Bestemming van de as na crematie
Gepubliceerd op: 31-01-2020
Geprint op: 11-05-2021
https://www.rotterdam.nl/loket/asbestemming/
Ga naar de hoofdinhoud

Na de crematie ontvangt de aanvrager of opdrachtgever (meestal de nabestaande) een brief met keuzekaart voor de asbestemming.

De as van de overledene mag het eerste jaar zonder kosten in de algemene nis staan. Deze nis is alleen voor u toegankelijk. Zo heeft u de tijd om na te denken over de asbestemming en een vorm van nagedachtenis. Heeft u na de eerste brief nog geen keuze gemaakt, dan ontvangt u 10 maanden na de crematie een tweede brief om uw keuze te laten weten. Wilt u meer informatie dan kunt u dat ook aangeven.

Online uw keuze asbestemming doorgeven

De keuze kunt u online doorgeven via de knop 'Keuze asbestemming'. Voor de aanvraag heeft u DigiD nodig.

Keuze asbestemming door uitvaartverzorger

Als uitvaartverzorger de keuze voor asbestemming doorgeven kan ook. Dit doet u met eHerkenning.

De opdrachtgever of aanvrager van de crematie ontvangt de keuzekaart. Die mag de uitvaartondernemer of iemand anders machtigen de asbestemming te doen. Hiervoor is een machtigingsformulier asbestemming (pdf) nodig.

Kosten 2021

Assieraden en andere mogelijkheden bestemming van de as

Er zijn ook andere mogelijkheden voor de bestemming van de as. Ook nadat u heeft gekozen voor afstand van grafsoorten op de begraafplaatsen. Bel voor een afspraak met crematorium Rotterdam Hofwijk naar 010 489 85 70. De asbestemmingsruimte van het crematorium is van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur geopend.

Kosten 2021

Voor een overzicht van de uitvaartkosten in 2021 opent u het pdf Uitvaarttarieven 2021, pagina's 8 en 9.

Voor een overzicht van de keuzes voor bestemming van de as, opent u het pdf Keuzekaart asbestemming.

Binnen 14 dagen ontvangt u een bericht van de gemeente.

De aanvrager of opdrachtgever van de crematie, of de gemachtigde om de asbestemming uit te laten voeren of door te geven.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met het administratiekantoor via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of bel met 14 010.