Europese gehandicaptenparkeerkaart
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/europese-gehandicaptenparkeerkaart/
Spring naar het artikel

Met de Europese gehandicaptenparkeerkaart kunt u in Rotterdam gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

U vraagt de kaart aan met uw DigiD (voor burgers) of met
eHerkenning (voor bedrijven) met de knop 'Kaart aanvragen'.

Online bekijken, aanpassen, opzeggen

Heeft u al een (aanvraag voor een) Europese gehandicaptenparkeerkaart, dan kunt u deze online bekijken, aanpassen of opzeggen.

Post

U kunt het formulier aanvraag Europese gehandicaptenparkeerkaart ingevuld opsturen naar het adres rechtsboven op het formulier. De verwerking duurt wel langer dan een online aanvraag.

Langskomen

Als u wilt langskomen, dan kunt u online een afspraak maken of telefonisch via het gemeentelijk servicenummer 14 010. Voor het ophalen van de kaart hoeft u geen afspraak te maken. Kijk bij de stadswinkel voor de openingstijden zonder afspraak.

Algemene informatie

Vóórdat u de aanvraagprocedure start, kunt u met de kanskaart (pdf) inschatten of u een gehandicaptenparkeerkaart kunt krijgen. U leest meer onder het kopje 'voor wie'.

Met de Europese gehandicaptenparkeerkaart kunt u in heel Nederland parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Let op: in andere Nederlandse steden kunnen andere regels gelden dan in Rotterdam. 

Deze kaart is ook geldig in alle landen van de Europese Unie (EU) en in sommige andere Europese landen buiten de EU. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

2019
 (Her) beoordeling € 80,00
 Verlenging / vervanging kaart € 14,40
 • voor de eerste aanvraag moet u een medische beoordeling van de GGD hebben. De eigen bijdrage hiervoor wordt niet vergoed. De gehandicaptenparkeerkaart ontvangt u de eerste keer gratis.
 • bij een verlenging van de kaart betaalt u de kaartkosten plus een eigen bijdrage voor de (mogelijke) medische herbeoordeling.

Op de pagina betaald parkeren vindt u ook de kosten van vorig jaar.

 • kopie geldig legitimatiebewijs gehandicapte (verplicht)
 • kopie Europese gehandicaptenparkeerkaart van andere gemeente (alleen bij eerste aanvraag bij de gemeente Rotterdam)
 • bij het afhalen is een pasfoto nodig
 • met medische beoordeling: 4 tot 6 weken.
 • zonder medische beoordeling: 5 werkdagen.
 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) Rotterdam
 • uit de medische beoordeling blijkt dat:
  - u een aantoonbare beperking heeft van langdurige aard (tenminste 6 maanden)
  - u niet zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet kunt overbruggen
  - u als passagier daarnaast ook voor het vervoer van deur tot deur steeds afhankelijk bent van hulp van de bestuurder

Aanvraag Europese gehandicaptenparkeerkaart door anderen

U kunt ook iemand officieel toestemming geven om het voor u te regelen. 
Die persoon moet de volgende stukken meenemen:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een (kopie) legitimatiebewijs van de kaarthouder
 • een verklaring van de kaarthouder dat hij/zij de kaart mag komen afhalen
 • een pasfoto van de kaarthouder

Instellingen kunnen ook een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Dit kan bij (collectief) vervoer van mensen met een handicap, die verblijven in een instelling als bedoeld in (het voormalig) artikel 8 AWBZ.

Europese gehandicaptenparkeerkaart voor uw kind

Als de Europese gehandicaptenparkeerkaart wordt aangevraagd voor uw kind, dan kan dit alleen op naam van uw kind. Dit kan online als uw kind een eigen DigiD heeft, of schriftelijk. Vul dan bij BSN nummer van de aanvrager het BSN nummer van uw kind in en schrijf bij ondertekening dat u de ouder/verzorger bent.

Medische beoordeling

Als de stadswinkel uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u formulieren mee met vragen over uw medische situatie. Deze neemt u mee naar uw afspraak met de GGD-arts. De GGD-arts beoordeelt uw aanvraag binnen 4 tot 6 weken. Als de beoordeling langer gaat duren dan 6 weken, dan ontvangt u een bericht van de GGD.

Kunt u niet komen, belt u dan op tijd af. Als u niet uiterlijk 24 uur van te voren afbelt, gaat uw aanvraag niet door. U krijgt het geld niet terug. Ook moet u dan voor een nieuwe aanvraag opnieuw de eigen bijdrage betalen.

