Pernis
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pernis/
Ga naar de hoofdinhoud

Pernis een rustig, gemoedelijk en groen tuindorp aan de zuidkant van Rotterdam. Omsloten door de Nieuwe Maas, industrie en de A4 en A15. Met vanaf de waterkant het mooiste uitzicht op Rotterdam.

Pernis heeft een aantal basisvoorzieningen, waaronder een huisartsenpraktijk, een apotheek en twee basisscholen. Ook voor de dagelijks boodschappen kunt u er terecht. U kunt diverse sporten beoefenen en Pernis heeft een van de weinige openluchtzwembaden in de regio. En vindt u het niet in Pernis, dan is er een uitstekende ontsluiting naar het centrum van Rotterdam en gemeenten in de omgeving: een bus- en metroverbinding, directe aansluiting naar de A4 en A15, een fietstunnel naar Vlaardingen én een waternetsteiger voor vervoer met de watertaxi.

Wijkraden

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Niek Damen

N.M. (Niek) Damen

Mark Hopman

M. (Mark) Hopman

Arie de Jager

A. (Arie) de Jager

Peter Keemink

P. (Peter) Keemink

Rob van der Meer (voorzitter)

R.C.J.H. (Rob) van der Meer

George Ouwerkerk

D.G.H. (George) Ouwerkerk

Bas Ruizeveld de Winter

B. (Bas) Ruizeveld de Winter

Rianne Schakel-Tanis

R.A. (Rianne) Schakel-Tanis

Mart Speelman

M. (Mart) Speelman

Mijn Rotterdam

Mijn Rotterdam is de naam van de website, waar u kunt meedenken en meebeslissen over plannen en projecten van de gemeente, die van invloed zijn op uw wijk.

U maakt op mijn.rotterdam.nl een account aan en kiest op welke thema’s, gebieden en wijken u wilt meedoen. Dat kan bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen, argumenten voor of tegen stellingen te geven of reageren op een plan. Daarnaast kunnen de wijkraden bewoners in de wijk betrekken en bevragen op wat er leeft in de wijk, bijvoorbeeld in het kader van het Wijkakkoord. Op Mijn Rotterdam ziet u ook in één oogopslag wat er in uw buurt speelt.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Het Gaderingviaduct.

Tussen maandag 22 augustus en maandag 17 oktober vervangt de gemeente Rotterdam de verkeerslichten op zes kruisingen op de Vondelingenweg en het Gaderingviaduct. Deze vervanging is nodig omdat de verkeerslichten oud en versleten zijn.

Voor de nieuwe verkeerslichten zijn nieuwe masten, lampen, kabels en detectielussen nodig. Om het werk goed uit te kunnen voeren, sluiten we delen van de weg af. In het wegdek maken we nieuwe detectielussen om het verkeer te meten. Deze meten het verkeer nog beter en zorgen ervoor dat de verkeerslichten nog veiliger zijn.

Er wordt steeds op één kruising gewerkt en als deze klaar is wordt er aan de volgende begonnen. Voor meer informatie en planning zie Vondelingenweg | Rotterdam Onderweg.

Pernis heeft er een nieuwe vereniging bij: paintballvereniging Pernis. Op zondag 3 juli was de feestelijke opening. Bekijk een impressie van de opening op Facebook.com.

Tussen het idee om een paintballvereniging in het dorp te beginnen en de uitvoering zit 2,5 jaar. 'Er moest enorm veel uitgezocht en geregeld worden', zegt trainer Tico de Rooij. 'Daarbij kreeg ons bestuur heel veel support van de gemeente. Echt heel fijn. Nadat alles begin dit jaar rond was, hebben we als vereniging alles zelf gebouwd en ingericht. Het resultaat mag er zijn.'

Lees verder in het artikel in de nieuwsbrief van 30 juni 2022:

De programmering voor Kiosk Pernis aan de waterkant is rond. 'We starten met een boekenmarkt op 21 mei van 12.00 tot 14.00 uur', zegt Marianne de Koning van ondernemersvereniging Pernis. 'Een boek kost 50 eurocent. De opbrengst van de boekenmarkt gaat naar muziekvereniging OBK Pernis. Er is voor iedereen een gratis pannenkoek. We denken dat er veel mensen langskomen, dus we zoeken nog hulp bij het bakken van de pannenkoeken. Wie mee wil bakken krijgt van ons een pak pannenkoekmix.'

Muziek, kleedjes, kunst en picknick

Ook de andere activiteiten bij de kiosk aan de waterkant zijn bekend. Marianne: 'Op 11 juni organiseren we een muziekfestival met onder andere een optreden van de Amazing Stroopwafels. Op 2 juli is er een evenement, met als thema 'Kleedjes en kunst'. Na de zomer, op 3 september, organiseren we er een picknick. Kortom: allemaal leuke dingen voor jong en oud.'

Wilt u op de hoogte blijven van de evenementen bij Kiosk Pernis? Ga dan naar de Facebookpagina van Kiosk Pernis en klik op 'Vind ik leuk'.

Kiosk voor iedereen

De Kiosk aan de waterkant is een initiatief van ondernemersvereniging Pernis. Marianne: 'Als ondernemersvereniging willen we met de kiosk laten zien hoe aantrekkelijk Pernis en de waterkant is. Wie zelf een leuk evenement wil organiseren met de familie, vereniging of organisatie kan de kiosk huren.'

