Omzetten partnerschapsregistratie in huwelijk
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 01-06-2020
https://www.rotterdam.nl/loket/omzetten-partnerschapsregistratie-in-huwelijk/
Spring naar het artikel

Aangepaste dienstverlening vanwege corona

Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, kunt u aan de balie tijdelijk geen omzetting partnerschap in huwelijk aanvragen. Neem bij spoed contact op met het gemeentelijk servicenummer 14 010. De gemeente vraagt om uw begrip.

U kunt een partnerschapsregistratie om laten zetten in een huwelijk.

Documenten

Als afspraken maken weer mogelijk is, neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand alles met u door en vertelt welke documenten u nodig heeft. Onder Meenemen vindt u alvast een aantal formulieren. Als blijkt dat u geen aanvullende stukken nodig heeft, kan de omzetting tijdens de afspraak plaatsvinden.

De kosten zijn afhankelijk van:

  • de huwelijksdatum
  • de tijd
  • de locatie

Aan de balie bij de stadswinkels is de omzetting in een huwelijk gratis. Wilt u de omzetting doen in een trouwzaal of op een andere locatie, dan betaalt u de normale kosten voor een huwelijk. Voor een omzetting zijn geen getuigen nodig.

  • een geldig identiteitsbewijs van allebei
  • als u het huwelijk door een familielid of vriend wil laten voltrekken: het ingevulde formulier verzoek aanwijzing eendags-BABS. Bekijk hiervoor ook de voorwaarden
  • als u wil trouwen op een vrije, niet-gemeentelijke locatie: een ingevulde verklaring trouwlocatie

Het kan zijn dat u aanvullende documenten moet tonen. Welke dit zijn verschilt per situatie. Tijdens de afspraak die u heeft met de ambtenaar van de burgerlijke stand komt dit aan de orde. Als blijkt dat u aanvullende stukken moet tonen, dan kan de omzetting tijdens de afspraak nog niet plaatsvinden.

Met de ambtenaar van de burgerlijke stand bespreekt u wanneer, hoe laat en waar u uw partnerschap omzet in een huwelijk.

Als u samen langskomt én alle documenten zijn in orde, dan kunt u ook dezelfde dag aan de balie uw partnerschapsregistratie omzetten in een huwelijk. Deze omzetting aan de balie is zonder ceremonie.

Om te kunnen trouwen moet u 18 jaar of ouder zijn.

Trouwen kan met personen van gelijk of verschillend geslacht die niet met een ander getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Geen getuigen en geen ondertrouw

Een omzetting van een partnerschapsregistratie naar een huwelijk vindt altijd zonder getuigen plaats. Ook hoeft u niet eerst een verklaring voorgenomen huwelijk (ondertrouw) te tekenen.

Trouwambtenaar

  • U kunt uw voorkeur voor een ambtenaar van uw keuze doorgeven, maar pas twee weken voor de voltrekking wordt de definitieve indeling gemaakt. Als het erg druk is, kan het gebeuren dat niet de ambtenaar van uw keuze het huwelijk voltrekt.
  • U kunt ook uw huwelijk laten voltrekken door iemand die al benoemd en beëdigd is in een andere gemeente als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS)

Ook een familielid of een vriend(in) kan uw huwelijk voltrekken. De enige voorwaarde is dat hij/zij 18 jaar of ouder en niet onder curatele staat is. Deze persoon wordt dan alleen voor deze dag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Bij de plechtigheid is altijd ook een ambtenaar burgerlijke stand aanwezig. Deze ambtenaar zorgt ervoor dat de ceremonie op de juiste manier verloopt.

Als u een trouwambtenaar voor één dag wilt laten benoemen, moet u het aanvraagformulier invullen.
Het aanvraagformulier vindt u bij 'meenemen'.

  • het aanvraagformulier moet tien weken voor de huwelijksvoltrekking binnen zijn bij de gemeente Rotterdam.
  • op het aanvraagformulier staat welke documenten u moet opsturen en naar welk adres.

In 2020 kost het benoemen van deze ambtenaar voor één dag € 196,30 extra.

Als na onderzoek van de documenten uw verzoek is goedgekeurd, moet u deze extra kosten betalen. Als de betaling bij de gemeente is ontvangen, krijgt u het besluit van de benoeming toegestuurd.

De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt twee weken voor de huwelijksdatum contact op met het bruidspaar over de toespraak en details van de plechtigheid.

Altijd en overal trouwen

In Rotterdam wordt overal en altijd getrouwd. Overal, zolang deze plek maar veilig is en voor iedereen toegankelijk. Altijd, dus ook in het weekend en ’s nachts. Het bruidspaar moet uiteraard wel toestemming van deze locatie hebben om het huwelijk daar te voltrekken. Dit kan een gemeentelijke of niet- gemeentelijke trouwlocatie zijn. Bij het regelen van de ondertrouw geeft u aan waar u wilt trouwen.

Als u wilt trouwen op een vrije, niet-gemeentelijke locatie, vult u de verklaring trouwlocatie in samen met de eigenaar/beheerder van de locatie. U kunt het formulier ook opsturen naar het adres dat erop staat. Dit kan minimaal zes weken vóór de datum van voltrekking. Het bespreken en betalen van deze locaties regelt u zelf.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

\