Nieuwe brug
De opvanglocatie “De Nieuwe Brug” van het Leger des Heils wordt vervangen door een nieuw pand. Op deze pagina leest u wat het project inhoudt en hoe u in de toekomst meer informatie krijgt.
Type voorziening
Op de tijdelijke locatie wordt opvang geboden aan dak- en thuisloze mensen. Zij kunnen hier douchen, eten, de nacht doorbrengen, ontspannen en werken aan hun traject.
Het gebouw is eigendom van de gemeente en wordt verhuurd aan het Leger Des Heils. Zij bieden 24-uurs begeleiding en ondersteuning aan de bewoners op de locatie.
De voorziening heeft huisregels. Deze regels gaan bijvoorbeeld over het schoonhouden van de locatie, het opbergen van tassen en de uiterlijke tijden voor binnenkomst. Ook zijn er regels rondom drugs- en alcoholgebruik. Drugs en andere verdovende middelen en alcohol worden binnen de opvang niet geaccepteerd. Ook in de directe omgeving rondom onze locatie mag niet worden gebruikt. Om de veiligheid van iedereen te waarborgen zijn wapens verboden. Bij strafbare feiten doet het personeel altijd aangifte bij de politie.
De bouw van start in april 2026 en in september 2026 is het klaar.
De voorziening komt hier te staan totdat de nieuwbouw op de oude locatie is opgeleverd. De verwachting is dat deze in 2031/2032 in gebruik wordt genomen.
Gebruikers
Dak- en thuisloze mensen die zijn gebonden aan de regio Rotterdam.
Er is maximaal plek voor 64 dak- en thuislozen.
Bij sommige bezoekers en bewoners is sprake van verslavingsproblematiek. Gebruik in het pand en in de directe omgeving is echter verboden.
Het Leger des Heils is verantwoordelijk voor het beheer van de locatie. Bij ontvangst op de locatie bespreken de medewerkers de huisregels met de clienten. Het Leger des Heils ziet toe op naleving van de regels. Daarnaast hebben politie en toezicht en handhaving hun reguliere rol in de handhaving van de veiligheid. In de beheercommissie worden hierover waar nodig aanvullende afspraken gemaakt.
Ja, bewoners mogen vrij in- en uitlopen. Het is geen gesloten voorziening en mensen zijn vrij om naar buiten te gaan. Wel is het verboden om in de omgeving rond te hangen en om in de omgeving te dealen.
Veiligheid
Er is altijd toezicht en begeleiding in het pand aanwezig.
Ja de politie is ermee bekend en is betrokken bij de beheercommissie. Ook heeft zorgaanbieder Leger des Heils goed contact met de politie.
Bij overlast kunt u contact opnemen met het Leger des Heils op telefoonnummer 010 2021883. Ook mag u altijd contact opnemen met de gemeente via 14010.
Locatie
De tijdelijke voorziening komt op het pr-terrein van Capelsebrug.
Ja, vanwege de locatie van de tijdelijke huisvesting zullen op het pr-terrein tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast zullen i.v.m. aanleg van nutsvoorzieningen ook graafwerkzaamheden plaatsvinden op en rondom het pr-terrein. Zodra hier meer duidelijkheid over volgt meer informatie via de website.
Ja voor deze voorziening is een omgevingsvergunning nodig. Volgens de huidige planning zal deze in de tweede helft van 2025 worden aangevraagd. Het behandelproces neemt zo’n 2 maanden in beslag. De aanvraag van de vergunning en het besluit zullen via de daarvoor gebruikelijke kanalen worden gecommuniceerd. Ook op de website vindt u meer informatie over de mogelijkheid tot het maken van bezwaar.
Nee, daarom wordt voor dit tijdelijke bouwwerk Een tijdelijke BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit) aangevraagd. Meer hierover leest u op de pagina Omgevingsvergunning.
Nee, het besluit wordt conform het Convenant Huisvesting Kwetsbare doelgroepen dat is vastgesteld door de gemeenteraad, genomen door de wethouders Wonen & Zorg.
Er is een stadsbrede zoektocht gedaan naar vervangende huisvesting. Daar is deze locatie als enige geschikte locatie uit naar voren gekomen.
De directe omgeving zal opnieuw per brief worden geïnformeerd over het besluit rondom de omgevingsvergunning. Deze zal na publicatie openbaar in te zien zijn via www.officielebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina.
Verder houdt het projectteam de webpagina actueel met informatie over de plannen.
Beheercommissie?
Binnen Rotterdam is het gebruikelijk om bij een opvanglocatie een beheercommissie op te richten. In deze commissie zitten onder andere medewerkers van de zorgaanbieder, de gemeente, buurtbewoners, de wijkraad, politie en andere betrokken partijen. Samen maken zij afspraken over onderwerpen zoals veiligheid, het melden van overlast, communicatie en contactpersonen.
De beheercommissie start in september 2025.