Het grote scherm in de Oudheidkamer.

De Oudheidkamer Pernis heeft sinds kort een groot scherm waar ze hun film en foto's op vertonen. 'We gebruikten een beamer om de films en foto's te laten zien', vertelt 2e voorzitter Jan van der Schee. 'Die was 15 jaar oud en vertoonde kuren. Nu kunnen de bezoekers weer zonder problemen onze verzameling bekijken.'

De Oudheidkamer Pernis is gevestigd in de Museumwoning aan de Pastoriedijk 399 - 401. Binnen vindt u er alles over de geschiedenis van Pernis. Jan: 'We hebben bijvoorbeeld ruim 25.000 foto's en een grote verzameling films en video's.' Verder vindt u in de Oudheidkamer honderden boeken, atlassen, kerkbladen en gebruiksvoorwerpen.

Bezoekers weer welkom

'We zijn door de coronamaatregelen de afgelopen twee jaar bijna niet open geweest', vertelt Jan. 'Maar gelukkig beginnen de bezoekers ons weer te vinden. Afgelopen Koningsdag was het zelfs heel druk.'

Wilt u de geschiedenis van Pernis bekijken, dan bent u iedere zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur welkom. Verder is de Oudheidkamer iedere eerste zondag en derde donderdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur open. De toegang is gratis. Jan: 'En ook de koffie en thee zijn gratis.'

Bewonersinitiatief

De Oudheidskamer Pernis heeft voor de aanschaf van het grote scherm een bewonersinitiatief ingediend. Heeft u ook een goed idee om uw buurt gezelliger of aangenamer te maken, dan kunt u ook een bewonersinitiatief indienen en een bijdrage in de kosten vragen.

De gemeente en de drie kleine kernen - Pernis, Hoek van Holland en Rozenburg - werken hard aan hun toekomst. Met het doel om binnen tien jaar vitaler en aantrekkelijker te worden. Een gezonde leefstijl is een eerste stap. Dat kan te maken hebben met (meer) bewegen en gezond eten. Maar ook met ontspanning. Een tip van actieve bewoner Marianne van der Linden.

'Ga lezen. Dat is ontspannend. Lezen zorgt ook voor een betere woordenschat en verbetert de concentratie. Om lezen te stimuleren zijn er verdeeld over Pernis al meer dan 20 minibiebs. Samen met anderen zet ik mij daarvoor in. Een minibieb is een klein boekenkastje waar je boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Maak eens een wandeling door Pernis langs één of meer boekenkastjes. Kies een boek, zoek een leuk plekje op om van het boek, het uitzicht en hopelijk het mooie weer te genieten. Je kan tijdens het zwemseizoen ook een boek of tijdschrift uitzoeken om te lezen bij het zwembad. Daar staat ook een minibieb. Veel leesplezier.'

U komt toch ook in actie?

 

De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het voormalig Nederlands-Indië is op woensdag 4 mei om 19.00 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Ring 548.

De Commissie 4 mei herdenking Pernis nodigt iedereen uit voor de herdenking. Bent u erbij, dan is het verzoek om uiterlijk 18.50 uur aanwezig te zijn (in de buurt van het monument bij de ingang van de begraafplaats).

De herdenkingsplechtigheid wordt geleid door de Rob van der Meer, lid van de Wijkraad Pernis. Scholieren dragen gedichten voor. Leden van muziekvereniging OBK luisteren de herdenking op met koraalmuziek.

Verder leggen kinderen van basisscholen Het Waterschip en De Plataan een krans bij het monument. Ook delen zij bloemen uit aan de aanwezigen om bij het monument neer te leggen. Daarna is er koffie en thee in de aula.

 

De drie kleine kernen - Pernis, Hoek van Holland en Rozenburg - moeten binnen 10 jaar vitaler en aantrekkelijk worden. Daar werken zij hard aan, samen met de gemeente. Bij vitaler worden hoort ook een gezonde leefstijl. Dus hierbij een tip van Bertus van der Steen, bestuurslid Avondvierdaagse Pernis.

'Ga elke dag minimaal een half uur wandelen, zoveel mogelijk op een vast tijdstip. Wandelen houdt je hersenen gezond. Bovendien kost het niets. Zelf wandel ik drie keer per dag met onze honden. Daarna voel ik me altijd goed.'

App Ommetje

'Een handig hulpmiddel is de app Ommetje van de Hersenstichting. Die app motiveert je om dagelijks te lopen. Verder deelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder regelmatig een hersenfeitje in de app.'

Kijk op hersenstichting.nl/ommetje. U komt toch ook in actie?

Vrijdag 22 april, gaat zwembad Pernis weer open. 'Daar ben ik blij mee', zegt Luis Ramos, locatiemanager van Sportbedrijf Rotterdam. 'En met mij vast heel veel zwemliefhebbers uit het dorp. Om te vieren dat we open zijn, zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur kinderactiviteiten. Er is ook een DJ. De bedoeling is dat we dit seizoen nog meer kinderactiviteiten organiseren, onder andere discozwemmen.'

