen van de BMX-Fietsschool worden begeleid door een multicultureel team van sportinstructeurs met een didactische achtergrond.

Fietseducatie, Jong geleerd oud gedaan.

Aanbieders

Inzet vanuit school

 • De school moet een speelplaats of gymzaal beschikbaar stellen voor de lessen.
 • De school moet de klassen indelen.
 • BMX-Fietsschool is voor een hele dag inzetbaar. Ochtend van 8.00 tot 12.00. Middag van 13.00 tot 15.00. Maximaal 6 lessen.
 • BMX Fietsschool zorg voor: Fietsen, helm, beschermers, instructeurs, muziek en de ludieke aankleding van de speelplaats.

Groep 8 leerlingen fietsen aan het eind van het schooljaar in kleine groepjes naar hun voortgezet onderwijslocatie.

Geschikt voor: leerlingen van groep 8

Uitgebreide uitleg

Aan het eind van het schooljaar fietsen leerlingen van groep 8 in kleine groepjes naar hun voortgezet onderwijslocatie. Voor de fietstocht moeten zij de route al in de klas op een plattegrond bekijken. Daarbij moeten zij de route ook met elkaar bespreken op gevaarlijke punten.

Tijdens de fietstocht fietsen de leerlingen twee aan twee en wisselen zij de koppositie af. Zij moeten dus allemaal op de hoogte zijn van de route.

Onderwerpen die verder aan bod komen zijn:

 • voorrang, kruisingen, uitrit, bushalte
 • verkeersregels
 • verkeersborden.

Aanbieder

Heer in 't Verkeer Verkeerseducatie & Trainingen

Inzet vanuit uw school

Alle leerlingen moeten met de fiets naar school komen en het schoolplein moet beschikbaar zijn. Houd rekening met tijd voor overleg, het regelen van hulpouders en mailcontact.

Keuzevoorbereiding:

 • instructie leerlingen
 • schrijven stukje nieuwsbrief
 • maken certificaten voor leerlingen.

Kosten

 • De kosten voor de lesbrief zijn 700 euro.
 • Indien er wordt gekozen voor de uitvoering door Heer in 't Verkeer bedragen de extra kosten 100 euro per groepje.

Ouders

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft de praktische verkeersprojecten vernieuwd. Uit evaluaties onder scholen en verkeersouders kwam sterk de behoefte naar voren om de materialen beter af te kunnen stemmen op de eigen schoolsituatie. En vooral om activiteiten schoolbreed uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan een fietscontrole die voor de hele school gedaan kan worden.

Geschikt voor: alle klassen. VVN heeft praktische verkeersprojecten voor alle groepen op de basisschool.

Wat biedt VVN?

De projecten zijn uit te voeren door leerkrachten, maar ook makkelijk op zetten door hulp- of verkeersouders. Meld je je als school aan voor deze projecten, dan je meedoen aan drie projecten per jaar (en extra: VVN Verkeersspel).

Elk project-pakket bevat alles wat nodig is om een verkeersproject te organiseren. Een korte instructie, materialen voor alle leerlingen en gratis bijbehorende downloads, zoals extra lessen of ouderinformatie. Ook krijg je met je bestelling toegang tot het online VVN Verkeersspel.

De projecten die besteld kunnen worden zijn:

VVN Veilig op de fiets (groep 1 t/m 8)

Is jouw fiets in orde? Doe als school de fietscheck! Voorafgaand aan het verkeersexamen of in het najaar als het vroeger donker is. En sluit een safety-deal met de klas: kinderen bedenken samen afspraken om veiliger te gaan fietsen.

VVN Veilig oversteken (groep 1 t/m 4)

Op het schoolplein oefenen met oversteken in verschillende situaties. Met tips voor thuis om dit na de les ook echt in de praktijk te brengen.

VVN Op voeten en fietsen naar school (groep 1 t/m 8)

Stimuleer kinderen om lopend of met de fiets naar school te gaan. Belangrijk voor het opdoen van verkeerservaring én het vergroot de veiligheid in de schoolomgeving. Bovendien is het gezond en goed voor het milieu!

