Vernieuwing Centrale Bibliotheek
Gepubliceerd op: 28-09-2020
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vernieuwing-bibliotheek/
Ga naar de hoofdinhoud

Vijf ontwerpbureaus gaan aan de slag met ontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek.

De Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam wordt vernieuwd. De huidige bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna 40 jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom grootschalig gerenoveerd. Het pand is technisch gedateerd en past niet meer bij een moderne bibliotheek. De functie van de bibliotheek verandert van collectie naar connectie: een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor alle Rotterdammers.

Vijf ontwerpteams geselecteerd

Ontwerpteams konden meedoen met de aanbesteding voor dit grote project. Uit de 22 (nationale en internationale) aanmeldingen zijn vijf ontwerpteams geselecteerd die vanaf 4 november 2021 elk starten met de eerste fase van een nieuw ontwerp voor de bieb: een schetsontwerp. Ook suggesties van Rotterdammers worden in de schetsontwerpen meegenomen.

Na beoordeling door een commissie van interne en externe deskundigen zijn de volgende vijf ontwerpteams geselecteerd:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company
  • Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns)

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): 'Mooi dat zoveel ontwerpteams uit binnen- en buitenland hun bijdrage willen leveren aan een vernieuwde bieb.  Ik kijk uit naar de schetsontwerpen van de vijf ontwerpteams en ben heel benieuwd hoe de wensen van Rotterdammers daarin zijn meegenomen. Op naar de bibliotheek van de toekomst!'

Directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman: 'De bibliotheek wordt nóg meer de huiskamer van de stad waar Rotterdammers vaardigheden en kennis opdoen die ze nodig hebben om mee te doen in de snel veranderende samenleving. Een echte bibliotheek van, voor en mét Rotterdammers, waar ze komen voor ontmoeting, inspiratie of om te werken of studeren. Ik ben ontzettend benieuwd wat de stad van de ontwerpen gaat vinden!'

Stadsgesprekken

De bibliotheek en gemeente Rotterdam vinden het belangrijk dat Rotterdammers op verschillende momenten kunnen meepraten over de nieuwe Centrale Bibliotheek. Zo starten er binnenkort op meerdere locaties in de stad - en online - stadsgesprekken met Rotterdammers. Hun suggesties worden meegegeven aan de ontwerpteams.

De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 in de Centrale Bibliotheek te zien. Reacties van Rotterdammers worden ook meegegeven aan de beoordelingscommissie. Die commissie kiest uiteindelijk het winnende schetsontwerp. Het ontwerpteam gaat daarna het voorlopig ontwerp maken en uitwerken, waarna een definitief ontwerp volgt. De start van de bouw vindt, als alles volgens plan verloopt, plaats vanaf 2025.

Vanaf het beton opnieuw opgebouwd

Het gebouw (25.000 vierkante meter) wordt hergebruikt en opnieuw en duurzaam opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. In de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen.

Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar tijdelijke huisvesting. Het project is waarschijnlijk eind 2028 klaar.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar vernieuwingbibliotheek@rotterdam.nl. Of kijk op Bibliotheek.rotterdam.nl.