Voorverkoop abonnementen

Luis: ‘Nog tot en met zondag 24 april kan je een abonnement kopen met korting. Hoe? Kijk op sportbedrijfrotterdam.nl > zwembad Pernis. Hier staan ook de openingstijden en wat er wanneer te doen is.'

Echte toppers zijn het!

Tijdens het zwemseizoen krijgen Luis en zijn collega’s van het Sportbedrijf ook weer hulp van de vrijwilligers van Stichting Zwembad Pernis. 'Die zijn onmisbaar voor ons. Ze houden alles netjes en helpen mee waar dat nodig is. Echte toppers zijn het!'

Over het zwembad

Het buitenbad heeft onder andere een leuke familieglijbaan. En is een kleine horecagelegenheid om na het zwemmen iets lekkers te halen.

Meer informatie

Zwembad Pernis
Adres: Ring 220, 3195 XR Pernis
Telefoon: 010 - 808 08 80

De Tuinkeuringscommissie Pernis is weer aan de slag. Enthousiaste vrijwilligers beoordelen in koppels alle voortuinen in het dorp. Dat gebeurt in drie rondes. De eerste ronde is in april, de tweede in juni en in augustus volgt ronde drie.

Elke tuin krijgt punten voor onderhoud en aantrekkelijkheid. Ook sierbestrating en decoratieve potten tellen mee. In september is de prijsuitreiking. De winnaars van de mooiste tuinen krijgen een bloemenbon.

68 jaar

De tuinkeuringscommissie bestaat alweer 68 jaar. Al die jaren motiveert ze bewoners om hun voortuin goed te onderhouden. Ook adviseerde ze om de voortuin niet alleen te betegelen, maar vooral ook groen te planten. Dat advies werpt zijn vruchten af. De vrijwilligers zien steeds meer tuinen met bloemen, planten en ander groen. Dat is niet alleen goed voor het voortbestaan van bijen en vlinders, maar ook voor het opvangen van regenwater. Bij regenbuien staat het riool dan minder onder druk.

De drie kleine kernen Pernis, Hoek van Holland en Rozenburg moeten binnen 10 jaar vitaler en aantrekkelijk worden. Daar werken zij hard aan, samen met de gemeente. Bij vitaler worden hoort ook een gezonde leefstijl. Dat kan te maken hebben met (meer) bewegen of gezonder eten, maar ook met ontspannen. En daarover heeft Jan van Kampen, voorzitter Tuinkeuringscommissie Pernis, een tip.

'Ga tuinieren, in je tuin of op je balkon. Voor mij werkt dat heel ontspannend. Ik denk dan even nergens anders aan.  Ben ik in mijn voortuin bezig en wandelen er bekenden langs, dan maak ik ook een gezellig praatje.'

U komt toch ook in actie?

Kinderen blazen op plastic instrumenten

Maar liefst 80 leerlingen van groepen 5 tot en met 8 van basisschool De Plataan kregen muziekles van Suzanne Baai. Suzanne geeft les bij muziekvereniging OBK in Pernis en is dirigente van het leerlingenorkest van de vereniging.

'Kinderen leren snel', zegt Suzanne Baai. 'Tijdens drie workshops leerden ze vier liedjes, waaronder de pbone rap. Pbone staat voor plastic trombone waar ze op speelden. De meisjes en jongens schreven zelf de tekst. Na de workshops volgden twee schoolpleinconcerten. De groepen 7 en 8 op 15 maart. Groepen 5 en 6 op 5 april. En dat ging hartstikke goed. Ook kwamen veel ouders kijken. Wat ik zo leuk vond: sommige kinderen vonden het best spannend om een concert te geven. Maar stonden tijdens het schoolpleinconcert gewoon alles goed mee te spelen. Ze gaven zelfs een solo! Heel bijzonder om het zelfvertrouwen in zo'n korte tijd te zien groeien.'

Gratis proefles voor jong en oud

'Waarom ik dit doe? Ik hoop dat kinderen ontdekken hoe leuk het is om zelf muziek te maken. Veel kinderen hadden nog nooit op een muziekinstrument gespeeld. Wie weet ontmoeten we ze binnenkort op onze vereniging. Ook andere kinderen, jongeren en volwassenen zijn welkom voor een gratis proefles. Kijk hiervoor op onze website.

In december 2020 kregen de bewoners van Pernis een brief van de gemeente over het voorlopige inrichtingsplan van de Waterkant en de manier waarop zij daarop konden reageren. Ook de gebiedscommissie is toen om advies gevraagd. De informatie die wij hebben ontvangen, is gebruikt om het voorlopig ontwerp aan te passen naar een definitief ontwerp. Hierbij delen wij dit ontwerp met u en lichten we toe welke keuzes er gemaakt zijn.

Wijkagenda

De ontwikkeling van de Waterkant Pernis is één van de prioriteiten in de 'Wijkagenda 2019-2022'. Die ontwikkeling is goed voor het imago en de vitaliteit van het dorp. Daarnaast biedt de ontwikkeling van de waterkant kansen voor Rotterdam. Namelijk om ook deze rivieroever te ontwikkelen en de levendigheid van de stad te vergroten.

