Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Rotterdam Central District

De combinatie van een hypermodern station met ov-mogelijkheden en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Actueel: terinzagelegging welstandsparagraaf RCD

De welstandsparagraaf RCD ligt van vrijdag 10 maart tot en met donderdag 20 april 2023 ter inzage.
In deze periode kan iedereen gemotiveerd zienswijzen indienen.
Op de website overheid.nl. Link opent een externe pagina kunt u de welstandsparagraaf bekijken en leest u hoe u een zienswijze kunt indienen.

Mix aan functies

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit. De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In Rotterdam Central District wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Het is een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen. De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd. Het welbekende restaurant Engels heeft een restyle gehad en er zijn zaken bijgekomen als

  • Lebkov
  • The Gallery Kitchen
  • Vapiano
  • Ellis Gourmet Burger
  • Doppio  Espresso
  • het DE-café (in de Delftse Poort)
  • restaurant The World (in de Delftse Poort)
  • de Nieuwe Poort (in het Groot Handelsgebouw)
  • café Weena

Het voormalige Manhattan Hotel werd onderdeel van de wereldwijde Marriott-keten en gerenoveerd. Daarbij werd de lobby een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Uitgaansgelegenheid Annabel en de Biergarten trekken een gevarieerd publiek: van toeristen tot zakelijke werknemers in het gebied.

Rotterdam Centraal

Rotterdam heeft een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal is een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Het station verwerkt na de treinstations van Amsterdam en Utrecht de meeste reizigers van Nederland. Naast de aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid en Eurostar) heeft Rotterdam Centraal ook een aansluiting op de lightrailverbinding RandstadRail. Door de komst van de HSL-Zuid en RandstadRail stijgt het aantal reiziger op Rotterdam Centraal. De verwachting is dat dit aantal in 2025 zal zijn toegenomen tot zo’n 323.000 per dag.

Kijk voor meer beeld van het CS op:

Vastgoedontwikkelingen

Op het gebied van vastgoed is er veel gebeurd. Het Groothandelsgebouw is duurzaam gerenoveerd, waarbij op de binnenplaats Kleinhandel als aparte community is opgezet. Sinds halverwege 2016 is ook het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groot Handelsgebouw gevestigd. Dit initiatief groeit uit tot een centrale plek voor innovatieve bedrijven en startups in Rotterdam. In het CIC en het wekelijkse Venture Café groeit een internationaal netwerk van ondernemers, investeerders en het bestaande bedrijfsleven. Central Post is een herontwikkeling van postdistributiecentrum naar bedrijfsverzamel- en kantoorgebouw. Het Schieblock heeft zich in enkele jaren succesvol ontwikkeld tot een creatieve verzamelplaats met studio’s en semipublieke ruimtes. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten. Flexibele huurconcepten zoals The Office Operators, Kleinhandel, Spaces, Seats2meet en Regus zijn succesvol in RCD. NautaDutilh en Robeco kozen voor het nieuwe gebouw First. Energieleverancier Greenchoice vestigde zich begin 2017 in gebouw Square (het voormalige Bouwcentrum). Hofplein 19 is in 2018 gerenoveerd tot een modern kantoor met flexibele indeling.

De toekomst

De komende jaren zal, naar verwachting de tendens doorgezet worden. Single-tenant gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en gebruikt voor verschillende zakelijke dienstverleners en flexibele huurconcepten. De gemeente Rotterdam streeft ernaar om nieuwe hoog stedelijke woonconcepten en kantoren toe te voegen.
Kortom; een divers centrumgebied waar zowel starters als multinationals de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En waar het nieuwe werken perfect kan worden toegepast.

Glocal City District karakter

Een belangrijke eigenschap van het gebied is economische variatie. Internationale hoofdkantoren gaan samen met zakelijke diensten, handelsbedrijven en creatieve bedrijven in de sfeer van mode, design en media. Door deze lokale netwerken wordt de positie van de bedrijven op wereldmarkten sterker. Het gebied gaat functioneren als Glocal City District. Het Glocal City District karakter is het resultaat van een uniek proces. De gemeente ontwikkelde samen met de markt een visie voor het gebied.

Vereniging Rotterdam Central District

De gemeente, gebruikers, beleggers en ontwikkelaars bundelden hun krachten in de publiek-private samenwerking Vereniging Rotterdam Central District. De vereniging, die sinds 2009 bestaat, groeit gestaag en is actief met businessclubs, placemaking, marketing en acquisitie. De ambities van de gemeente en de Vereniging Rotterdam Central District zijn vastgelegd in de herijking van de gebiedsvisie. Daarin staan drie begrippen centraal: verbinden, delen en verduurzaming.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over Rotterdam Central District? Neem dan contact op met procesmanager Kees van Oorschot. Link opent een externe pagina, telefoon 06 513 857 64.