Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Frans Bekkerstraat

In Rotterdam-Zuid investeren de gemeente Rotterdam, partners en het Rijk, in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, in mensen, woningen en woonomgeving. Mensen die in Rotterdam Zuid wonen en groter willen wonen, moeten op Zuid kunnen blijven.

Om dat voor elkaar te krijgen zullen er betere en grotere woningen in Rotterdam Zuid moeten komen. Ook komen er woningen voor het groeiend aantal mensen ‘van buiten’ die Zuid nu aan het ontdekken zijn. Mensen met een laag, midden en hoog inkomen. Gezinnen en alleenstaanden. Studenten en senioren. En voor de huidige bewoners willen we hun woongenot verbeteren door goede woningen aan te bieden in een aantrekkelijke buurt die schoon, veilig en mooi is. Daarom gaat de gemeente op een aantal plekken fors investeren.

Frans Bekkerstraat

De Frans Bekkerstraat in Oud-Charlois is zo’n plek. De leefbaarheid van het woongebied krijgt een nieuwe impuls. Zodat het er prettiger wordt om te wonen en te leven, voor nu en in de toekomst. Een deel van de kleinere woningen willen we gaan samenvoegen, vergroten en opknappen. Hierdoor komen er grotere woningen dan er nu staan, voor een divers woningaanbod. We verkopen deze woningen aan mensen die er zelf gaan wonen.

Steenvlinder

In dit project werken wij samen met Steenvlinder. Link opent een externe pagina. Steenvlinder is een sociaal maatschappelijke ontwikkelaar voor zelfbouw en klushuizen. Steenvlinder neemt de leiding voor het samenvoegen en vergroten van de woningen. Dat betekent dat Steenvlinder de woningen aankoopt, samenvoegt of vergroot en klaarmaakt als kluswoning. Daarna verkoopt Steenvlinder de (klus)woningen aan mensen die hier zelf gaan wonen. Ook gaan de gemeente en Steenvlinder met de Vereniging van Eigenaren praten over het verbeteren van de buitenkant. En bij het blok Frans Bekkerstraat 70a tot en met 80f over duurzaamheid.

Wet voorkeursrecht gemeenten

Om de Frans Bekkerstraat op te kunnen knappen, wil de gemeente de woningen die te koop worden aangeboden als eerste kunnen kopen. Daarom heeft de gemeenteraad op 24 februari 2022 besloten om de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de woningen met de volgende adressen te laten gelden:

  • Frans Bekkerstraat 70a tot en met 80f
  • Frans Bekkerstraat 82a tot en met 104d.

Dit betekent dat als deze eigenaren hun woning willen verkopen, zij deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.

Aanpak 'samenvoegen en vergroten' in de Frans Bekkerstraat

  • Op 25 februari 2022 hebben eigenaar-bewoners, huurders en verhuurders een brief van de gemeente ontvangen. Hierin worden het besluit van de gemeenteraad en de plannen voor de Frans Bekkerstraat uitgelegd.
  • Op 7 december 2021 hebben eigenaar-bewoners, huurders en verhuurders een brief van de gemeente ontvangen. Hierin worden het besluit van het college B en W en de plannen voor de Frans Bekkerstraat uitgelegd.
  • Vanaf 7 december 2021 heeft Steenvlinder een informatiepunt geopend waar belanghebbenden langs kunnen komen. Hier kunnen ze terecht voor alle vragen over de gevolgen van het besluit en over de plannen.
  • Op donderdag 11 november 2021was de algemene ledenvergadering voor de VvE van de Frans Bekkerstraat 70a t/m 80f. En op donderdag 18 november 2021was er een bewonersbijeenkomst voor de VvE van de Frans Bekkerstraat 82a tot en met 104d. Op deze avonden hebben de gemeente en Steenvlinder over de plannen verteld. En wat dit voor de eigenaren van de woningen betekent. Ook hebben zij verteld dat de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) mogelijk gevestigd zal worden op de woningen.
  • September 2021 zijn de gemeente en Steenvlinder van start gegaan. De eigenaren en huurders zijn door Steenvlinder persoonlijk bezocht. Steenvlinder heeft verteld wat de plannen zijn voor het samenvoegen en vergroten van de woningen.
WatWanneer
Start aankoop woningenseptember 2021
Besluit college van B en W30 november 2021
Besluit gemeenteraad24 februari 2022

Vragen en antwoorden - eigenaren

Meer informatie