Samenvoegen en vergroten
Gepubliceerd op: 12-03-2019
Geprint op: 23-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/samenvoegen-vergroten/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam stimuleert de komende jaren het samenvoegen en vergroten van woningen in een deel van Rotterdam Zuid. Woningeigenaren kunnen 35.000 euro krijgen voor het samenvoegen van woningen en 20.000 euro voor het vergroten van hun woning.

Er zijn verschillende manieren om woningen te vergroten of samen te voegen. Zo kunnen een beneden- en bovenwoning worden samengevoegd. Of twee appartementen binnen één complex. Ook kan een eigenaar ervoor kiezen om zijn woning uit te bouwen of opslagruimten, kelders of zolderbergingen te veranderen in bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of keuken.

Het samenvoegen en vergroten van woningen heeft een aantal positieve effecten:

 • meer aantrekkelijke bijzondere woningen in Rotterdam Zuid
 • bewoners van Rotterdam Zuid hoeven niet te verhuizen als ze groter willen wonen in dezelfde wijk.
 • Rotterdam Zuid wordt aantrekkelijker voor woningzoekenden
 • meer verschillende woningen

Ervaringen van anderen

Meerdere huizenbezitters in Rotterdam Zuid gingen u voor. Klik hieronder op de video’s voor de verhalen van Christina die twee woningen samenvoegde in Charlois en Emma die haar woning gaat vergroten in de Tarwewijk.

Voor deze wijken is de subsidie beschikbaar

De subsidie is beschikbaar voor huiseigenaren in:

 • Afrikaanderwijk
 • Bloemhof
 • Carnisse
 • Feijenoord
 • Hillesluis
 • de Landbouwbuurt:
  • Strevelsweg (even) 144 - 230
  • Verlengde Motorstraat (even) 10 - 98
  • Dordtsestraatweg (even) 398 - 470
  • Valkeniersweg (oneven) 81 - 135
  • Jagerslaan (even) 4 - 98
 • Oud-Charlois
 • Tarwewijk.

Zo werkt een aanvraag

U kunt de subsidie voor het samenvoegen van twee woningen of voor het vergroten van uw woning online aanvragen via het loket van de gemeente Rotterdam. U logt in met uw DigiD (voor burgers) of eHerkenning (voor bedrijven). Vervolgens volgt u de aangegeven stappen om de subsidie aan te vragen.

De samenvoegcoach helpt

Samenvoegen en vergroten kan op veel manieren. Heeft u vragen of begeleiding nodig? Neem dan contact op met de samenvoegcoach van de gemeente Rotterdam of bel 14 010.

Ervaringen van de samenvoegcoach

Sinds begin 2019 de campagne samenvoegen van start is gegaan, zijn er al meer dan dertig subsidie aanvragen gedaan. De eerste verbouwingen zijn gerealiseerd en de eigenaren hebben het subsidiebedrag ontvangen. De samenvoegcoach kijkt tevreden terug op de eerste fase en hoopt dat de komende drie jaar nog veel meer mensen hun huis op Zuid gaan vergroten of samenvoegen met behulp van de subsidie.

Hoe kijk je terug op het eerste jaar?

'We hebben veel aanvragen binnengekregen, meer dan ik verwacht had. In totaal een stuk of dertig, waarvan de helft aanvragen zijn voor vergroten en de andere helft voor samenvoegen.'

Waar moeten mensen op letten?

'Belangrijk is dat je aan de subsidievoorwaarde voldoet. De meeste aanvragen die niet gehonoreerd kunnen worden, komen van mensen die huizen bezitten buiten het subsidie gebied. Subsidie is beschikbaar voor huiseigenaren in een afgebakend gebieden:

 • Afrikaanderwijk
 • Bloemhof
 • Carnisse
 • Feijenoord
 • Hillesluis
 • Oud Charlois
 • Tarwewijk
 • en een aantal straten in de Landbouwbuurt (Strevelsweg (even) 144 - 230, Verlengde Motorstraat (even) 10 - 98, Dordtsestraatweg (even) 398 - 470, Valkeniersweg (oneven) 81 - 135 en Jagerslaan (even) 4 - 98.

Wat is er allemaal mogelijk?

