Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord wordt steeds mooier. Naast een plek voor creatieve bedrijven wordt het ook een woonbuurt. Met een voor iedereen toegankelijk landschap op daken van de nieuwbouw en een overdekt sportveld.

ZOHO - kort voor 'Zomerhofkwartier' - is onderdeel van de wijk Agniesebuurt en grenst aan het toekomstige Hofbogenpark. Het gebied ontwikkelde de afgelopen jaren van een oud bedrijventerrein tot een bruisende plek. Er vestigden zich veel creatieve bedrijven en makers. Voor de Tweede Wereldoorlog was ZOHO een woonwijk. In oktober 2021 stelde het college van burgemeester en wethouders het masterplan | Raadsinformatie.nl. Link opent een externe pagina voor de ontwikkeling vast.

Woningen voor iedereen

Ontwikkelaars Leyten en Stebru zijn een samenwerking aangegaan om de buurt in de komende jaren verder te laten groeien. Sommige panden stammen uit de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en zijn aan renovatie of vernieuwing toe. Er komen ongeveer 600 woningen in ZOHO. Het aanbod zal uiteenlopen van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. Woningbouwcorporatie Havensteder neemt 30% (175 stuks) van de woningen af voor het sociale woonprogramma. Minimaal 20% van de nieuwbouw wordt verhuurd in het middensegment. De overige huizen worden ontwikkeld als vrije-sector huurwoningen in het hogere segment of als particuliere koopwoningen.

Behoud creatieve bedrijven

In ZOHO blijft ruimte voor creatief ondernemerschap, ook voor ondernemers met een kleinere beurs. Voor de helft van de werkruimtes geldt een maximale huur. Naast de 600 woningen krijgt de buurt er ook enkele maatschappelijke voorzieningen bij. Deze maken de wijk niet alleen voor de bewoners en de mensen die er werken aantrekkelijk, maar voor de hele omgeving. Zo komen er onder andere een overdekt sportveld en een speelpleintje. Voor groen wordt gezorgd met een landschap op daken van de nieuwbouw. Dit daklandschap, ter grootte van zo’n 15 tennisvelden, is voor iedereen toegankelijk.

Van grijs naar groen dak

Maatregelen om het nieuwe ZOHO duurzaam te maken zijn belangrijk. Het groene daklandschap zorgt voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast komt op de daken een systeem dat regenwater opvangt en opslaat. Dit regenwater wordt gebruikt om de planten op het dak in drogere periodes water te geven. Speciale sensoren registreren ook of er een regenbui nadert. Het opgeslagen water wordt dan losgelaten waardoor het dak de nieuwe (hoos)bui kan opvangen. Zo wordt het riool op een piekmoment minder belast.

Mobiliteit

Het eigen autobezit in de wijk wordt actief teruggedrongen, door de komst van een centraal gelegen mobiliteitshub. Dit is een plek waar alle buurtbewoners deelauto’s en fietsen kunnen huren.

Eerste woningen in verkoop

ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat komt het eerste project: TROTZ. De 31 stadswoningen van dit woongebouw gaan binnenkort in verkoop. Het gaat om 17 benedenwoningen en 14 appartementen. Andere projecten starten in fases na vaststelling van het bestemmingsplan (dat wordt verwacht in 2023) en de verlening van de (omgevings)vergunningen.

Meer info

Bezoek voor de meest actuele informatie over ZOHO de website van Ontwikkelaars Leyten en Stebru: zie je in ZOHO. Link opent een externe pagina.