De herinrichting van het Hofplein: vragen en antwoorden
De herinrichting van het Hofplein roept veel vragen op van bewoners, ondernemers en andere mensen in het gebied. Dat is begrijpelijk, want er gaat veel veranderen.
Veelgestelde vragen en antwoorden
1. Algemeen
Vanaf 14 april 2025 gaat het Hofplein op de schop. Het drukke verkeersplein verandert de komende jaren in een groen, autoluw stadsplein met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De werkzaamheden duren tot eind 2027.
Auto’s en fietsers rijden in de toekomst langs de randen van het Hofplein, waarbij van de huidige vijf rijbanen er slechts twee overblijven. De tram blijft. Ook wordt het plein groener en komen er 150 bomen te staan. De iconische fontein blijft uiteraard het bruisend middelpunt. De gemeente pakt de herinrichting samen met de RET aan: zo worden ook alle tramsporen en bovenleidingen vervangen.
De herinrichting van het plein heeft vier doelen. Ten eerste wordt het drukke verkeersplein omgevormd tot een groen stadsplein met veel meer beplanting. Rondom de iconische fontein komt een groene zone, wat de leefbaarheid en esthetiek van het gebied moet verbeteren. Ten tweede wordt het plein minder autogericht, met een sterke vermindering van het aantal rijstroken. Dit creëert meer ruimte en veiligheid voor voetgangers en fietsers. Ten derde, met de vergroening en het autoluwe ontwerp speelt het project in op duurzame stedelijke ontwikkeling en de noodzaak om de stad beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen. En ten vierde richt de renovatie zich op het creëren van een aantrekkelijker, toegankelijker en gezelliger stadsplein, waardoor het Hofplein een meer centrale ontmoetingsplek wordt voor inwoners en bezoekers.
Het vernieuwde Hofplein in Rotterdam wordt omgevormd van een druk verkeersplein naar een groen, autoluw stadsplein. De herinrichting legt de focus op voetgangers en fietsers en beperkt autoverkeer tot twee rijbanen aan de randen. Rondom de iconische fontein komt een groen plein met veel ruimte om te ontspannen en ontmoeten. Dit ontwerp sluit aan bij het doel om de binnenstad aantrekkelijker en duurzamer te maken.
Terwijl het in de (binnen)stad de afgelopen decennia steeds drukker is geworden, neemt het autogebruik af. Tegelijkertijd is het aantal fietsers en voetgangers flink gestegen, iets waar het plein nooit voor ontworpen is. Tijd dus om de stad aan te passen aan de wensen en opgaven van deze tijd. Eén van de onderwerpen waar de gemeente naar heeft gekeken is het gebruik van de buitenruimte. De komende jaren komen er in Rotterdam 50.000 nieuwe woningen bij, waarvan 15.000 in het centrum. We zien dat juist in gebieden waar veel mensen wonen de kwaliteit van de buitenruimte onvoldoende is. Het minste groen, het meeste autoverkeer, slechte luchtkwaliteit en hittestress – op sommige plekken is het op warme dagen wel 7 tot 10 graden warmer. Wil Rotterdam zich de komende jaren blijven ontwikkelen, dan moeten we maatregelen nemen. Door middel van een betere verhouding tussen openbaar vervoer, voetgangers, fietsers en autoverkeer. En door te zorgen dat de luchtkwaliteit en buitenruimte beter wordt. Dit is noodzaak: we voldoen op meerdere plekken in de stad niet aan de eisen op het gebied van lucht en geluid.
Het nieuwe ontwerp voor het Hofplein in Rotterdam is gemaakt door het architectenbureau Juurlink + Geluk, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Hun visie transformeert het plein tot een groene verblijfsplek met veel bomen, grasvlakken, en ruimte voor voetgangers en culturele activiteiten. De herinrichting heeft als doel om de biodiversiteit te vergroten en de leefbaarheid in de stad te verbeteren.
