Inschrijving echtscheiding
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/inschrijving-echtscheiding/
Spring naar het artikel

Als u uw echtscheiding met spoed wilt laten inschrijven, moet u hiervoor een afspraak maken.

Dit kan alleen als u in Rotterdam bent getrouwd én de echtscheiding door een rechtbank in Nederland is uitgesproken. Binnen drie werkdagen na de uitspraak van de rechtbank maakt u een afspraak voor deze spoedprocedure.

Bel om een afspraak te maken
Voor het maken van een afspraak voor een spoedprocedure registratie van uw echtscheiding belt u naar het gemeentelijk telefoonnummer 14 010. U wordt dan doorverbonden naar de Centrale verwerkingseenheid van Stadswinkel Centrum, die een afspraak voor u maakt.

De spoedprocedure registratie zelf is gratis. In 2019 kost een afschrift van de akte € 13,40.

  • de echtscheidingsbeschikking
  • twee ingevulde en ondergetekende akten van berusting
  • het bewijs (bijvoorbeeld van de hypotheek of andere instantie) waaruit blijkt dat de echtscheiding met spoed moet worden ingeschreven
  • een verklaring van naamgebruik (indien van toepassing)

In geval van de spoedprocedure wordt de echtscheidingsbeschikking direct ingeschreven. Na inschrijving van de Nederlandse beschikking krijgt de advocaat per mail een bevestiging.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

Bent u in het buitenland of op een consulaat getrouwd dan wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente Den Haag:

Dienst Publiekszaken gemeente Den Haag
Back Office, Team Burgerlijke Stand
Postbus 12620
2500 DL Den Haag
 

Als u in het buitenland bent gescheiden, moet u de stukken die u daarvan heeft gekregen tonen in de gemeente waar u getrouwd bent. De gemeente waar u getrouwd bent, plaatst van de echtscheiding een aantekening op uw huwelijksakte. De gemeente stuurt daarna een melding van de echtscheiding naar uw woongemeente.

1. Naar een advocaat
Als u wilt scheiden, dan gaat u naar een advocaat. Vragen partners samen de scheiding aan, dan is 1 advocaat genoeg. Bij een verzoek van 1 partner of als de partners het niet eens zijn, moeten ze ieder een eigen advocaat kiezen.

2. Verzoekschrift
U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift, dat u via uw advocaat naar de rechtbank stuurt.

3. Uitspraak rechtbank
De echtscheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. Dit is ook zo voor:

  • een scheiding van tafel en bed
  • na een scheiding van tafel en bed

4. Inschrijving echtscheiding
De echtscheiding is definitief als de beschikking van de rechter is ingeschreven in de Burgerlijke Stand. Dit is ook zo voor een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. De beschikking moet binnen 6 maanden zijn ingeschreven. Meestal regelt uw advocaat dit door de stukken naar de Burgerlijke Stand te sturen. De gemeente Rotterdam stuurt, nadat het vonnis is ingeschreven, bericht naar uw advocaat. Wilt u weten of de beschikking al is verwerkt, neem dan contact op met uw advocaat.

Meer informatie vindt u op de pagina scheiden.

Verklaring naamgebruik
Met een verklaring naamgebruik kunt u aangeven met welke achternaam u wilt worden aangeschreven door de overheid.