Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Nieuwe Maas

De open verbinding met zee en de goede (internationale) scheepvaartverbindingen met het achterland zijn van groot economisch belang. De rivier is doorslaggevend voor de ontwikkeling van deze regio.

Ooit was Rotterdam een kleine stad in een grote dynamische delta. Door het graven van de Nieuwe Waterweg in 1872 kon Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog uitgroeien tot een wereldhavenstad. De haven was de economische motor van de stad. De werkgebieden lagen direct langs de Nieuwe Maas en de rivier was de snelweg voor de scheepvaart. Aan het einde van de vorige eeuw breidde de haven zich grootschalig uit richting zee.

Verbinding met stad en natuur

Aan de Nieuwe Maas ervaar je grote contrasten: de enorme bedrijvigheid van de raffinaderijen tot een klein verscholen strandje. De rivier verbindt stad en ommeland, en noord en zuid. De Nieuwe Maas nodigt je uit om te sporten en te bewegen. Bijvoorbeeld via het Rondje bruggen of het Nieuwe Maasparcours. De rivier verbindt stad en natuur. De Nieuwe Maas is wilder dan je denkt. Zo vindt u er dieren als ijsvogels, zeehonden, steuren en bijzondere planten als spindotter. De steeds schoner wordende rivier, de verschillende overgangen van zout en zoet en het getij. Dit biedt kansen voor het vergroten van de biodiversiteit en het maken van natuurlijke (speel)plekken, dicht bij de bewoners. Langs de Nieuwe Maas is een aantal getijdenparken te vinden, en de komende jaren worden er nog meer aangelegd.

De Nieuwe Maas, wilder dan u denkt!

Meer groen en getijdennatuur zorgen voor schoner water, rustplekken voor vissen en een rijker onderwaterleven.

Toekomstperspectief  binnenstedelijke Nieuwe Maas

Een dynamische rivier en een bruisende stad: samen het middelpunt van de Hollandse delta waar de moderne stad, de natuurlijke dynamiek, de haven en de scheepvaart samen gaan. Door plekken te maken waar je van het water kan genieten, door betere verbindingen langs en op het water wordt de Nieuwe Maas nog meer onderdeel van de stad. We zien de Nieuwe Maas als een parklandschap met veel groen en fijne plekken om te verblijven. En met mooie routes langs het water en verbindingen met de stad.