Rotterdam tegen armoede
Gepubliceerd op: 14-10-2020
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rotterdam-tegen-armoede/
Ga naar de hoofdinhoud

Woont u in Rotterdam en kunt u moeilijk rondkomen? Geldzorgen kunnen tot stress leiden, wat de situatie alleen maar zal verslechteren. Daarom is het belangrijk om niet met deze zorgen rond te blijven lopen, maar om hulp te vragen.

In Rotterdam kunt u bij de gemeente terecht voor hulp, en ook in de stad zijn er veel initiatieven te vinden die voor u klaar staan. Op deze pagina vindt u een overzicht.

Rotterdamse regelingen

Rotterdammers met een lager inkomen kunnen gebruikmaken van verschillende landelijke en gemeentelijke regelingen. Kijk voor een volledig overzicht op de pagina Geldzorgen.

Bijzondere bijstand

Vergoeding voor extra of bijzondere kosten, zoals bewindvoering of een babyuitzet. Hoeveel bijzondere bijstand iemand krijgt, hangt af van het inkomen en vermogen. Soms is de bijzondere bijstand een gift die de kosten (gedeeltelijk) dekt, vaak is het een lening.

Rotterdampas

Ga gratis naar de film, het zwembad, of een museum. Met de Rotterdampas is er van alles te doen. Volwassenen met een minimuminkomen betalen 5 euro voor de Rotterdampas. Voor kinderen is de pas gratis. Ook voor AOW’ers en studenten gelden voordelige tarieven.

Broodnood

U mag een voorschot broodnood aanvragen als u door plotselinge geldnood geen boodschappen meer kunt doen. Dit is een lening bij de gemeente. Het voorschot is niet bedoeld voor het betalen van vaste lasten, zoals huur, energie of verzekeringen.

Gratis opvang op de Rotterdamse Peutergroep voor peuters van ouders met schuldhulp

Voor ouders die gebruikmaken van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. Ouders hoeven dan geen ouderbijdrage te betalen. Hun peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep. Tijdens het intakegesprek op de Peutergroep kunnen ouders aangeven dat ze schuldhulp krijgen, zodat ze de gratis opvang kunnen krijgen.

Jeugdtegoed

Het jeugdtegoed is bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen beter te laten meedoen op school en het verenigings- en sportleven. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen 275 euro per jaar en kinderen van 12 tot en met 17 jaar krijgen 500 euro per jaar. Het tegoed wordt uitgekeerd op de Rotterdampas en kan gebruikt worden bij veel winkels (bijvoorbeeld Hema, Bristol, Bruna, Aktiesport) en voor het openbaar vervoer.

Perspectieffonds

Jongeren met schulden kunnen via het Jongerenloket in aanmerking komen voor het perspectieffonds. Dit is een tweejarig traject waarbinnen de schuld wordt kwijtgescholden. De jongere moet in het traject werken aan veerkracht en zelfredzaamheid, onder andere met een verplichte stage. Het Jongerenloket kan jongeren ook ondersteunen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Perspectiefpact

Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact. Heb je geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen, maar ga samen met ons aan de slag. Voor verschillende situaties zijn er verschillende aanpakken mogelijk: van cursussen tot budgetbeheer of een schuldregeling.

AOW-tegoed

Een tegoed van 450 euro per AOW-huishouden. De toeslag wordt uitgekeerd op de Rotterdampas en kan gebruikt worden bij bepaalde winkels en voor het openbaar vervoer.

Hulp in de stad

Voor veel dagelijkse (geld)problemen zijn er ook veel verschillende Rotterdamse initiatieven die u kosteloos kunnen helpen. Het kan gaan om gratis boodschappen of goede kleding, maar ook om een fijn verjaardagsfeestje voor uw kind of praktisch financieel advies. Er is meer mogelijk dan u misschien denkt. 