2. Hinder algemeen
We proberen de overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad zo veel mogelijk te beperken. Dit doen we door de werkzaamheden op te delen in fases, door vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan over de werkzaamheden, hinder en mogelijke oplossingen en door afzettingen en omleidingen breed te communiceren. In januari 2025 zijn er informatiebijeenkomsten in de wijken. Er komen informatieborden, er is een nieuwsbrief en er komt een digitale reisplanner. In december 2024 is de klankbordgroep met bewoners en ondernemers geïnstalleerd. Zij bespreken maandelijks (en zo nodig vaker) met Team Hofplein de gang van zaken en de overlast en spreken maatregelen af. De bouwkeet aan het Weena 16 is de plek waar wordt overlegd met de klankbordgroep en waar mensen met vragen kunnen binnenlopen. Ook heeft Hofplein heeft een omgevingsmanager: Jef Pfaff.
Ondanks onze maatregelen om het autoverkeer te beperken, zal met name in de spits en op zaterdagmiddag de reistijd met de auto langer worden.
Onder leiding van een programmamanager (Wim Reijnierse) vindt regelmatig afstemming plaats met de projectontwikkelaars in de binnenstad. De gemeente heeft een integrale planning opgesteld waarin alle bouwprojecten zijn opgenomen. Deze planning wordt gebruikt als instrument om mogelijke overlast en overlap van logistieke routes goed af te stemmen.
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief over de herinrichting van Hofplein. Of kijk op rotterdam.nl/hofplein of facebook.com/HofpleinRdam.
3. Autoverkeer
Automobilisten wordt aangeraden het Hofplein te mijden vanaf de start van de werkzaamheden. Moet je toch in de buurt zijn? Volg dan de gele omleidingsborden. Of maak gebruik van de P+R’s aan de rand van de stad of pak de tram, metro, bus of fiets.
Dat kan, maar we raden het wel af. Kies in plaats daarvoor voor het OV of de fiets. Moet je toch echt in de buurt zijn met de auto? Volg dan de gele omleidingsborden.
We gaan naar twee rijstroken voor de auto op het plein. Eén rijstrook wordt benut voor afslagstroken. De andere rijstrook is om voorbij het afslaand verkeer te kunnen rijden. Ter hoogte van de Coolsingel, Pompenburg, Schiekade en Weena worden passeermogelijkheden voor hulpdiensten toegevoegd en daardoor hebben de hulpdiensten voldoende ruimte.
Er rijdt nu erg veel verkeer over het Hofplein dat geen bestemming heeft in de binnenstad of in de omgeving van het Hofplein. Dit zijn automobilisten die het Hofplein gebruiken als ‘short cut’ van oost naar west of van noord naar zuid. Het gaat op dit moment om ongeveer 40% van het totaal aantal auto’s op het Hofplein. In de toekomst wordt de binnenstad minder aantrekkelijk voor ‘snel doorheen rijden’, o.a. door het instellen van de maximumsnelheid van 30 km. Dat is ook nodig om in de binnenstad een veiliger, aangenamer en gezonder verblijfsklimaat te krijgen. Een deel van deze automobilisten is bereid zich anders (per OV, fiets of te voet) te verplaatsen en een ander deel zal andere routes via bijvoorbeeld de ring kiezen. Volgens de verkeerssimulaties die we het afgelopen jaar hebben laten uitvoeren van het nieuwe Hofplein, blijft de doorstroming in de toekomst op bijna alle uren van de dag (en nacht) goed. Tijdens de avondspits en op zaterdagmiddag zal het wel merkbaar zijn dat er minder capaciteit voor autoverkeer is.
Op andere plekken wordt meer ruimte aan de auto geboden. Zo wordt door de oplevering van de Blankenburgtunnel, de verlening van de A16 en de verlegging van de Bosdreef een deel verkeer dat nu gebruikmaakt van het Hofplein verplaatst naar de route via de Maasboulevard en komt er ruimte voor lokaal verkeer op de route van en naar het Oostplein via de Nieuwe Boezemstraat.