Terugblik presentatie voorlopig inrichtingsplan

In december 2020 kregen de Pernissers een brief van de gemeente over het voorlopige inrichtingsplan van de waterkant met de vraag om te reageren. Ook de gebiedscommissie is toen om advies gevraagd. Met de ontvangen informatie is het voorlopig ontwerp aangepast naar een definitief ontwerp.

Toelichting begrenzing project

Een getekende plattegrond van het projectgebied.

Er zijn veel reacties ontvangen met aandachtspunten voor het gebied rondom de waterkant. Meerdere aandachtspunten gaan ook over onderdelen die niet binnen de begrenzing van dit project passen. Dat is niet zorgelijk, want dat betekent dat we de komende jaren moeten blijven zoeken naar (financiële) mogelijkheden om aan al deze punten waar mogelijk en gewenst aandacht te geven. Dat willen we ook graag om Pernis nog mooier en leefbaarder te maken. Op de tekening ziet u het projectgebied (klik op de afbeelding voor een grotere versie).

Belangrijkste aanpassingen ontwerp per thema

 • Bereikbaarheid mindervaliden en entrees gebied
  De waterkant blijft bereikbaar voor mindervaliden. In het westelijke gedeelte zijn meerdere entrees die bereikbaar zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Onlangs is het pad naar de waterkant langs de Radarpost vervallen. In plaats daarvan is de entree naar de waterkant westelijk gelegen van de radarpost bereikbaar gemaakt voor mindervaliden.
 • Bomenstructuur en beplanting
  Voor een betere verbinding naar en uitzicht op de waterkant, gaan we volgens het huidige plan bomen groeperen. Hiervoor moeten enkele bomen worden gekapt, verplaatst of nieuw aangeplant worden. Verder wordt de beplanting aangepast, zonder dat het oorspronkelijke beeld en de functie van het groen compleet verloren gaan. Wat ontstaat zijn een zichtbare verbinding van het park met het water en verbeterde zichtlijnen. Tot slot wordt het complete park ingezaaid met diverse bloemrijke grasmengsels. Dat zorgt op termijn voor meer biodiversiteit in het gebied: meer ruimte voor planten en dieren (flora en fauna).
 • Openbare verlichting
  De bestaande verlichting wordt vervangen en nieuwe verlichting toegevoegd. In Rotterdam geldt de regel dat we parken ’s nachts zo min mogelijk verlichten. Dat betekent dat er verlichting komt langs de bestaande wandelpaden. Er komt geen verlichting langs de nieuwe (halfverharde) paden aan de oostzijde van het gebied.
 • Hondenlosloopzone oostelijke zijde waterkant
  Sinds 18 mei 2021 is de oostelijke zijde van de waterkant aangewezen als losloopgebied voor honden. Hierbinnen komt een apart gedeelte met daaromheen een heg en hekwerk. Honden kunnen hier straks dus veilig vrij loslopen.
 • Voorzieningen vissers
  Er komen geen aparte voorzieningen speciaal voor vissers. Aan de westkant - boven Madroel - plaatsen we extra zitbanken, inclusief afvalbakken. Hiervan kunnen de vissers ook gebruik maken.
 • Fietsverbinding waterkant
  Om het fietsen door Pernis nog aantrekkelijker te maken, is vorig jaar een nieuw fietspad aangelegd langs de Pernisse Sloepdijk. Op dit moment legt de gemeente het tweede deel van het fietspad aan, tussen de Pastoriedijk en het Pernisse Hoofd. Hierdoor ontstaat een logische fietsroute vanaf de Bakersoordseweg richting het Pernisse Hoofd. Er zijn ook aanpassingen gedaan om te zorgen dat fietsers en bromfietsers niet over het voetpad langs de waterkant rijden. Deze werkzaamheden zijn al uitgevoerd.
 • Overige aanpassingen
  De ouderencontainer en de kiosk/tribune blijven op hun huidige plek. Waar nodig worden ze aangesloten op de verharding van de wandelpaden. Verder staan in het ontwerp meer picknicktafels en zitbanken dan in de huidige situatie aanwezig zijn.

Prioritering en fasering werkzaamheden

De werkzaamheden aan de waterkant worden uitgevoerd tussen maart en oktober 2022. Helaas hebben we op dit moment geen geld om volgend jaar het complete ontwerp uit te voeren. Wel proberen we om alsnog voldoende geld te krijgen om alle onderdelen uit het ontwerp (op een later moment) uit te voeren. Ons doel is om in 2022 tenminste de volgende onderdelen af te ronden:

 1. betere zichtlijnen maken naar het water toe door het kappen, verplaatsen en toevoegen van bomen
 2. een heg en hekwerk plaatsen om een deel van het hondenlosloopgebied in het oostelijk deel van het park
 3.  (half)verhardingen aanleggen in het oostelijk deel van het park
 4. verbeteren van de openbare verlichting en nieuwe verlichting toevoegen.

De overige projectonderdelen die wij later willen uitvoeren zijn:

 1. verbreden van het geasfalteerde voetpad in het middengebied
 2. grondbewerkingen en inzaaien met diverse (bloemrijke) grasmengsels
 3. toevoegen en vernieuwen van het straatmeubilair (bankjes en afvalbakken).