Kosten

De kosten van deelname (per kalenderjaar) zijn afhankelijk van het aantal leerlingen van de school (inclusief btw):

 • tot en met 150 leerlingen: €75,-
 • 151 t/m 250 leerlingen: €125,-
 • 251 t/m 500 leerlingen: €225,-
 • vanaf 500 leerlingen: €300,-

Is er op breng- en haalmomenten rond uw school verkeersoverlast door al het breng- en haalverkeer? Stel dan samen met een verkeers- & gedragsspecialist een verkeersprotocol op voor uw schoollocatie. De school, politie en de verkeers- & gedragsspecialist bepalen daarbij samen hoe tot een minder chaotische verkeerssituatie tijdens de schoolspitsen gekomen kan worden.

Het gedrag van de eigen ouders, verzorgers en kinderen staat daarbij centraal. Vervolgens wordt in het verkeersprotocol vastgelegd wat er van de ouders, verzorgers en kinderen gevraagd wordt. Door het protocol kan op een eenvoudige manier aan zowel de kinderen als de ouders en verzorgers verteld en uitgelegd worden hoe de situatie verbeterd kan worden.

Geschikt voor: ouders, verzorgers, omwonenden en de kinderen.

Uitgebreide uitleg

Een externe organisatie (SOAB WURX) bepaalt, samen met u als school, een verkeersouder of iemand van de oudercommissie of MR, de politie en als het nodig is de gemeente, tijdens een gezamenlijk overleg hoe de haal- en brengsituatie rond uw schoollocatie door de eigen ouders, verzorgers en kinderen kan worden verbeterd. Gekoppeld aan dit overleg wordt ook de directe omgeving van de school bekeken.

Tijdens het overleg wordt het verkeersprotocol met voorbeelden van andere plekken aan u uitgelegd. Vervolgens wordt met de aanwezigen van gedachten gewisseld over de verkeersoverlast en op welke wijze gedragsveranderingen van de ouders, verzorgers en kinderen de situatie overzichtelijker en veiliger kunnen maken. U kunt hierbij denken aan zaken zoals:

 • Het benoemen van locaties waar we juist wel en niet willen dat er geparkeerd wordt.
 • Het benoemen van ongewenst gedrag zoals:
  • dubbel parkeren of op de rijbaan stoppen om kinderen uit of in te laten stappen
  • parkeren binnen 5 meter van een zebrapad of bocht
  • het op de stoep of op het schoolplein fietsen.
 • De looproute(s) en oversteeklocatie(s) die rond de school het beste gebruikt kunnen worden.
 • Eventueel een speciale toegang tot het schoolplein die door de fietsers gebruikt moet worden of een speciale plek rond de school waar de fietsen gestald moeten worden om overlast op andere plekken te voorkomen.
 • Een specifieke routing rond de schoollocatie voor het autoverkeer waarbij er bijvoorbeeld afgesproken wordt om allemaal in dezelfde rijrichting door de straat te rijden zodat deze overzichtelijker wordt.

Aansluitend stelt SOAB WURX een conceptversie van het verkeersprotocol op. Deze wordt aan de betrokkenen per e-mail, of als het gewenst is, tijdens een tweede overleg, voorgelegd. Daarna rond SOAB WURX het protocol af. In aanvulling op het protocol wordt ook vastgelegd wat de school zelf doet (dit werkt draagvlak- en effectvergrotend). Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat:

 • de school het verkeersprotocol meteen meegeeft bij de intake van nieuwe kinderen
 • het protocol aan het begin van elk schooljaar weer aan de ouders wordt gemaild
 • het op de website en in de schoolgids wordt opgenomen.

Zodra het protocol klaar is, wordt het in de regel gedrukt en klassikaal verspreid. Daarbij vinden SOAB WURX het belangrijk om de docenten en kinderen enthousiast te maken door in de klas op een leuke manier kort te vertellen waarom het protocol is opgesteld en dat het om de veiligheid van de kinderen gaat. Hoe enthousiaster wij de kinderen en docenten kunnen maken, hoe enthousiaster de kinderen hun eigen ouders en verzorgers zullen vragen om zich aan het protocol te houden.

