Denk mee over de plannen voor de Rijnhaven
Gepubliceerd op: 23-07-2018
Geprint op: 22-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rijnhaven/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid.

Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water. De ambities voor de Rijnhaven staan met potlood op papier. Denk ook mee over de plannen!

Stadscentrum op twee oevers

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de Kop van Zuid. De Wilhelminapier werd ‘Manhattan aan de Maas’ en steeds meer mensen durven de Kaap aan. Ook internationaal staat de Rijnhaven op de kaart, met de komst van een drijvend kantoor van een nieuw internationaal klimaatcentrum. Daarom is het tijd voor de volgende stap: een aantrekkelijke Rijnhaven trekt het noordelijke stadscentrum definitief door naar Zuid. Op naar een stadscentrum op twee oevers!

Ambities voor de Rijnhaven

Er leven de volgende ideeën voor de Rijnhaven:

  • De Posthumalaan wordt een echte centrumboulevard met horeca, winkels, werkplekken en cultuur. Langs de laan komen ook ongeveer 800 tot 1.500 woningen, gericht op het midden- en hoger segment.
  • In de Rijnhaven komt een groot, modern stadspark van ongeveer 6 hectare. Een groene plek met veel afwisseling, met wandelpaden en met verschillende ‘ruimtes’. Een wandelpromenade verbindt de Kaap met de Pier. Een fijne plek om te slenteren, in de zon te zitten en de reuring in het park te bekijken.
  • In de Rijnhaven is straks volop ruimte om actief van het water te genieten, zoals varen, surfen en zwemmen. Steigers en aangemeerde schepen geven de Rijnhaven een maritiem karakter. Het stadsstrand wordt een prachtige plek voor een potje beachvolleybal.
  • Om ruimte voor deze plannen te maken, wordt een beperkt deel - maximaal 30% - van de haven gedempt. Want juist de weidsheid van het water en de vergezichten maken de Rijnhaven uniek en dat moet zo blijven.

Meer weten? Bekijk de samenvatting van de plannen, met kaarten en sfeerfoto’s. Of lees het volledige Ambitiedocument voor alle achtergronden.

Geef ook uw mening!

De gemeente Rotterdam wil met zo veel mogelijk bewoners, ondernemers en investeerders in gesprek over de eerste ideeën voor de Rijnhaven. Daarom organiseren we hiervoor een serie bijeenkomsten. U bent van harte welkom om vragen over de ambities te stellen en uw mening te geven.

  • Bezoek een Rijnhavensessie. De gemeente organiseert een serie bijeenkomsten over de ontwikkeling van de Rijnhaven. U bent hier van harte welkom om uw mening te geven. Kijk op onze Facebookpagina voor de data.
  • Volg ons op Facebook. Heeft u een goed idee voor de Rijnhaven of wilt u uw mening geven over de plannen? Dat kan via onze Facebookpagina. Hier vindt u ook het laatste nieuws over de ontwikkeling van de Rijnhaven.

Planning

  • oktober - december 2018: gesprekken met bewoners, ondernemers en investeerders
  • januari 2019: bundelen en terugkoppelen van de gespreksresultaten
  • april 2019: masterplan Rijnhaven naar het College van B&W

Meer informatie

Heeft u vragen? Stel deze dan per e-mail.