Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Zorgdichtbij vervoer

Zoekt u ondersteuning bij vervoer omdat u niet (meer) zelfstandig kunt reizen? Of zoekt u of vervoer voor uw kind? Op deze pagina leest u over de mogelijkheden.

Komt u er zelf niet uit met deze pagina? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Regelhulp

De Rijksoverheid heeft de website regelhulp.nl die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.

Wat kunt u zelf regelen voor uw vervoer?

Kunt u door uw beperking geen gebruikmaken van een eigen vervoermiddel, het openbaar vervoer of een taxi? Misschien kunt u het zelf oplossen. Een fiets met elektrische trapondersteuning kopen bijvoorbeeld, of kennissen vragen u weg te brengen. Ook kunt u de wijkbus gebruiken als deze in uw wijk rijdt.

Bewoners van 55 jaar of ouder of met een beperking kunnen de wijkbus gebruiken. Dat kan in alle gebieden. Hier is geen indicatie voor nodig.
Rotterdammers met een indicatie voor collectief aanvullend vervoer die zelf in en uit kunnen stappen, mogen ook gebruik maken van de wijkbus. Dit geeft hen meer keuzevrijheid.

De prijs van het lidmaatschap en de ritprijs zijn hetzelfde per gebied, alleen niet voor Hoek van Holland. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de organisatie die wijkvervoer organiseert in uw gebied.

Telefoonnummers wijkbus

 • Wijkbus Centrum 010 820 18 80
 • Wijkbus Charlois 010 481 76 48
 • Wijkbus Delfshaven 010 820 18 80
 • Wijkbus Feijenoord 010 820 18 80
 • Wijkbus Hillegersberg/Schiebroek 010 418 81 21
 • Wijkbus Hoek van Holland 017 444 42 21
 • Wijkbus Hoogvliet/Pernis 010 760 22 33
 • Wijkbus Kralingen/Crooswijk 010 820 18 80
 • Wijkbus Noord 010 820 18 80
 • Wijkbus Overschie 010 415 35 35
 • Wijkbus Prins Alexander 010 455 85 17
 • Wijkbus Rozenburg 06 123 083 57
 • Wijkbus IJsselmonde 010 479 54 04

Vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd hebben inwoners van de gemeente Rotterdam recht op vrij reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Voor de inwoners die in de periode 1 juli 2016 - 31 maart 2017 65 jaar zijn geworden, ging het vrij reizen in op de leeftijd van 65 jaar + 9 maanden.

Met het vrij reizen abonnement kunt u op doordeweekse dagen vanaf 9.00 uur instappen. In het weekend en op feestdagen mag u de hele dag vrij reizen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RET. U ontvangt uiterlijk een aantal weken voor uw AOW-gerechtigde leeftijd van de gemeente een brief met een formulier. Het ingevulde formulier stuurt u terug in de antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig. Maakt u nog geen gebruik van vrij reizen met het openbaar vervoer, maar bent u wel AOW-gerechtigd? Bel dan met 14 010.

Hoe regelt u Vrij Reizen?

 • Persoonlijke OV-chipkaart
  Voor Vrij Reizen heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Dit is een openbaar vervoerkaart met uw foto erop. Als u die nog niet heeft, kun u hem aanvragen via ov-chipkaart.nl of via 0900 09 80.
 • Formulier invullen
  U ontvangt ruim voor uw AOW-gerechtigde leeftijd van de gemeente een brief met een formulier. Het ingevulde formulier stuurt u terug in de antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig.
 • Vrij reizen abonnement op uw OV-kaart zetten
  De aanvraag wordt verwerkt. Uiterlijk drie weken voor ingang van uw AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt u van de gemeente bericht. U kunt dan het Vrij reizen abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart zetten. De meeste winkels van Albert Heijn, Primera en Tabac & Gifts hebben hiervoor een gele OV-chipkaart automaat staan. Zoek een automaat in uw buurt.
 • Saldo OV-chipkaart
  Er moet saldo op uw OV-chipkaart staan, anders kan het vrij reizen abonnement niet op uw kaart worden geladen. U kunt het saldo checken via een gele OV-chipkaart automaat.

Welke vervoersvoorzieningen kunt u bij de gemeente aanvragen?

