Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 12 min

Valpreventie

Wat kunt u doen om vallen te voorkomen? Lees wat u zelf kunt doen en hoe de gemeente u hierbij kan helpen.

Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of leuke dingen doen met de (klein)kinderen. Dat willen we allemaal. Maar als we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden en wordt het risico op vallen groter. Met de campagne 'Kleine val. Grote gevolgen' wil gemeente Rotterdam oudere mensen bewust maken van het risico dat ze lopen om te vallen. Want als u het weet, kunt u er wat aan doen.

Campagnebeeld van een man die een val heeft meegemaakt.
Een kleine val kan grote gevolgen hebben.
Wist u dat er in Nederland elke 4 minuten een 65-plusser op de eerste hulp terechtkomt na een val in en om het huis?

Val Niet Test

Doe de Val Niet Test op Val-niet.nl. Link opent een externe pagina. Als blijkt dat u een grotere kans hebt om te vallen, kan uw zorgverlener, zoals uw fysiotherapeut of huisarts, u doorverwijzen om een gratis Val Niet Training te krijgen. 

Ps: Ken jij 65-plussers die een grotere kans op vallen hebben? Vertel ze dan over deze campagne. Want een kleine val heeft vaak grote gevolgen.

U kunt zelf ook al veel doen om te zorgen dat u niet valt. Een goede conditie helpt. U kunt ook eenvoudige aanpassingen doen in uw huis. Wat u nog meer zelf kunt doen, leest u hieronder. Doet u ook mee?

Met de checklist 'Zo blijft u op de been' ziet u wat u al allemaal kunt doen om een val te voorkomen:

6 Tips om vallen te voorkomen

Lees de tips hieronder of kijk naar het filmpje op YouTube. Link opent een externe pagina.

Train uw balans en spieren

Een goed evenwicht is belangrijk. Kracht in uw spieren ook. Bijvoorbeeld als u wilt opstaan uit een stoel, of als u wilt voorkomen dat u struikelt. Met een goede balans en sterkere spieren valt u minder snel. Hieronder leest u wat u kunt doen om uw balans en spieren te trainen:

Laat uw medicijnen controleren 

Medicijnen kunnen effect hebben op de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt, hebt u meer kans om te vallen. Ook als u deze medicijnen al lang gebruikt, kunt u door deze medicijnen vallen. De apotheek kan u een lijst geven van alle medicijnen die u gebruikt.

Let op! Medicijnen blijven langer in het lichaam als u ouder wordt. Overleg dus regelmatig met uw huisarts of apotheker of u de medicijnen nog moet gebruiken.

Eet gezond of lekker

Wanneer mensen ouder worden, verandert de behoefte aan voeding. Het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo blijven uw botten stevig en uw gewrichten soepel. En u heeft voldoende spierkracht. Welke voeding is belangrijk en hoeveel heeft u nodig?

Wilt u advies over voeding? Neem dan contact op met een diëtist. Een diëtist helpt u bij het kiezen van de juiste voeding die bij u en uw situatie past.

Laat uw ogen controleren

Goed kunnen zien is belangrijk voor een goede balans. Als u ouder wordt, gaan uw ogen achteruit. Hierdoor kunt u sneller vallen. We hebben een paar tips voor u om dat te voorkomen.

Tip! Maak uw bril altijd op hetzelfde moment van de dag schoon. Dan wordt het een gewoonte.

Zorg voor de juiste schoenen

Het is belangrijk dat u goede schoenen en pantoffels draagt. Door een juist advies en een goede keuze zorgt u ervoor dat u minder snel valt. In dit hoofdstuk leest u verschillende adviezen.

Zorg dat uw huis veilig is

U kunt uw huis een stuk veiliger maken, met soms maar een paar kleine aanpassingen. Hieronder vindt u een aantal tips. Loop met deze lijst door uw huis. Als u op een zin ‘ja’ antwoordt, bent u goed bezig. Antwoordt u ‘nee’ kijk dan wat u kunt doen om een val te voorkomen.

Aanmelden voor een Val Niet Training 

Bij een Huis van de Wijk kunt u terecht voor meer informatie over valpreventie en Val Niet Trainingen bij u in de buurt.

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel naar 14 010. U kunt ook binnenlopen bij een Huis van de Wijk bij u in de buurt. In de video Valpreventie ouderen. Link opent een externe pagina van VeilgheidNL vertellen deelnemers van een beweegtraining over hun ervaringen. 

Informatie voor professionals

Op pagina Ouder worden vindt u meer informatie over hoe u als professional kunt bijdragen aan valpreventie.