Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Registratieplicht en meldplicht toeristische verhuur

Sinds 1 juli 2021 geldt er een registratieplicht voor het verhuren van uw woning aan toeristen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er daarnaast ook een meldplicht voor mensen die hun woning in Rotterdam verhuren aan toeristen, terwijl zij zelf afwezig zijn. Hieronder vindt u meer informatie over de registratieplicht en de meldplicht.

Als u uw woning verhuurt aan toeristen, moet u een registratienummer aanvragen en u moet dit nummer vermelden bij uw verhuuradvertenties. Met het registratienummer kan de gemeente zien welke woningen voor toeristische verhuur worden aangeboden.

Vakantieverhuur of Bed & Breakfast

De registratieplicht geldt zowel voor particuliere vakantieverhuur als voor Bed & Breakfasts.

  • Bij vakantieverhuur verhuurt u uw hele woning en bent u zelf niet thuis als uw gasten in huis zijn.
  • Verhuurt u alleen een kamer of een beperkt deel van uw woning, en bent u thuis tijdens het verblijf van uw gasten? Dan spreken we over een Bed & Breakfast.

Eénmalig aanvragen

Het aanvragen van een registratienummer is gratis en hoeft u maar 1 keer te doen. Het nummer krijgt u direct per e-mail toegestuurd. Dit nummer moet u vervolgens in uw advertenties noemen. Platforms zoals Airbnb en Booking.com hebben een speciaal veld waarin u het nummer kunt invullen.

U kunt het registratienummer aanvragen via de bovenstaande link. Via deze link komt u terecht op de landelijke website voor uitgifte van registratienummers voor toeristische verhuur.

Wie kan het registratienummer aanvragen?

U kunt dit nummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als u de verhuur of administratie hebt uitbesteed aan een bedrijf, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen.

Als u een nummer aanvraagt voor een woning van iemand anders, moet u ook de gegevens van deze andere persoon invullen. U moet wel schriftelijke toestemming hebben van die andere persoon. De aanvraag doet u met uw eigen DigiD of via eHerkenning. Het systeem registreert  dat de aanvraag door u is gedaan. Degene voor wie u de aanvraag doet, krijgt een kopie van de aanvraag.

Wat houdt de meldplicht in?

Met ingang van 1 januari 2023zijn mensen die hun woning in Rotterdam verhuren aan toeristen, terwijl zij zelf afwezig zijn, verplicht om dat vooraf te melden bij de gemeente. Dat geldt voor iedere boeking opnieuw.

De meldplicht geldt niet voor Bed & Breakfasts (dat wil zeggen: verhuur van een deel van uw woning, terwijl u zelf thuis bent).  Er zijn geen kosten verbonden aan de meldplicht.

De gemeente Rotterdam heeft samen met een aantal andere gemeenten een meldsysteem ontwikkeld. Het gaat om hetzelfde  systeem waarmee u uw registratienummer aanvraagt of heeft aangevraagd. In het meldsysteem houdt de gemeente  bij hoeveel nachten per jaar u uw woning aan toeristen verhuurt.  Er geldt een maximum van 60 verhuurde nachten per kalenderjaar. U kunt het verhuren van uw woning aan toeristen aanmelden via onderstaande link. Via deze link komt u terecht op de landelijke website voor toeristische verhuur. 

Andere voorwaarden

Er gelden er in Rotterdam nog andere voorwaarden voor toeristische verhuur van woningen. Zo bent u verplicht toeristenbelasting te betalen, en mag de verhuur geen overlast veroorzaken voor uw buren.

Kijk voor meer informatie op de volgende pagina's: