Groot onderhoud Lusthofkwartier
Gepubliceerd op: 27-11-2018
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/lusthofkwartier/
Ga naar de hoofdinhoud

Van 2019 tot half 2024 voeren de gemeente Rotterdam en Stedin groot onderhoud uit aan riolering, straten, het groen en het gasleidingnet in het Lusthofkwartier. De openbare verlichting wordt waar nodig vervangen door LED-lampen.

Er wordt gewerkt in de straten die zijn aangegeven in het kaartje. Om te voorkomen dat de werkzaamheden aan riolering, straten, groen en gasleidingnet voor terugkerende overlast zorgen, worden deze zoveel mogelijk gelijktijdig uitgevoerd. Na afronding van de werkzaamheden kan de buurt er dan weer jaren tegen.

Nieuws

Tot en met 3 december wordt de riolering in de Lusthofstraat en Oostzeedijk Beneden gerenoveerd. In overleg met de ondernemersvereniging is er gekozen om dit met de 'kousmethode' te doen, ook wel 'relinen' genoemd. Relinen geeft minder en korter overlast voor bewoners, ondernemers en winkelend publiek. Ook is dit een duurzame aanpak en het riool kan weer tientallen jaren mee.

Kousmethode

Het riool in beide straten wordt dus niet vervangen, maar de binnenkant krijgt een nieuwe binnenvoering (kous) van kunsthars. Als de kous is uitgehard, vormt deze een nieuwe, naadloze buis in de bestaande riolering. De werkzaamheden worden via de rioolputten uitgevoerd. Op een aantal locaties in het trottoir moet ook een aantal tussenputten worden opgegraven.

We doen er alles aan om vóór Sinterklaas klaar te zijn, maar door (weers-)omstandigheden kunnen de werkzaamheden vertraagd worden.

In de week van 4 oktober starten de werkzaamheden aan het groen, de bestrating en de riolering in de Paulus Potterstraat. Na lang wachten op toestemming om in de groenvakken in de straat te mogen werken en tot het einde van het broedseizoen, is het nu dan eindelijk zover.

Begin oktober start de gemeente met het verwijderen van de groenvakken, het vervangen van de riolering en daarna weer netjes inrichten van de straat. Dan komen o.a. de groenvakken weer terug, volgens het nieuwe groenplan. Het streven is om deze werkzaamheden vóór de kerstvakantie van 2021 volledig afgerond te hebben. Daarmee zijn de werkzaamheden in Lusthofkwartier Zuid-Oost volledig afgerond.

Vanaf maandag 27 september startten de werkzaamheden op het Sionplein in de Siondwarsstraat en vanaf de Siondwarsstraat de Aegidiusstraat richting de Oudedijk.

We verwijderen de bestrating en vervangen kabels en leidingen, ook het riool wordt vervangen. Tot slot brengen we nieuwe bestrating aan. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 10 december.

Werkwijze

Het is druk in de ondergrond van het Lusthofkwartier. Behalve de riolering, liggen er verschillende kabels en leidingen onder de grond. De straten gaan daarom van gevel tot gevel open. Het oude riool gaat eruit en wordt vervangen door een nieuw riool. Waar nodig worden de overige leidingen en kabels vervangen en op de juiste hoogte gebracht.

Daarna wordt de straat opgehoogd naar het oorspronkelijke niveau. Dat is nodig om voldoende ruimte tussen het grondwater en de kabels en leidingen te houden om storingen of gevaarlijke situaties te voorkomen. De straten worden tenslotte weer dichtgemaakt met nieuwe materialen en opnieuw ingericht.

Werkgebied en fasering

  • 2019 - 2021 Deelproject 1: Adamshofstraat (Zuid), Oostmaasstraat, Paulus Potterstraat, Robert Baeldestraat (Oost), Rubensstraat (deel), Chris Bennekerslaan, Assendelftstraat
  • 2021 - 2022 Deelproject 2: Adamshofstraat (Noord), Aegidiusstraat (Noord), Lambertusstraat (Noord), Vredehofstraat, Siondwarsstraat
  • 2023 - 2024 Deelproject 3: Aegidiusstraat (Zuid), Lambertusstraat (Zuid), Annastraat
  • 2021 en 2024 (opgeknipt) Deelproject 4: Lusthofstraat en Oostzeedijk Beneden (rioolherstel)