Verkeer vanaf de A20 richting binnenstad gaat minder gebruikmaken van de Schiekade en meer van de Stadhoudersweg-Statenweg. Een maatregel die dit gaat ondersteunen is het verlengen van de rechtsaffer van de Schieweg naar de Bergselaan/Stadhoudersweg. Deze maatregel ondersteunt de reguliere omleidingsroute en is daarmee ook gunstig voor de bereikbaarheid tijdens de uitvoeringsperiode. Daarnaast wordt het verkeer gemonitord. Verkeerslichtinstallaties kunnen hierop worden aangepast om de doorstroming te bevorderen.
Ja, naast de verkeerskundigen van de gemeente zijn de adviesbureaus RHDHV en Sweco betrokken geweest bij de verkeerskundige onderzoeken.
Er zijn zowel scenario’s met meer als minder afname van autoverkeer onderzocht. De simulaties van het ontwerp zijn gebaseerd op het ‘trendscenario’, dat behoudender is. Autoverkeer blijft daarbij ongeveer gelijk, terwijl er een toename van lopen en fietsen is. Dit scenario is gebaseerd op langjarige meetgegevens over de ontwikkeling van auto-, OV- en fietsgebruik in de binnenstad. En voor de nieuwe ontwikkelingen zijn alle bouwplannen meegenomen waar de gemeente op dit moment aan werkt, ook de plannen die nog niet beschikken over een vastgesteld ruimtelijk kader, dus waarvan nog onzeker is of ze daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. We hebben ons dus zeker niet ‘rijk gerekend’. In het kader van corona vinden er een aantal keer per jaar metingen plaats. Deze data laten zien dat autoverkeer in de stad 90% en OV 85% bedraagt ten opzichte van de cijfers van voor corona (2019) en dat het fietsgebruik inmiddels flink boven het gebruik van 2019 is gestegen.
De herinrichting is goed voor de tram: doordat verkeerslichten verdwijnen heeft de tram straks minder vertraging. Voor de metro was er vóór corona (in 2019) een groei in het aantal reizigers. Hierdoor werd verwacht dat er in 2026 te weinig plek zou zijn, en dat meer metro’s nodig waren. Nu is de spits minder extreem, en plannen we oplossingen voor de periode 2028-2030. Een voorbeeld hiervan is dat er meer metro’s gaan rijden op lijn E, tussen Pijnacker Zuid en Slinge. Ook zijn er projecten zoals de HOV Maastunnel, het verbeteren van de Oude Lijn (spoor Dordrecht-Leiden), en betere overstapmogelijkheden (ketenmobiliteit). Door tekort aan personeel moeten dienstregelingen soms worden aangepast. De gemeente praat hierover met RET en MRDH.
Wat de P+R betreft: het algemene beeld is dat er na corona geen sprake meer is van structurele overbezetting. Zeker in het weekend is er nog veel capaciteit beschikbaar. De Kralingse Zoom kent wel een hogere bezetting. Hiervoor doen we momenteel een verkenning naar de mogelijkheid tot uitbreiding en zal door het college een afweging gemaakt worden.
Door het project Tree House is de opstelruimte van de Kiss and Ride hier al minder geworden. Er zijn ons geen signalen bekend dat er daardoor aan de noordzijde of in de Conradstraat een onacceptabele druk is ontstaan. De verwachting is dat dit door de aanstaande herinrichting van het Hofplein zo zal blijven.
4. Openbaar vervoer
Tijdens de werkzaamheden is er ook hinder voor reizigers met de tram of bus. Zo kunnen haltes tijdelijk vervallen of wordt er een andere route gereden. Kijk daarom voor vertrek op ret.nl of 9292.nl en ga goed voorbereid op pad.
