Ontheffing Verkeersmaatregelen RVV
Gepubliceerd op: 10-08-2019
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/ontheffing-verkeersmaatregelen-RVV/
Ga naar de hoofdinhoud

Met een ontheffing Verkeersmaatregelen RVV krijgt u toestemming om van bepaalde verkeersregels in Rotterdam af te wijken.

Met de ontheffing Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) kunt u bijvoorbeeld rijden op het fietspad of in een straat waar dit normaal verboden is.

Let op: wilt u een motorvoertuig parkeren op plaatsen waar dat normaal gesproken verboden is? Dan heeft u een Ontheffing parkeerverbod nodig. Deze vraagt u aan via de pagina ontheffing parkeerverbod.

1. Online ontheffing aanvragen voor burgers

Vraag als burger via de knop 'Ontheffing aanvragen' de ontheffing Verkeersmaatregelen RVV online aan. Voor deze aanvraag heeft u DigiD nodig.

2. Online ontheffing aanvragen voor bedrijven

Als bedrijf vraagt u met eHerkenning de ontheffing Verkeersmaatregelen RVV online aan. Heeft u nog geen eHerkenning? U kunt deze ontheffing ook aanvragen zonder eHerkenning.

Let op

Als u inlogt met eHerkenning, heeft u niveau 2 nodig en een machtiging ‘Ondernemersloket 'EH2'. Lees hier meer over op de pagina gebruik van eHerkenning.

De ontheffing Verkeersmaatregelen RVV vraagt u voor maximaal 1 jaar aan. Heeft u de ontheffing voor een langere periode nodig? Vraag deze dan het volgende jaar opnieuw aan.

Het aanvragen van de ontheffing is gratis.

Voor deze aanvraag heeft de gemeente de volgende informatie van u nodig:

  • waarom wilt u een ontheffing hebben?
  • waarvoor wilt u een ontheffing hebben?
  • voor welk(e) type voertuig(en) heeft u een ontheffing nodig?
  • wat is/zijn de kenteken(s) van de voertuig(en)?
  • hoeveel bestuurders zijn er?
  • wat zijn de namen van de bestuurders?
  • vanaf wanneer is de ontheffing nodig?
  • tot wanneer is de ontheffing nodig?
  • is de ontheffing tussen specifieke tijden gewenst?
  • uw adres waar u de ontheffing op wilt ontvangen

De procedure duurt meestal enkele weken. Complexe aanvragen duren maximaal 6 weken.

Let op: wanneer u een ontheffing verkeersmaatregelen RVV aanvraagt welke binnen een termijn van 2 weken valt, is de kans groot dat uw aanvraag buiten behandeling wordt gesteld.

De ontheffing kan worden aangevraagd door een burger of door een bedrijf.

Een aanvraag wordt alleen verleend na een positieve beoordeling. Een Ontheffing Verkeersmaatregelen RVV is uitzonderlijk. Dit vanwege de veiligheid van andere weggebruikers en om overlast te voorkomen. U vraagt de ontheffing bijvoorbeeld aan als u verhuist en uw woning alleen bereikbaar is door van bepaalde verkeersregels af te wijken.

Heeft u vragen, neem dan contact op met de gemeente.

Het is niet mogelijk om voor iemand anders een ontheffing aan te vragen. U kunt alleen voor uzelf een ontheffing aanvragen.

Ja, dat is mogelijk. Zolang u maar aangeeft wat de namen zijn van uw medewerkers en de kentekens van de voertuigen. Wisselen uw medewerkers steeds? Dan moet u dat ook doorgeven.