Stille klinkers klinken het zachtst
Gepubliceerd op: 12-01-2021
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/stille-klinker/
Ga naar de hoofdinhoud

De ene straatsteen is de andere niet. Rotterdammers kunnen daarover meepraten. Want Rotterdam experimenteert met stille klinkers. Een speciaal laagje op deze stenen nemen geluid in zich op.

Rijdt er een auto, dan hoor je die een stuk minder hard dan bij normale straatstenen. De experimenten lopen bij een deel van de Burgemeester Baumannlaan in Overschie en Hillevliet op Zuid. Er komen daar vier plekken bij: in de Henri Eversstraat (Oosterflank) en de Jacob van Campenweg/Hendrick Staetsweg (Het Lage Land), op de Huniadijk (Reyeroord) en in de Rusthoflaan (Crooswijk). Het wegdek van deze straten is binnenkort aan de beurt voor onderhoud.

Stiller

Metingen laten zien dat de beide straten ongeveer de helft stiller zijn op de plaatsen met stille klinkers. Om precies te zijn: het geluid is tussen de 2 en 3 decibel zachter. Dat is goed merkbaar voor het menselijk gehoor. De andere vier straten die stille klinkers krijgen, zijn gekozen omdat geluidbelasting daar hoog is én omdat ze binnenkort toch al een onderhoudsbeurt krijgen. Ook zijn het vier heel verschillende straten in de soort bestrating, het verkeersgebruik en de maximumsnelheid.

Ervaringen

Nog niet veel gemeenten gebruiken de stille klinkers. Er zijn dan ook nauwelijks ervaringen mee. Zo is het niet duidelijk of de geluidvermindering door de jaren heen hetzelfde blijft. Rotterdam onderzoekt daarom hoelang de klinkers van voldoende kwaliteit blijven en of er vaker onderhoud nodig is. Ook bekijkt de gemeente de gevolgen voor het straatgeluid, de uitstraling van de stille klinker en de milieukosten. Er vinden de komende tijd op de plekken met stille klinkers regelmatig geluidsmetingen plaats. Wilt u op de hoogte blijven van de resultaten? Hou dan deze webpagina in de gaten.  

Veelgestelde vragen

Stil asfalt wordt al volop gebruikt. Op sommige plaatsen geven we de voorkeur aan betonstraatstenen of gebakken klinkers. Dat doen we omdat het er mooier uitziet (Rotterdamse Stijl).

Er zijn zogenaamde stille betonstraatstenen ontwikkeld, die moeten leiden minder geluidsoverlast. Tot nu toe zijn deze vooral gebruikt op zandgrond, waar goede resultaten worden behaald. De vraag is of stille stenen ook zo goed werken in de Rotterdamse situatie, waar een slappere bodem is.

In Rotterdam zijn 1 op de 5 mensen gehinderd door geluid. De belangrijkste geluidbron is wegverkeerslawaai. Om het wegverkeerslawaai te verminderen, experimenteren we onder andere met stille klinkers.  

De uitkomsten van de pilot worden gebruikt bij toekomstig onderhoud en reconstructie.

Voor de aanleg van de stille klinkers voeren we geluidsmetingen uit. Na aanleg duurt het een aantal weken voor de klinkers goed gezet zijn. Daarna kunnen we het verschil in geluid bepalen. Dat gebeurt door geluidsmetingen op en langs de weg en door omwonenden te vragen hoe ze het ervaren.