Achternaam kind kiezen
We verwachten door de nieuwe regels vanaf 1 januari 2024 grote drukte bij de loketten. Om ervoor te zorgen dat er geen wachtrijen ontstaan bij de balie kunt u zich voor naamskeuze alleen aanmelden via het Rotterdamse Interesseregister voor Naamskeuze (RIN).
Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Uw achternaam of de achternaam van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders. Uw kind krijgt dan een dubbele achternaam.
Om een achternaam voor uw kind te kiezen schrijft u in in het Rotterdamse Interesseregister voor Naamskeuze (RIN). Gebruik hiervoor de knop 'Inschrijven RIN'.
Inschrijven RIN. Link opent een externe paginaVoor wie is het
Ouders die een achternaam willen kiezen voor hun eerste kind dat geboren is na 1 januari 2024.
Uw kind wordt geboren in 2024 en u hebt de naamskeuze al doorgeven in 2023?
Weet u dat uw kind in 2024 geboren wordt, maar hebt u de naamskeuze al in 2023 doorgegeven? En wilt u alsnog kiezen voor een dubbele achternaam? Dat kan. Meld u dan op tijd aan via het Interesseregister. U kunt de naam dan nog wijzigen tijdens de geboorteaangifte. U moet hiervoor samen langs komen bij de gemeente . Dit is gratis.
Is uw kind is geboren voor 1 januari 2024?
Ouders die een achternaam willen kiezen voor hun eerste kind dat geboren is tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 kunnen gebruik maken van de tijdelijke regeling. Kijk hiervoor onder het kopje Tijdelijke regeling voor al geboren kinderen. Link opent een externe pagina.
Voorwaarden
U moet uw keuze samen bij de gemeente in een akte vastleggen.
- Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?
Dan maakt de gemeente een akte van naamskeuze op. - Bent u niet getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap?
Dan moet u eerst het kind erkennen. U maakt een afspraak via de pagina Een kind erkennen. De naamskeuze van uw eerste kind gebeurt dan samen met de erkenning.
U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.
U voorkomt daarmee dat u binnen 3 dagen na de bevalling samen naar het gemeentehuis moet komen om de aangifte te doen.
Tijdelijke regeling voor al geboren kinderen
Is uw oudste kind geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024? Of hebt u nog andere kinderen die geboren zijn in die periode?
Wilt u dat deze kinderen een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgen?
Dat kan. Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt hiervoor een tijdelijke regeling. Belangrijk is dat u deze keuze in 2024 vastlegt. Daarna kan het niet meer.
Is uw eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan kunt u geen dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen.
Veel ouders willen waarschijnlijk een dubbele achternaam voor hun kinderen. We willen voorkomen dat er wachtrijen bij de loketten ontstaan. Met hulp van het interesseregister zorgen ervoor dat u allemaal aan de beurt komt, ook al kan dat soms even duren.
Hoe werkt het?
Om de dubbele achternaam voor uw kind vast te leggen moet u samen langskomen. U meldt zich eerst aan via het Interesseregister. Bij de aanmelding kunt u aangeven of u op de publiekslocatie Stadhuis (Centrum) of Prins Alexander wil langskomen om de akte te ondertekenen.
U krijgt u binnen 14 dagen antwoord van ons.
Kosten tijdelijke regeling
Voor de naamskeuze die onder deze tijdelijke regeling vallen betaalt u kosten. U betaalt deze kosten direct bij het aanmelden via het Interesseregister. Het aantal kinderen dat u aanmeldt bepaalt hoeveel u betaalt.
Het wijzigen van de achternaam heeft gevolgen voor alle registraties van uw kind.
U moet bijvoorbeeld een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maar ook alle registraties bij bijvoorbeeld banken, of sportverenigingen en school moeten worden gewijzigd.
Al deze kosten moet u zelf betalen.
Kosten
Naamkeuze is gratis:
- voor kinderen geboren in 2024. Of later
- bij erkenning van een kind
Maakt u gebruik van de tijdelijke regeling voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024? Dan betaalt u legeskosten:
Kosten | |
---|---|
Eerste kind | € 75 |
Elk volgende kind | € 50 |
Hoelang duurt het
Na aanmelding krijgt u meteen een bevestiging. Met de door u ingevulde gegevens onderzoeken we of de door u gekozen naam kan of niet.
Bij de aanmelding geeft u aan op welke publiekslocatie u samen langs wilt komen om de akte te ondertekenen. U kunt hierbij kiezen tussen de publiekslocaties Stadhuis (Centrum) of Prins Alexander.
U hoort binnen 14 dagen of uw keuze mogelijk is met daarbij de afspraak om samen langs te komen op de aangegeven publiekslocatie.
Als de geboorte van uw kindje binnen de 14 dagen verwacht wordt, behandelen wij uw aanmelding met spoed.
Contact
Hebt u vragen? Bel 14 010.
Veelgestelde vragen
U bent getrouwd of u hebt een geregistreerd partnerschap
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.
Een kind kan ook de naam van de duomoeder krijgen. Hiervoor hebt u een donorverklaring. Link opent een externe pagina van de Stichting Donorgegevens nodig waarin staat dat de donor onbekend is. U hebt deze verklaring nodig bij de geboorteaangifte.
Is de donor bekend? En wilt u dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt? Dat kan. De duomoeder moet het kind dan eerst erkennen.
U bent niet getrouwd en u hebt geen geregistreerd partnerschap
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
Wilt u dat het kind de achternaam van de vader of duomoeder krijgt? Dan moet het kind erkend worden. Tijdens de erkenning kunt u samen voor uw eerste kind ook de achternaam kiezen.