Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Rotterdam Central District

De combinatie van een hypermodern station met ov-mogelijkheden en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Inrichting Diergaardesingel

Met de komst van kantoren- en wooncomplex The Modernist gaat de buitenruimte van de Diergaardesingel veranderen. De gemeente werkt momenteel aan een inrichtingsplan voor de buitenruimte. Locatie specifieke (technische) eisen zijn daarbij belangrijk en ook stedelijke opgaves zoals mobiliteit, vergroening, afval en bestrating. Graag hoort de gemeente hoe de buurt naar deze opgaves kijkt. We nodigen bewoners en ondernemers uit de omgeving uit om hun wensen en ideeën door te geven.

 

Mix aan functies

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit. De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In Rotterdam Central District wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Het is een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen. De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd. Het welbekende restaurant Engels heeft een restyle gehad en er zijn zaken bijgekomen als

  • Lebkov
  • The Gallery Kitchen
  • Vapiano
  • Ellis Gourmet Burger
  • Doppio  Espresso
  • het DE-café (in de Delftse Poort)
  • restaurant The World (in de Delftse Poort)
  • de Nieuwe Poort (in het Groot Handelsgebouw)
  • café Weena

Het voormalige Manhattan Hotel werd onderdeel van de wereldwijde Marriott-keten en gerenoveerd. Daarbij werd de lobby een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Uitgaansgelegenheid Annabel en de Biergarten trekken een gevarieerd publiek: van toeristen tot zakelijke werknemers in het gebied.

Rotterdam Centraal

Rotterdam heeft een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal is een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Het station verwerkt na de treinstations van Amsterdam en Utrecht de meeste reizigers van Nederland. Naast de aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid en Eurostar) heeft Rotterdam Centraal ook een aansluiting op de lightrailverbinding RandstadRail. Door de komst van de HSL-Zuid en RandstadRail stijgt het aantal reiziger op Rotterdam Centraal. De verwachting is dat dit aantal in 2025 zal zijn toegenomen tot zo’n 323.000 per dag.

Kijk voor meer beeld van het CS op:

Vastgoedontwikkelingen

Op het gebied van vastgoed is er veel gebeurd. Het Groothandelsgebouw is duurzaam gerenoveerd, waarbij op de binnenplaats Kleinhandel als aparte community is opgezet. Sinds halverwege 2016 is ook het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groot Handelsgebouw gevestigd. Dit initiatief groeit uit tot een centrale plek voor innovatieve bedrijven en startups in Rotterdam. In het CIC en het wekelijkse Venture Café groeit een internationaal netwerk van ondernemers, investeerders en het bestaande bedrijfsleven. Central Post is een herontwikkeling van postdistributiecentrum naar bedrijfsverzamel- en kantoorgebouw. Het Schieblock heeft zich in enkele jaren succesvol ontwikkeld tot een creatieve verzamelplaats met studio’s en semipublieke ruimtes. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten. Flexibele huurconcepten zoals The Office Operators, Kleinhandel, Spaces, Seats2meet en Regus zijn succesvol in RCD. NautaDutilh en Robeco kozen voor het nieuwe gebouw First. Energieleverancier Greenchoice vestigde zich begin 2017 in gebouw Square (het voormalige Bouwcentrum). Hofplein 19 is in 2018 gerenoveerd tot een modern kantoor met flexibele indeling.

De toekomst

De komende jaren zal, naar verwachting de tendens doorgezet worden. Single-tenant gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en gebruikt voor verschillende zakelijke dienstverleners en flexibele huurconcepten. De gemeente Rotterdam streeft ernaar om nieuwe hoog stedelijke woonconcepten en kantoren toe te voegen.
Kortom; een divers centrumgebied waar zowel starters als multinationals de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En waar het nieuwe werken perfect kan worden toegepast.

The Modernist

Aan het Kruisplein, op de hoek van het Weena, gaat Maarsen Groep een nieuw kantoren- en wooncomplex bouwen: The Modernist. Het complex, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bestaat uit drie aaneengeschakelde delen. Er komt een transparante plint met ongeveer 1.800 m2 voor winkels en horeca. Daarboven komt kantoorruimte (ongeveer 14.000 m2) en twee woontorens met ongeveer 370 huurappartementen, een van 70 en een van 125 meter. Naar verwachting is het complex eind 2023 gereed.

The Modernist vormt het sluitstuk van de transformatie van het Weenapoint-complex. Met de oplevering van First Rotterdam in 2016 werd de eerste fase van de transformatie voltooid. De tweede fase werd in 2017 gerealiseerd met de herontwikkeling van Weena 750 tot Premier Suites & Offices, de herinrichting van de binnentuin en de renovatie van het monumentale Koepelgebouw.

Delftseplein

Naast Centraal Station komt aan het Delftseplein de 140 meter hoge toren Tree House. Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het gebouw krijgt een gevarieerd en kwalitatief woningaanbod, flexibele kantoren, een cultuurplatform en horeca. De gemeente ziet het ontwerp van Provast als welkome aanvulling in Rotterdam Central District.

Schiekadeblok

In de afgelopen jaren is het Schiekadeblok door particulier initiatief een bruisend gebied geworden. Er is een mix aan horeca, cultuur en design waarvoor Rotterdammers en bezoekers van de stad veel waardering hebben. Bij de ontwikkeling van het Schiekadeblok bouwt de gemeente voort op deze identiteit van het gebied. En maakt de gemeente meer ruimte vrij voor wonen en werken vlakbij Rotterdam Centraal.

In mei 2020 heeft de gemeenteraad het stedenbouwkundig model voor de ontwikkeling gekozen. De uitgangspunten van het model zijn de bouw van een circa 70 meter hoge woontoren aan het Delftseplein, een maximaal 200 meter hoge kantoor- en woontoren aan de Schiekade en op de spoorstrook kantoren.

Glocal City District karakter

Een belangrijke eigenschap van het gebied is economische variatie. Internationale hoofdkantoren gaan samen met zakelijke diensten, handelsbedrijven en creatieve bedrijven in de sfeer van mode, design en media. Door deze lokale netwerken wordt de positie van de bedrijven op wereldmarkten sterker. Het gebied gaat functioneren als Glocal City District. Het Glocal City District karakter is het resultaat van een uniek proces. De gemeente ontwikkelde samen met de markt een visie voor het gebied.

Vereniging Rotterdam Central District

De gemeente, gebruikers, beleggers en ontwikkelaars bundelden hun krachten in de publiek-private samenwerking Vereniging Rotterdam Central District. De vereniging, die sinds 2009 bestaat, groeit gestaag en is actief met businessclubs, placemaking, marketing en acquisitie. De ambities van de gemeente en de Vereniging Rotterdam Central District zijn vastgelegd in de herijking van de gebiedsvisie. Daarin staan drie begrippen centraal: verbinden, delen en verduurzaming.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over Rotterdam Central District? Neem dan contact op met procesmanager Kees van Oorschot, telefoon 06 513 857 64.