Ludieke verkeersactie

Voor het lanceren van het protocol organiseert SOAB WURX één of twee ludieke gedragsacties. Daarbij wordt het verkeersprotocol op ludieke wijze tijdens een verkeersveiligheidsactie onder de aandacht van alle kinderen, ouders en verzorgers wordt gebracht.

Tijdens een verkeersactie in de ochtend en een actie in de middag houden politie en een ludiek gekleed actieteam van SOAB het verkeer op enkele strategische punten staande. Daarna laten zij ouders en verzorgers in de door het actieteam en politie gewenste rijrichtingen verder naar de school en de gewenste parkeer- en afzetlocaties rijden. Zij maken daarbij ook gebruik van ludieke borden met motto‘s om rijrichtingen en parkeerplekken aan te duiden. 'Facebook like-duimen' vormen ook onderdeel van de actie om de ouders en verzorgers te bedanken.

Door de opzet van de actie moeten op de actieochtend bijna alle ouders en verzorgers hun gedrag aanpassen. Hierdoor ondervinden zij aan den lijve dat de verkeerssituatie minder chaotisch, en juist veiliger en overzichtelijker wordt. Vooral voor fietsende en overstekende kinderen. Dit maakt dat een groot deel van de ouders en verzorgers bereid is hun gedrag daarna structureel aan te passen.

De ludieke actie richten we niet per se (alleen) op het autoverkeer. We kunnen bijvoorbeeld (ook) aandacht besteden aan fietsen op de stoep of stopgedrag voor een zebrapad in de directe omgeving van de school of één van de schoolroutes. Zie hiervoor ook de ludieke zebra-actie 'Stop voor de zebra!' die u verderop in dit Rotterdamse Verkeersmenu010 terugvindt.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

Eén tot twee overleggen, het informeren van de docenten over het verkeersprotocol, het opnemen van het protocol in de bestaande schoolproducten zoals de website, schoolgids en dergelijke en het klassikaal uitdelen van het verkeersprotocol.

Kosten*

 • ​2.050 euro (exclusief btw) voor het Verkeersprotocol plus bijbehorende werkzaamheden en ludieke gedragsactie.

* De kosten voor dit programma maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

Tijdens een ouderbijeenkomst kunt u aandacht besteden aan de verkeersopvoeding thuis, het haal- en brenggedrag van ouders, parkeren rond de school of het werven van ouders voor hulpouders verkeer op school.

Geschikt voor: ouders van de school in het algemeen en ouders die zich willen inzetten bij het geven van praktische verkeerseducatie.

Uitgebreide uitleg

Een ervaren verkeersleerkracht kan in overleg met u een Ouderbijeenkomst Verkeer op school verzorgen en op een interactieve manier de hiervoor genoemde zaken aan de orde brengen.  Dit kan als item op een ouderavond, maar bijvoorbeeld ook tijdens een koffieochtend voor ouders op school.

Aanbieder

 • Wittenberg Verkeerseducatie

Inzet vanuit uw school

Vooraf vindt er een gesprek van een uur met de schoolcontactpersoon plaats om de behoeften in kaart te brengen. Daarnaast moet de school via haar reguliere kanalen naar de ouders/verzorgers communiceren over de bijeenkomst.

Kosten

De kosten voor het verzorgen van de Ouderbijeenkomst Verkeer zijn 452 euro.

Verkeerslessen voor alle groepen

Een praktisch, maar ook leuk en leerzaam verkeersprogramma.

Uitgebreide uitleg

Het ANWB Streetwise programma wordt uitgevoerd in een ochtendprogramma van circa 08.30 tot 12.00 uur met van ieder onderdeel 2 sessies van elk 1,5 uur. Als er één of meerdere groepen zijn met meer dan 32 kinderen, of meer groepen, dan is een extra sessie, een extra middagprogramma en/of een tweede dag noodzakelijk. Voor alle onderdelen geldt maximaal 32 leerlingen per sessie.