'Zolang je aan de voorwaarde voldoet, is alles mogelijk. Je kunt twee huizen samenvoegen of een kelder een andere functie geven. Het hoeft geen simpele aanbouw te zijn. Je ziet dat er echt bijzondere huizen worden gecreëerd. Een garage die wordt uitgebouwd tot woning met een vide bijvoorbeeld. Het biedt echt kansen voor creatievelingen.'

Kunnen mensen nog subsidies aanvragen?

'Jazeker! De subsidie loopt nog drie jaar, tot 2022. De eerste bedragen zijn dit jaar uitgekeerd en er staat geld gereserveerd voor de aangevraagde subsidies. Maar mensen kunnen zeker nog aanvragen doen voor samenvoegen of vergroten. Als ze twijfelen of vragen hebben, kunnen ze altijd contact opnemen. Ik help ze graag verder.'

Emma Hofstra heeft net te horen gekregen dat er subsidiegeld voor de vergroting van haar huis is gereserveerd. Samen met de samenvoegcoach keek ze naar haar opties voor samenvoegen of vergroten én deed ze de aanvraag voor de subsidie. Nu liggen er aanvragen bij drie aannemers. Als Emma daar een keuze uit heeft gemaakt, begint in 2020 de verbouwing van haar woning.

Hoe hoorde je van de samenvoegcoach?

'Via mijn zus en een vriend. Zij werken bij de gemeente en attendeerden mij op de samenvoegcampagne. Ik ben op de website gaan kijken, heb de voorwaarde gelezen en vervolgens heb ik een afspraak met de samenvoegcoach gemaakt om naar de mogelijkheden te kijken.'

Wat heeft de coach voor jou gedaan?

'Samen met iemand van de afdeling vergunningen van de gemeente is de samenvoegcoach bij mij thuis komen kijken. Zij was heel behulpzaam en denkt goed mee. Ze heeft met een creatieve blik meegekeken. Zelf dacht ik vooral aan het in de lengte uitbouwen, maar de coach was de eerste de me wees op de mogelijkheden van in de breedte uitbouwen. Dat is echt een heel goed idee geweest, wat ik nu ook opvolg. Daarnaast is ze heel betrokken. Ze vraagt hoe het ervoor staat en wilt ook een keer komen kijken tijdens de bouw. Dat persoonlijke vind ik heel fijn. Het is een hele leuke en lieve coach.'

Wat ga je precies doen?

'Mijn huis is momenteel 50m2. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet ik minimaal 25m2 aanbouwen. Dus dat is wat ik ga doen. Ik heb een grote tuin, die met 160m2 compleet buiten proportie is. Zelfs met de aanbouw houd ik een brede tuin over, daar heb ik geluk mee.'

Is de subsidie doorslaggevend geweest?

'Absoluut! Zonder de subsidie had ik op dit moment niet kunnen uitbouwen. Twintigduizend euro is een enorme bijdrage.'

Wat raad je anderen aan?

'Deze subsidies zijn een goede aanleiding om tenminste over de mogelijkheden na te denken. Investeren in je wijk en je eigen huis is natuurlijk heel leuk. En als je kijkt naar de huidige woningmarkt, weet je bijna zeker dat de waarde van je huis in Zuid gaat stijgen. Als je dan ook nog de kans hebt om meer vierkante meters bij te voegen, en daar dankzij de subsidie van 20.000 of 35.000 euro maar deels zelf aan hoeft bij te dragen, vergroot je de waarde van je huis natuurlijk nog meer. Dit is echt een buitenkans.'

De Samenvoegcoach van de Gemeente Rotterdam geeft gratis advies bij het vergroten of samenvoegen van woningen. Wist je dat je daarvoor in bepaalde wijken in Rotterdam Zuid zelfs subsidie kan krijgen?

Bizarre markt

Het is niet makkelijk om een ruime woning te vinden voor een redelijke prijs. En al helemaal niet in Rotterdam Zuid, waar de meeste huizen aan de kleine kant zijn. Cristina Ampatzidou is architect en woont sinds 13 jaar in Rotterdam. Samen met haar vriend en dochter was ze lange tijd opzoek naar een grotere woning. 'We werken allebei als freelancer en hebben ruimte nodig om te kunnen wonen én werken. Maar het vinden van een betaalbaar, ruim huis was heel moeilijk. Het is een bizarre markt. We werden altijd overboden. Als freelancer is het lastig om het op te nemen tegen mensen met een stabieler en hoger inkomen.'