Vervolgstappen

Nu onlangs het definitieve inrichtingsplan waterkant is vastgesteld, starten de technische voorbereidingen. In de winter 2021/2022 worden enkele bomen gekapt en waar nodig overig groen weggehaald. Voor het kappen van de bomen vragen we uiteraard vergunning aan. In maart 2022 starten de werkzaamheden uit het inrichtingsplan en die zijn naar verwachting medio oktober 2022 klaar.

Meer informatie of vragen

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de projectmanager n.loomans@rotterdam.nl of pernisSO@rotterdam.nl.

Op 15 juli was er een online bewonersavond voor de nieuwbouwplannen aan het Arie den Arendplein. Hieronder vindt u het verslag en de presentaties van deze avond.

H!ERO

'Naar de speeltuin! We moeten naar de speeltuin! Want daar ligt heel veel afval!' Een paar kinderen van de basisscholen De Plataan en Het Waterschip stuiven met grijpstokken en afvalzakken naar de speeltuin. De passerende mevrouw met haar hondje snapt er helemaal niets van.

Een kwartier eerder nog waren 160 kinderen van de twee scholen in huis van de wijk De Bonte Koe. Daar kregen ze eerst een les over zwerfafval. 'Per Nederlander produceren we elk jaar 500 kilo afval'. Kinderen uit groepen 6 tot en met 8 deden deze dag – 14 september - mee aan de World Clean up Day. De gemeente Rotterdam organiseerde het. De Roteb zorgde voor de materialen om het afval veilig te verzamelen. Directeur Hans Goedegebuur van De Plataan: 'Fantastisch om kinderen zo heel concreet te laten ervaren hoe je zelf iets kunt doen aan al dat afval.'

Zoveel peuken!

Kwart over tien: hoog tijd om afval te gaan rapen. En los gaan ze! Groep voor groep. Met een wandelroute en een bingolijstje, waarop negen afvalproducten staan. Fenne: 'Ik heb hier een leeg drinkpakje, maar dat staat niet op de bingolijst'. Lysienna is vooral verbaasd over de peuken die ze overal vindt. 'Zoveel mensen zijn verslaafd'. Mike wil papiertjes uit iemands tuin halen. Maar dat mag niet. Alleen wat op stoepen, straten, groenstroken en parkjes ligt, mag worden opgeraapt. Twan tilt zn vuilgrijper op. 'Kijk een corona-teststip. Twee streepjes'. Heel voorzichtig gooit hij het in de vuilniszak.

Goudmijn

Twee groepen zijn intussen op een holletje in speeltuin De Band aangekomen. Mike: 'Die heet zo omdat er een autoband hangt, waarop je kunt schommelen. Het afval ligt er inderdaad voor het oprapen. Van snoeppapier tot blikjes. Een goudmijn dus voor Pernis Kids. Maar hoe komt al dat afval daar dan? 'Vaak laten kinderen het vallen', zegt een van de kids. Doet zij dat zelf ook wel eens? 'Heel soms. En soms wat vaker dan soms. Best wel stom eigenlijk.'

Iets met eten doen

Volgens de routebeschrijving moeten Delilah en haar klasgenoten nog langs de burgemeester Van Esstraat. 'Ja duhhuh, daar is de andere groep al geweest, die straat is helemaal schoon.' Liever schuimen de kinderen de zijstraten af. Daar ligt nog genoeg. Jacob moppert: 'Ik heb nog steeds geen plastic fles. Dat is het enige dat ik nog nodig heb voor mijn bingokaart.' Wil hij later geen afvaldeskundige worden? 'Ik word liever YouTuber. Ik heb al een eigen kanaal. Je hebt 1.000 subscribers nodig om YouTuber te worden. Ik heb er al 40', zegt de optimist Jacob. Terwijl Yara een hamburgerdoos van de stoep pakt, zegt ze. 'Ik wil later liever iets met eten doen. Of bij voedselinspectie. Of dokter, of tandarts. Ik weet het nog niet helemaal zeker.'

Terwijl Yara en Jacob hun toekomst bespreken, grijpt Guido zijn kans: een bezorgauto van een supermarkt. Guido: 'Meneer heeft u ook afval?' Dat heeft de bezorger wel. Een paar gebruikte plastic zakjes. Mag eigenlijk wel niet, maar ja.

Ging best wel makkelijk

Na een uur afval rapen komen de groepen met volle zakken zwerfafval bij elkaar bij VV Pernis. Schooldirecteur Lianne Vlendré van Het Waterschip en anderen vangen de kinderen op. Lianne: 'Het gaat vandaag om afval op straat, maar het gaat ook over samenwerken. Samen met de andere school en met de politie, de Roteb en de gemeente. Dat komt allemaal samen vandaag.'

De leerlingen leveren hun grijpstokken en andere spullen in wijknetwerker Amna Zulum. De kinderen verzamelen zich op de tribune van het sportcomplex. De adviseur jeugd en welzijn Pernis laat hen weten dat de actie vandaag nog een vervolg krijgt: 'Er komen in de klassen lessen over afval.'

Hoe ze het vandaag vonden en of ze er iets van geleerd hebben, wil hij weten. Een meisje steekt haar hand op. 'We hebben twee afvalgrijpers in de tuinkast thuis staan. Die ga ik vanaf vandaag ook gebruiken. Want het ging best wel makkelijk, even de straat schoonmaken.'