Toewijzing

U krijgt een toewijzingsbrief opgestuurd om de kaart op te halen. Bent u het niet eens met de toewijzing of afwijzing van de Europese gehandicaptenparkeerkaart, dan kunt u bezwaar maken.

Verlengen

De Europese gehandicaptenkaart wordt niet automatisch verlengd. U moet zelf opnieuw een kaart aanvragen. Als bij de eerste aanvraag is gebleken dat u een permanente handicap heeft, is een medische herbeoordeling niet nodig. Wanneer dit niet het geval is, moet er wel een herbeoordeling komen.

U kunt een verlenging het snelst online aanvragen:

 • u kiest in het menu 'producten inzien/wijzigen/verlengen'
 • u klikt uw Europese gehandicaptenparkeerkaart aan
 • via de knop 'Verlengen' kunt u de verlenging aanvragen

Verlies/diefstal

U schrijft een verklaring die u ondertekent. In deze verklaring staan de omstandigheden waaronder de kaart verloren of gestolen is. Er kan namelijk misbruik worden gemaakt van uw gestolen of verloren pas. U kunt met deze schriftelijke verklaring en een pasfoto in de stadswinkel een kopie van uw kaart op afspraak ophalen.

Opzeggen

Als de gehandicaptenparkeerkaart niet meer wordt gebruikt (bijvoorbeeld door overlijden), geef dit dan zo snel mogelijk door:

Gemeente Rotterdam
Afdeling Publiekszaken
Antwoordnummer 1790
3000 VB Rotterdam
Een postzegel is niet nodig.

Meer informatie vindt u op de pagina parkeren, in het Uitvoeringsbesluit parkeren (pdf) en in de Voorschriften Parkeren Gehandicapten.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

Ja, uw Europese gehandicaptenparkeerkaart blijft gewoon geldig. De gehandicaptenparkeerkaart is niet aan een adres gebonden, maar verhuist met u mee naar een ander stadsdeel of andere gemeente.

Bij verlenging van de kaart geeft u aan uw nieuwe gemeente door dat uw vorige woonplaats Rotterdam was. De nieuwe gemeente vraagt uw dossier op bij de gemeente Rotterdam.

Volgens de regels van de Europese gehandicaptenparkeerkaart moet altijd een arts beoordelen of de aanvrager een parkeerkaart kan krijgen. Het is niet altijd nodig dat de aanvrager persoonlijk langsgaat bij de GGD-arts voor een keuring. Soms heeft de arts al voldoende aan de medische gegevens die u levert bij uw aanvraag of die al bekend zijn bij de GGD.

De Rotterdamse kaart blijft geldig tot de einddatum, ook al wordt u afgewezen voor de Europese kaart. De al uitgegeven Rotterdamse kaarten blijven geldig behalve als:

 • de kaarthouder overlijdt: de kaart wordt dan ongeldig.
 • bij verhuizing naar een adres buiten Rotterdam wordt de Rotterdamse kaart ongeldig.

Bij een nieuwe auto of een verhuizing binnen Rotterdam blijft u dus recht houden op de Rotterdamse gehandicaptenparkeerkaart. Een nieuw kenteken geeft u door via het formulier kentekenwijziging. De (nieuwe) auto moet geregistreerd zijn op het adres waar u woont.

De Rotterdamse kaart is alleen geldig in Rotterdam bij de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. U kunt daar gratis parkeren.

In Rotterdam
U kunt met de Europese gehandicaptenparkeerkaart gratis gebruik maken van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Rotterdam. Deze herkent u aan het verkeersbord met de witte P en het rolstoelsymbool.

U kunt maximaal 3 uur parkeren op wegen waar een parkeerverbod geldt dat met een verkeersbord of een gele onderbroken streep is aangegeven. Dit is op voorwaarde dat u het overige verkeer niet hindert. U moet gebruik maken van een parkeerschijf, waar u de aankomsttijd op aangeeft.

Op plaatsen met ‘betaald-parkeren' in Rotterdam moet u net als andere parkeerders parkeerbelasting betalen.

Buiten Rotterdam
Iedere stad of land heeft eigen regels en voorwaarden voor het gebruik van de gehandicaptenparkeerkaart. Deze regels staan in een brochure die bij de kaart wordt uitgereikt.