 • Voedselbank Rotterdam: de Voedselbank voorziet mensen die geen geld hebben voor boodschappen van voedselpakketten.
 • Stichting Anders: ANDERS Rotterdam daagt ondernemers uit om een stukje van hun unieke diensten, producten en talenten gratis beschikbaar te stellen aan Rotterdammers die het het hardst nodig hebben.
 • Shareaty: Shareaty motiveert bedrijven om hun voedseloverschotten te doneren. Dit wordt verdeeld over sociale restaurants waar kwetsbare buurtbewoners komen eten.
 • Kledingbank Rotterdam: bij de Kledingbank kunnen Rotterdammers in armoede twee keer per jaar (zomer en winter) een gratis kledingpakket met veertien stuks kleding ophalen. 
 • Zorgzaam010: kunt u tijdelijk of regelmatig een handje extra gebruiken? Plaats hier dan een oproep voor een vrijwilliger en vind iemand die u kan helpen.
 • JIP: het JIP geeft informatie en advies speciaal voor jongeren. De dienstverlening is gratis en anoniem.
 • Stichting Meedoen in Rotterdam: biedt materiele en immateriële steun aan schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar uit Rotterdamse gezinnen met een laag inkomen. Er kan bijvoorbeeld een fiets aangevraagd worden, of een tweedehands laptop of computer, schoolreisje, zwemles, vergoeding van cultuurlessen (bijvoorbeeld zang, muziek en dansles) en sportcontributie. Dit alles om te voorkomen dat de kinderen in een sociaal isolement terecht komen.
 • Stichting MAIT staat voor Mijn Administratie Is Top! MAIT helpt bij het aanpakken van schulden en brengen inkomsten, uitgaven en de administratie op orde. Ook kunt u bij MAIT terecht voor trainingen en voorlichtingen over geldzaken.
 • Budgetmaatjes010: is een project dat Rotterdammers met financiële problemen helpt om weer financieel redzaam te worden. Een Budgetmaatje helpt de thuisadministratie weer op orde te krijgen. Een Budgetmaatje is een vrijwilliger die één keer per week bij je langskomt om je te helpen weer grip op je geld te krijgen. Samen met jou kijkt het maatje naar je rekeningen en je administratie. Met elkaar scheppen jullie orde in de chaos. Zodat jij weer grip krijgt op je geld.
 • Yess! weggeefwinkel: is er voor Rotterdammers met een kleine beurs. Zij kunnen hier terecht voor gratis koffie, een luisterend oor, gezonde levensmiddelen, een taalcursus en activiteiten voor kinderen. Versproducten worden weggegeven op de dag dat ze binnenkomen, maar er zijn ook maandpakketten die bestaan uit producten die lang houdbaar zijn.
 • Dress for succes: steekt jou tijdens een kleedsessie van een uur in het nieuw. Want als je op zoek bent naar werk en binnenkort een sollicitatiegesprek hebt, dan geeft een nette outfit extra zelfvertrouwen. Dress for succes biedt niet alleen kleedsessies voor sollicitatiegesprekken, maar ook voor andere bijzondere gelegenheden zoals een baby shower, een diploma uitreiking of een bruiloft. De nieuwe outfit is gratis. Dress for succes is bedoeld voor Rotterdammers met een laag inkomen.
 • Stichting Jarige Job: helpt kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox ter waarde van € 35. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school.
 • Volwassenenfonds sport en cultuur: zwemles, muziekles, fitness, voetbal, theater- of dansles is gezond en bewegen helpt bij stress. Bent u 18 jaar of ouder en blijft er geen geld over om mee te doen aan dit soort activiteiten? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum.

Extraatje010

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Extraatje010.

Geldzorgen

Als u meer zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing.

We zijn er voor je

Soms loopt het leven niet zoals u zou willen. Dan ontstaan er door onverwachte gebeurtenissen grote zorgen. Zorgen over uw gezin, uw kinderen, of geld. Als u het even niet meer weet, als u er zelf niet meer uitkomt, dan zijn wij er voor u. Want als Rotterdammer heeft u recht op onze hulp.

 • Voor hulp kunt u terecht bij een Vraagwijzer bij u in de buurt. Of bel naar 14 010.
 • Jonge Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar zijn welkom bij het Jongerenloket, of kunnen bellen naar 010 - 267 13 00.
 • Ondernemers kunnen terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ), bel naar 010 - 433 96 00.