De gemeente had na afloop nog een cadeautje voor de Pernis Kids: een bidon voor kraanwater. Amna Zulum: Hij is niet van plastic, maar van recyclebaar rietsuiker.'

Impressie

'Ik kom alleen maar even voor de gezelligheid hoor.' Mieke Esmeijer is zaterdag één van de bezoekers aan Fitfestival in Pernis. Er kwamen deze dag meer mensen voor de gezelligheid. Maar voor heel wat van deze bezoekers was het festival in De Bonte Koe ook erg nuttig.

Allerlei organisaties gaven hier 2 april slimme gezondheidsadviezen en deden allerlei metingen. Maar je kon bijvoorbeeld ook genieten van het betere line dansen of een potje sjoelen bij de tafel van sjoelclub De Zoevende Schijf. Het paste allemaal in de aanpak van H!ERO. Zo heet de reeks van activiteiten die het leven in Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland vitaler moet maken.

'Huh, hoe kan dít?'

Pernisser Bas Ruizeveld de Winter is blij met deze aandacht voor de gezondheid. 'Ik maak me wel eens zorgen. Mensen drinken soms al een hele tijd zo veel dat ze het op den duur gewoon gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk niet.'

Voor Dawit Assefa bracht deze dag een welkome verrassing. ' Ik kan al een tijd m'n linkerarm niet goed omhoog kan krijgen. Alles zit vast.' Daar wisten ze na een klein onderzoekje bij de Pernisser therapeuten van Living Fit wel raad mee. Met een soort tikkende staaf werd z'n schouder afgetast. Na een paar minuten was het klaar. ' Huh, hoe kan dít? Ik kan m'n arm gewoon omhoog doen!' Tja, er zat kalk tussen z'n gewrichten. Gebeurt vaker. De shockwave-staaf tikte het even los.

'Live advies werkt beter'

Shanta Visser kwam samen met haar vriendin naar het Fitfestival. 'Mijn vriendin kwam voor de soep - die hier trouwens erg lekker is - ik kwam voor een advies. Ik zie er misschien wel goed uit, maar dat is de buitenkant. Ik heb toch het gevoel dat ik eens wat met m'n lijf moet doen. Ik heb al zitten puzzelen op internet, maar daar word je gek van. Zo'n live advies werkt toch beter.'

Niet altijd gaat het alleen om gezond eten en bewegen. Het gaat er ook om dat je het naar je zin hebt. Marian Bussem is vrijwilliger bij de speeltuin en doet in Pernis al jaren mee aan line-dansen. Ze zegt: 'Sporten en bewegen is verstandig. Maar het gaat óók om een goed leven, dat je lekker in je vel zit en dat je positief in het leven staat.'

'Koekje tussen twee koppen koffie in'

Lang niet altijd hoeven mensen hun hele leven om te gooien om meer in balans te komen. Soms kan een kleine tip al het verschil maken. Vraag het maar aan Narda Ketting-Keemink. 'Ik neem altijd tussen twee koppen koffie door een koekje. Dan smaakt die tweede bak beter. Maar daardoor is m'n taille wel te dik. Ik kreeg het advies om dat tussendoor-koekje te laten schieten. Ik ga het eens proberen.'

Mieke Esmeijer die voor gezelligheid kwam, heeft ondertussen haar ronde door het Fitfestival gedaan. En dat was niet voor niets. 'M'n cholesterol is te hoog. Dat wist ik niet. Ze hebben het net gemeten. Ik ga zo meteen een tafel verder met de diëtiste praten om te bekijken hoe ik die cholesterol omlaag krijg.'

Het gaat om een goed leven

Penis heeft heel wat sportverenigingen. Maar niet iedereen in Pernis leeft even gezond. Nogal wat mensen zijn te dik of drinken regelmatig meer dan goed voor ze is.
Vandaar dus Fitfestival Pernis? Ja en nee. Chris Lawa van de gemeente Rotterdam is één van de organisatoren. Hij zegt: 'Het gaat om de mix. Meer bewegen is altijd goed, maar het gaat ook om een goed leven. Denk aan sociale contacten, cultuur, gezond eten en leven zonder de zorgen van financiële schulden. Dat alles bij elkaar levert een gezonde leefstijl nodig.'
Flink wat bezoekers waren zaterdag 2 april blij verrast door de adviezen en de gezellige sfeer. Chris Lawa: 'In de herfst gaan we weer zoiets doen in Pernis.'
Mensen die in de tussentijd wat aan hun conditie willen doen, hoeven niet zo lang te wachten. De sportverenigingen van Pernis bieden namelijk gratis sportlessen aan voor iedereen die Fitfestival Pernis heeft bezocht.

‘De speeltuin is het kloppend hart van het dorp’

De midgetgolfbaan en alle speeltoestellen zijn gesopt, de zandbak is schoon en het onkruid is weg. De speeltuin van Pernis ziet er op en top uit. Sinds woensdag 3 maart kunnen alle kinderen er weer fijn spelen, want de verplichte sluiting vanwege corona is voorbij. H!ERO Marian Bussem, voorzitter van de speeltuinvereniging, is opgelucht en kijkt al voorzichtig vooruit naar Koningsdag. ‘Hopelijk worden de regels verder versoepeld en kunnen we er met z’n allen een feest van maken. Onze plannen liggen al klaar.’