Tijdens de werkzaamheden kan er ook hinder zijn voor reizigers met de metro. Kijk daarom voor vertrek op ret.nl of 9292.nl en ga goed voorbereid op pad.
Het klopt dat er in de toekomst evenveel trams over het Hofplein blijven rijden als nu. Dat zijn er 90 per uur. De snelheid van de trams zal niet heel hoog zijn (15km/u) omdat het een druk plein blijft, maar de trams hebben wel voorrang.
De veiligheid voor voetgangers op het plein in het definitief ontwerp is een belangrijk aandachtspunt. We brengen duidelijke markeringen aan op de plaatsen waar voetgangers de trambaan kunnen oversteken. Daarnaast waarborgen we goed zicht en brengen we waarschuwingslichten en -geluiden die duidelijk aankondigen wanneer er een tram aan komt.
Het Hofplein wordt geen plein waar kinderen zonder toezicht los kunnen spelen. Het wordt geen speelplein, wel een dynamisch stadsplein met veel groen, drukke en minder drukke plekken en een prettige sfeer.
De RET doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van geluidsoverlast door de trams op de rails, die sinds 2 jaar erger is geworden. Op korte termijn worden verschillende (mogelijke) oorzaken aangepakt. Zo komen er drie extra smeerinstallaties voor de rails op het plein. Ook wordt er een proef gedaan met het (opnieuw) rijden van een korte bocht tussen Coolsingel en het Weena. De indruk bestaat namelijk dat hoe korter de trams op het plein rijden, hoe minder geluidsoverlast er wordt ervaren.
Bewoners rondom het Hofplein hebben aangegeven dat de tramsignalering permanent klingelt en erg hard staat afgesteld. De tramsignalering is inmiddels een stuk zachter gezet. Ook kunnen de toekomstige bomen, het groen en de halfverharding (een natuurlijk steenmengsel op het middengebied) straks een gunstig effect hebben op de weerkaatsing van dit geluid.
5. Fietsers
Voor fietsers gelden er ook omleidingsroutes. Volg de borden ter plaatse.
In het definitief ontwerp zijn de hoekige bochten veel flauwer gemaakt en daarmee prettiger te fietsen. Dit is aangepast mede op advies van de Fietsersbond.
Het ontwerp biedt ruimte aan brede tweerichtingsfietspaden in een herkenbare rode kleur. De bochten zijn voldoende ruim opgezet. Brede groenstroken omsluiten het fietspad aan weerszijden, die bijdragen aan een prettig fietsklimaat en ervoor zorgen dat oversteekbewegingen alleen op duidelijk gemarkeerde plekken gebeurt.
Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de oversteekplaatsen op fietspaden met onder andere:
- Verhoogde ligging op een (drempel)plateau. Voetgangers steken naar het middengebied gelijkvloers over.
- Gebruik van afwijkend materiaal/kleuren.
- Visuele scheiding/rustpunt tussen de rijrichtingen op het fietspad.
- Juiste en ondersteunende bebording/ markering/snelheidsremming bij het kruisen van auto’s.
- Bij tramoversteken toepassing van tramwaarschuwingslichten.
Tweerichtingspaden zijn een veiligere optie. Bij eenrichtingsfietspaden wordt het rijden tegen de richting in erg aantrekkelijk gemaakt, gezien de grootte van het plein.
6. Voetgangers
We kiezen voor een plein zonder verkeerslichten. De redenatie is dat verkeerslichten veel opstelruimte voor autoverkeer vragen en deze geen ruimte over laten voor de andere invulling. Voorwaarde is wel dat we het kruisen van verkeer (auto, tram, fiets, voetganger) veilig kunnen maken. De oversteekplekken voor fietsers en voetgangers zijn veilig vormgegeven, waardoor er geen verkeerslichten nodig zijn. De simulaties laten zien dat het verkeer voldoende kan passeren.
