Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Invoering betaald parkeren in Zuidwijk en het Zuiderpark (sector 29)

Sinds 3 juni 2024 geldt betaald parkeren in Zuidwijk en het Zuiderpark van maandag tot en met zaterdag van 09.00 in de ochtend tot 11.00 uur in de avond en zondag van 12.00 's middags tot 11.00 uur in de avond.

Waarom betaald parkeren? 

De gemeente Rotterdam ontvangt regelmatig klachten en meldingen over parkeren en overlast in Zuidwijk en het Zuiderpark. Met de invoering van betaald parkeren zal de parkeerdruk, die wordt veroorzaakt door mensen van buiten uw wijk, minder worden. Dit betekent dat er meer openbare parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor de bewoners en ondernemers van Zuidwijk en het Zuiderpark.

Parkeervergunningen bewoners

Bewoners

Vanaf 15 april 2024 kunnen bewoners parkeervergunningen aanvragen. Dit kan met de DigiD-gegevens op Rotterdam.nl via Mijn Loket of via een aanvraagformulier.
Bewoners die nu drie auto’s op hetzelfde adres in Zuidwijk en het Zuiderpark hebben kunnen een derde parkeervergunning aanvragen. Dit kan tot 3 juni 2026. De bewoners die op dat moment beschikken over een derde parkeervergunning mogen deze behouden.

Bezoekersvergunning

Ook kan elk huishouden gratis een bezoekersvergunning aanvragen. Met een bezoekersvergunning parkeert het bezoek van de bewoners voor een lager tarief, namelijk €0,12 per 10 minuten (prijspeil 2024). Bewoners krijgen 500 uur per kalenderjaar. Als de bundel op is, kan men geen uren bijkopen en betalen de bezoekers van de bewoners het reguliere straatparkeertarief van €2,08 per uur (prijspeil 2024).

Eigen parkeergelegenheid

Eigen parkeerterrein of parkeergarage

Bewoners met een eigen parkeerterrein of parkeergarage komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Als de parkeergarage of het terrein vol is kunt u een tijdelijke parkeervergunning aanvragen in combinatie met een volverklaring. Deze kunt u opvragen bij de beheerder van de garage of het parkeerterrein.

Oprit, inrit, privaat parkeervak of carport

Heeft u een oprit, inrit of carport, dan kunt u minder bewonersvergunningen aanvragen dan normaal. Het aantal eigen parkeerplaatsen wordt afgehaald van het aantal aan te vragen parkeervergunningen. Heeft u bijvoorbeeld één parkeerplaats voor de deur, dan kunt u maximaal twee bewonersvergunningen aanvragen.

Vrijstelling parkeereis

Is uw woning gebouwd met een omgevingsvergunning waarin is afgesproken met de ontwikkelaar of verhuurder dat de parkeerbehoefte zelfstandig opgelost wordt? Dan krijgt u geen bewonersparkeervergunning. Wel komt u in aanmerking voor een bezoekersvergunning. De ontwikkelaar, verkoopmakelaar of verhuurder was verplicht om u hiervan op de hoogte te brengen.

Parkeervergunningen bedrijven en stichtingen

Vanaf 15 april 2024 kunnen bedrijven en stichtingen een parkeervergunning en/of een urenvergunning bedrijven aanvragen. Dit kan met eHerkenning op Rotterdam.nl via Mijn Loket of via een aanvraagformulier.

Parkeersector 29

Wilt u zien of uw straat in deze parkeersector valt? U vindt het overzicht op Rotterdam.nl/parkeersectoren
Een volledig overzicht van alle betaald parkeergebieden vindt u op de plattegrond. Link opent een externe pagina met alle Rotterdamse parkeersectoren.