Marian Bussem is al bijna vijftig jaar de drijvende kracht van de speeltuinvereniging in Pernis, samen met haar zus Riek en een groot aantal trouwe en enthousiaste vrijwilligers . Marian begon in 1972 als vrijwilliger en werd 1973 benoemd tot penningmeester. Sinds 1979 is ze voorzitter. ‘In 1973 zat er honderd gulden in de kas. Best bijzonder als je ziet wat er nu allemaal staat: leuke speeltoestellen, een trampoline, tafeltennistafel, midgetgolfbaan, een gezellig terras en zelfs een kunstijsbaan. Stap voor stap hebben we dit opgebouwd en uitgebreid. Met elkaar wel te verstaan, want het is niet alleen mijn verdienste. We werken met een hecht team, van wie een aantal leden al zo’n 30 jaar meedraait. Onze oudste vrijwilliger is 80 jaar. Toen het bericht kwam dat we op 3 maart open konden, stond zij meteen klaar om te helpen schoonmaken. En ze was niet de enige. Geweldig toch?!’ 

Deuren weer open

De heropening van de speeltuin is mooi nieuws voor alle kinderen in Pernis. Maar ook voor hun ouders en opa’s en oma’s. ‘De speeltuin is van oudsher het kloppend hart van het dorp’, zegt Marian. ‘Het is niet alleen een plek om te spelen en plezier te maken, maar ook om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. We zijn maanden dicht geweest en dat was voor iedereen een gemis. Ook omdat er in Pernis weinig andere voorzieningen zijn. Heerlijk dus dat de deuren weer open kunnen. Jammer is wel dat binnenactiviteiten nog niet mogelijk zijn. Voor de dansschool, sjoelclub en andere huurders is dat erg vervelend. Ook voor ons trouwens, want we lopen hierdoor inkomsten mis. In totaal hebben we door corona al zo’n 7.000 euro verlies geleden. Voor onze vereniging is dat een fors bedrag.’

Duimen voor Koningsdag

Met de lente en de zomer in het vooruitzicht kijkt Marian Bussem ernaar uit om in de speeltuin ook weer activiteiten te organiseren. ‘We voldoen aan alle coronaregels, dus zodra het mag, gaan we ervoor’, aldus Marian. ‘Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als we Koningsdag kunnen vieren. Het programma ligt al klaar: een rommelmarkt op het gras, een mini-kermis, een clown met een Pipowagen, live country- & jazzmuziek, suikerspinnen, popcorn en nog veel meer. De subsidie is aangevraagd, nu duimen dat het doorgaat!’

Toekomst waarborgen

Ook al is Marian Bussem fit en zet ze zich nog steeds elke dag met hart en ziel in voor de speeltuinvereniging, de toekomst van de speeltuin houdt haar en de andere bestuursleden wel bezig. ‘Het is belangrijk dat wij het stokje overdragen aan de jongere vrijwilligers. Hoe dan ook, de speeltuin mag nooit uit Pernis verdwijnen.’

‘Iedereen beseft nu hoe kostbaar ons zwembad is’

Het openluchtzwembad in Pernis blijft open. H!ERO’s Rianne Schakel en Chantal Kramer zijn opgelucht en trots. Vorig jaar zomer startten zij samen met vier medebewoners een actiegroep toen de gemeente het buitenbad tot tweemaal toe sloot vanwege nachtelijke insluipers. Een definitieve sluiting dreigde, maar werd uiteindelijk met succes voorkomen. ‘Zonder de massale steun in het dorp was het ons nooit gelukt.’

Rianne Schakel had vorig jaar net de smaak van het buitenzwemmen te pakken, toen de gemeente eind juni het zwembad van Pernis voor twee weken sloot. ‘Ik had voor de eerste keer in mijn leven een abonnement gekocht en trok vijf dagen per week baantjes, heerlijk’, vertelt ze. ‘De maatregel van de gemeente ging naar mijn mening veel te ver. Daarom heb ik een bericht geplaatst op Facebook met de oproep om bezwaar te maken. Chantal Kramer reageerde meteen, net als Marion Keemink, Peter van der Klift, Brian Verbrugge en Robert Keemink. Vanaf dat moment zijn we met z’n zessen opgetrokken.’

Handtekeningenactie

Om de sluiting van het zwembad terug te draaien, startte de actiegroep een online petitie. Ruim 1.300 Pernissers zetten hun handtekening. ‘Om extra druk op de ketel te zetten, hebben we ook een brief gestuurd naar sportwethouder Sven de Langen’, vertelt Chantal. ‘Vrijwel per omgaande nodigde hij ons uit voor een gesprek. We gingen er met weinig verwachtingen naar toe, maar de wethouder luisterde echt naar onze argumenten. Tot onze grote verrassing kregen we de dag erna het bericht dat het zwembad open mocht.’