Het Hofplein kent straks een veel fijnmaziger netwerk aan breed opgezette voetgangersverbindingen in een aantrekkelijke parkachtige setting. Hierop zijn geen fietsers, scooters en andere rijdende voertuigen toegestaan. Fietsparkeren is alleen bedoeld bij de fietsbeugels t.h.v. de aansluitende boulevards. Aan de vormgeving van de oversteekplaatsen is veel aandacht besteed om veilig en prettig over te steken (zie hierboven).
7. Groen
Bij de herinrichting van het Hofplein worden verschillende innovaties ingezet om het plein aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. Zo worden er ruim 150 bomen geplaatst, die deels hergebruikt worden vanuit andere delen van de stad. Deze bomen zorgen voor schaduw, verminderen hittestress met gemiddeld 7°C, en dragen bij aan de biodiversiteit. Er wordt een ondergrondse waterberging aangelegd om regenwater op te vangen. Dit water wordt hergebruikt voor het besproeien van de groenvoorzieningen tijdens droge periodes. Het aantal rijstroken wordt teruggebracht, en auto’s krijgen slechts beperkte toegang. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Naast het hergebruiken van bomen, worden ook duurzame materialen toegepast bij de aanleg van het plein. Deze innovaties maken het Hofplein niet alleen een prettige verblijfsplek, maar dragen ook bij aan duurzaamheid en aanpassingen aan klimaatveranderingen.
Onder het plein komt een ondergrondse waterberging die 1200 m³ regenwater kan opslaan. Dit water wordt gebruikt voor het irrigeren van het groen, vooral in droge periodes, wat zorgt voor een efficiënt gebruik van water. De nieuwe bomen en planten op het plein zullen worden onderhouden om hun groei te bevorderen en de biodiversiteit te behouden. Specialisten van idverde NL zullen helpen bij het verplanten en verzorgen van de bomen, zodat ze goed tot bloei kunnen komen op hun nieuwe locatie.
Ja. Er worden voornamelijk inheemse planten en bomen geplant die een positief effect hebben op de biodiversiteit.
Er worden deels volwassen soorten geplant, die al jaren op een kwekerij hebben kunnen groeien. Ook worden volwassen bomen geplant die afkomstig zijn van andere locaties in de stad en die tijdelijk hebben gelogeerd op de gemeentekwekerij. Dit met als doel vanaf het begin een groen beeld te laten ontstaan. Op de artist impressies zijn alle bomen erg groot. Dat zal in werkelijkheid minder het geval zijn.
Ja. Er worden deels groene dennen geplant.
Ja, er komt natuursteen op het plein, gecombineerd met halfverharding in het middengebied.
8. Gebruik en verblijf
Het vernieuwde Hofplein wordt een groene, toegankelijke plek met meer dan 150 bomen en diverse planten die de biodiversiteit versterken. Door minder ruimte voor auto's en meer ruimte voor voetgangers en fietsers wordt het plein aantrekkelijker voor recreatie. De fontein blijft het hart van het plein, omringd door groen, en biedt ruimte voor kleine culturele evenementen. Duurzaam waterbeheer en vergroening dragen bij aan een aangenamere, klimaatbestendige omgeving. Zo wordt het Hofplein niet alleen functioneler, maar ook levendiger en duurzamer voor Rotterdam.
Het streven is om - zeker aan de randen van het plein - ruimte te maken voor terrasjes. We zijn wat terughoudend met standplaatsen en kiosken. Enerzijds vanwege het ruimtebeslag door trams, passanten, groenvakken en kunst. Anderzijds omdat het niet altijd goed uitpakt wie de standplaats gaat innemen. We kijken bij dit soort voorzieningen meer naar het directe gebied rondom het plein.
Er wordt binnenkort geïnventariseerd met Rotterdam Festivals wat past. Grote evenementen kunnen in de toekomst niet meer. Wel blijven passerende evenementen op het Hofplein plaatsvinden (zoals de uitloop van de Marathon en de parade van Unlimited).
