Overschie
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 26-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/overschie/
Ga naar de hoofdinhoud

Overschie is een van de dunst bevolkte gebieden van Rotterdam: 16 km² voor 19.200 inwoners. 'Het dorp' is kleinschalig en vriendelijk en enkel een kwartiertje vandaan van het centrum van Rotterdam.

Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden.

Hannagnes Faber

J.A. (Hannagnes) Faber

Ada van Noordwijk

A. (Ada) van Noordwijk

Roelant Siekman

R.G.W. (Roelant) Siekman

Jeroen van der Steen (voorzitter)

J. (Jeroen) van der Steen

Latif Tali

L. (Latif) Tali

Bas van Vliet

S.A.J. (Bas) van Vliet

De Steilrand slingert van Overschie via Schiebroek naar Hillegersberg. Kent u het nog niet? Verken het gebied en ontdek nog veel meer tijdens de Steilrand Expeditie.

Misschien heeft u het al gezien: in Park Zestienhoven zijn aan de kant van de Overschiese Kleiweg zwarte vakken verschenen in het gras. Zo ook in het Argonautenpark aan de kant van de Zwarte Plasjes. Die blijven niet lang zwart. Hier komt een prachtige Steilrandmix van bloemen en kruiden die van nature al in dit gebied voorkomen. Zoals Gewone Engelwortel, Gele Morgenster, de Dagkoekoeksbloem en nog veel meer. Een paradijs voor bijen en andere insecten, die weer voedsel zijn voor vogels zoals de zanglijster en de IJsvogel.

De 13,5 kilometer lange Steilrand is het gebied waar ooit de oever van verschillende veenplassen liep. Die ontstonden na het afgraven van veen. Dat werd gedroogd als turf en gebruikt om de stad te verwarmen. Het water uit de veenplassen is weggepompt en zo ontstond een flink verschil in hoogte tot wel 4 meter.

De Steilrand-route doorkruist verschillende groene en bijzondere plekken. De vele verhalen in het landschap leren ons over het verleden én de toekomst. Current Collective trekt in opdracht van de gemeente door het gebied met de Steilrand Expeditie. U kunt deelnemen aan verkenningen en andere activiteiten. Volg voor het programma via Instagram. Of kijk op de pagina Steilrand.

Even een wandeling of naar de winkels in Overschie. Dat kan vrij makkelijk via routes van groene en gele tegels. Zeker voor wie snel kan verdwalen is dat een mooie oplossing.   

'Volg een van de routes, die leidt u naar de winkels en weer naar huis. Blokkie Om is de manier om makkelijk een ommetje te maken', vertelt ontwerper Gerjanne van Gink. 'De routes lopen in een cirkel. Als je eraan begint, kom je altijd weer bij het vertrekpunt uit. Op de stoepen is laatst gekleurde markering gespoten, we kijken nu of de nieuwe bewegwijzering werkt.'

Extra toegankelijk
De boodschappenroutes liggen er sinds 2019. De gele en groene blokken komt u bijvoorbeeld tegen in de Baanweg, Burgemeester Baumannlaan en de Pieter Postlaan. En er komt een uitbreiding onder andere langs de Lage Ban. De looproutes zijn onderdeel van een Plusroute, een route langs plekken in de wijk die omwonenden veel gebruiken. Die is extra toegankelijk gemaakt. Er staan bankjes en er zijn overal afritjes. De weg is daarmee goed te volgen voor mensen met een scootmobiel, rolstoel of kinderwagen.

Gerjanne: 'Voor het ontwerp van de winkelroutes trok ik op met mensen met beginnende dementie. Zij hebben de routes getest. Ze zijn tevreden en noemen het fijne rondjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral herkenningspunten belangrijk zijn. Dan maken ze er vaker gebruik van. Het is goed om op deze manier in beweging te blijven. Maar ook kinderen lopen graag van stip naar stip.'

Studenten van de Hogeschool Rotterdam doen onderzoek naar het gebruik van de routes en gaan ook in gesprek met wandelaars en buurtbewoners. Wie een frisse neus haalt, kan ze onderweg dus tegenkomen!

Veel mensen vinden het fijn om vogels te voeren. En het is vaak goed bedoeld. Maar het is niet goed voor de vogels om gevoerd te worden. Op sommige plaatsen in Overschie is het verboden om duiven, eenden, ganzen en andere vogels te voeren. U krijgt een boete als u vogels voert op plekken waar een voederverbod is. Kijk op de kaart waar voederen verboden is.

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl.

Hoe werkt het
Een idee waar 2.500 euro of minder voor nodig is, kunt u het hele jaar indienen. Kost een idee tussen de 2.500 en 20.000 euro, dan moet u deze aanvragen via een formulier op Mijn Rotterdam.
Goedgekeurde initiatieven komen op Mijn Rotterdam.
Wijkbewoners kiezen wie er subsidie krijgt.

Als u hulp wilt
De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.
Carnisse/Tarwewijk - Wolphaertsbocht 362. Geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Op donderdag en vrijdag zijn er van 9.00 tot 12.00 uur medewerkers van 14 010 aanwezig om u te helpen met uw vragen.

Kijk voor meer informatie op Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Overschie, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.