De praktische verkeerstraining wordt voor de groepen 3 tot en met 8 volledig verzorgd en uitgevoerd door instructeurs van ANWB Streetwise. Voor de groepen 1 en 2 zetten wij de materialen klaar, maar wordt de training uitgevoerd door de eigen leerkracht. Het is mogelijk om tegen een meerprijs ook het onderdeel Toet toet door een Streetwise-instructeur uit te laten voeren.

Onze ANWB-instructeurs zorgen dat zij 3 kwartier voor aanvang aanwezig zijn en met de opbouw beginnen. Na afloop verzorgt het ANWB Streetwise-team zelf het opruimen van de materialen. Voor de school en de leerkrachten is er weinig voorbereidingstijd.

De vier modules 

ANWB Streetwise bestaat uit de hieronder genoemde vier onderdelen. U kunt die u als school eens per twee jaar inzetten. De modules zijn deels gericht op praktische vaardigheden en gevaarherkenning en deels op bewustwording.

1. Toet toet (groep 1 en 2)

 • Leerdoel: de kinderen leren verkeersgeluiden herkennen, de basisbeginselen bij het oversteken en het gebruik van autostoeltje en gordel.
  • Duur van de les: 50 minuten
  • Locatie van de les: speelzaal of klaslokaal
  • Les wordt standaard gegeven door de eigen leerkracht.

2. Blik en klik - groep 3 en 4

 • Leerdoel: de kinderen leren verkeerssituaties inschatten tijdens oversteken (blik) en de noodzaak van het gebruik van autostoeltje en gordel (klik). In deze les gaat het er om wat kinderen zélf kunnen doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten en ook wordt de fietsvaardigheid geoefend waarbij een fietshelm gedragen wordt.
  • Duur van de les: 90 minuten
  • Locatie van de les: gymzaal
  • Les wordt gegeven door een instructeur van de ANWB.

3. Hallo auto - groep 5 en 6

 • Leerdoel: in een elektrische lesauto met dubbele bediening ervaren en leren de kinderen over de remweg en reactietijd. Ook wordt het gebruik/de noodzaak van een autostoeltje en autogordel ervaren. Steeds stiller wordend verkeer en afleiding in het verkeer door o.a. telefoongebruik maken een belangrijk deel uit van de les.
  • Duur van de les: 90 minuten
  • Locatie van de les: in de klas en buiten op een stuk weg in de omgeving van de school
  • Les wordt gegeven door een instructeur van de ANWB.

4. Trapvaardig - groep 7 en 8

 • Leerdoel: praktische fietsvaardigheid, gevaarherkenning en zelfreflectie. Afleiding in het verkeer door het gebruik van o.a. telefoons en het fietsen in groepen zijn onderwerpen die deel uit maken van de lessen. Voorbereiding op het fietsen naar de middelbare school met gebruik van eigen fiets en uniek ANWB oefenparcours.
  • Duur van de les: 90 minuten
  • Locatie van de les: in de klas en op het schoolplein
  • Les wordt gegeven door een instructeur van de ANWB.

Voor elk onderdeel zijn er digibordlessen beschikbaar zodat de leerkracht de kinderen voor kan bereiden op de lessen en achteraf met hen het geleerde kan evalueren. Meer informatie en de tarieven vindt u op anwb.nl/streetwise.

Aanvragen en kosten

Het aanvragen van modules Verkeersmenu010 kan via de gemeente Rotterdam worden gedaan: Aanvragen modules Verkeersmenu010 | Rotterdam.nl

De kosten worden gedeclareerd uit de jaarlijks beschikbaar gestelde subsidie voor uw school. U betaalt uit de beschikbaar gestelde subsidie eenmalig (per inzetdag, eens per twee jaar) voor het standaard ochtendprogramma 1694 euro inclusief btw ( 1400 euro exclusief btw). Bij losse middagsessies en de aanvraag voor een instructeur voor groep 1 en 2 komt daar een bijdrage boven op.

