Woningaanpassing
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 22-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/woningaanpassing/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Is het door ziekte of beperking lastig om in uw woning te blijven wonen? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Het is prettig als u in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Als dat door een beperking of ziekte niet meer goed lukt, kan een woningaanpassing de oplossing zijn. Als dat niet gaat, kunt u een andere woning zoeken.

Heeft hierbij hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de VraagWijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14010 of online. Kijk op de sociale kaart Rotterdam voor de VraagWijzer bij u in de buurt.

Medewerkers van de VraagWijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst VraagWijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Woning aanpassen

Aanpassingen kunnen zorgen dat u in uw woning kunt blijven. Denk aan:

  • handgrepen aanbrengen voor extra steun
  • de woning rolstoelgeschikt maken door een hellingbaan
  • een aanpassing doen aan de badkamer
  • een speciale keuken laten plaatsen
  • een traplift plaatsen
  • een elektrische deuropener installeren.

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen. Bijvoorbeeld douchebeugels of lampjes met bewegingssensoren.

Verhuizen

Is het niet mogelijk om uw woning aan te laten passen? Dan kunt u overwegen te verhuizen naar een woning die beter geschikt is voor uw situatie.

Thuistechnologie

Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen.

De Keuzegids Thuistechnologie helpt het goede technische hulpmiddelen te vinden. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddel wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. De gids is beschikbaar bij de VraagWijzers. U kunt hem ook hier downloaden.

Kijk voor meer voorbeelden van woningaanpassing ook op langerthuisineigenhuis.com.

Veelgestelde vragen over woningaanpassing

Nee, vanaf 1 januari 2015 hoeft de woningeigenaar geen toestemming te geven. De woningeigenaar wordt wel op de hoogte gesteld door de gemeente.

Nee, u kunt geen vergoeding aanvragen als u de aanpassingen al hebt gedaan of laten doen.

Als u eigenaar van de woning bent, dan kunt u de aanpassing zelf uitvoeren of dit laten doen. Als u de woning huurt, moet u overleggen met de verhuurder. De gemeente kan de aanpassing uit laten voeren of u kunt dit zelf doen. Kleine aanpassingen worden door de installateurs van de gemeente Rotterdam uitgevoerd.

Het hangt van uw inkomen af of u een urgentie kunt aanvragen. Op de website van Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor een urgentie.

U kunt een urgentie aanvragen bij een woningcorporatie of steunpunt voor ouderen. U vindt de adressen van de corporaties in de Woonkrant en op de website van Woonnet Rijnmond.

U moet betalen voor een urgentie. Vraagt u de urgentie aan om medische redenen, dan kan uw aanvraag doorgestuurd worden naar een medisch adviseur voor advies.

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel naar 14 010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt.