Schiebroek
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-06-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schiebroek/
Ga naar de hoofdinhoud

Schiebroek is een wijk vol contrasten. Het noordelijk deel heeft veel koopwoningen in het hogere prijssegment. In Schiebroek-Zuid staan vooral goedkopere huurwoningen.

Toch heeft de wijk door de vele singels, lanen en groenzones een duidelijk herkenbare identiteit. Het groen is de bindende factor.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Kinderen spelen buiten in de zon met ballen, hockeysticks en ander speelgoed.

Kom vrijdag 6 mei naar het Ganzerikplein. Daar is van 12.00 tot 16.00 uur de Schone Stad Buitenspeeldag.

Naomi van der Plas van de gemeente Rotterdam: 'De Buitenspeeldag is er voor kinderen, maar ook voor ouders uit de buurt. Om ze meer bij te brengen over afval, afvalstromen en recyclen. Jong geleerd is oud gedaan toch? We pakken het op een laagdrempelige manier aan: dus kom lekker buiten spelen op het Ganzerikplein. En je steekt er meteen iets van op.'

Activiteiten

Wat is er te doen? Naomi: 'Er is een Rad van Fortuin met verschillende producten, van een theezakje tot envelop. Draai aan het wiel en schiet een voetbal of tennisbal in het gat van de afvalstroom die erbij hoort. Kinderen kunnen die middag ook afvalprikken met bingo. Wat ze prikken, vinken ze af op een bingokaart. Het plein lijkt vrij schoon maar je schrikt je rot wat er allemaal ligt als je gaat opruimen. Ze kunnen kleurplaten inkleuren en voor ouders is een informatiestand over afval en afvalscheiding. Er is ook een memoriespel met een basket.'

Rode konen

De Schone Stad Buitenspeeldag is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. 'Maar ook vriendjes, vriendinnetjes, broers en zussen zijn welkom', vult Naomi aan. Het is gratis en je kunt zo het plein oplopen. Na afloop hoop ik lachende kinderen met rode konen te zien die op een leuke manier iets hebben opgestoken over afval. Het doel van zo’n dag is om met elkaar de wijken in Rotterdam schoon te houden. Het gaat om bewustwording en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.'

Samen met ruim 100 bewoners, de gebiedscommissie en organisaties in de wijk is er hard aan gewerkt: het Buurtverbeterplan Schiebroek-Zuid. Dit ging in mei 2021 van start en loopt tot en met 2023. Wat is in 2021 gebeurd met belangrijke onderwerpen zoals Participatie, Veiligheid en Buitenruimte en Onderwijs en Jeugd? Dit en meer in het jaarverslag 2021.

Klik hieronder op de link om het pdf-bestand te openen.

Bewoners onderhouden een geveltuintje.

Heeft u een leuk idee om Overschie, of Hillegersberg-Schiebroek beter, mooier of fijner te maken? Kom dan met een initiatief! Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen.

Indienen kan via Mijn Rotterdam. Hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de wijkhub:  

Wijkhub

  • Schiebroek: Petuniahof 2

Huizen van de wijk

  • Hillegersberg-Schiebroek: Arcadia, Apollostraat 207
  • Overschie: De Halte, Hoge Schiehof 39

Grote initiatieven: indienen tot 30 april

Een idee waar 2.500 euro of minder voor nodig is, kunt u het hele jaar indienen. Een bewonersinitiatief indienen dat tussen de 2.500 en 20.000 euro kost, kan via een formulier op Mijn Rotterdam. Dit jaar zijn er twee rondes om dit te doen. De eerste loopt van tot en met zaterdag 30 april, de tweede ronde is van 15 juni tot en met 31 augustus. Goedgekeurde initiatieven komen op Mijn Rotterdam en wijkbewoners kiezen wie er subsidie krijgt.

Meer informatie staat op Mijn.Rotterdam.nl bij 'Bewonersinitiatieven'.

In Schiebroek-Zuid gaat een extra team aan de slag om de wijk schoon te houden, het Multi Service Team (MST).
Het team bestaat uit 5 mannen en vrouwen, die bijna allemaal zelf ook in Schiebroek-Zuid wonen en trots zijn op hun wijk.
Zij maken graag de wijk een beetje mooier en schoner. De gemeente probeert op verschillende manieren om de wijk schoon te houden en afval op straat tegen te gaan. De komst van het MST is één van die manieren.

Elke dag start Hamakerstraat

Het MST start elke dag vanuit de wijk, hun standplaats is het Buurtbedrijf in de Hamakerstraat. De leden van het team zijn geen vrijwilligers, maar in dienst van de gemeente via garantiebanen. Dat zijn banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meestal stromen zij via de garantiebanen door naar een reguliere baan binnen of buiten de gemeente.

Meer informatie of vragen

Heeft u vragen of opmerkingen? Of is er een straat in Schiebroek-Zuid die aandacht nodig heeft? Laat het weten aan het MST, door contact op te nemen met voorman Ed Piket, telefoon 06-481 38 801.

Wijkraad

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Dirk Breedveld

D. (Dirk) Breedveld

Yasmine El Koubei

Y. (Yasmine) El Koubei

Ton van Eijsden (voorzitter)

A.P. (Ton) van Eijsden

Ciana Kokos

C.R. (Ciana) Kokos

Fred Laforêt

F.V. (Fred) Laforêt

Adriaan Pieterson

A. (Adriaan) Pieterson

Ingrid Vriendwijk

I.R. (Ingrid) Vriendwijk

Gebiedsvisie

Eind 2019 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie Schiebroek 2030 vastgesteld. Deze gebiedsvisie geeft een toekomstbeeld van het wonen en leven in de wijk Schiebroek. U vindt meer informatie over de gebiedsvisie op de pagina Gebiedsvisie Schiebroek.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Schiebroek, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.