Nesselande
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/nesselande/
Ga naar de hoofdinhoud

Nesselande heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf op kunnen bouwen.

Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk.

Nieuws

Na twee jaar van werkzaamheden is het zover: de vernieuwde Hoofdweg is klaar. De nieuwe inrichting zorgt voor een betere verkeersveiligheid en een snellere doorstroming voor alle deelnemers, auto’s én fietsers.

In een video die is gemaakt bij de afronding van het project vertellen een ondernemer, een omwonende, een aantal weggebruikers en drie bestuurders hoe ze terugkijken op de werkzaamheden en wat ze van de nieuwe weg vinden: 'Nu is het zaak om de weg ook veilig te gebruiken.' Bekijk het filmpje:

De werkzaamheden aan de Hoofdweg

De reconstructie van de Hoofdweg was een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, gemeente Zuidplas en gemeente Capelle aan de IJssel en is uitgevoerd door aannemers Heijmans (fase 1) en BAM Infra (fase 2). De huidige weg is aangepast van één naar twee rijbanen, gescheiden door een middenberm. De 'bypasses' bij de rotonde op de kruising met de Laan van Avant-Garde zorgen voor een betere en snellere doorstroming. Ook kunnen fietsers nu veiliger oversteken doordat de oversteekplaatsen voor fietsers zijn verlegd. De nieuwe weg heeft geluidsreducerend asfalt en de ventwegen naast de Hoofdweg zijn geheel (her)bestraat.

De werkzaamheden aan de Hoofdweg waren opgedeeld in twee fases:

  1. Fase 1: verbeteren van de Hoofdweg tussen de Schollevaartse Dreef en de gemeentegrens met Zuidplas. De kruising ter hoogte van de Akeleibaan is aangepast en voorzien van verkeerslichten. Deze fase is in mei 2019 afgerond.
  2. Fase 2: De werkzaamheden in deze fase betroffen het herinrichten van de Hoofdweg vanaf de gemeentegrens met Capelle aan den IJssel tot en met de Britsezoom in Nieuwekerk aan den IJssel. Deze fase is eind juni 2020 afgerond.

Meer informatie

Heeft u vragen over de reconstructie van de Hoofdweg? Neem dan contact op met Linda Oppelaar, telefoon 06 13 24 55 92.

De gemeente wil het wegdek van de Groeneweg vernieuwen. Daarom is er een ontwerptekening gemaakt. Bewoners van de Groeneweg krijgen deze tekening, samen met een flyer met informatie, in de brievenbus. Hieronder staat het bestand met de tekening.

Staatsbosbeheer start half april met de aanpak van zowel de essentaksterfte als het reguliere bosonderhoud bij de Zevenhuizerplas aan de west- en zuidzijde.

De werkzaamheden rond de Zevenhuizerplas zouden in 2022 worden uitgevoerd. Maar uit inspecties blijkt dat de conditie van de essen aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas (vanaf restaurant De Strandgaper tot en met de Wollefoppenweg) zo snel achteruit is gegaan dat eerder ingrijpen noodzakelijk is.

Informatieavond 14 april

Vanwege de coronamaatregelen wordt de informatieavond, die op 14 april gepland stond, uitgesteld. Staatsbosbeheer houdt in plaats daarvan op deze dinsdagavond een digitale conferentie. Vanaf 19.00 uur kunt u meedoen. Staatsbosbeheer geeft dan uitleg over de werkzaamheden waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Als u aan de digitale conferentie mee wilt doen kunt u zich aanmelden via e-mail rottemeren@staatsbosbeheer.nl. U krijgt dan een link waarmee u direct kunt deelnemen aan de conferentie op 14 april.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de essentaksterfte? Kijk op de website van Recreatieschap Rottemeren.

Langs de Siciliëboulevard en het westelijk deel van de Brandingdijk ligt er al een aantal jaren een bouwweg. Dit is een tijdelijke situatie waarmee wordt voorkomen dat bouwverkeer de definitieve inrichting zou beschadigen. Eind 2020 of begin 2021 is de bouw van het centrum van Nesselande zo ver gevorderd dat de bouwweg niet meer nodig is. De gemeente kan dan beginnen met de definitieve aanleg.

