Vliegenoverlast Heijplaat
Gepubliceerd op: 11-05-2018
Geprint op: 18-11-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vliegenoverlast-heijplaat/
Spring naar het artikel
Foto: Junkyardsparkle (Wikimedia)

Bewoners van Heijplaat hebben regelmatig overlast van vliegen in hun omgeving. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) deed in opdracht van de gemeente een aantal keer onderzoek naar de vliegenoverlast. Ook DCMR voerde inspecties uit.

Het eindrapport van de KAD is afgerond. De belangrijkste conclusie is dat de bron van de overlast het afvalverwerkingsbedrijf op het zuiden van Heijplaat is.

KAD plaatste vallen en bewoners reikten monsters met vliegen aan, die werden gedetermineerd. Zo kon de bron van de overlast worden achterhaald.

Bewonersavond

Dinsdag 26 november is er een bewonersavond van 19.30 tot 21.00 uur, in de Innovatiekas van Gemeente Rotterdam, Scheepsbouwweg 8 / D2 op Heijplaat.

Die avond geven we een toelichting op de rapportage. Ook bespreken we welke maatregelen we namen in 2019, wat het resultaat daarvan is, de rapportage van het KAD en wat we gaan doen in de toekomst.

Zo kunt u een melding maken

Als u overlast ervaart van vliegen, meld dat dan bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Geef daarbij aan of het gaat om overlast van vliegen in huis of buitenshuis. DCMR registreert deze klachten en kan onderzoek doen naar omliggende bedrijven. Vervolgens deelt DCMR de klachten met de gemeente die deze meldingen ook in de gaten houdt.

Veelgestelde vragen

Vliegen kunnen schadelijke bacteriën vervoeren die bij het landen achterblijven en zich daarna vermenigvuldigen. Lees meer over vliegen en gezondheid.

Dat is moeilijk te zeggen, het hangt ervan af hoe lang het duurt om de nodige maatregelen te treffen.

Het afvalverwerkingsbedrijf kan verschillende maatregelen nemen. Het KAD heeft aangegeven dat er maatregelen kunnen worden genomen die de overlast bestrijden alsook maatregelen die overlast in de toekomst voorkomen.

Na uitgebreid en langdurig onderzoek blijkt uit het rapport van het KAD dat de afvalverwerker op het zuiden van Heijplaat een grote bron van de vliegenoverlast is.

DCMR legt de afvalverwerker een Last onder Dwangsom op om ervoor te zorgen dat het bedrijf actief maatregelen neemt om overlast te voorkomen. De afvalverwerker is primair aan zet en moet zijn verantwoordelijkheid nemen. DCMR inspecteert intensief om te controleren of dit ook gebeurt.

Gemeente Rotterdam gaat monitoren welke afspraken worden gemaakt en het probleem wordt aangepakt.

Heeft u toch last van vliegen? Meld het dan bij DCMR.

Als gemeente zijn we verantwoordelijk en voor het welzijn van de Rotterdammers. Daarom monitoren wij hoe het probleem wordt opgepakt door de betrokken bedrijven.

  • Mogelijke voedselbronnen weg houden, door afval goed weg te gooien (zakken en containers goed sluiten)
  • Dierlijk mest zo snel mogelijkheid verwijderen (hondenpoep, volières, kattenbakken, enzovoort)
  • Minicontainers goed schoon houden
  • Dode vliegen in huis zo snel mogelijk verwijderen
  • De gebruiksaanwijzing van vliegenvangers goed opvolgen aangezien dode vliegen nieuwe vliegen aantrekken
  • Horren of andere wering aanbrengen
  • Goede informatie doorgeven bij het melden van overlast, via dcmr.nl/melding-maken.

Het opruimen van hondenpoep is op Heijplaat overal verplicht. Vogelpoep in uw volière of kippenren opruimen is uw eigen verantwoordelijkheid, maar wel een voorwaarde om overlast te voorkomen.

Zorg dat u afval aanbiedt in afgesloten zakken of dichte (mini)containers. Is de container op straat vol? Maak er dan een melding van via rotterdam.nl/meldingen, via de BuitenBeter-app of door te bellen met 14 010.

Bij warm weer kan het soms voorkomen dat er maden in de minicontainer ontstaan. U kunt dit tegengaan door vleesresten te verpakken in papier of biologisch afbreekbaar plastic, zodat vliegen er niet bij kunnen. Als er toch maden ontstaan, reinig de container dan met heet water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de kamervlieg (Musca domestica) overlast geeft. De aasvliegen (Calliphoridae en Sarcophagidae) geven minder overlast. En kleine kamervliegen (Fanniidae) worden nauwelijks als overlastgevend ervaren.

Er zijn veel kamervliegen en aasvliegen gevonden in de vallen op het terrein van de plasticafvalverwerker.