Vreewijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vreewijk/
Ga naar de hoofdinhoud

Vreewijk is een groene wijk in het zuiden van gebied Feijenoord. Honderd jaar geleden startte de bouw van het tuindorp Vreewijk en dit karakter is behouden. In Vreewijk staan knusse gezinswoningen in een groene omgeving.

Bijna alle huizen hebben een tuin en tussen de huizen liggen prachtige binnenterreinen. Vreewijk is hierdoor aangewezen als beschermd stadsgezicht en de wijk kent bijna 300 (rijks-)monumenten. De 13.500 bewoners zijn trots op hun wijk en voelen zich hiermee verbonden. Mensen die eenmaal in Vreewijk wonen, wonen er vaak hun hele leven.

De komende jaren investeren we fors in Vreewijk. Woningcorporatie Havensteder knapt in totaal 1327 woningen op. De gemeente pakt de buitenruimte aan rond deze woningen. De Valkeniersbuurt is de eerste buurt die is aangepakt. De werkzaamheden daar zijn halverwege 2020 afgerond. Nu gaan we verder met de Linker Halve Vlieger en Buurt 9. Voor meer informatie over de werkzaamheden van Havensteder kunt u terecht op vreewijkverder.nl. Informatie over de werkzaamheden aan de buitenruimte vindt u hieronder.

Informatie en inspraak buitenruimte

De buitenruimte richten we graag samen in met de gebruikers. Daarom willen wij weten wat de bewoners van Vreewijk belangrijk vinden. Normaal gesproken organiseert de gemeente Rotterdam hiervoor fysieke bijeenkomsten. Dit is helaas niet mogelijk vanwege de geldende coronamaatregelen. Daarom kunt u ons online en telefonisch bereiken en zullen wij u informeren met korte videoboodschappen. Wanneer de coronamaatregelen het toelaten, organiseren wij een fysieke bijeenkomst.

Heeft u vragen of wilt u ons laten wat u belangrijk vindt? Stuur dan een mail naar vreewijkSO@rotterdam.nl of neem via 14 010 telefonisch contact met ons op. Bent u niet in de gelegenheid om te mailen of bellen? Kom dan naar de balie van Het Trefpunt op Dreef 83a waar u verder kan worden geholpen.

Momenteel is de gemeente Rotterdam in gesprek om ook de Groene Zoom onderdeel te maken van het Verbeterprogramma. In januari 2021 is hier naar verwachting meer over bekend.

Een overzicht van alle fysieke en online bijeenkomsten vindt u hier: Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, worden aankondigingen en uitnodigingen verstuurd per post, de Vreewijker, deze website en verschillende socials.

  • Winter 2021: online bewonersbijeenkomst via MS Teams (link volgt)
  • Zomer 2021: fysieke bewonersbijeenkomst (mits de coronamaatregelen dit toelaten)

Wonen in Vreewijk

Vreewijk is een rustig woongebied in Feijenoord, met de voorzieningen die daarbij horen. Er zijn vier basisscholen: de Mare, de Pniëlschool, de Vreewijkschool en de Akkers. Ook het voortgezet onderwijs is goed vertegenwoordigd in de wijk, met het Calvijn, het Zuiderpark college en het Montfort College. Op de Groenezoom zitten winkels voor dagelijkse boodschappen. Sporten kan in de sporthal of de sportvelden aan de Enk. Midden in de wijk ligt een groot park: de Valkeniersweide. Bijzondere plekken in de wijk zijn speeltuin De Vaan, educatieve tuin de Enk en huis van de wijk De Brink. Laurens heeft een aantal voorzieningen voor ouderen in de wijk en in het Motorstraatgebied zit het Ikazia ziekenhuis.

De inwoners van Vreewijk worden vertegenwoordigd door wijkraad Vreewijk. Deze bestaat uit vijf bewoners van Vreewijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad? Kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief. Adres: Wijkraad Vreewijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam. U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Johan Brinkman

Johan Brinkman

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 203 229 76

E-mail j.brinkman@wijkraadrotterdam.nl

Gladys Cleve

Gladys Cleve

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 849 120 77

E-mail g.cleve@wijkraadrotterdam.nl

Mavis van den Heuvel-Fairbairn

Mavis van den Heuvel-Fairbairn

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.vandenheuvelfairbairn@wijkraadrotterdam.nl

Ruud Kok

Bert Lemmens

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 453 427 67

E-mail r.kok@wijkraadrotterdam.nl

Peter Lamers

Peter Lamers

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 245 769 75

E-mail p.lamers@wijkraadrotterdam.nl

Op 23 september 2020 heeft de wijkraad Vreewijk het college van B&W geadviseerd over het wel of niet invoeren van betaald parkeren in Vreewijk. Hieronder vindt u de gehele tekst van dit advies.

Veel Vreewijkers zetten zich in voor de wijk. De oprichters van de Voedselbank zijn Vreewijkers. In de Vredeskerk zit daarvan een distributiepunt. Isaak en de Schittering heeft ook een voedselcentrum voor bewoners die in armoede leven.

Stichting De uil en Paal en Perk onderhoudt huizen en tuinen voor mensen die dit zelf niet kunnen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Bewoners in Vreewijk hebben veel zeggenschap over hun eigen wijk. Bij Havensteder over het opknappen van de woningen en bij de gemeente over de buitenruimte. Ze dragen bij door deel te nemen aan buurtpreventie of aan Buurt Bestuurt. Bij deze laatste bepalen bewoners de prioriteiten voor de gemeente in de wijk.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken: