Seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld
Gepubliceerd op: 03-02-2022
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/seksueel-geweld/
Ga naar de hoofdinhoud

Elk seksueel contact zou gewenst en gelijkwaardig moeten zijn. Is het dat niet? Dan spreken we over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een ernstige vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag is seksueel geweld. Dat kan verkrachting zijn, aanranding of incest en gedwongen straatprostitutie. De impact op slachtoffers is vaak enorm. Ook voor plegers en de naaste omgeving kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Eén op de vijf vrouwen (22%) en één op de zestien mannen (6%) in Nederland maakten seks tegen hun wil mee. Dit blijkt uit de monitor Seksuele Gezondheid in Nederland 2017. Reken je zoenen en aanraken tegen de wil mee, dan heeft de helft van de vrouwen (53%) en één op de vijf mannen (19%) mannen dat wel eens meegemaakt.

Helaas zijn seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding dus aan de orde van de dag. En dit geweld is dichterbij dan we denken.

Het gebeurt op school, op de sportclub, in gezinnen en op alle andere maatschappelijke terreinen. Ook online komst steeds vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag voor, zoals het ongewenst verspreiden van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes (shame sexting).

'Victim blaming'

Uit schaamte-, angst- en schuldgevoelens praten slachtoffers vaak niet over wat hen is overkomen. Dat komt vooral door de pleger (in veel gevallen een bekende), maar ook door de omgeving die niet altijd goed met het verhaal van het slachtoffer weet om te gaan.

Vijfenzeventig (!) procent van de slachtoffers van seksueel geweld krijgt te maken met beschuldigende opmerkingen en ongepaste vragen. 'Wat deed je daar dan ook?', 'Waarom ben je niet gewoon weggegaan?', 'Je had moeten schreeuwen.', 'Jij laat je toch niet zomaar betasten?' Victim blaming noemen we dat. Vragen en opmerkingen die maken dat slachtoffers zichzelf nog meer de schuld geven voor wat er is gebeurd.

Rotterdamse campagne tegen 'online shaming' en 'victim blaming'

De gemeente Rotterdam werkt aan een publiekscampagne om meer aandacht te vragen voor online vormen van seksuele grensoverschrijding en voor het fenomeen victim blaming.

Als stad willen wij ervoor zorgen dat (jonge) slachtoffers zich gehoord en niet (onbedoeld) veroordeeld voelen. Zodat zij eerder durven te praten en de hulp kunnen ontvangen die zij nodig hebben.

We willen dat Rotterdamse jongeren, ouders en professionals zich meer bewust worden van hun rol. Onderliggende normen, bijvoorbeeld over gender en respectvol gedrag, proberen we aan te pakken. Zodat we elkaar leren aanspreken op ongewenst gedrag en een klimaat scheppen van zogenoemde 'survivor supporting'.

Alleen dan kunnen we online shaming en victim blaming effectief doorbreken.

Heb je ideeën voor onze campagne? En wil je deze met ons delen? E-mail dan naar aanpakseksueelgeweldmo@rotterdam.nl.

Landelijke campagne 'Wat kan mij helpen?'

Om de drempel te verlagen om hulp te zoeken, introduceerde het ministerie van Justitie en Veiligheid eerder de campagne 'Wat kan mij helpen', met als kernboodschap: Voelt het niet oké, dan is het niet oké.

Daarnaast is er het platform Sam (@sam_is_er) op Instagram. De instagrampagina Sam is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Sam deelt verhalen, spreekt zich uit over grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt.

Binnen deze campagne is er ook veel aandacht voor victim blaming. Documentairemaker Sunny Bergman onderzocht hoe victim blaming werkt en wat de impact is. In haar korte film komen slachtoffers aan het woord. Je ziet ook de soms veroordelende reacties van het publiek.

Centrum Seksueel Geweld Rotterdam

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is een plek waar slachtoffers van aanranding, verkrachting en (online) seksueel misbruik hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers specialistische zorg te geven.

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen het CSG gratis en anoniem bereiken via telefoon 0800 - 0188, via de chat en via het contactformulier. In Rotterdam is het Centrum Seksueel Geweld te vinden in het gebouw van de GGD Rotterdam-Rijnmond aan de Schiedamsedijk 95.

Ook professionals en naasten kunnen voor informatie en advies bij het CSG Rotterdam terecht.

Overige hulp en ondersteuning

Heb je hulp nodig na een nare seksuele ervaring, twijfel je of zit je met vragen?
Ben je professional of naaste en wil je melden, helpen of heb je advies nodig?

Bij het Centrum Seksueel Geweld kun je gratis en anoniem terecht bij aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of (acuut) online seksueel geweld, via telefoon 0800 - 0188, via de chat en via het contactformulier

  • Voor vragen over slachtoffers tot en met 15 jaar:
    • Team Goofy, via telefoon 010 - 704 14 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 17.00 uur).
  • Voor vragen over slachtoffers vanaf 16 jaar:
    • CSG Rotterdam, via telefoon 06 - 41 31 20 80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 17.00 uur).
  • Voor niet-acute zaken kun je mailen naar rotterdam@centrumseksueelgeweld.nl.

Bij Helpwanted kun je gratis en anoniem terecht voor eerste hulp bij online seksueel misbruik, zoals online verspreide beelden, afpersing met naaktbeelden en online seksuele benadering.

Bij Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond kun je terecht voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling, chat via de website of telefoon 0800 - 2000 (24/7 bereikbaar). De chat is open tussen 9.00 en 17.00.

Ben je professional, bel direct dan naar Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond en volg hierbij de meldcode Huiselijk geweld/Kindermishandeling.

Voor vragen over veiligheid en informatie over het strafproces of voor het doen van een melding of aangifte, kun je terecht bij Team Zeden van de politie, via telefoon 0900 - 8844.

Kijk voor meer informatie over seksueel misbruik op de website en volg Politie Zeden Rotterdam op Instagram. Ook kun je elke dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur met de politie chatten.

112

Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel direct 112.

113

Denk je aan zelfmoord? Ben je niet in acuut levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Bel gratis en anoniem met 0800 - 0113 of chat via de website.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en meer instanties die specifieke hulp en ondersteuning kunnen bieden op Watkanmijhelpen.nl en Helpwanted.nl/overigehulp.