Veiligheidsbox tegen hardrijders
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/veiligheidsbox-tegen-hardrijders/
Ga naar de hoofdinhoud

Regelmatig krijgt de gemeente klachten over hard rijden in woonstraten. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Waar mogelijk probeert de gemeente door fysieke maatregelen het hardrijden onmogelijk te maken.

Maar het plaatsen van drempels of wegversmallingen is niet altijd de oplossing en de wijkagent is niet altijd ter plaatse op de momenten dat er te hard gereden wordt.

Zelf beslissen

Met de 30-box hebben buurtbewoners de mogelijkheid zelf in actie te komen tegen hard rijden in de eigen 30 km/uur straat. Met de materialen kunnen bewoners actievoeren en hun buren op een vriendelijke manier aanspreken op het hard rijden in de straat. U kunt zelf bepalen hoe u de verkeersveiligheidsbox gebruikt. De belangrijkste ‘spelregel’ is wel dat de materialen ingezet worden in een straat of wijk waar men niet harder mag rijden dan 30 km/uur.

Aan bewoners die via 14 010 hun zorgen uiten over de snelheid in hun 30 km/uur straat en hun steentje willen bijdragen, wordt een 30-box aangeboden. U kunt ook een mailtje sturen naar verkeersveiligheid en een box aanvragen.

Inhoud veiligheidsbox

Hieronder leest u enkele suggesties om de maximumsnelheid van 30 km/uur extra onder de aandacht te brengen bij uw buurtgenoten en andere weggebruikers. In de doos treft u het volgende aan:

 • vijf bedrukte veiligheidshesjes
  Draag de hesjes tijdens het verspreiden van de flyers en stickers, dan bent u herkenbaar en goed zichtbaar
 • dertig grote (huiscontainer)stickers
  Draag de boodschap uit door de sticker op uw huiscontainer te plakken. vraag uw buren hetzelfde te doen voor extra aandacht voor de snelheid in uw straat. heeft u geen huiscontainer? wees dan creatief. let er wel op dat u de stickers niet op openbare objecten (zoals lantarenpalen of verkeersborden) mag plakken
 • dertig kleine stickers
  Plak de stickers bijvoorbeeld op de (bak)fiets, of op de autoruit
 • tien posters
  Hang de poster bijvoorbeeld achter de ruit van uw woning, op school, bij de huisarts, in de bibliotheek, een wijkcentrum, de peuterspeelzaal, enzovoort
 • vijftig flyers
  Deel de flyers uit tijdens een buurtbijeenkomst en verspreid ze huis-aan-huis
 • dertig kleurplaten
  Jong geleerd is oud gedaan! Ook leuk om bijvoorbeeld in de buurt of op school een kleurplatenwedstrijd te houden.
 • vijf bedrukte sleutelhangers
 • Hang deze aan uw autosleutel. Zo denkt u er altijd aan om niet te hard te rijden vóórdat u in de auto stapt. Die ene buurman of buurvrouw die altijd te hard rijd, kan hem ook vast goed gebruiken
 • dertig bedrukte ballonnen
  In een vrolijk versierde straat rijdt iedereen automatisch langzamer. Ook handig voor een feestelijke opening van de campagne
 • dertig nep-tattoos
  Laat zien dat het juist stoer is om niet te hard te rijden!
 • vijf pennen
  Altijd handig om bij de hand te hebben
 • één coupon voor een Victor Veilig pop
  Stuur deze coupon op en ontvang een Victor Veilig pop thuis. Met deze pop laat u weggebruikers weten dat er (spelende) kinderen in de buurt zijn en dat zij langzaam moeten rijden.

Meer informatie

De Rotterdamse Verkeersveiligheidsbox maakt onderdeel uit van het ’10-puntenplan tegen asociaal verkeersgedrag’ van gemeente Rotterdam.