Subsidie

Om het makkelijker te maken voor bewoners van Zuid én om het aanbod in ruimere woningen te vergoten heeft gemeente Rotterdam subsidie beschikbaar gesteld voor het vergroten of samenvoegen van woningen. Voor het vergroten van een woning ontvang je subsidie van 20.000 euro. Voor het samenvoegen van twee woningen is de subsidie 35.000 euro.

Droomhuis

Dat laatste is wat Cristina en haar vriend hebben gedaan. Ze hebben twee huizen gekocht en samengevoegd tot één woning. Inmiddels zijn ze hard aan het klussen om hun droomhuis te creëren. Er is een aantal zaken dat je moet regelen als je woningen gaat samenvoegen. 'Toen we hoorden over de Samenvoegcoach hebben we haar direct benaderd. De samenvoegcoach heeft ons uitgelegd hoe het hele proces werkt en op welke zaken we moesten letten. Ze is geweldig, ze legt alles uit en ze doet het gratis!'

Meer weten?

Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw woning, denk je aan samenvoegen en wil je subsidie aanvragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de samenvoegcoach. Dat kan heel makkelijk door te bellen naar 14 010 of een mailtje te sturen naar info.samenvoegen@rotterdam.nl.

Gaat u twee woningen samenvoegen of bent u van plan uw huis te vergroten? In bepaalde wijken in Rotterdam kunt u hier subsidie voor krijgen. En om het nog makkelijker te maken, heeft de gemeente Rotterdam een samenvoegcoach in het leven geroepen.

Vier dingen die u moet weten over de samenvoegcoach en de subsidie:

 1. De Samenvoegcoach geeft gratis advies
  De Samenvoegcoach is er om het samenvoegen van twee woningen of het vergroten van een woning makkelijker te maken. Het is een medewerker van de gemeente Rotterdam die alle ins en outs kent. De Samenvoegcoach kan u helpen bij het aanvragen van de subsidie of adviseren over zaken die u moet regelen als je woningen samenvoegt. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van één gas, water en elektriciteitsaansluiting of toestemming van de VVE.
 2. Subsidie voor samenvoegen of vergroten van woningen
  Voor het vergroten van een woning is de subsidie 20.000 euro en voor het samenvoegen van twee woningen 35.000. De subsidies zijn niet met elkaar te combineren. Wel is het mogelijk om een combinatie te maken met andere subsidies voor onderhoud of verbetering van huizen.
 3. Woningen in Rotterdam Zuid
  De subsidies zijn beschikbaar voor huiseigenaren in Rotterdam Zuid. Op dit moment zijn er weinig ruime woningen beschikbaar. Door het vergroten of samenvoegen van woningen wordt het woningaanbod diverser. De subsidie is specifiek beschikbaar voor de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Feijenoord, Hillesluis, Oud-Charlois, Tarwewijk en een aantal straten in de Landbouwbuurt.
 4. U ontvangt de subsidie achteraf
  De subsidie is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren huizen samen te voegen of te vergroten om meer ruimere woningen in Rotterdam Zuid mogelijk te maken. De subsidie is niet bedoeld om een woning aan te schaffen. U ontvangt het bedrag achteraf. Het is ook niet mogelijk om een voorschot te krijgen op de subsidie.

Contact

Voor meer informatie over de subsidie, het vergroten van uw huis of het samenvoegen van twee woningen neemt u contact op met de samenvoegcoach. U kunt bellen naar 14 010 of een mailtje te sturen naar info.samenvoegen@rotterdam.nl.

U woont met veel plezier in uw huidige woning, maar wilt eigenlijk wel wat meer vierkante meters. Of u heeft een leuke nieuwe woning op het oog, die eigenlijk net niet groot genoeg is? Heeft u er wel eens aan gedacht dat u woningen ook kunt vergroten? En in bepaalde wijken in Rotterdam Zuid krijgt u daar nog subsidie voor ook!

20.000 euro subsidie

Op het moment is er weinig aanbod van ruime woningen in Rotterdam Zuid. Om hier verandering in te brengen, stelt de gemeente Rotterdam 20.000 euro subsidie beschikbaar voor het vergroten van woningen in bepaalde wijken in Zuid. Een woning is op verschillende manieren te vergroten. U kunt een woning uitbouwen, maar ook een opslagruimte, kelder of berging veranderen in een woonkamer, slaapkamer of keuken.

