Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 21 min

Maand van de Ondergrond

Stap in de maand november in de verborgen wereld van Rotterdam en verwonder u over wat zich allemaal onder uw voeten afspeelt. Tijdens een boeiend programma vol lezingen, excursies, workshops en films maakt u kennis met een groot aantal onmisbare voorzieningen die allemaal hun plek hebben in de Rotterdamse ondergrond.

U staat er vast niet bij stil als u door de stad loopt, maar onder uw voeten ligt de grond vol. Denk aan kabels, leidingen, buizen, tunnels, vuilcontainers, waterbergingen en nog veel meer. Allemaal voorzieningen die onmisbaar zijn voor een moderne stad en haar bewoners. 

En het wordt er nog drukker. Want steeds meer zaken vragen ruimte, ook onder de grond. Denk aan nieuwe woningen en meer groen. Maar ook aan voorzieningen waarmee we onze stad voorbereiden op klimaatverandering en aan nieuwe kabels en leidingen voor de energietransitie.

Hoe houden we Rotterdam leefbaar én bereikbaar? En hoe geven we al deze belangrijke zaken een plek in de ondergrond? We laten het u zien tijdens de Maand van de Ondergrond.

Foto van een jonge vrouw die naar boven vanuit het donker. Boven in het beeld staan de woorden ‘Maand van de Ondergrond, Verwonder jezelf!’ Beeld: Endure Design

Programma

Dit jaar zijn er 4 thema's die gaan over belangrijke veranderingen en uitdagingen voor onze stad: 

  • Energietransitie
  • Bodem, ondergrond en geschiedenis
  • Klimaatadaptatie
  • Biodiversiteit

In elke week van de maand november komt een van deze thema's aan bod tijdens lezingen, excursies, workshops en nog veel meer. 
Ieder thema heeft te maken met de wereld onder onze voeten: de ondergrond.

U kunt zich nu aanmelden voor de verschillende activiteiten. Doe dit snel want vol is vol. Meedoen is gratis. Meld u aan op de website Maand van de Ondergrond.

Themaweek Energietransitie

Over een paar jaar koken, douchen en verwarmen alle Rotterdammers hun huis met duurzame energie. Maar daarvoor moet er eerst nog veel gebeuren. Bij deze energietransitie speelt de ondergrond een belangrijke rol. Want er is ruimte nodig in de grond om gasleidingen te vervangen door warmtenetten of elektriciteitsleidingen. Of we gebruiken de bodem om warm en koud water op te slaan. En nog dieper in de bodem vinden we een bron van heet water, dat we zelfs kunnen gebruiken om ons huis te verwarmen. Leer tijdens de Maand van de Ondergrond meer over dit soort vernieuwende technieken.

6 november - 10 november

Themaweek Bodem, ondergrond en geschiedenis

Ooit was er alleen de nederzetting Rotta, aan de oever van de Rotte, in het gebied rond de Markthal. In negen eeuwen groeide het uit tot het Rotterdam van vandaag. Onze bodem herbergt nog vele verborgen schatten uit het verre verleden. Als er ergens gebouwd wordt, onderzoeken Rotterdamse archeologen de bodem op nieuwe vondsten, die ons verhalen vertellen over de Rotterdammers van toen. Tijdens de Maand van de Ondergrond kunt u van hun verhalen genieten.

13 november - 18 november

Themaweek Klimaatadaptatie

Ons klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met hevige regenbuien. En onze zomers worden steeds heter en droger. Daar moeten we Rotterdam op voorbereiden. Ook daar is de ondergrond heel belangrijk bij. We gebruiken bodem als spons om water op te slaan. Soms tijdelijk, als het heel hard regent. En soms langer, om in tijden van droogte water te hebben voor het groen in de stad. Bomen maken onze stad koeler als het erg heet is. Maar de wortels van die bomen hebben dan wel een goede plek in de ondergrond nodig. Hoe we dit in Rotterdam aanpakken, leert u tijdens de Maand van de Ondergrond.

20 november - 25 november

Themaweek Biodiversiteit

In de bodem krioelt het van het leven. Misschien niet zo aaibaar maar wel ontzettend belangrijk voor mens en natuur, het leven op aarde. In de vierde week van de Maand van de Ondergrond gaat het helemaal over het belang van biodiversiteit in de bodem, ook in de stad. Ontdek wat onze bodem in de stad nodig heeft.

27 november - 30 november

Nog geen genoeg van de Ondergrond?

Meer informatie

Informatie over het programma vind u op de website Maand van de Ondergrond. Link opent een externe pagina
U kunt zich daar ook aanmelden voor de lezingen, excursies, workshops en nog veel meer activiteiten.
Heeft u vragen? Mail dan naar maandvandeondergrond@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.