Er is op dit moment op het plein geen ruimte gevonden voor een openbaar toilet.
Op het plein komt een ruim aantal banken met rug- en armleuningen voor jong en oud.
Het idee is dat er aan de randen van het plein in de toekomst ruimte is voor kleinschalige daghoreca.
Er komen Rotterdamse afvalbakken op het plein volgens de Rotterdamse Stijl. Die stijl voldoet aan allerlei eisen, onder andere voor het legen van de bakken en het voorkomen van overlast van meeuwen.
Nee, er komt half verharding op het middengebied. Die is niet geschikt om op te skaten. Met alle trams in de omgeving is dit ook geen aanbevolen skatelocatie.
De snelheid van de auto’s gaat omlaag van 50 naar 30 km per uur. Het geluid zal daardoor naar verwachting niet toenemen. Door de bomen en de halfverharding zal het autoverkeer meer gedempt klinker. De bomen zijn transparant genoeg om voldoende licht door te laten.
9. Circulair
Ja, zeker. Er is veel aandacht voor duurzame materialen. Zo worden er veel hergebruikte materialen toegepast: het fundatiemateriaal en asfalt bestaat bijna geheel uit hergebruikt materiaal. En waar er nieuwe materialen gebruikt worden speelt de milieu-impact van de materialen een belangrijke rol. Zo is de halfverharding (de wandelpaden) die wordt toegepast een natuurlijk product dat CO2-neutraal geproduceerd wordt. Bij nieuwe materialen wordt ook nagedacht over eventuele mogelijkheden van hergebruik in de toekomst.
Het sloopasfalt wordt hergebruikt. Andere materialen worden gescheiden afgevoerd en indien mogelijk gerecycled.
Indien mogelijk wordt het benodigde materiaal circulair aangekocht. Dit geldt voor alle materialen, niet alleen voor meubilair en verlichting.
Het water van de ondergrondse waterberging wordt gebruikt om de grondwaterstand op peil te houden en om de beplanting te besproeien. Het is niet mogelijk om dit water te gebruiken voor rioleringssystemen in de omgeving.
10. Kunst
Op dit moment worden de waterdieren en de beelden van Willem de Kooning gekoesterd en deze komen terug in het plein. Het college van B&W heeft gekozen voor het handhaven van de bestaande kunstuitingen op het plein door deze weer in ere te herstellen.
Daarvoor is op dit moment helaas geen ruimte, maar past wellicht wel in de ontwikkelingen.
Het college heeft het advies van het Centrum voor Beeldende Kunst overgenomen. De leeuwen blijven op hun huidige standplaats(en) en gaan niet verhuizen.
11. Participatie
Omwonenden en ondernemers worden nauw betrokken bij de herinrichting van Hofplein. Vanaf de zomer van 2024 worden er al gesprekken gevoerd met ondernemers in de binnenstad. En vanaf januari 2025 kunnen omwonenden terecht bij een van de informatieavonden in de wijken rond Hofplein. Ook als ze werkzaamheden eenmaal zijn gestart, houdt de omgevingsmanager van het project contact met omwonenden en ondernemers.
