Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Toekomstbestendige wateropvang

Het klimaat verandert. Het regent steeds harder, maar er zijn ook meer periodes van droogte. Hoe vangt onze stad vol gebouwen en stoeptegels al dat regenwater op?

Rotterdam ligt onder zeeniveau en heeft een dalende bodem. Daarmee zijn we extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Het aanpassen van de stad aan die verandering is dus hard nodig. Dit noemen we klimaatadaptatie.

Waterplein, waterberging en waterbuffer

Een van de manieren waarop we wateroverlast tegengaan, is door extra wateropvang te maken. Zo komt niet al het regenwater terecht in het riool. Er zijn verschillende manieren om wateropvang te creëren. Het kan bovengronds, met een waterplein, maar ook met ondergrondse berging. Bij het maken van een nieuwe wateropvang betrekken we ontwerpers, bewoners, waterschappen en woningcorporaties.

Rotterdamse aanpak

Om de hele stad klaar te maken voor een veranderend klimaat, stelden we het programma Rotterdams Weerwoord op. We vinden het daarnaast belangrijk om de kennis die we opdoen te delen met anderen. Want steden over de hele wereld hebben last van een veranderend klimaat en wateroverlast.

Wereldwijde belangstelling

De Rotterdamse wateropvang is innovatief en staat vaak in de internationale belangstelling. Jaarlijks komen tientallen internationale delegaties kijken en leren van de Rotterdamse aanpak. In 2017 stond onze aanpak zelfs in The New York Times: The Dutch Have Solutions to Rising Seas. The World Is Watching | New York Times. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Heeft u vragen over onze waterpleinen, waterbergingen of waterbuffer of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Waterloket.