Overboeken grafrechten
Gepubliceerd op: 21-11-2019
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/overboeken-grafrechten/
Ga naar de hoofdinhoud

Is de rechthebbende van het graf overleden èn is de wettelijke termijn van grafrust nog niet verstreken? Dan moeten de grafrechten binnen een jaar zijn overgeschreven.

De grafrechten moeten binnen een jaar zijn overgeschreven naar een ander (natuurlijk) persoon. Gebeurt dit niet, dan vervalt het grafrecht aan de gemeente.

Online regelen

Via de knop Overboeken grafrechten kunt u online de grafrechten overboeken. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Overboeken van grafrechten op eigen verzoek

U kunt ook op eigen verzoek grafrechten overboeken (tussentijds, bij leven). U heeft daarbij de Akkoordverklaring (pdf) nodig. Wilt u deze aanvragen in plaats van downloaden, neem contact op met het administratiekantoor van Begraven & Cremeren.

Nadat u het formulier heeft ingevuld, kunt u deze scannen of er een goede foto van maken en uploaden binnen uw digitale aanvraag.

Grafrechten geven recht op een plek op de begraafplaats voor een bepaalde periode voor een particulier of algemeen graf. De persoon die grafrechten op zijn naam heeft, noemen we rechthebbende (particuliere grafrechten) of belanghebbende (algemene grafrechten).

Na overlijden van de rechthebbende of belanghebbende stuurt de gemeente een brief met formulier aan nabestaanden waarmee de nieuwe rechthebbende of belanghebbende zich kan melden.

De kosten voor overschrijving van grafrechten zijn € 32,00 in 2022. Hiervoor ontvangt de rechthebbende een factuur van Begraven en Cremeren.

Binnen 14 dagen krijgt u een bericht.

  • Nabestaande van de rechthebbende of belanghebbende.
  • De huidige rechthebbende of belanghebbende.

Er kan slechts 1 persoon dé nieuwe rechthebbende/belanghebbende zijn. Deze persoon is ons aanspreekpunt en degene met wie wordt gecorrespondeerd.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het administratiekantoor van Begraven en Cremeren via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of bel met 14 010.