Kijk voor de actuele tarieven op anwb/streetwise.
Prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele prijswijzigingen.

Aanbieder

Nieuw: Digitale leerlijn voor de basisschool groep 1 t/m 8

ANWB Streetwise heeft nu ook een digitale leerlijn. Je kunt deze tot en met schooljaar 2023-2024 kosteloos en zonder enige verplichting uitproberen voor de groepen 1 t/m 8. Meer weten? Ga naar anwb.nl/streetwise.

Tover uw schoolplein om in een verkeersplein zodat kinderen in een veilige omgeving kunnen oefenen.

Geschikt voor: leerlingen uit groep 1 t/m 6 in het primair onderwijs, in het bijzonder voor de groepen voor de groepen in de onderbouw.

Uitgebreide uitleg

Op een verkeersplein kunnen leerlingen in een veilige omgeving de basisvaardigheden van het verkeer aanleren. Op een speelse manier vergroten ze hun kennis over verkeersborden, verkeerstekens en verkeersregels en leren ze deze toepassen in de praktijk. Op een verkeersplein kan een school aan de hand van echte verkeerssituaties verantwoord aan de slag met praktische verkeerseducatie, zodat leerlingen goed worden voorbereid op deelname aan het hedendaagse stadsverkeer.

Op basis van de beschikbare ruimte op het schoolplein en eventuele wensen van de school, wordt een verkeersplein ontwerp uitgewerkt met de meest voorkomende verkeerssituaties. Verkeerssituaties in het ontwerp zijn:

 • Gelijkwaardig kruispunt
 • Ongelijkwaardig kruispunt
 • Tweerichtingsweg (met deelstreep)
 • Eenrichtingsweg*
 • Rotonde*
 • Zebrapad
 • Kanalisatiestreep*
 • Haaientanden
 • Stopstreep
 • Parkeervakken*
 • Trottoir voor voetgangers (looproute).*

* Niet altijd mogelijk vanwege de beschikbare ruimte op het terrein.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

Dit is geheel afhankelijk van de door de school gekozen producten.

Kosten*

De kosten voor het verkeersplein zijn afhankelijk van het definitieve ontwerp.

* De kosten voor dit programma maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

Is er op breng- en haalmomenten rond uw school verkeersoverlast door al het breng- en haalverkeer? Stel dan samen met een verkeers- & gedragsspecialist een verkeersprotocol op voor uw schoollocatie. De school, politie en de verkeers- & gedragsspecialist bepalen daarbij samen hoe tot een minder chaotische verkeerssituatie tijdens de schoolspitsen gekomen kan worden.

Het gedrag van de eigen ouders, verzorgers en kinderen staat daarbij centraal. Vervolgens wordt in het verkeersprotocol vastgelegd wat er van de ouders, verzorgers en kinderen gevraagd wordt. Door het protocol kan op een eenvoudige manier aan zowel de kinderen als de ouders en verzorgers verteld en uitgelegd worden hoe de situatie verbeterd kan worden.

Geschikt voor: ouders, verzorgers, omwonenden en de kinderen.

Uitgebreide uitleg

Een externe organisatie (SOAB WURX) bepaalt, samen met u als school, een verkeersouder of iemand van de oudercommissie of MR, de politie en als het nodig is de gemeente, tijdens een gezamenlijk overleg hoe de haal- en brengsituatie rond uw schoollocatie door de eigen ouders, verzorgers en kinderen kan worden verbeterd. Gekoppeld aan dit overleg wordt ook de directe omgeving van de school bekeken.

