Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Kavel de Machinist

Het project Kavel de Machinist op Coolhaveneiland wordt uitgevoerd door ontwikkelaar FSD.

Het gebouw komt tussen de monumenten De Machinist en het gemaal Parksluizen. Er komen ongeveer 57 woningen en deze woningen zitten vooral 'in de middenhuur' (tot maximaal 1.040 euro huur per maand). Naast woningen worden er in het plan ook horeca en een gemeenschappelijke functie gebouwd. Deze komen op de begane grond. Het project krijgt een half verdiepte parkeergarage.

Duurzaam ontwerp

De eerste ontwerpen van het gebouw laten zien dat het project op natuurlijke wijze aansluit op de monumentale omgeving. Het gebouw is namelijk energieneutraal en de basis van de constructie is hout en beton. Boven de parkeergarage wordt een krattensysteem aangelegd waarin regenwater wordt opgevangen. Dat water kan daarna gebruikt worden voor bijvoorbeeld de planten. Bovenop de garage en rond het gebouw wordt een openbaar parkje aangelegd. Bewoners en bezoekers kunnen dan ontspannen langs het water van de Coolhaven.

Planning

Het bestemmingsplan is na de informatiebijeenkomsten van 2021 verder in procedure gebracht. In september 2022 wordt het bestemmingsplan behandeld bij de subcommissie en de commissie. Daarna stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast.

Actieplan middenhuur

'Liefst driekwart van de woningen van het project Kavel de Machinist wordt verhuurd in het middensegment. Rotterdam heeft het DNA van een werkstad en daarom moeten ook essentiële beroepsgroepen zoals politieagenten, verpleegkundigen en leraren dichtbij het centrum kunnen wonen', zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Het college presenteerde vorig jaar het Actieplan Middenhuur om meer middeninkomens aan de stad te binden. Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Op Coolhaveneiland wil de gemeente meer keuze in woningtypen aanbrengen zodat (nieuwe) bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen.

Viskantine en De Nieuwe Tuin

In verband met de nieuwbouw en voorbereidende werkzaamheden verhuizen de Viskantine en bewonersinitiatief De Nieuwe Tuin gedurende ongeveer 3 jaar naar een plek aan de kade van de Coolhaven, net buiten het huidige parkeerterrein achter de Machinist. Op deze manier blijft een aantrekkelijke plek voor bewoners en bezoekers gewaarborgd. Samen met de gemeente wordt bekeken hoe deze belangrijke twee voorzieningen kunnen worden geïntegreerd in het toekomstige parkje op deze plek.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de wijkmanager via coolhaveneiland@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.