Regenradar
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/regenradar/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De regenradar Rijnmond meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de regio. Dit helpt wateroverlast en -schade voorkomen. De geavanceerde radar meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straatniveau.

In de lucht kan de radar de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan precies voorspeld worden waar en hoeveel neerslag gaat vallen. Ook motregen en sneeuw wordt gemeten. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.

Deze animatie legt uit hoe de regenradar werkt:

Doorontwikkeling

De regenradar is in september 2015 geplaatst en er is sinds die tijd al veel neerslaginformatie verzameld. Van 2017 tot en met 2020 wordt de regenradar Rijnmond verder doorontwikkeld. Zo wordt er software ontwikkeld die de metingen van de radar vertaalt naar een nauwkeuriger neerslagregistratie en -voorspelling. Verder wordt de informatie ontsloten via de Nationale Regenradar.

Met de nauwkeurige neerslagregistratie kunnen gemeente Rotterdam en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee kunnen zij knelpunten in de afvoer van het regenwater zien en maatregelen nemen waar dat het hardste nodig is. Voor en tijdens een bui worden de neerslaggegevens gebruikt om gemalen te sturen en waterbergingen in te zetten. Zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Ook helpt de data van de radar bij het maken van een lokaal weerbericht.

Samenwerking

Gemeente Rotterdam zet de volgende stap in de doorontwikkeling van de regenradar Rijnmond. Dit doet ze samen met Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. TU Delft ontwikkelt het algoritme voor neerslagintensiteit. Nationale Regenradar verzorgt de visualisatie van de neerslaginformatie. Hiermee is deze informatie bruikbaar voor het regionale waterbeheer en voor het maken van een weerbericht.