Tijdens het overleg wordt het verkeersprotocol met voorbeelden van andere plekken aan u uitgelegd. Vervolgens wordt met de aanwezigen van gedachten gewisseld over de verkeersoverlast en op welke wijze gedragsveranderingen van de ouders, verzorgers en kinderen de situatie overzichtelijker en veiliger kunnen maken. U kunt hierbij denken aan zaken zoals:

 • Het benoemen van locaties waar we juist wel en niet willen dat er geparkeerd wordt.
 • Het benoemen van ongewenst gedrag zoals:
  • dubbel parkeren of op de rijbaan stoppen om kinderen uit of in te laten stappen
  • parkeren binnen 5 meter van een zebrapad of bocht
  • het op de stoep of op het schoolplein fietsen.
 • De looproute(s) en oversteeklocatie(s) die rond de school het beste gebruikt kunnen worden.
 • Eventueel een speciale toegang tot het schoolplein die door de fietsers gebruikt moet worden of een speciale plek rond de school waar de fietsen gestald moeten worden om overlast op andere plekken te voorkomen.
 • Een specifieke routing rond de schoollocatie voor het autoverkeer waarbij er bijvoorbeeld afgesproken wordt om allemaal in dezelfde rijrichting door de straat te rijden zodat deze overzichtelijker wordt.

Aansluitend stelt SOAB WURX een conceptversie van het verkeersprotocol op. Deze wordt aan de betrokkenen per e-mail, of als het gewenst is, tijdens een tweede overleg, voorgelegd. Daarna rond SOAB WURX het protocol af. In aanvulling op het protocol wordt ook vastgelegd wat de school zelf doet (dit werkt draagvlak- en effectvergrotend). Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat:

 • de school het verkeersprotocol meteen meegeeft bij de intake van nieuwe kinderen
 • het protocol aan het begin van elk schooljaar weer aan de ouders wordt gemaild
 • het op de website en in de schoolgids wordt opgenomen.

Zodra het protocol klaar is, wordt het in de regel gedrukt en klassikaal verspreid. Daarbij vinden SOAB WURX het belangrijk om de docenten en kinderen enthousiast te maken door in de klas op een leuke manier kort te vertellen waarom het protocol is opgesteld en dat het om de veiligheid van de kinderen gaat. Hoe enthousiaster wij de kinderen en docenten kunnen maken, hoe enthousiaster de kinderen hun eigen ouders en verzorgers zullen vragen om zich aan het protocol te houden.

Ludieke verkeersactie

Voor het lanceren van het protocol organiseert SOAB WURX één of twee ludieke gedragsacties. Daarbij wordt het verkeersprotocol op ludieke wijze tijdens een verkeersveiligheidsactie onder de aandacht van alle kinderen, ouders en verzorgers wordt gebracht.

Tijdens een verkeersactie in de ochtend en een actie in de middag houden politie en een ludiek gekleed actieteam van SOAB het verkeer op enkele strategische punten staande. Daarna laten zij ouders en verzorgers in de door het actieteam en politie gewenste rijrichtingen verder naar de school en de gewenste parkeer- en afzetlocaties rijden. Zij maken daarbij ook gebruik van ludieke borden met motto‘s om rijrichtingen en parkeerplekken aan te duiden. 'Facebook like-duimen' vormen ook onderdeel van de actie om de ouders en verzorgers te bedanken.

Door de opzet van de actie moeten op de actieochtend bijna alle ouders en verzorgers hun gedrag aanpassen. Hierdoor ondervinden zij aan den lijve dat de verkeerssituatie minder chaotisch, en juist veiliger en overzichtelijker wordt. Vooral voor fietsende en overstekende kinderen. Dit maakt dat een groot deel van de ouders en verzorgers bereid is hun gedrag daarna structureel aan te passen.

De ludieke actie richten we niet per se (alleen) op het autoverkeer. We kunnen bijvoorbeeld (ook) aandacht besteden aan fietsen op de stoep of stopgedrag voor een zebrapad in de directe omgeving van de school of één van de schoolroutes. Zie hiervoor ook de ludieke zebra-actie 'Stop voor de zebra!' die u verderop in dit Rotterdamse Verkeersmenu010 terugvindt.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

Eén tot twee overleggen, het informeren van de docenten over het verkeersprotocol, het opnemen van het protocol in de bestaande schoolproducten zoals de website, schoolgids en dergelijke en het klassikaal uitdelen van het verkeersprotocol.

Kosten*

 • ​2.050 euro (exclusief btw) voor het Verkeersprotocol plus bijbehorende werkzaamheden en ludieke gedragsactie.

