Omzetten partnerschapsregistratie in huwelijk
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 11-07-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/omzetten-partnerschapsregistratie-in-huwelijk/
Spring naar het artikel

U kunt een partnerschapsregistratie om laten zetten in een huwelijk bij de burgerlijke stand.

Hiervoor maakt u online via de oranje knop hieronder of telefonisch via 14 010 een afspraak om langs te komen in de stadswinkel.

Tijdens de afspraak neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand alles met u door en vertelt welke documenten u nodig heeft.

U vindt de kosten in de prijslijst hieronder. De kosten zijn afhankelijk van:

  • de huwelijksdatum
  • de tijd
  • de locatie

Aan de balie bij de stadswinkels is de omzetting in een huwelijk gratis. Wilt u de omzetting doen in een trouwzaal of op een andere locatie, dan betaalt u de normale kosten voor een huwelijk. Voor een omzetting zijn geen getuigen nodig.

  • Een geldig identiteitsbewijs van allebei.
  • als u een familielid of vriend het huwelijk wil laten voltrekken: het ingevulde formulier verzoek aanwijzing eendags-BABS. Bekijk hiervoor ook de voorwaarden.
  • Als u wil trouwen op een vrije, niet-gemeentelijke locatie: een ingevulde verklaring trouwlocatie.

Met de ambtenaar van de burgerlijke stand bespreekt u wanneer, hoe laat en waar u uw partnerschap omzet in een huwelijk.

Als u samen langskomt én alle documenten zijn in orde, dan kunt u ook dezelfde dag aan de balie uw partnerschapsregistratie omzetten in een huwelijk. Deze omzetting aan de balie is zonder ceremonie.

Om te kunnen trouwen moet u 18 jaar of ouder zijn.

Trouwen kan met personen van gelijk of verschillend geslacht die niet met een ander getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Geen getuigen en geen ondertrouw

Een omzetting van een partnerschapsregistratie naar een huwelijk vindt altijd zonder getuigen plaats. Ook hoeft u niet eerst een verklaring voorgenomen huwelijk (ondertrouw) te tekenen.

Trouwambtenaar

  • U kunt uw voorkeur voor een ambtenaar van uw keuze doorgeven, maar pas twee weken voor de voltrekking wordt de definitieve indeling gemaakt. Als het erg druk is, kan het gebeuren dat niet de ambtenaar van uw keuze het huwelijk voltrekt.
  • U kunt ook uw huwelijk laten voltrekken door iemand die al benoemd en beëdigd is in een andere gemeente als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS)

Ook een familielid of een vriend(in) kan uw huwelijk voltrekken. De enige voorwaarde is dat hij/zij 18 jaar of ouder en niet onder curatele staat is. Deze persoon wordt dan alleen voor deze dag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Bij de plechtigheid is altijd ook een ambtenaar burgerlijke stand aanwezig. Deze ambtenaar zorgt ervoor dat de ceremonie op de juiste manier verloopt.

Als u een trouwambtenaar voor één dag wilt laten benoemen, moet u het aanvraagformulier invullen.
Het aanvraagformulier vindt u bij 'meenemen'.

  • Het aanvraagformulier moet tien weken voor de huwelijksvoltrekking binnen zijn bij de gemeente Rotterdam.
  • Op het aanvraagformulier staat welke documenten u moet opsturen en naar welk adres.

Het benoemen van deze ambtenaar voor één dag kost in 2018 €189,00 extra.

Als na onderzoek van de documenten uw verzoek is goedgekeurd, moet u deze extra kosten betalen. Als de betaling bij de gemeente is ontvangen, krijgt u het besluit van de benoeming toegestuurd.

De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt twee weken voor de huwelijksdatum contact op met het bruidspaar over de toespraak en details van de plechtigheid.

Altijd en overal trouwen

In Rotterdam wordt overal en altijd getrouwd. Overal, zolang deze plek maar veilig is en voor iedereen toegankelijk. Altijd, dus ook in het weekend en ’s nachts. Het bruidspaar moet uiteraard wel toestemming van deze locatie hebben om het huwelijk daar te voltrekken. Dit kan een gemeentelijke of niet- gemeentelijke trouwlocatie zijn. Bij het regelen van de ondertrouw geeft u aan waar u wilt trouwen.

Als u wilt trouwen op een vrije, niet-gemeentelijke locatie, vult u de verklaring trouwlocatie in samen met de eigenaar/beheerder van de locatie. U kunt het formulier ook opsturen naar het adres dat erop staat. Dit kan minimaal zes weken vóór de datum van voltrekking. Het bespreken en betalen van deze locaties regelt u zelf.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.