Kunt u het probleem niet zelf, met uw familie of buren oplossen? Dan kijken we of een vervoersvoorziening van de gemeente een oplossing kan zijn. Bijvoorbeeld Trevvel Samen, een scootmobiel of een aanpassing aan uw eigen vervoermiddel. Deze ondersteuning kunt u dan aanvragen bij de gemeente.

Bij Trevvel Samen rijdt u met anderen in een taxibusje. De vervoerder rijdt door heel Rotterdam en omstreken. U wordt op het afgesproken adres opgehaald en zonder overstap naar het adres van uw bestemming gebracht. U moet een Trevvel Samenpas aanvragen (log in met DigiD) om gebruik te maken van Trevvel Samen.

Goed om te weten over Trevvel Samen:

 • Waar kunt u reizen?
  Als u een Wmo-indicatie voor collectief aanvullend vervoer heeft kunt u in de hele gemeente Rotterdam reizen met uw Trevvel Samenpas. Wilt u verder dan 5 zones buiten Rotterdam reizen dan kunt u gebruik maken van Valys. Valys kan alleen aangevraagd worden wanneer u ook een Wmo-indicatie heeft voor Trevvel. U moet hiervoor een Valyspas aanvragen.
 • Veiligheid
  Het dragen van een gordel is verplicht tijdens de rit met Trevvel Samen. Voor kinderen moet u zelf zorgen voor een goedgekeurd zitje, bijvoorbeeld een Maxi-Cosi of een stoelverhoger. Dit moet met een standaard driepuntsgordel vastgezet worden.
 • Trevvel Samenpas kwijt of onbruikbaar
  Doet uw Trevvel Samenpas het niet meer of bent u de pas verloren? Bel dan met de klantenservice van Trevvel Samen, telefoon 088 - 130 30 30.
 • Woon-werkvervoer
  U kunt Trevvel Samen niet gebruiken om naar uw werk te reizen. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het woon-werkvervoer.
 • Begeleider mee
  Soms moet er verplicht een begeleider met u meereizen. In dat geval, reist deze gratis met u mee op uw Trevvel Samenpas.
 • Ritbijdrage
  Voor het gebruik van Trevvel Samen betaalt u een ritbijdrage aan Trevvel.

Bent u 75+ en reist u nog met het openbaar vervoer, maar liever niet 's avonds? Dan kunt u de 75+ Trevvel Samenpas aanvragen.

Iedere Rotterdammer die ouder is dan 75 jaar kan deze 75+ pas krijgen. Daarmee kunt u reizen vanaf 19.00 uur. Als u buiten de gemeente reist dan kan dit tot maximaal vijf zones rondom uw woonadres. Daarbuiten kunt u gebruik maken van Valys. U moet hiervoor een Valyspas aanvragen.

Misschien heeft u een hulpmiddel nodig om zelfstandig te kunnen reizen. Denk aan een scootmobiel, speciale fiets, handbike of rolstoelfiets. Het kan ook zijn dat uw eigen vervoermiddel aangepast kan worden. Ondersteuning hiervoor kunt u aanvragen bij de gemeente. Hiervoor heeft u een Wmo-indicatie nodig.

Meer informatie over hulpmiddelen

Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas. Daarop krijgt de mantelzorger ook eenmalig € 25 ov-tegoed. Voor de aanvraag van de pas heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Heeft u al een gratis pas, dan kunt u deze verlengen. U kunt het ov-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw ov-chip laden. Lees meer op de pagina Mantelzorg.

Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Voor alle kortingsacties: zie rotterdampas.nl/acties.

Heeft u voor uzelf of uw kind een indicatie voor vervoer en wilt u uw deze veranderen, stopzetten of verlengen? Lees op de pagina Wijzigingen in zorg doorgeven hoe u dat doet.

Voor uw kind

Bekijk de pagina Leerlingenvervoer.

Heeft uw kind vervoer naar een jeugd-ggz-opvang of -behandeling nodig? Hiervoor kunt u via uw hulpverlener een aanvraag indienen. Uw hulpverlener neemt dan contact op met uw wijkteam van de gemeente.Heeft u hier vragen over dan kunt u die ook stellen via vragenwmojeugdhulp@rotterdam.nl. Binnen 48 uur (op werkdagen) krijgt u een reactie  (telefonisch of per e-mail).

Eigen bijdrage

Het kan zijn dat u voor uw vervoer of vervoershulpmiddel een eigen bijdrage moet betalen.