Er waren twee publieksparticipatierondes bij de vorming van het ontwerp voor het Hofplein:
Publieksparticipatie op het Schetsontwerp Hofplein
Het eerste publieksparticipatieproces startte begin 2021 met een filmpje van wethouder Bokhove waarin zij alle Rotterdammers opriep om dromen over het Hofplein te delen. Vlak daarna werd de eerste van de acht vragenlijsten via Gemeentepeiler gedeeld onder ‘abonnees’ met uiteindelijk 6.394 ingevulde vragenlijsten. Daarna volgden bijna 2.300 reacties via e-mail en social media. Tot slot werden er vijf Fonteingesprekken, vier Expertmeetings en een geluidsworkshop online gehouden. Iedere betrokken Rotterdammer kon op enigerlei wijze meedoen.- Publieksparticipatie op het Voorlopig Ontwerp Hofplein
De social media berichten waarmee we het Voorlopig Ontwerp onder de aandacht brachten en de publicaties in de media die de plannen belichtten, genereerden veel respons. De fonteingesprekken trokken gezamenlijk 65 deelnemers. En 116 Rotterdammers lieten hun mening over het Voorlopig Ontwerp achter op een online reactieformulier op www.rotterdam.nl/hofplein. Op de verschillende social mediakanalen die werden ingezet vonden ruim 9000 interacties (likes en comments) plaats. Alle vragen die het projectteam Hofplein ontving zijn beantwoord en teruggekoppeld aan de respondenten. www.rotterdam.nl/hofplein.
12. Planning
Vanaf april 2025 start de herinrichting van Hofplein.
De RET gaat al haar tramsporen op Hofplein vervangen en een deel van haar sporen verwijderen. Dit betekent dat de gemeente en RET nauw gaan samenwerken en het project groter wordt. Het voordeel is dat alle werkzaamheden tegelijk plaatsvinden. Daardoor is de uitvoeringsduur langer geworden: in plaats van 1,5 jaar ongeveer 2,5 jaar. De werkzaamheden kunnen pas starten als project Roseknoop gedeeltelijk klaar is en als de remise in de Beverwaard weer bereikbaar is. Dat is eind 2024. De uitvoering van Hofplein start 14 april 2025.
De renovatie van Hofplein zal in totaal zo’n drie jaar duren. Eind 2027 is de herinrichting naar verwachting klaar.
De werkzaamheden aan het Hofplein en omgeving worden gefaseerd uitgevoerd. Bij een complete afsluiting van het Hofplein is de uitvoeringsperiode korter. Een complete afsluiting is echter onmogelijk omdat bewoners en bedrijven in de directe omgeving dan niet meer bereikbaar zijn. Ook moeten er, vooruitlopend de aanleg, werkzaamheden in de ondergrond worden uitgevoerd. Een aantal onderdelen (bijvoorbeeld nuts- en telecombedrijven) worden verricht door andere aannemers. Het is vanwege de benodigde werkruimte en de vereiste veiligheid vaak niet mogelijk om dit tegelijkertijd uit te voeren.
Verder kunnen bepaalde werkzaamheden niet in de winterperiode worden uitgevoerd (bijvoorbeeld asfalteren) en geldt voor andere onderdelen dat die juist wel in de winterperiode worden uitgevoerd (bijvoorbeeld het (ver)planten van bomen). De werkzaamheden aan de (tram)infrastructuur moeten worden afgestemd met andere (onderhouds)werkzaamheden elders in de stad om routes zo veel als mogelijk in stand te kunnen houden. Er zijn dus veel onderdelen die op elkaar afgestemd moeten worden. Door de uitvoering te faseren is het op de beste manier mogelijk om de verschillende belangen en werkzaamheden op een zo veilig mogelijke wijze uit te voeren.
We pakken de herinrichting in fases aan. In elke fase sluiten we een deel van het Hofplein. We schuiven steeds een stukje op en openen de delen waar we klaar zijn. De eerste fase start in april 2025. Er is dan geen verkeer mogelijk van de Coolsingel naar Pompenburg.
13. Uitvoeringsfase
BAM Infra gaat de werkzaamheden uitvoeren. Zij werken hiervoor samen met kennispartner idverde NL, die maakt de groenontwerpen. Behalve BAM werken er ook aannemers in opdracht van de nutsbedrijven (van Vulpen en Nijkamp) en aan de verkeersmaatregelen (BUKO), bewegwijzering (NBD) en collecteurriool (RENOTEC).