Landelijke publiciteit

Nog geen drie weken later, begin augustus, werden ’s nachts opnieuw insluipers ontdekt. De gemeente besloot daarop het zwembad tot 17 augustus te sluiten. ‘Midden in de zomervakantie, een slechter moment was niet denkbaar’, aldus Rianne. ‘Door corona was er al weinig in het dorp te doen. Bovendien brak er ook nog een hittegolf uit.’ De actiegroep sloeg alarm en dat signaal werd opgepikt door de landelijke media. ‘Hart van Nederland kwam langs, net als het Jeugdjournaal. Ook het AD en Radio10 besteedden er aandacht aan.’ Al die publiciteit had succes. Mede door aandringen van de gemeenteraad en de gebiedscommissie trok het college het besluit in en kon het zwembad weer open. Wel met de waarschuwing dat de deur bij nieuwe incidenten de rest van het seizoen op slot zou gaan.

Burgerwacht

Om het niet zover te laten komen, riep de actiegroep direct na de heropening een burgerwacht in het leven. Chantal: ‘Tot het einde van de zomervakantie hielden elke nacht van 22.00 tot 04.00 uur vrijwilligers in groepjes van twee, in shifts van twee uur, de wacht. We hebben op deze manier twee insluipingen kunnen voorkomen. In totaal hebben zo’n vijftig Pernissers meegeholpen, geweldig! Dit onderstreept maar eens hoe groot de saamhorigheid in het dorp is en hoe belangrijk iedereen het zwembad vindt.’

Cultuuromslag

In het najaar kreeg de actiegroep te horen dat sluiting van het zwembad definitief van de baan is. Rianne: ‘Er zijn allerlei maatregelen getroffen om illegaal zwemmen tegen te gaan, zoals hogere hekken, prikkeldraad en betere camera’s, Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt over toezicht en handhaving. Misschien nog wel belangrijker naar de toekomst toe is de cultuuromslag in het dorp. Door alle heisa afgelopen zomer is het besef gegroeid dat ons zwembad te kostbaar is om met een nachtelijk zwempartijtje op het spel te zetten.’

Mooie ideeën

De zes leden van de actiegroep hebben hun doel bereikt, maar daarmee is hun rol niet uitgespeeld. ‘We willen ons aansluiten bij de Stichting Behoud Zwembad Pernis en meehelpen om de activiteiten in het buitenbad uit te breiden en nog leuker en aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen. We hebben allerlei ideeën die we gezamenlijk verder willen uitwerken. Eén daarvan is de plaatsing van een familieglijbaan. Bij de campagne 'Sterker door nieuwe ideeën' heeft de gemeente hiervoor 7.500 euro toegekend. Dat is nog niet genoeg, maar we zijn met dit bedrag al wel een flink eind op weg.’

‘Troep hoort in de vuilnisbak, niet op straat’

Zwerfafval is een groot probleem. Ook in Pernis gooien mensen troep op straat en in de natuur. Pernisser H!ERO Jo-Ann Snoei (7) doet er wat aan. Elk jaar gaat ze op World Cleanup Day met een vuilniszak en een grijper op pad om viezigheid in en rond het dorp op te ruimen. Haar ouders en vriendinnen helpen mee.

Jo-Ann Snoei (7) zit in groep 4 van openbare basisschool De Plataan. Ze speelt graag buiten en komt dan vaak afval op straat tegen. ‘In de speeltuin valt het gelukkig mee, maar als je erop gaat letten, ligt overal wel wat. Ook op ons schoolplein is het na het weekend een vieze boel. Tieners komen hiernaartoe om samen te feesten en laten dan van alles achter. Ik snap daar niks van. Waarom ruimen ze het niet op? Troep hoort in de vuilnisbak, niet op straat!’

Met de bolderkar op pad

Twee jaar geleden hoorde Jo-Ann over World Cleanup Day. Op die dag, jaarlijks op 19 september, gaan wereldwijd vrijwilligers aan de slag om zwerfvuil op te ruimen. Dat moet ook in Pernis, vond ze. Met de hulp van haar vader en moeder organiseerde ze haar eigen Pernis Cleanup Day. ‘Pappa heeft posters gemaakt en die hebben we op verschillende plekken opgehangen. Ook op school. Mijn juf vond het zo’n goed idee, dat we met de hele klas rond het schoolplein troep hebben verzameld.’ Ook ging Jo-Ann met de bolderkar op pad om langs de Maas en in het park zwerfvuil weg te halen. ‘We kwamen van alles tegen, zoals plastic flesjes, blikjes en een vuilniszak met stenen. Maar ook gekke dingen zoals een duikbril, een wc-borstel en een babysokje. De kar zat helemaal vol.’

Grote plannen voor 2021

Ook afgelopen september organiseerde Jo-Ann weer de Pernis Cleanup Day. Door corona ging het echter wat anders dan vorig jaar. ‘We waren dit keer met een klein groepje, maar we hebben bij de kinderboerderij hard gewerkt.’ Voor 2021 heeft ze al grote plannen. ‘We gaan nieuwe posters maken en die overal in het dorp ophangen. Ik wil ze ook op school uitdelen. En pappa zorgt dat het op Facebook komt. Ik hoop dat heel veel mensen gaan meehelpen!’

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Bekijk her filmpje voor een voorbeeld van een bewonersinitiatief:

Gebiedskantoor Pernis

Vroomstraat 14
3195 VP Pernis
010 - 267 26 93
gebiedpernis@rotterdam.nl

Huis van de Wijk

In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten.

Huis van de Wijk De Bonte Koe
Ring 224
3195 XR Pernis
010 - 416 16 33

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Pernis, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.