Woningen die in aanmerking komen voor subsidie zijn voor de aanpassing niet groter dan 85m2. Na de vergroting moet de woning groter zijn dan 75m2. Om de vergrotingssubsidie te ontvangen moet u minimaal 20m2 verblijfsruimte toevoegen.

Samenvoegcoach

Om het vergroten van je woning nog makkelijker te maken, kunt u contact opnemen met de samenvoegcoach. De samenvoegcoach kent alle ins-en outs over de regels voor vergroten van een woning. De coach helpt u op weg, kan u vertellen waar u allemaal rekening mee moet houden en weet welke vergunningen u moet aanvragen. Daarnaast geeft de coach advies en helpt u als u vragen hebt over het aanvragen van de subsidie. En het mooiste is: dat kost helemaal niets. De samenvoegcoach geeft gratis advies. Het enige dat u moet doen: even mailen of bellen.

Grijp uw kans en vergroot uw woning!

Wilt u meer weten over de subsidie voor het vergroten van uw huis, wilt u kijken of u voldoet aan de voorwaarden of bent u van plan om uw woning te vergroten en loopt u ergens tegen aan? Neem contact op met de Samenvoegcoach van de gemeente Rotterdam. U kunt bellen naar 14 010 of mailen naar info.samenvoegen@rotterdam.nl.

Wilt u groter wonen in Rotterdam Zuid maar kunt u geen geschikte woning vinden? Denk dan eens aan het samenvoegen van twee woningen. U kunt bijvoorbeeld een beneden- en bovenwoning samenvoegen of twee appartementen binnen één complex. Voor het samenvoegen van woningen heeft de gemeente Rotterdam een subsidie beschikbaar gesteld van 35.000 euro. En om het nog makkelijker te maken, kunt u de hulp inroepen van de samenvoegcoach.

Samenvoegcoach?

De samenvoegcoach is een medewerker van gemeente Rotterdam die u, zonder dat u hiervoor hoeft te betalen, helpt bij alles wat u moet regelen wanneer u een woning samenvoegt. De samenvoegcoach geeft advies en weet precies waar u op moeten letten om in aanmerking te komen voor de samenvoegsubsidie.

Waar moet u aan voldoen?

De samenvoegsubsidie is beschikbaar voor huiseigenaren in Rotterdam Zuid. Het gaat specifiek om huizen in de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Feijenoord, Hillesluis, Oud-Charlois, Tarwewijk en een aantal straten in de Landbouwbuurt. 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. U moet eigenaar zijn van beide woningen, de woning moet na het samenvoegen minimaal 85m2 en maximaal 170m2 groot zijn en de samengevoegde woning moet ook in het kadaster staan ingeschreven als één woning. Daarnaast mag de woning na samenvoegen ook maar één meter hebben voor gas, water en elektriciteit en moet u toestemming hebben van de Vereniging Van Eigenaren voor het samenvoegen.

Tot slot mag de komende vijftien jaar de woningen niet meer worden gesplitst.

Klinkt dit ingewikkeld of is er iets waar u niet uitkomt? De samenvoegcoach kan u gratis op weg helpen.

Vraag de subsidie aan

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan is het enige wat u nog moet doen de subsidie aanvragen. Op de website van de gemeente staat duidelijk omschreven waaraan u moet voldoen.  En ook hierbij kan de samenvoegcoach advies geven als dat nodig is. Belangrijk om te weten is dat u de subsidie van de gemeente achteraf ontvangt. U kunt dit geld dus niet gebruiken voor de aanschaf van de woningen. U kunt na ontvangst het geld gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek of de verbouwing of het verduurzamen van uw woning.

Grijp uw kans! Meer weten?

Wilt u meer weten over de samenvoegsubsidie of bent u al aan het samenvoegen en loopt u ergens tegen aan? Neem contact op met de samenvoegcoach. Bel 14 010 of mail naar info.samenvoegen@rotterdam.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over het aanvragen van subsidie of over de afhandeling van uw aanvraag? Stuur dan een e-mail naar het team Subsidieadministratie of bel 010 - 267 48 50.