Vreewijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vreewijk/
Ga naar de hoofdinhoud

De inwoners van Vreewijk worden vertegenwoordigd door wijkraad Vreewijk. Deze bestaat uit vijf bewoners van Vreewijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad? Kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief. Adres: Wijkraad Vreewijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Johan Brinkman

Johan Brinkman

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 203 229 76

E-mail j.brinkman@wijkraadrotterdam.nl

Gladys Cleve

Gladys Cleve

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 849 120 77

E-mail g.cleve@wijkraadrotterdam.nl

Mavis van den Heuvel-Fairbairn

Mavis van den Heuvel-Fairbairn

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.vandenheuvelfairbairn@wijkraadrotterdam.nl

Ruud Kok

Bert Lemmens

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 453 427 67

E-mail r.kok@wijkraadrotterdam.nl

Peter Lamers

Peter Lamers

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 245 769 75

E-mail p.lamers@wijkraadrotterdam.nl

Op 23 september 2020 heeft de wijkraad Vreewijk het college van B&W geadviseerd over het wel of niet invoeren van betaald parkeren in Vreewijk. Hieronder vindt u de gehele tekst van dit advies.

Vreewijk is een groene wijk in het zuiden van gebied Feijenoord. Honderd jaar geleden startte de bouw van het tuindorp Vreewijk en dit karakter is behouden. In Vreewijk staan knusse gezinswoningen in een groene omgeving.

Bijna alle huizen hebben een tuin en tussen de huizen liggen prachtige binnenterreinen. Vreewijk is hierdoor aangewezen als beschermd stadsgezicht en de wijk kent bijna 300 (rijks-)monumenten. De 13.500 bewoners zijn trots op hun wijk en voelen zich hiermee verbonden. Mensen die eenmaal in Vreewijk wonen, wonen er vaak hun hele leven.

Veel Vreewijkers zetten zich in voor de wijk. De oprichters van de Voedselbank zijn Vreewijkers. In de Vredeskerk zit daarvan een distributiepunt. Isaak en de Schittering heeft ook een voedselcentrum voor bewoners die in armoede leven.

Stichting De uil en Paal en Perk onderhoudt huizen en tuinen voor mensen die dit zelf niet kunnen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Bewoners in Vreewijk hebben veel zeggenschap over hun eigen wijk. Bij Havensteder over de renovatie en bij de gemeente over de buitenruimte. Ze dragen bij door deel te nemen aan buurtpreventie of aan Buurt Bestuurt. Bij deze laatste bepalen bewoners de prioriteiten voor de gemeente in de wijk.

De komende jaren investeren we fors in Vreewijk. Woningcorporatie Havensteder renoveert 1327 woningen. De gemeente pakt de buitenruimte aan rond deze woningen. Meer informatie vindt u op vreewijkverder.nl  Daarnaast zijn er volop bouwactiviteiten in het Motorstraatgebied en wordt het Zuiderziekenhuisterrein ontwikkeld.

Vreewijk is een rustig woongebied in Feijenoord, met de voorzieningen die daarbij horen. Er zijn vijf basisscholen: de Mare, de Pnielschool, de Vreewijkschool, de Akkers en het Festijn.

Ook het voortgezet onderwijs is goed vertegenwoordigd in de wijk, met het Calvijn, het Zuiderpark college en het Sint Montfort. Op de Groenezoom zitten winkels voor dagelijkse boodschappen. Sporten kan in de sporthal of de sportvelden aan de Enk. Midden in de wijk ligt een groot park: de Valkeniersweide. Bijzondere plekken in de wijk zijn speeltuin De Vaan, de educatieve tuin, de buurtcentra De Brink en de Klup. Laurens heeft een aantal voorzieningen voor ouderen in de wijk en in het Motorstraatgebied zit het Ikazia ziekenhuis.