Denk mee over de nieuwe Centrale Bibliotheek
Gepubliceerd op: 28-09-2020
Geprint op: 05-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vernieuwing-bibliotheek/
Ga naar de hoofdinhoud

De Centrale Bibliotheek wordt de komende jaren vernieuwd en klaargemaakt voor de toekomst. En u kunt daarover meedenken!

In de bibliotheek kunt u allang veel meer dan alleen boeken lenen. Het is een plek waar u kunt ontdekken, ontspannen, onderzoeken en ondernemen. Om dat ook in de toekomst te kunnen zijn, voor iedereen, wordt de Centrale Bibliotheek vernieuwd. En u mag meedenken!

Denkt u mee?

Wat vindt u belangrijk om mee te geven aan de ontwerpers van de vernieuwde bibliotheek? De komende maand kunt u meedenken over de vraag 'Wat voor plek moet de vernieuwde Centrale Bibliotheek volgens u worden?' Dat kan allereerst op de website nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl, waar u uw idee kunt inzenden. Hier vindt u ook meer informatie over de vernieuwing van de Centrale, inclusief het laatste nieuws.

Wat gebeurt er met uw idee?

Vijf ontwerpteams werken op dit moment hard aan een schetsontwerp. De ideeën van u en andere Rotterdammers worden verzameld en meegegeven aan de ontwerpteams. De vijf schetsontwerpen zijn in februari 2022 te zien in de Centrale Bibliotheek. Ook dán kunt u meedenken. U kunt een advies meegeven aan de beoordelingscommissie die uiteindelijk het winnende schetsontwerp kiest.

In mei 2022 maken we het winnende ontwerp bekend. Het winnende ontwerpteam kan dan tot het voorjaar van 2023 de schets uitwerken tot een voorlopig ontwerp.

We voeren de komende maanden op meerdere locaties in de stad - en online - stadsgesprekken met Rotterdammers. Houd daarom de website nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl  en de social media van Bibliotheek Rotterdam goed in de gaten.

Ontwerpteams konden meedoen met de aanbesteding voor dit grote project. Uit de 22 (nationale en internationale) aanmeldingen zijn vijf ontwerpteams geselecteerd die vanaf 4 november 2021 elk starten met de eerste fase van een nieuw ontwerp voor de bieb: een schetsontwerp. Ook suggesties van Rotterdammers worden in de schetsontwerpen meegenomen.

Na beoordeling door een commissie van interne en externe deskundigen zijn de volgende vijf ontwerpteams geselecteerd:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company
  • Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns)

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): 'Mooi dat zoveel ontwerpteams uit binnen- en buitenland hun bijdrage willen leveren aan een vernieuwde bieb.  Ik kijk uit naar de schetsontwerpen van de vijf ontwerpteams en ben heel benieuwd hoe de wensen van Rotterdammers daarin zijn meegenomen. Op naar de bibliotheek van de toekomst!'

Directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman: 'De bibliotheek wordt nóg meer de huiskamer van de stad waar Rotterdammers vaardigheden en kennis opdoen die ze nodig hebben om mee te doen in de snel veranderende samenleving. Een echte bibliotheek van, voor en mét Rotterdammers, waar ze komen voor ontmoeting, inspiratie of om te werken of studeren. Ik ben ontzettend benieuwd wat de stad van de ontwerpen gaat vinden!'

Vanaf het beton opnieuw opgebouwd

Het gebouw (25.000 vierkante meter) wordt hergebruikt en opnieuw en duurzaam opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. In de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen.

Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar tijdelijke huisvesting. Het project is waarschijnlijk eind 2028 klaar.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar vernieuwingbibliotheek@rotterdam.nl. Of kijk op nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl.