Inschrijving ontbinding partnerschapsregistratie
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/inschrijving-ontbinding-partnerschapsregistratie/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u de beëindiging van uw partnerschapsregistratie met spoed wilt laten inschrijven, moet u hiervoor een afspraak maken.

Dit moet binnen drie werkdagen na de verklaring of de uitspraak door de rechter van de ontbinding partnerschapregistratie. Deze spoedprocedure kan alleen 

 • als het geregistreerd partnerschap is ingeschreven bij de burgerlijke stand in Rotterdam én
 • als de partnerschapregistratie in Nederland is beëindigd

Bellen naar 14 010

Voor het maken van een afspraak voor een spoedprocedure belt u naar het gemeentelijk telefoonnummer 14 010. U wordt dan doorverbonden naar de Centrale verwerkingseenheid van Stadswinkel Centrum, die een afspraak voor u maakt.

 • De spoedprocedure zelf is gratis
 • In 2021 kost een afschrift van de akte € 14,00
 • de verklaring of de uitspraak door de rechter van de ontbinding partnerschapregistratie
 • twee ingevulde en ondertekende akten van berusting.
  Let op: dit moet alléén bij een uitspraak door de rechter van de ontbinding
 • het bewijs (bijvoorbeeld van de hypotheek) waaruit blijkt dat de beëindiging met spoed moet worden ingeschreven;
 • een verklaring van naamgebruik (als dit van toepassing is).

Bij een spoedprocedure wordt de ontbinding partnerschap direct ingeschreven. Na inschrijving krijgt de advocaat per post een bevestiging.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

Een partnerschapsregistratie kan worden beëindigd via de rechter en, als er geen kinderen zijn, met wederzijds goedvinden.

De notaris of advocaat stelt een verklaring op of er is een uitspraak door de rechter van de ontbinding. Deze verklaring of uitspraak wordt gestuurd naar de burgerlijke stand van de plaats waar u de partnerschapsregistratie bent aangegaan. Is er sprake van een uitspraak door de rechter, dan moeten ook twee akten van berusting worden meegestuurd. De ambtenaar zal de beëindiging inschrijven in de registers van de burgerlijke stand.

Wel minderjarige kinderen
Als er minderjarige kinderen zijn, verloopt de beëindiging van het geregistreerd partnerschap altijd via de rechter. Voor de afspraken over de kinderen moet dan een ouderschapsplan worden gemaakt. Hierbij gaat het om afspraken over:

 • vaste hoofd- en woonplaats van de kinderen
 • verzorging en/of omgang
 • de kinderalimentatie
 • de manier van het elkaar informeren over de kinderen

Geen minderjarige kinderen
Zonder rechter gaat u beiden naar een notaris of advocaat. Deze maakt een verklaring tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap. De verklaring wordt gestuurd naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in de plaats waar u de partnerschapsregistratie bent aangegaan. De ambtenaar zal de ontbinding inschrijven in de registers van de burgerlijke stand.

Het kan zijn dat geregistreerde partners het niet eens worden over de voorwaarden van de beëindiging. Zij moeten wel een verzoek indienen bij de rechter. Dat gaat op dezelfde manier als bij een echtscheiding.

Meer informatie vindt u op de pagina scheiden.