Soetendaalseweg
Gepubliceerd op: 27-09-2022
Geprint op: 30-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/soetendaalseweg/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente start In 2024 met groot onderhoud. De riolering én bestrating worden vervangen.

Het bestaande riool wordt bijna overal vervangen door een gescheiden rioolsysteem. Ook worden het groen en de verlichting opgeknapt. Net als in de rest van Rotterdam wordt er nieuwe LED-verlichting aangelegd.

Werkzaamheden

Stedin en Evides bekijken of ze gaan werken aan de kabels en leidingen in de grond. We zorgen dan dat het werk bij elkaar past. Zo duurt het werk niet langer dan nodig is. Meer informatie over de planning komt later. Het gaat om deze straten:

  • Soetendaalseweg
  • Heer Kerstantstraat
  • Hildegardisstraat (tussen Heer Kerstantstraat en Soetendaalseweg)
  • Ruivenstraat (tussen Hammerstraat en Soetendaalseweg)
  • Ruivendwarsstraat
  • Zwaanshals (tussen Ruivenplantsoen en Soetendaalseweg).

Onderhoudsplan

Onderhoud betekent dat we repareren wat stuk is en vervangen wat versleten is. Daarna worden de straten opgehoogd en teruggelegd zoals ze waren. De inrichting van de straten verandert dus niet. Maar we zien wel kansen voor kleine verbeteringen. We kunnen die gelijk in het werk meenemen. Hiervoor vragen we bewoners naar hun wensen voor de buurt. Als het kan, zetten we die in het onderhoudsplan dat we nu aan het maken zijn.

Wensen voor de buurt

Op een speciale website kunt zien welke wensen en ideeën uw buurtgenoten opgeschreven hebben. We zullen de wensen zoveel mogelijk proberen uit te voeren. Toch is niet alles mogelijk. Bijvoorbeeld omdat een wens te duur is, of er niet voldoende plek voor is. U kon uw wensen (anoniem) doorgeven tot en met 21 oktober 2022.

Inrichting speeltuin Heer Kerstantstraat

In de Heer Kerstantstraat is een speeltuintje. Die wordt tijdens de werkzaamheden vernieuwd.

Gescheiden rioolsysteem

In 2019 hebben we bewoners in het Oude Noorden gevraagd naar hun beleving van de wijk. Daaruit kwam onder andere dat bewoners zich zorgen maken over wateroverlast. Die proberen we te verminderen met een gescheiden rioolsysteem.

Dus als we de riolering vervangen, leggen we niet 1 maar 2 nieuwe rioolbuizen terug in de ondergrond. Daarmee vangen we het (schone) regenwater apart van het (vuile) rioolwater op. Zo hoeft er minder water naar de afvalzuivering.

Het nieuwe rioolsysteem kan dan ook meer water opvangen bij een hevige regenbui. Zo komt er minder wateroverlast op straat en in tuinen. Ook werkt het systeem beter in de droge periodes die we steeds vaker meemaken. De nieuwe rioolbuis voor het regenwater heeft namelijk gaatjes, zodat het regenwater uit de buis in de ondergrond kan zakken.

Een nieuwe riolering kan gevolgen voor de woningen hebben. Dat komt door de verandering van de grondwaterstand in de bodem. Houten funderingen kunnen aangetast worden. Souterrains en kelders kunnen nat worden. Daarom hebben we technisch onderzoek laten doen, en is een plan gemaakt waarbij met die zaken rekening is gehouden. Op een informatiebijeenkomst informeren we u hier graag verder over.

Wilt u nu alvast meer weten over wat er gebeurt bij rioolvervanging? Bekijk dan het filmpje.

Meer informatie

Heeft u vragen over het groot onderhoud? Stuur dan een e-mail naar SoetendaalsewegSB@rotterdam.nl.