De aanleg van de wegen gebeurt aan de hand van een ontwerp; het inrichtingsplan. Het inrichtingsplan voor de Siciliëboulevard en de Brandingdijk is al in 2006 vastgesteld. Het wijkcomité heeft daarom in 2019 verzocht het inrichtingsplan met de kennis van nu tegen het licht te houden. Hiertoe is de gemeente een planteam gestart om het inrichtingsplan aan te passen.

Actuele informatie over de inrichting van de Siciliëboulevard en de Brandingdijk-West vindt u op de pagina Siciliëboulevard.

De eerste TOUR DE WIJK is een feit. Geen woorden maar daden! Want zoals wethouder Barbara Kathmann vrijdag 14 februari al eerder aankondigde tijdens de afsluitende gebiedsconferentie, vond vanmorgen de aftrap in de wijk Nesselande plaats waar zij met medewerkers van organisaties, bewoners en wijkcomité in gesprek te ging. Uiteraard deed zij ook een rondje in de tuk-tuk om de wijk te bekijken.

Gemeente Rotterdam is benieuwd hoe u de vuurwerkshow in Nesselande heeft ervaren. En ook of de vuurwerkshow invloed heeft gehad op het afsteken van consumentenvuurwerk. Wij nodigen u daarom uit om een aantal korte vragen te beantwoorden. De antwoorden gebruiken we om het beleid rondom de jaarwisseling te verbeteren. Zo maken we er met elkaar een mooi en veilig feest van.

De vragenlijst kunt u invullen door het downloaden van de Gemeentepeiler app.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Josip Samardzic is donderdag 14 november geïnstalleerd als lid van wijkcomité Nesselande. Hij volgt Lukas Schaap op, die uit Nesselande verhuisde en daardoor ook vertrok als lid van het wijkcomité.

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Nesselande. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Nesselande, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen:

Gilbert Echteld

Gilbert Echteld

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail g.echteld@wijkcomiterotterdam.nl

Enzo Guadeloupe

Enzo Guadeloupe

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail e.guadelope@wijkcomiterotterdam.nl

Paul van Hengel

Paul van Hengel

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail p.vanhengel@wijkcomiterotterdam.nl

Mitchell Murk

Mitchell Murk

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.murk@wijkcomiterotterdam.nl

Josip Samardzic

Wijkcomitélid (november 2019)

Telefoon 14 010

E-mail j.samardzic@wijkcomiterotterdam.nl

Recreatie

De ligging aan de Zevenhuizerplas biedt Nesselande veel recreatiemogelijkheden. Door de aanleg van een groot strand met boulevard tussen de plas en het winkelcentrum wordt de ligging maximaal benut. Er wordt ruimte ingericht voor recreatieve voorzieningen en het houden van evenementen. In het gebouw De Kristal zijn naast een wijkcentrum, een gezondheidscentrum en een bibliotheek opgenomen.

Wonen

Er is een grote diversiteit. Van ruime tot zeer luxe koopwoningen en appartementen, maar ook aan fraaie betaalbare huurwoningen. In Waterwijk worden een aantal bijzondere waterwoningen gebouwd. Verder is er in Nesselande de ruimte om zelf een eigen huis te laten bouwen. Hiervoor worden ongeveer 300 zelfbouwkavels gefaseerd aangeboden. Meer informatie over zelfbouw woningen kunt u vinden op pakjeruimte.nl

Ondernemen

In het zuiden van Nesselande wordt, direct langs de A20, een bedrijvenpark aangelegd. Voor de bewoners heeft het terrein de functie van een functionele buffer voor de snelweg. Voor de bedrijven is het een aantrekkelijke, eigentijdse vestigingsplek met een gunstige ligging.

Het bedrijvenpark Nesselande krijgt een oppervlak van ruim 15 hectare. Het is ontwikkeld voor bedrijven met een lokaal en regionaal karakter. Denk daarbij aan handelsondernemingen, bouwbedrijven, kleinschalige productiebedrijven, showrooms en kantoren.

Voorzieningen

Nesselande trekt met strand, boulevard en winkelcentrum ook veel mensen van buiten de wijk. Nesselande is een kindvriendelijke wijk, waar onderwijs-, welzijns- en zorgorganisaties al vanaf de start van de wijk met elkaar samenwerken. Verder hebben verschillende verenigingen en clubs hun thuisbasis in Nesselande. Denk aan hockeyclub OMHC, Volkstuinvereniging de Boerderij, Watersportvereniging Buurman, Beach club Nesselande en scouting.