Renovatie Roseknoop
Gepubliceerd op: 22-11-2021
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/roseknoop/
Ga naar de hoofdinhoud

Het is zo ver: de verbetering van de Roseknoop gaat van start! We maken de kruising veiliger voor al het verkeer, verhogen de dijk en vervangen het riool. En de tram krijgt nieuwe rails. Er komen meer woningen en meer mensen.

Daarom richten we de buitenruimte opnieuw in. We halen bomen weg, maar er komen meer bomen terug: meer groen dus. Zo veranderen we de Roseknoop van een ingewikkeld kruispunt naar een mooi, veilig en goed bereikbaar stadsplein.

In januari 2023 start de renovatie van de Roseknoop: een groot en langdurig project. Wat betekent dit voor u en Rotterdam? Hoe komt u thuis, op school of naar het werk? De komende tijd zijn er informatiebijeenkomsten voor bewoners in de gebieden Feijenoord en IJsselmonde over deze werkzaamheden. We nodigen u uit om hierbij te zijn.

De bijeenkomsten zijn zoveel mogelijk per wijk. Kunt u dan niet? U bent van harte welkom in een andere wijk!

Er zijn 2 bijeenkomsten per dag:

  • van 16.30 tot 18.00 uur
  • van 19.00 tot 20.30 uur.

De bijeenkomsten starten met een presentatie, aanmelden is niet nodig.

Bijeenkomsten in Feijenoord

Wijk Datum Adres
Entrepot, Kop van Zuid, Noordereiland 28 september Rotterdamse Munt, Rosestraat 200
Katendrecht, Wilhelminapier 29 september Café Dox, Antoine Platekade 9
Feijenoord 3 oktober Huis van de Wijk Op de Dam, Persoonsdam 142
Afrikaanderwijk, Bloemhof 11 oktober Wijkgebouw ’t Klooster, Afrikaanderplein 7
Hillesluis, Vreewijk 20 oktober Speeltuin Hillesluis, Vlasakkerstraat 12

Bijeenkomsten in IJsselmonde

Wijk Datum Adres
De Veranda, Sportdorp 5 oktober Topsportcentrum Rotterdam, Van Zandvlietplein 20
Groot-IJsselmonde, Lombardijen 12 oktober Podium Islemunda, Herenwaard 17
Beverwaard, Oud-IJsselmonde 19 oktober Huis van de Wijk De Grote Hagen, Grote Hagen 92

Wat en waarom?

De Roseknoop is het gebied tussen de Rose- en 2e Rosestraat, Colosseumweg, Laan op Zuid, Beijerlandselaan, Hilledijk/Putselaan en het Varkenoordseviaduct. De Roseknoop verbindt de gebieden Feijenoord en IJsselmonde met elkaar.

We gaan hier veel werkzaamheden uitvoeren. De dijk moet worden verhoogd, zo houden we de komende 100 jaar droge voeten. Daarom moeten we ook nieuwe leidingen aanleggen voor stadsverwarming, water en riool. En de RET gaat de tramrails vernieuwen.

Van januari 2023 tot en met september 2024 zijn er afsluitingen voor het autoverkeer en openbaar vervoer. Tram- en buslijnen gaan anders rijden. Wijken, huizen, winkels en voorzieningen blijven bereikbaar. Wel komen er omleidingen en is de reistijd langer.

Rondom de Roseknoop komen meer woningen en meer mensen. We maken de kruising daarom veiliger voor het verkeer en de Rotterdammers. We richten de buitenruimte opnieuw in, zodat het fijn is om er te wonen en te verblijven.

Komende jaren houden we u goed op de hoogte over de Roseknoop. Wat er gaat gebeuren, waarom en hoe. Dat doen we online, via social media, op straat, met brieven en bijeenkomsten. We zien u binnenkort graag op een van onze bijeenkomsten!

De Roseknoop

De Rose… wat? De Roseknoop! De Roseknoop is het gebied tussen de 2e Rosestraat, Colosseumweg, Laan op Zuid, Beijerlandselaan, Hilledijk/Putselaan en het Varkenoordseviaduct.

De verbetering van de Roseknoop is een groot project, Rotterdam gaat veel merken van de renovatie. De werkzaamheden zijn noodzakelijk en onvermijdelijk, we moeten ze uitvoeren.  Uiteindelijk leidt de nieuwe inrichting van het gebied tot veiliger wegen, en een betere bereikbaarheid en doorstroming.

Werken aan goede bereikbaarheid

Tijdens de renovatie blijven we natuurlijk continu werken aan een goede bereikbaarheid van het gebied. Autoverkeer, tram, bus, scooters, fietsers, voetgangers en bewoners gaan veel merken van de werkzaamheden. Omleidingen en afsluitingen kunnen we niet voorkomen. We koppelen alle werkzaamheden zoveel mogelijk aan elkaar. Zo houden we de overlast beperkt. En we zorgen zoveel mogelijk voor alternatieve routes en goede bewegwijzering.

Voorbereidende werkzaamheden

In het najaar 2022 starten we met voorbereidende werkzaamheden. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van keerlussen. En het verplaatsen van de klok op het Vredesplein.

Start werkzaamheden en afsluitingen

Vanaf 9 januari 2023 beginnen we met het ophogen van de dijk en andere werkzaamheden. De 2e Rosestraat is vanaf januari 2023 tot en met september 2024 afgesloten voor autoverkeer, tram en bus. De 2e Rosestraat loopt vanaf het Albedacollege tot het kruispunt Varkenoordseviaduct / Laan op Zuid en loopt daarna verder vanaf de Laan op Zuid tot de Putselaan. Verkeer kan nog wel (met een onderbreking, zie hieronder) over de Laan op Zuid en het Varkenoordse viaduct. De verbinding met Rosestraat Noord, vanaf het Albedacollege tot het kruispunt Varkenoordseviaduct is januari 2024 weer open.

