Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Kralingse Bos

Het Kralingse Bos is het grootste stadspark van Rotterdam. Het is ongeveer 250 hectare groot: 100 water, 100 bos en 50 open ruimtes zoals velden en ligweiden. In 2007 werd het gebied uitgeroepen tot Beste Openbare Ruimte van Nederland.

Vele Rotterdammers en niet-Rotterdammers bezoeken jaarlijks een of meerdere keren dit prachtige bos.

Maatregelen voor veilig en schoon Bos

Met warm weer komen erg veel mensen naar het Kralingse Bos voor verkoeling. Om het bezoek in het bos veilig en schoon te houden, neemt de gemeente maatregelen. Is het warmer dan 25 graden of te druk in het Bos? Dan worden de maatregelen ingesteld.

Er wordt extra gelet op het foutief parkeren van auto’s, fietsen en deelscooters. Hinderlijk geparkeerde voertuigen kunnen verwijderd of weggesleept worden. Barbecueën mag alleen in de aangewezen zones. En afval gooit u weg in de afvalbakken of neemt u mee naar huis. Wie zich hier niet aan houdt kan een boete krijgen. En als het te druk wordt, kan de gemeente besluiten het Kralingse Bos af te sluiten voor bezoekers.

Kralingse Bos Overleg

Er speelt veel in het steeds drukker bezochte Kralingse Bos. Verschillende gebruikers (-groepen), bewoners en ondernemers hebben gezegd beter met de gemeente te willen praten over mogelijke verbeteringen in het Bos. Daarvoor is het Kralingse Bos Overleg opgericht. Een laagdrempelig platform voor alle Rotterdammers om zaken als zwerfafval, overlast, verkeersproblemen of bijvoorbeeld onveiligheid in het Kralingse Bos te kunnen bespreken en in samenwerking met elkaar te verbeteren.

Praat mee over verbeteringen in het Kralingse Bos

Wilt u ook iets op de agenda zetten van het Kralingse Bos Overleg en/of meepraten over verbeteringen in het Bos?

Geschiedenis

Op 26 mei 1911 besloot de Rotterdamse gemeenteraad tot aanleg van een groot stadspark rond de bestaande veenplas. Het park werd aangelegd met grond uit de Waalhaven. Het moest een Volkspark worden met een 'Hollandsch Karakter', voor de recreatiebehoefte van de Rotterdamse burgers. In 1927 werd begonnen met de aanplant van het oostelijk bos. Op 28 november 1953 werd het Kralingse Bos officieel geopend.

Natuur

Het Kralingse Bos is onderdeel van de groengordel van de Oude Plantage tot de Bergsche Plassen en draagt zo bij aan de Ecologische Hoofdstructuur. Door de vele oude bomen zijn er veel bosvogels te vinden, waaronder de ransuil, nachtegaal, grote bonte specht, koekoek, gaai en de groene specht. Het Kralingse Bos is daarnaast een thuis voor vleermuizen en egels en het is een belangrijk libellengebied.

Voor elk wat wils

Plas en bos bieden volop recreatiemogelijkheden. Het strandbad voor de zwemmers en zonaanbidders, op de plas kan men roeien en zeilen, op de velden nabij het strandbad vinden dagjesmensen hun plek voor een barbecue of picknick, er zijn losloopgebieden voor de hond en het bos geeft natuurliefhebbers en rustzoekers een oase van rust. Houd het bos schoon! Afval in de afvalbak!

Barbecueën?

Voor het houden van een barbecue in het Kralingse Bos gelden speciale regels. Barbecueën is toegestaan in het Kralingse Bos als dat geen gevaar, hinder of overlast oplevert voor de omgeving. Uiteraard moet u onderstaande gebruiksregels naleven en rekening houden met andere recreanten. De burgemeester behoudt zich het recht voor om bij langdurige droogte of brandgevaar het barbecueën te verbieden.
Lees meer over barbecueën in het park

Zwemwater

Zwemmen in de Kralingse Plas? Pas op voor blauwalg! Voor actuele informatie over het zwemwater:

Kralingse bos. Foto: Rhalda Jansen
Sfeerfoto van het Kralingse bos. Foto: Rhalda Jansen