Kralingse Bos
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/kralingse-bos/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Kralingse Bos is het grootste stadspark van Rotterdam. Het is ongeveer 250 hectare groot: 100 water, 100 bos en 50 open ruimtes zoals velden en ligweiden. In 2007 werd het gebied uitgeroepen tot Beste Openbare Ruimte van Nederland.

Vele Rotterdammers en niet-Rotterdammers bezoeken jaarlijks een of meerdere keren dit prachtige bos.

Kralingse Bos Overleg

Er speelt veel in het steeds drukker bezochte Kralingse Bos. Verschillende gebruikers (-groepen), bewoners en ondernemers hebben gezegd beter met de gemeente te willen praten over mogelijke verbeteringen in het Bos. Daarvoor is het Kralingse Bos Overleg opgericht. Een laagdrempelig platform voor alle Rotterdammers om zaken als zwerfafval, overlast, verkeersproblemen of bijvoorbeeld onveiligheid in het Kralingse Bos te kunnen bespreken en in samenwerking met elkaar te verbeteren.

Wilt u ook iets op de agenda zetten van het Kralingse Bos Overleg en/of meepraten over verbeteringen in het Bos? Via Mijn.rotterdam.nl vindt u de datums waarop het overleg plaatsvindt en kunt u uw eigen vraag, probleem of suggestie op de agenda zetten. U kunt ook direct uw vraag stellen of u aanmelden voor ons e-mailbestand om updates te krijgen over het Kralingse Bos Overleg, via kralingsebos@rotterdam.nl.

Nieuws

De gemeente gaat strenger controleren op het achterlaten van afval in parken, bijvoorbeeld door undercover-handhavers in te zetten. Wethouder Karremans (buitenruimte) stelt dat de gemeente klaar is met de vervuiling van de parken. 'Ik erger me eraan, net als vele andere Rotterdammers die wel de moeite nemen om de boel schoon te houden.' Naast extra handhaving deze zomer, zet de gemeente ook weer extra publieksvoorlichters in die bezoekers op afval- en barbecueregels zullen wijzen. Ook plaatst de gemeente extra (grote) containers, die ook vaker geleegd zullen worden.

Geschiedenis

Op 26 mei 1911 besloot de Rotterdamse gemeenteraad tot aanleg van een groot stadspark rond de bestaande veenplas. Het park werd aangelegd met grond uit de Waalhaven. Het moest een Volkspark worden met een 'Hollandsch Karakter', voor de recreatiebehoefte van de Rotterdamse burgers. In 1927 werd begonnen met de aanplant van het oostelijk bos. Op 28 november 1953 werd het Kralingse Bos officieel geopend.

Natuur

Het Kralingse Bos is onderdeel van de groengordel van de Oude Plantage tot de Bergsche Plassen en draagt zo bij aan de Ecologische Hoofdstructuur. Door de vele oude bomen zijn er veel bosvogels te vinden, waaronder de ransuil, nachtegaal, grote bonte specht, koekoek, gaai en de groene specht. Het Kralingse Bos is daarnaast een thuis voor vleermuizen en egels en het is een belangrijk libellengebied.

Voor elk wat wils

Plas en bos bieden volop recreatiemogelijkheden. Het strandbad voor de zwemmers en zonaanbidders, op de plas kan men roeien en zeilen, op de velden nabij het strandbad vinden dagjesmensen hun plek voor een barbecue of picknick, er zijn losloopgebieden voor de hond en het bos geeft natuurliefhebbers en rustzoekers een oase van rust. Houd het bos schoon! Afval in de afvalbak!

Barbecueën?

Voor het houden van een barbecue in het Kralingse Bos gelden speciale regels. Barbecueën is toegestaan in het Kralingse Bos voor zover dat geen gevaar, hinder of overlast oplevert voor de omgeving. Uiteraard moet u onderstaande gebruiksregels naleven en rekening houden met andere recreanten. De burgemeester behoudt zich het recht voor om bij langdurige droogte of brandgevaar het barbecueën te verbieden.

Zwemwater

Zwemmen in de Kralingse Plas? Pas op voor blauwalg! Ga voor actuele informatie over het zwemwater naar de pagina Blauwalg Kralingse Plas, de website zwemwater.nl of bel 0800 - 90 36 (gratis).