De uit te voeren werkzaamheden zijn:
- opbreken van alle bestaande verharding en groen;
- aanleg nieuwe riolering;
- aanleg urban water buffer (ondergrondse wateropslag);
- werkzaamheden nuts- en telecombedrijven;
- verwijderen verkeerslichtinstallatie;
- aanbrengen nieuwe wegen, fiets- en voetpaden;
- renovatie collecteurriool;
- aanbrengen tramwaarschuwingslichten;
- aanbrengen plantvakken met beplanting;
- planten circa 150 bomen en heesters;
- verplanten van bestaande bomen;
- aanpassen tramhalten;
- verplaatsen beelden Willem de Kooning naar middengebied;
- aanbrengen nieuwe verlichting en camera’s.
Hofplein wordt gefaseerd uitgevoerd om het plein steeds gedeeltelijk ‘open’ te houden. Het is onvermijdelijk om steeds voor korte tijd een deel van het plein of een boulevard af te sluiten voor verkeer. Er komt een plan met de omleidingsroutes voor zowel autoverkeer als voor het OV en natuurlijk voor fietsers en voetgangers waarin per fase wordt aangegeven hoe het beste kan worden gereisd. Dit wordt nauwgezet afgestemd met de ondernemersvereniging van de binnenstad (ORC) en vereniging Rotterdam Central District.
De uitvoering vindt in verschillende fasen plaats. Achtereenvolgens worden delen van het Hofplein voor langere tijd afgesloten. Dat betekent dat er altijd wel de mogelijkheid is om het plein te gebruiken. Door de werkzaamheden wordt het echter minder toegankelijk en kan er voor automobilisten oponthoud ontstaan.
Er is een bereikbaarheidsplan opgesteld met daarin omleidingsroutes die ervoor zorgen dat de binnenstad bereikbaar blijft voor bewoners en ondernemers en bezoekers. Wel wordt iedereen verzocht zijn reisgedrag aan te passen: reis zoveel mogelijk met het OV of met de fiets. Houdt als je met de auto reist rekening met extra reistijd en plan je reis.
14. Economie
Er is een economische verkenning uitgevoerd naar de effecten van het nieuwe Hofplein op de economie van de binnenstad. Hieruit blijkt dat het nieuwe Hofplein past bij een trend waarbij het aantal bezoekers aan de binnenstad zal toenemen. Het Hofplein brengt groen en een prettiger verblijf voor alle huidige en toekomstige bezoekers en bewoners. Doordat de aantrekkelijkheid van het Hofplein toeneemt komen er meer mensen naar de binnenstad. Meer fietsers, meer voetgangers en meer OV-gebruikers. Door de aanpassingen aan het Hofplein en verkeersmaatregelen die elders in de stad worden genomen, zullen vooral doorgaande automobilisten het Hofplein mijden. Die ontwikkeling past bij de veranderende voorkeuren van de Rotterdammers: minder met de auto en meer waardering voor groen. De verwachting is niet alleen dat er meer mensen naar de binnenstad komen, maar ook dat de mensen die komen meer geld in de binnenstad zullen besteden.
15. Overig
Het vernieuwde Hofplein speelt een sleutelrol in de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam door het creëren van een groen stadsplein met meer dan 150 bomen. Dit vermindert hittestress, bevordert biodiversiteit en draagt bij aan de verduurzaming van de stad. Het plein wordt autoluw, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, en biedt plaats voor kleinschalige culturele evenementen. Hierdoor wordt het Hofplein niet alleen een ontmoetingsplek, maar versterkt het ook het sociale en economische leven in het centrum. Het vormt een belangrijk onderdeel van de bredere vergroening van Rotterdam, waaronder projecten zoals het Hofbogenpark.
De trottoirs worden minimaal 5,5 m breed. Die zijn wel verhard. Voor een aparte hardlooptrack (bijv. met halfverharding) is geen plek. Oplettende lopers kunnen wel diagonaal het plein passeren.