Vanaf mei 2023 tot en met oktober 2023 zijn de Laan op Zuid en het Varkenoordse viaduct afgesloten voor auto, tram en bus. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de werkzaamheden. Aan de planning wordt continu gewerkt. Hou voor actuele werkzaamheden, omleidingen en andere ontwikkelingen deze pagina en de Feyenoord City BouwApp in de gaten.

Uitstellen kan niet

Met de veranderingen op Roseknoop kunnen we niet te lang wachten. Het ophogen van de verzakte dijk bijvoorbeeld is hard nodig, zodat we droge voeten houden. Het veiliger maken van het kruispunt voor het verkeer is ook hard nodig. Net zoals het leggen van nieuwe tramrails en de vernieuwing van het riool, leidingen en kabels.

Al dat werk gebeurt in fases, zodat de mensen en bedrijven in de buurt er zo min mogelijk last van hebben. Ondertussen zorgen we ervoor dat straten, stoepen, groenstroken er beter uit gaan zien. En we zorgen er ook voor dat je makkelijker en veiliger van de ene kant van de Roseknoop naar de andere kant kunt komen.

Onzichtbare dijk

Onder de Roseknoop loopt een dijk, die is in de jaren 50 van de vorige eeuw aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland!

Veilig verkeerspunt

De Roseknoop is een drukke verkeersknoop. Elke dag rijden hier veel auto’s overheen. Ook de tram, de bus, scooters, fietsers en voetgangers gebruiken het kruispunt. Al dat verkeer komt hier samen. We gaan het kruispunt daarom weer voor iedereen veilig en overzichtelijk maken. De RET legt nieuwe rails aan, zodat die weer lang mee kunnen. Als al het werk is gedaan, kan het verkeer veiliger en sneller over de Roseknoop rijden.

Riool en leidingen vernieuwen

De gemeente Rotterdam verbetert in de stad ongeveer 2.500 kilometer riolering. Daardoor zijn we beter voorbereid op hevige regenbuien en klimaatverandering. De riolering van de Roseknoop is nu aan de beurt. Omdat we de dijk ophogen, komen andere leidingen voor water, gas, warmte en elektriciteit te laag te liggen. Er komt te veel druk op. Daarom leggen we nieuwe leidingen en kabels. We leggen ze wat hoger in de grond zodat de monteurs er in de toekomst goed bij kunnen.

Meer woningen, aansluiting buitenruimte

Rotterdam groeit. Daarom bouwt de stad veel nieuwe woningen, zoals in Stadionpark. Een deel daarvan komt aan de Roseknoop. Ook Parkstad en de Tweebosbuurt zijn aangrenzende nieuwbouwprojecten die invloed hebben op het gebied. Er komen meerdere tijdelijke bouwterreinen om al die woningen te bouwen. Als de huizen klaar zijn, pakken we stoepen, straten en pleinen aan. Met groen en nieuwe fiets- en voetgangerspaden. Daarbij hoort ook een goede verbinding met alle straten van de Roseknoop. En natuurlijk met de rest van de stad!

De planning van alle werkzaamheden, is een precies werkje. Het moet zo op elkaar aansluiten dat de overlast zo klein mogelijk blijft. We proberen daarom zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen. Des te eerder zijn we klaar. Maar omdat het veel werk in een groot gebied is, knippen we deze mega-klus op in verschillende gebieden. Binnen elk gebied proberen we het werk slim op elkaar af te stemmen.

Informatiebijeenkomsten

Vanaf juni 2022 zijn er informatiebijeenkomsten voor ondernemers- en winkeliersverenigingen, bedrijven en instellingen in het gebied. Samen zoeken we naar oplossingen, zodat bijvoorbeeld winkeliers niet in problemen komen met hun bevoorrading.

Vanaf september 2022 organiseren we bijeenkomsten met bewoners. Dan gaan we in op de bereikbaarheid, veiligheid en andere onderwerpen. Bijvoorbeeld over alternatief vervoer  zoals e-scooters en deelfietsen.

Bomen

Op de Colosseumweg en Putselaan moeten de bomen worden gekapt, onder andere voor de nieuwe woningbouw. Als de nieuwe inrichting klaar is, planten we net zoveel bomen terug. Samen met bewoners en ondernemers willen we uitzoeken wat we met de gekapte bomen kunnen doen. Creatieve ideeën zijn welkom!

Bouwkeet: kom langs!

Het Roseknoop heeft een projectteam. Het team zit vanaf half oktober 2022 tot halverwege januari 2023 in een tijdelijke informatiekeet nabij het bouwterrein op de hoek van de 2e Rosestraat met de Laan op Zuid. In januari 2023 komt de keet aan het Vredesplein naast de MediaMarkt. Vanuit de bouwkeet werken we aan de Roseknoop en omliggende bouwprojecten zoals Parkstad en de Tweebosbuurt. En we gaan hier in gesprek met de bewoners, ondernemers, organisaties en andere geïnteresseerden uit de stad.

In de keet kunt u terecht voor meer informatie over het project. Maar u bent ook welkom met ideeën, vragen en opmerkingen. Welke aanpassingen zijn handig om de overlast nog verder te beperken? Waar lopen Rotterdammers tegenaan, wat kan beter en anders? We horen het graag.

Heeft u nu al vragen of opmerkingen? Wilt u meedenken over wat we met de gekapte bomen kunnen doen? Mail dan naar roseknoop@rotterdam.nl