Herinrichting Robbenoordplein
Gepubliceerd op: 19-05-2022
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/robbenoordplein/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente wil Carnisse beter en mooier maken. Samen met bewoners, ondernemers, wijkpartijen en het Rijk. We verbeteren bestaande woningen, voegen nieuwe woningen toe en maken de wijk groener, schoner, aantrekkelijker en veiliger.

Het Robbenoordplein is één van de plekken in Carnisse waar we kansen voor verbetering zien. Dit komt voor een deel door eerdere zorgen en klachten van bewoners en ondernemers over het plein. Daarom zijn we sinds december 2021 in gesprek met bewoners en ondernemers in de buurt van het plein. Om samen tot een compleet nieuwe en aangename inrichting van het Robbenoordplein te komen.

Sinds december 2021 hebben we onder andere:

 • Individuele (kennismakings)gesprekken gevoerd met veel van de bewoners die direct aan het Robbenoordplein wonen.
 • Een eerste bijeenkomst in sportcafé Subway georganiseerd voor bewoners en ondernemers in de buurt van het plein. Daar is gesproken over hun zorgen en verbeterideeën.
 • Een vragenlijst geplaatst op het gemeentelijke participatieplatform mijn.rotterdam.nl.
 • Een 'coördinatiegroep' van enkele actieve en betrokken bewoners gevormd, waarmee we de vorm en inhoud van het gesprek met de buurt afstemmen en voorbereiden.
 • Een bijeenkomst aan het Robbenoordplein georganiseerd. Daar is met bewoners en ondernemers gesproken over hoe het plein al op korte termijn wat overzichtelijker en mooier gemaakt kan worden. En welke meer definitieve herinrichting van het plein de voorkeur heeft.

Bewonersbijeenkomst 19 mei

Op basis van eerdere inbreng van bewoners, organiseerden we donderdag 19 mei een inloopbijeenkomst op het Robbenoordplein. Ongeveer 50 aanwezigen gaven hun mening over:

 • Nieuwbouw op de hoek: om het nieuwe plein groter, overzichtelijker en meer vierkant te maken, stelt de gemeente voor om de 4 woningen aan de Katendrechtse Lagedijk 317 t/m 323 te vervangen door enkele nieuwe woningen. De gevel van dit nieuwe blokje komt dan op dezelfde lijn te liggen met de huidige gebouwen aan de oostkant van het Robbenoordplein.
 • Auto en parkeren: hoeveel ruimte zou het nieuw Robbenoordplein moeten bieden voor autoverkeer en parkeren? Met daarbij keuze uit volledig autovrij, eenrichtingsverkeer (met parkeren) of tweerichtings (met parkeren).
 • Definitieve herinrichting: met daarbij keuze uit een stadsplein, speel-/sportplein of waterplein.
 • Korte termijn acties/maatregelen, vooruitlopend op de definitieve herinrichting die een aantal jaren duurt, zoals:
  • Het ‘inpakken’ van het transformatorhuisje met groen, misschien in combinatie met een kunstuiting
  • Het vergroten en verbeteren van het huidige grasveld tot een groter, groener en aantrekkelijker plantsoen. Met meer beplanting en mogelijk ook een bank/tafel.
  • Het vinden van een oplossing voor de overlast in het achterpad aan de oostkant van het plein, bijvoorbeeld door dit achterpad af te sluiten met een hek.
  • Het zorgen van een extra prullenbak op het plein.

Het vervolg

We hebben nu een grof beeld bij wat buurtbewoners en ondernemers belangrijk vinden voor een nieuw Robbenoordplein. De gemeente legt deze ideeën in september 2022 voor aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het gaat namelijk om grote aanpassingen die veel geld kosten. Ook het idee om enkele woningen te vervangen door nieuwbouw is een grote stap waarover het college moet beslissen.

Als het besluit van het college bekend is, gaan we verder in gesprek. We bespreken dan de verdere uitwerking en details van het plan voor het nieuwe Robbenoordplein. Een plein met minder autoverkeer, minder parkeren, meer groen, meer overzicht, meer kwaliteit en waarschijnlijk met een combinatie van water en sport-/speelvoorzieningen.

Denk mee!

Wilt u de komende tijd actief meedenken en meedoen aan een duidelijk plan voor de acties op korte termijn? Stuurt u dan een e-mail naar robbenoordplein@rotterdam.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over de ontwikkeling van het Robbenoordplein? Stuur dan een e-mail naar robbenoordplein@rotterdam.nl. Fijn als u daarin uw naam en adres vermeldt. Een medewerker van de gemeente neemt contact met u op.