Van Nellefabriek
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/van-nellefabriek/
Ga naar de hoofdinhoud

De Van Nellefabriek staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De voormalige fabriek voor koffie, thee en tabak aan de Schie werd tussen 1927 en 1929 gebouwd naar het ontwerp van L.C. van der Vlugt en M. Stam.

De fabriek is één van de mooiste voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen in Nederland en symboliseert de verbeterde werkomstandigheden voor de arbeiders in de twintigste eeuw. In het ontwerp van de Van Nellefabriek werd veel aandacht besteed aan licht, lucht, ruimte en voorzieningen als een bibliotheek en sportveld. In de periode van 2002 - 2004 is de fabriek verbouwd tot ‘Ontwerpfabriek’ voor kleine bedrijven en evenementen. De Van Nellefabriek is een rijksmonument.

Werelderfgoed

Op 21 juni 2014 werd de Van Nellefabriek in Rotterdam onderscheiden met de status van UNESCO Werelderfgoed. Dit betekende een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde de voormalige koffie- thee- en tabaksfabriek aan de Delfshavense Schie. Ondertussen is de Van Nellefabriek onderdeel van de stichting Werelderfgoed Nederland waar met de andere 9 werelderfgoederen van Nederland gezamenlijk activiteiten worden ontplooid.
U kunt ook een rondleiding volgen in de Van Nellefabriek. U kunt deze reserveren via urbanguides.nl.

Video 'Werelderfgoed in Rotterdam: de Van Nellefabriek' (december 2017)

Klokhuis in de Van Nellefabriek

In 2016 zond de NPO in het kinderprogramma Het Klokhuis een 10-delige serie over de 10 UNESCO werelderfgoederen in Nederland uit. Klokhuispresentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezochten deze unieke plekken en zochten uit waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland. In elke aflevering stond één werelderfgoed centraal. Hierbij kwam ook de Van Nellefabriek aan de beurt (filmpje).

Tentoonstelling en bezoekerscentrum

Een tentoonstelling getiteld 'Van Nelle’s Daglichtfabriek', ontworpen door curator Pieter Kuster en ontwerpster Danielle van der Waard biedt een inkijkje in de geschiedenis van de Van Nellefabriek. In De Branderij hangen vitrines die geïnspireerd zijn op het transportsysteem dat vroeger werd gebruikt in de fabriekshallen. In iedere vitrine wordt een specifiek thema uitgelicht en samen met de filmcompilatie geven zij een goed beeld van de cultuurhistorische betekenis van de Van Nellefabriek.

De tentoonstelling is te zien in De Branderij in de Van Nellefabriek van dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Dit is ook de plek van een bezoekerscentrum waar boeken te koop zijn en horeca aanwezig is.