Kwaliteitsbeleid wonen
Gepubliceerd op: 24-06-2020
Geprint op: 25-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kwaliteitsbeleid-wonen/
Ga naar de hoofdinhoud

Veel woningen bouwen voor alle Rotterdammers en er voor zorgen dat die woningen toekomstbestendig zijn en een goede kwaliteit hebben. Dat is de kern van het Nieuw Rotterdamse Kwaliteitsbeleid Wonen dat de gemeente in 2022 heeft vastgesteld.

Het Nieuw Rotterdams Kwaliteitsbeleid Wonen biedt handvatten voor het bouwen van hoge kwaliteit nieuwbouwwoningen en woongebouwen. Daarnaast staan er in het beleid ook vuistregels voor woningen die worden getransformeerd. Hierbij worden bijvoorbeeld kantoren verbouwd tot woningen.

Gebruiksoppervlakte

In het Rotterdams Kwaliteitsbeleid Wonen staat onder meer wat een goede gebruiksoppervlakte is: hoe er voldoende ruimte is voor wonen, slapen, ontspannen, koken en opbergen.

Ook is terug te vinden hoe woningen anders kunnen worden ingedeeld als bijvoorbeeld de woonwensen veranderen. Zoals bij het samenvoegen, splitsen of uitbreiden van woningen.

En er staan vuistregels in hoe woongebouwen collectieve ruimtes kunnen gebruiken zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en voorzieningen kunnen delen. Zoals een wasruimte, logeerkamer of collectief dakterras.

Goed gesprek

Het Kwaliteitsbeleid Wonen is ontwikkeld samen met het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR), waar ontwikkelaars en woningcorporaties bij zijn aangesloten.

'We maken zo vooraf al duidelijk welke kwaliteitseisen we belangrijk vinden', legt Bas Kurvers uit. Hij was tussen 2018 en 2022 wethouder Bouwen en Wonen. 'We willen vooral het goede gesprek voeren met ontwikkelaars en woningcorporaties. Dat doen we het liefst zo vroeg mogelijk, aan de voorkant van een project. Ontwikkelaars, corporaties en gemeente hebben immers hetzelfde doel: woningen van hoge kwaliteit aanbieden, waarin het voor alle Rotterdammers prettig wonen en leven is. Samen met marktpartijen kijken we wat haalbaar is.'

Vuistregels

Het Nieuw Rotterdamse Kwaliteitsbeleid Wonen gaat onderdeel uitmaken van de Rotterdamse vuistregels voor het bouwen. Deze vuistregels zijn bedoeld om initiatiefnemers van bouwprojecten snel op weg te helpen. Het Kwaliteitsbeleid Wonen komt voort uit het Addendum Woonvisie 2030 en uit het Woningbouwakkoord dat de gemeente afsloot met marktpartijen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden in het kwaliteitsbeleid voor wonen.