* De kosten voor dit programma maken geen onderdeel uit van het jaarlijkse stimuleringsbudget.

Heeft u voor uw school al een Verkeersprotocol op laten stellen en de bijbehorende twee ludieke gedragsacties laten uitvoeren? Dan is het raadzaam om bijbehorende ludieke gedragsacties jaarlijks te herhalen. Op die manier worden de ouders en verzorgers regelmatig aan het Verkeersprotocol herinnert en vergroot u het effect.

Geschikt voor: ouders, omwonenden, passanten en de kinderen.

 

Uitgebreide uitleg

Een externe organisatie (SOAB WURX) heeft bij het opstellen van het Verkeersprotocol eerder met u bepaald hoe de haal- en brengsituatie rond uw schoollocatie kan worden verbeterd. Door dit Verkeersprotocol op te nemen in het schoolbeleid en daar regelmatig over te communiceren naar de ouders en verzorgers en door alle ouders en verzorgers van de nieuwkomers gelijk het Verkeersprotocol te overhandigen kan een structurele verbetering van de verkeerssituatie rond de school ontstaan. Het helpt daarbij ook om de bijbehorende verkeersveiligheidsacties zo nu en dan te herhalen.

U kunt dit als school in principe zelfstandig samen met de wijkagent en handhavers organiseren. Maar u kunt ook gebruik maken van de herhaaloptie die het Verkeersmenu010 u biedt. In dat geval organiseert de externe organisatie (SOAB WURX) dat de ochtend- en middagactie met alle eerder betrokken partijen opnieuw ingepland en uitgevoerd wordt. SOAB WURX komt dan weer met de handhavers en politie plus het ludiek gekleed actieteam. Bij de actie wordt weer gebruik gemaakt van de eerder voor uw school ontwikkelde actieborden, flyers en de 'Facebook like-duimen'.

Aanbieder

Inzet vanuit uw school

SOAB WURX legt telefonisch of per mail contact met u om de te herhalen gedragsacties samen met u, de politie en handhaving in te plannen. Aansluitend ontvangt u het draaiboek voor de actiemomenten en hoeft u vanuit de school alleen te verzorgen dat er weer enkele kinderen en begeleiders beschikbaar zijn die helpen bij het uitvoeren van de acties.

Kosten

De kosten voor het herhalen van de ochtend- en de middagactie en de door SOAB WURX uit te voeren voorbereidende werkzaamheden zijn 1.240 euro (exclusief btw).

Gratis verkeerslessen op school

Ook zijn er verkeerslessen beschikbaar geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Van een interactieve les op straat tot het schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein. Hier kunnen alle klassen aan deelnemen.

Waarom is verkeerseducatie zo belangrijk voor kinderen? En hoe kan Verkeersmenu010 bijdragen aan verkeersveiligheid voor kinderen? Bekijk de filmpjes:

 Voor middelbare scholen zijn er aparte lessen beschikbaar via onze externe partner Totally Traffic.  Op de website totallytraffic.nl vindt u een overzicht van de gastlessen en doe-het-zelf-lessen die beschikbaar zijn in Zuid-Holland. U kunt de modules direct aanvragen via de website.

Fietsexamen

Naast verkeerslessen en voorlichting is het goed om alle kennis en oefeningen in praktijk te brengen. Gemeente Rotterdam stimuleert basisscholen om deel te nemen aan het Praktisch Verkeersexamen. Samen met maatschappelijk partner Rotterdam4Rotterdammers zet de gemeente zich in om meer scholen te laten deelnemen aan het fietsexamen voor groep 7 van de basisschool.

Een uitgebreide uitleg van het fietsexamen vindt u hierboven terug bij 'Groep 7' en 'Groep 8'.

Meer informatie

Heeft u een vraag over deze verkeersmodules of over het Praktisch Fietsexamen? Neem dan contact met ons op via ons loket. Alle meldingen komen terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid. Wij nemen contact met u op.

U vindt het aanvraagformulier voor Verkeersmenu010 hier.