Verwijderen graffiti stickers posters
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/verwijderen-graffiti-stickers-posters/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam ziet graffiti, het plakken van stickers en posters als het beschadigen van eigendom. U kunt hiervan een melding maken.

U kunt de melding op 3 manieren doorgeven aan de gemeente.

1. Melding online maken
Via de knop Melding maken kunt de graffiti, stickers of posters melden. Bekijk eerst de meldingen op de kaart of de melding al door iemand anders is doorgegeven. Let op: vul altijd het huisnummer in van de locatie waarover u de melding doet. Zo kan de gemeente de melding snel oplossen.

2. Melding via de MeldR app maken

Geef uw melding door met de MeldR app. Download de gratis app op uw smartphone via de Google Playstore of de Apple App store.

3. Melding telefonisch maken

Geef telefonisch uw melding door via het gemeentelijk servicenummer 14 010.

Alleen als u een vergunning van de gemeente heeft, mag u een poster ophangen op de daarvoor uitgekozen plekken. In andere gevallen worden graffiti, stickers en posters op alle gemeentelijke gebouwen en objecten weggehaald.

Graffiti weg laten halen

Voor particuliere panden zijn eigenaren (bedrijven en bewoners) binnen Rotterdam zelf verantwoordelijk voor het (laten) verwijderen. U kunt hiervoor bij de gemeente een offerte aanvragen via het meldingenformulier:

 1. kies de categorie graffiti
 2. kies de categorie graffiti overig
 3. geef de volgende gegevens door:
 • uw naam
 • uw adres
 • uw telefoonnummer
 • uw e-mailadres
 • de locatie en de grootte van het bekladde oppervlak
 • of het discriminerend is 
 • burgerservicenummer (bij bewoners) of KvK nummer (bij bedrijven)

Als het een object of pand van de gemeente is, dan worden graffiti, stickers en posters gratis weggehaald.

 • de locatie
 • het onderwerp
 • een omschrijving van het probleem

Een melding maken kan anoniem. Het is handiger om uw gegevens achter te laten, zodat contact met u kan worden opgenomen.

Uiteraard worden uw persoonsgegevens alleen gebruikt om uw melding snel en zorgvuldig af te handelen.

Discriminerende graffiti wordt binnen 24 uur weggehaald. Overige graffiti wordt weggehaald tijdens ingeplande reinigingsroutes.

Is een afspraak gemaakt door een bewoner of bedrijf, dan wordt graffiti ook op afspraak weggehaald.

Bewoners, instellingen en bedrijven in Rotterdam.

Nadat u uw melding heeft gemaakt, krijgt u een meldingsnummer en kunt u uw melding volgen op de kaart. Meer informatie vindt u op de pagina afval.

Discriminerende graffiti

De gemeente behandelt de melding binnen 24 uur als er discriminerende teksten en tekens op openbare gebouwen, objecten of particulier eigendom staan. Wanneer de graffiti op een hoogte boven de 2 meter 50 staat, lukt het niet binnen 24 uur.

Diepreiniging

Naast graffiti, stickers en posters verwijdert de gemeente:

 • kladwerk
 • kauwgom
 • duivenpoep
 • ganzenpoep
 • olie en mos op verschillende ondergronden

Dit doet de afdeling Diepreiniging. Bedrijven en bewoners betalen hiervoor.

Kauwgom

Kauwgomresten haalt de gemeente alleen weg in het Centrumgebied: Hoogstraat, Korte Hoogstraat, Meent, Karel Doormanstraat, Coolsingel, Kruiskade, Lijnbaan en Korte Lijnbaan. U kunt hiervoor geen melding maken.

Kauwgom wordt niet op aanvraag van bedrijven en bewoners weggehaald, ook niet als hiervoor wordt betaald.

Heeft u vragen, neem dan contact op.

Diepreiniging gebruikt speciale, deels zelf ontwikkelde apparatuur en milieuvriendelijke, biologische afbreekbare schoonmaakmiddelen. De voertuigen hebben moderne, elektrisch aangedreven hogedrukreinigers. De afdeling gebruikt elektrisch en hybride aangedreven pompsystemen.

De apparatuur maakt zo efficiënt mogelijk schoon, waarbij rekening wordt gehouden met de ondergrond. Nadat graffiti is weggehaald, blijft namelijk vaak een duidelijk schoongemaakte plek achter. Cosmetisch bijwerken van het oppervlak kan in overleg met de opdrachtgever tegelijk met het verwijderen van de graffiti in 1 keer worden gedaan.

Het uitvoerend personeel heeft een producttechnische opleiding en een opleiding gehad om veilig te kunnen werken in het verkeer en in de buitenruimte. Ook zijn ze gecertificeerd. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.